Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 11 лютого 2022, 22:03
28785
7

Російський допінг, хокейна сенсація. Як минув 5-й день ОІ

Допінг-тест Каміли Валієвої показав наявність забороненої субстанції

| Оновлено 11 лютого 2022, 22:03
28785
7
Російський допінг, хокейна сенсація. Як минув 5-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув 5-й день Ігор в Пекіні.

24-та зимова Олімпіада набирає обертів. У середу, 9 лютого, змінився лідер медального заліку, розпочався чоловічий хокейний турнір і спалахнув перший і дуже гучний допінговий скандал. Десь на щастя, але, в основному, на жаль роль українців на цьому святі життя навіть не вторинна.

Похмілля

Наші горе-сусіди вміють оспівувати спортивні перемоги, приплітаючи до них державну могутність, «русскій дух» і протиставлення ворогам, яких у їхніх хворих головах завжди до біса. Мова про будь-які перемоги, проте особливо скажене «побєдобєсіє» починається, коли вдається перемагати фігуристам чи хокеїстам. До нинішніх реалій путінської Росії приплітається тісний зв’язок до «совка» і те скажене поєднання робить радість схожою на неадекватність.

Ось і цього разу, після перемоги фігуристів у командній першості, вони на радощах ледь не подуріли. Дісталося в пориві того божевілля й нам. Мовляв, виступ Каміли Валієвої овацією зустріли всі збірні, крім української. В синьо-жовтому боксі аплодисментів не було і це спричинило ненависне скавчання всякого роду російської знаті, починаючи від так званих блогерів у соцмережах і завершуючи легендарним фігуристом Алєксєєм Ягудіним. 

Фігуристка Анастасія Мішина, котра виступає в парі з Александром галлямовим, теж вирішила, що раз можна головному дипломатові їхньої країни Лаврову з його «дебіли, бл…», то чим гірша вона, ціла олімпійська чемпіонка? І, не зрозумівши питання журналіста ВВС англійською, випалила під час прес-конференції: «Я ніх*** нє поняла».

 

Росія тріумфувала. Зовсім забувши, що на Олімпіаді вона взагалі-то зовсім не Росія, а ОКР чи РОК без стяга й гімну. І що похмілля зазвичай бувають важкими. Особливо коли міцні напої виявилися денатуратом чи скломиєм. А у випадку з російською перемогою в фігурному катанні, здається, саме так і було. Після перемоги минуло вже дві доби, а команду досі не нагородили. І причина банальна. І звична для російського спорту. Портал Inside the Games повідомляє, що допінг-тест Каміли Валієвої, тої самої, якій не аплодували українські бокси, «показав наявність забороненої субстанції у мікродозі. При цьому доведено, що ця субстанція не впливає на покращення спортивних показників».

Росіяни, звісно, матимуть відповідь на таке неподобство. Бо ж весь світ проти них і всі їм вороги. Між тим, кожна адекватна людина розуміє, що за кожною зовні найкрасивішою російською перемогою може приховуватися підтримуваний на державному рівні допінг-шлейф. І не гарантія, що ті нагороди, які вказані навпроти назви ОКР зараз, залишаться в історії навічно.

Сенсація дня

9 лютого в Пекіні стартував чоловічий олімпійський хокейний турнір. У матчі-відкриття команда ОКР перемогла 1:0 швейцарців. Єдину шайбу за три секунди до завершення першого періоду закинув нападник третьої ланки Антон Слєпишев. Він став героєм, хоча мав всі шанси перетворитися на антигероя. То коли наприкінці другого періоду отримав чотири хвилини штрафу за удар суперника головою. На щастя Слєпишева і його партнерів за командою, Швейцарія тривалою більшістю скористатися не змогла і в підсумку програла матч. Хоча мала нагоду врятуватися зокрема на заключних секундах, коли шайба влучила в стійку воріт Івана Федотова, котрий записав до свого активу шат-аут.

Getty Images/Global Images Ukraine

А інший матч стартового змагального дня хокеїстів завершився дзвінкою сенсацією. Збірна Данії перемогла 2:1 одного з фаворитів – команду Чехії. Обидві шайби скандинави закинули в першому періоді. Спершу оборонець шведського «Мальме» Маркус Лаурідсен вдало зіграв на п’ятаку, а потім центрфорвард Франс Нільсен, втікши у контратаку в ту мить, як суперники грали в більшості, заробив буліт і вміло його, перегравши Сімона грубеца, реалізував. Чехи домінували впродовж двох наступних періодів, але на більше, ніж одна шайба Романа Червенки, не спромоглися. героєм зустрічі став голкіпер данців Себастьян Дам, який впорався з 39-ма кидками суперників. 

Героїня дня

Шестиразова чемпіонка світу, десятиразова переможниця X-Games, 36-річна американська сноубордистка Ліндсі Джакобелліс досі вважалася однією з головних невдах Олімпіад. До Пекіна вона брала участь у чотирьох Іграх, до кожних підходила в статусі найбільшої фаворитки, але щоразу провалювалася. А почалося все з Турина-2006. Лідируючи з великим відривом на фінішній прямій у фіналі сноуборд-кросу, Ліндсі вирішила повикабелюватися перед глядачами, виконавши зверхній акробатичний елемент. У підсумку вона впала на спину і пропустила вперед найближчу переслідувачку Таню Фріден зі Швейцарії, ставши лише срібною призеркою. 

Getty Images/Global Images Ukraine

На двох наступних Олімпіадах Ліндсі вибувала на півфінальних стадіях, а в Пхьончхані-2018 знову виступала в фіналі, але посіла там четверте місце. Поза п’єдесталом американка опинилася знову через елементарну похибку.

Після свого туринського фіаску Ліндсі спершу виправдовувалася, що намагалася вхопити борд, щоби втримати баланс, але з часом зізналася: «Я розважалася. Сноуборд — це весело. Я хотіла поділитися щастям з публікою».

Джакобелліс не була б собою, якби не намагалася утнути чогось фірмового й на олімпійській трасі в Яньцині. Вона лідирувала з самого старту фінального заїзду,  а перед фінішем не втрималася від спокуси. Так, правильно, вона знову захопила руками борд. Так, зовсім на мить і цього разу без наслідків, але це трапилося. Джакобелліс із п’ятої спроби таки стала олімпійською чемпіонкою. І її шлях на вершину виглядає особливо цікавим.

Позначили присутність

Getty Images/Global Images Ukraine

Українці у середу теж виступали. Точніше, наші представники траплялися у протоколі. Санкарі Ігор Стахів та Андрій Лисецький на своїй дебютній Олімпіаді стали 15-ми серед 17-ти екіпажів у змаганнях саней-двійок. Чемпіонам, німця Тобіасу Вендлю і Тобіасту Арльту вони за підсумками двох спроб програли 3,509 секунди. А Вендль і Арльт, між тим, стали п’ятиразовими олімпійськими чемпіонами. На двійках вони перемагають втретє поспіль, а ще два золота виграли на попередніх Іграх у санних естафетах. У Пекіні-2022 цей вид ще попереду. 

Теж дебютував на Олімпіадах сьогодні 23-річний двоборець Дмитро Мазурчук. За підсумками першого виду, стрибків з трампліну, Дмитро став 35-м серед 44-х учасників. Лижне переслідування він почав з відставання від лідера, японця Рьоти Ямамото, в 3 хвилини і 22 секунди. А за підсумками 15-кілометрових перегонів українець фінішував 36-м. Чемпіонові, німцеві Вінценцу гайгеру, наш спортовець програв 5 хвилин і 22 секунди. Вінценц, до слова, став дворазовим олімпіоніком. У Пхьончхані він був переможцем у складі команди. 

 

Медальний залік

Чинна переможниця загального заліку Кубка світу Петра Влгова зі Словаччині після провалу в гігантському слаломі реабілітувалася сповна в класичному слаломі. 26-річна гірськолижниця, за плечима якої є шість медалей чемпіонатів світу нарешті здобула першу нагороду Олімпіади. І відразу золоту, випередивши двох інших зіркових слаломісток, Катаріну Лінсбергер з Австрії і Венді Голденер зі Швейцарії. 

21-річний норвезький фристайліст Бірк Рууд став чемпіоном у дисципліні біг-ейр. П’ятиразовий чемпіон світу гван Де-гон з Кореї здобув золото на дистанції 1500 м в шорт-треку. Колись корейці домінували в цьому виді спорту тотально, а на цих Іграх виграли першу золоту медаль.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Після п’яти змагальних днів медалі Олімпіади-2022 мають 23 країни. Золото виграли 19 з них. У лідери медального заліку після успіхів у північному двоборстві і санному спорту вибилися німці. У них – п’ять нагород найвищої проби. В Норвегії і Швеції по чотири золота, але в норвежців два срібла, а в їхніх сусідів одне. По три золота мають Нідерланди і Китай. По дві золотих нагороди виграли представники Австрії, Італії, Словенії і ОКР. Останні – з урахуванням перемоги фігуристів. Яка, можливо, вже зовсім не перемога. 

9 лютого. Усі призери дня зимової Олімпіади-2022

Оцініть матеріал
(107)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Руденко
За парєбриком салют, значить автор статті молодець Все по ділу, що ми статисти на олімпіаді, що ОРНКЦП наркомани з стажем, які вже забулися, чи й не знали англійської, бо вєлічіє кудись підпирає.
Раніше про виступи хлопців на трампліні не чув, з роками щось да буде.
ktesibiy
Кстати на счет Мишиной то все дело в том что к сожалению в Украине пока что нечего больше писать об олимпиаде кроме как стебаться с россиян. Так как на самом деле стоит посмотреть интервью американских спортсменов, особенно чернокожих, там каждый если не второй так третий через интервью на своем родном языке ругаются, потому и обсуждать нечего, хотя улыбку ситуация вызывает.
Standard
По коментарях цапів на українських ресурсах можна зробити висновок, що жителі на росії не усвідомлюють всієї серйозності ситуації, в яку їх завели кремлівські гобліни. Нейтрального ставлення до вас ніколи в порядних українців вже не буде.
Sergey Skvortsov
Ну а про что писать украинским журналистам? Не про украинский бублик же?)