Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Перша ліга
| Оновлено 10 лютого 2022, 22:49
23276
145

5 нових легіонерських надій Металіста

Sport.ua – про іноземних новачків харківської команди

| Оновлено 10 лютого 2022, 22:49
23276
145
5 нових легіонерських надій Металіста
ФК Металіст

Харківський «Металіст», який нині є беззаперечним лідером турнірної таблиці Першої ліги, вже взимку почав активно готуватися до повернення в еліту вітчизняного футболу. Завдання перед командою стоять дуже амбітні – якнайшвидше повернутися до єврокубків, щоб радувати харківських уболівальників поєдинками найвищого ступеня інтриги та напруження. Для цього вже зараз скаутська служба та менеджмент «Металіста» працюють на перспективу, підписуючи велику кількість новачків, у тому числі й легіонерів.

Ідея подібної стратегії проста та зрозуміла – дати максимум часу іноземцям на адаптацію в Харкові, щоб у новому сезоні, вже в УПЛ, команда могла одразу давати бій як середнякам, так і лідерам вітчизняного футболу. Зокрема, в зимове трансферне вікно «Металіст» встиг посилитися п'ятьма новачками-легіонерами, коротко про кожного з яких ми зараз і поговоримо.

ПАУЛІНЬО БОЙЯ

Вік: 23 роки
Громадянство: Бразилія
Перейшов до «Металіста» з: «Сан-Паулу»

Вихованець академії «Сан-Паулу» Пауліньо Бойя виступає на позиції лівого вінгера, хоча за потреби може зіграти на правому фланзі або під нападником. За свій рідний клуб він провів не так багато матчів, натомість на правах оренди встиг пограти за португальський «Портімоненсе», бразильські «Сан-Бенту» та «Жувентуде». У стані останніх Пауліньо Бойя провів другу частину минулого розіграшу бразильської Серії А, а після повернення з оренди до «Сан-Паулу» поїхав до України. За неофіційною інформацією, підписання цього вінгера коштувало «Металісту» 1,6 мільйона євро. Власник харківського клубу Олександр Ярославський, котрий особисто представляв Пауліньо Бойя вболівальникам ще в листопаді минулого року, назвав новачка команди «супергравцем» та висловив надію, що той принесе багато радості шанувальникам команди.

Незважаючи на те, що «Жувентуде» був одним з аутсайдерів минулого сезону в бразильській Серії А, хоч і зумів зберегти прописку в еліті буквально в останній момент, Пауліньо Бойя дуже вирізнявся у цій команді. Насамперед, це неймовірно технічний футболіст із магічною правою ногою. Величезним плюсом вінгера є його вміння м'яко приймати передачі, після чого м'яч буквально прилипає до його ноги і відібрати його у Пауліньо без порушення правил захисникам буде вкрай непросто. Дуже сильний Бойя і у грі один в один. Він не боїться йти в обведення, а навпаки, робить це з величезним задоволенням. У чемпіонаті Бразилії-2021 Пауліньо Бойя посідав 20-те місце серед усіх гравців за середньоматчовою кількістю обведень – 7,06. Вдалими були 56% із них.

Гравець такого профайлу, безумовно, допоможе «Металісту» бути багатограннішим в атаках, оскільки Пауліньо Бойя добре вміє як завершувати командні наступи, так і знаходити партнерів розрізними передачами. Якщо у 23-річного бразильця не виникне серйозних адаптаційних складнощів, то вже навесні він буде здатен розривати Першу лігу, а за нею – і УПЛ, більшості захисників команд якої доведеться поламати голову у питанні, як зупинити цього прудконогого технаря.

Херонімо ПОБЛЕТЕ

Вік: 29 років
Громадянство: Аргентина
Перейшов до «Металіста» з: «Велес Сарсфілда»

Херонімо Поблете виступає на позиції опорного півзахисника. Кар'єру футболіста він розпочинав на батьківщині в «Колоні», а у 2017 році зробив першу спробу підкорення Європи, перебравшись до «Меца». Втім, у прем'єрному сезоні Поблете у Франції його нова команда вилетіла з Ліги 1, через що хавбеку довелося шукати собі новий виклик. Він повернувся до Південної Америки, де пограв за аргентинський «Сан-Лоренсо» та чилійський «Депортес Ла-Серену», а в лютому минулого року уклав договір із «Велес Сарсфілдом», де й виступав до моменту переходу в «Металіст», що стався на правах вільного агента.


ФК Металіст

Сильними якостями Поблете є, перш за все, позиційна гра та якість ведення єдиноборств. Незважаючи на невидатну антропометрію (зріст Херонімо – 173 сантиметри, вага – 71 кілограм), боротися із ним для суперників завжди непросто, оскільки аргентинець грамотно займає позицію, вміє якісно діяти на випередження та чинити пресинг на опонента. Крім того, Поблете є футболістом, котрий вміє організовувати атаки своєї команди. Минулого сезону в чемпіонаті Аргентини на його рахунку в середньому було по 7 передач у фінальну третину поля за 90 хвилин, з яких 81% виявилися точними.

Маючи такі навички, недивно, що Поблете завжди намагається опинятися в центрі гри, пропонує себе, демонструє бажання битися за результат, чим підбадьорює партнерів по команді. Звичайно, він не дуже добре виглядає у верховій боротьбі, і це в УПЛ може позначитися в іграх з командами, які роблять ставку на домінування на «другому поверсі», але за належного підстрахування Поблете здатен стати чудовою опцією для Олександра Кучера.

Хуан КАСАРЕС

Вік: 29 років
Громадянство: Еквадор
Перейшов до «Металіста» з: «Флуміненсе»

Для еквадорського центрального атакувального півзахисника Хуана Касареса переїзд до «Металіста» стане першим досвідом виступів у Європі, незважаючи на те, що йому у квітні цього року виповниться вже 30. Грати у футбол Касарес починав у рідному Еквадорі, після чого кілька років відточував майстерність у аргентинських «Рівер Плейті» та «Банфілді», поки нарешті не перебрався до Бразилії. З 2016 року Хуан встиг пограти за «Атлетіко Мінейро», «Корінтіанс» та «Флуміненсе», причому скрізь вельми активно залучався до матчів першої команди, будучи або залізним гравцем основи, або футболістом ротації. З 2014 року є гравцем національної збірної Еквадору.

Касарес – це свого роду гібрид найкращих якостей Тайсона, Марлоса та Клейтона Хав'єра, які вже виступали за «Металіст». Еквадорець здатен чудово управлятися із м'ячем в умовах обмеженого простору і під пресингом, має непогану стартову швидкість і здатен видавати чудові передачі партнерам у завершальні фази атаки. З м'ячем намагається поводитися філігранно, всіляко мінімізуючи його втрати, однак ставлячи можливість ризику та потенційного шансу створити небезпечну атаку на ворота суперника вище за наслідки можливого браку.

У стані «Флуміненсе» в минулому розіграші бразильської Серії А на рахунку Касареса в середньому було по 81 дії за кожні 90 хвилин, причому 68% таких були успішними. Він активний у єдиноборствах, але невидатна антропометрія (зріст еквадорця всього 171 сантиметр) позначається, через що його часто банально відтісняють від м'яча за рахунок корпусу. В той же час, козир Хуана – це світла футбольна голова. Він чудово помічає підключення партнерів, здатний розганяти та розвивати атаки своєї команди. У чемпіонаті Бразилії-2021 на його рахунку в середньому було по 11,5 (74% - точні) передач у фінальну третину поля та по 5,6 (50% - точність) пасів у штрафний майданчик суперника. У деяких матчах, як, наприклад, в останньому за «Флуміненсе» проти «Шапекоенсе», який відбувся 10 грудня минулого року, Касарес просто розривав опонентів на клаптики – 21 пас у фінальну третину (17 точних) та 6 передач у штрафний майданчик (2 – точні), до яких можна додати 6 ударів по воротах (3 – у площину), допомогли «триколірним» знищити опонента із рахунком 3:0. Якщо подібну активність еквадорець зможе демонструвати і за харківську команду, то немає сумнівів, що фанати «Металіста» дуже швидко отримають нового улюбленця.

Бубакар ТРАОРЕ

Вік: 24 роки
Громадянство: Сенегал
Перейшов до «Металіста» з: «Санкт-Галлена»

Сенегалець Бубакар Траоре грати у футбол розпочинав в Італії. На його рахунку виступи у складі юнацької команди «Торіно», звідки африканець у 2017 році пішов, і лише за десять місяців зумів знайти новий клуб, яким став мальтійський «Таршин». Після цього Траоре пограв за албанську «Теуту» та ізраїльський «Хапоель» із Кфар-Сави, а влітку 2020 року відбув до Швейцарії, де виступав за «Санкт-Галлен» до моменту переїзду до Харкова.

Бубакар Траоре виступає на позиції лівого захисника чи лівого півзахисника. У нього чудова швидкість і хороша техніка, африканець дуже небезпечний на відкритих просторах, хоча є сумніви, що в матчах за «Металіст» він часто зможе користуватися цими своїми сильними сторонами. Загалом у поточному сезоні в Швейцарії Траоре демонстрував дуже прийнятний для його позиції показник ведення єдиноборств (24 у середньому за 90 хвилин при 50% успішних), але в іншому це ще досить «сирий» футболіст (скажімо, точність його передач становить: 72% - для пасів уперед, 67% - для пасів у фінальну третину та 52% - для пасів у штрафний майданчик, а загальну якість дій у поточному сезоні можна оцінити цифрою у 60% успішних), над покращенням ігрових якостей якого Олександру Кучеру та його помічникам доведеться як слід попрацювати.

ДАВІД

Вік: 22 роки
Громадянство: Бразилія
Перейшов до «Металіста» з: «Віторії»

У середині січня власник «Металіста» Олександр Ярославський анонсував покупку молодого гравця зі «швидкістю вищою, ніж у Тайсона» та «ударом сильнішим, ніж у Жажі». В результаті їм виявився форвард Давід да Ора, котрий також здатен зіграти лівого вінгера. Він є вихованцем бразильської «Віторії», в якій виступав на професійному рівні до моменту від'їзду в Україну.

Давід – це справді швидкісний футболіст із хорошим ударом, проте варто враховувати, що «Віторія» за підсумками минулого сезону вилетіла з бразильської Серії В, хоча новачок «Металіста» і був ледве не єдиним світлим промінцем у цій команді, забивши у ворота опонентів 8 м'ячів. Націленість на ворота суперників – те, чим однозначно вирізняється Давід. У Серії В-2021 він із показником ударів у 2,71 займав 12-те місце серед усіх гравців дивізіону, а за очікуваними голами з показником у 6,15xG входив у топ-30 (28-е місце). Проте ці цифри не так багато означають, як у випадках із легіонерами, котрі перебиралися до «Металіста» з елітарних дивізіонів своїх країн. Скажімо, за очікуваними голами вище, ніж Давід у Серії В, виявився добре знайомий українським уболівальникам за виступами за «Зорю» Юрі Фрейтас (15-те місце)…

Нинішня оціночна вартість Давіда на Transfermarkt дорівнює 250 тисячам євро, а тому 1,2 мільйона євро, які заплатив за гравця «Металіст», виглядають суттєвою витратою, особливо якщо враховувати чутки, що за цю суму харків'янам дісталася лише частина економічних прав на футболіста. З іншого боку, Давід дійсно має потенціал, щоб вирости в гідного форварда, особливо, якщо він отримуватиме вільний простір, на якому зможе розвивати свою швидкість. В УПЛ з останнім, ймовірно, доведеться туго, натомість у єврокубках, куди мітить «Металіст», може спрацювати.

Оцініть матеріал
(82)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 26 квітня 2024, 12:51 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 145
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Aleks04
А чего закрыли комментарии под постами, где Ярославский сбил человека?
No name
Какое позорище, позакрывалли комменты на новостях про ДТП. Негоже барина обсуждать, подумаешь, пострадал кто-то из масс. Не барсеке это дело, быть обсуждаемым в таком свете.
Фу
pas2012
А чому відсутня можливість писати коментарі про пост з дтп за участі Ярославського?
ZportUA
Ярославский: "А давай я тихонько в лес уйду"
sl1d3r1985
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ZportUA
Федя уже начинает прямые угрозы писать. Зря админы его сообщения удаляют
Burevestnik
может не ст0ит редакции статьи выкладывать о Металле2021 и его хозяине.
много дерьмометания,
а толку...
No name
Тепкрь все забудут про договорняки,будет новая асоциация - убийца на дороге
No name
Поддизыватьсямало, надо ввести цензуру, сайт пробил очереное дно, плебесы!
PFCLviv
Всьо, втік Ярославський в Лондон...
Димінський 2 ...
Lion
Дыминский после смертельной аварии улетел в Швейцарию и по сегодняшний день, Ярославский в Лондон......
На сколько?
Віталій Ткачук
Все, кінець фейковому металісту. Ярославський вбив людину, і "уєхал жіть в Лондон".
ZportUA
Смешно читать, как донецкие защищают потенциального убийцу - Ярославского. Хотя логично, что уголовники тянут мазу за бандюгана
___FunnyCat
Админы , это реально очень странно выглядет что вы закрыли комменты
Можно было бы подумать что из-за уважения к погибшему, но на подобной новости с Дыминским - функция комментирования была открыта …. Так что как то не очень это выглядит . ИМХО
grifon.
чого це ваш? тоді ж інша емблема клубу була. значить це інший клуб за твоєю логікою
New Zealander
Ярославский теперь уйдет в как и Дыминский а Металист уйдет в лес как и Карпаты?
grifon.
фейся, значить за твоєю логікою твоя шахта не вигравала кубок УЄФА, а вигравала та шахта з старою емблемою
No name
Водителя в список добавят?
Алексей Голяченко
Дали денег. Вот и закрывают комментарии.