Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 10 вересня 2023, 22:57
8144
3

Коронавірусне божевілля і невдача великого японця. Як минув 4-й день ОІ

Оглядач Sport.ua – про четвертий день Олімпіади в Пекіні

| Оновлено 10 вересня 2023, 22:57
8144
3
Коронавірусне божевілля і невдача великого японця. Як минув 4-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Аннамарі Данча

Sport.ua разом із BetWinner в спецпроекті «Олімпіада-2022» розповідає, як минув четвертий день Ігор в Пекіні.

На початку першого повноцінного тижня Ігор у Пекіні ми втратили ще одну надію. І в цьому випадку дорікати чимось спортсменці, про яку мова, складно. Навпаки – сноубордистка Аннамарі Данча підготувалася до четвертої Олімпіади в кар’єрі доволі непогано. Однак тривалі напрацювання були перекреслені маніакальними обмеженнями, якими окутані всі причетні до цих, мабуть, найгірших за історію Ігор люди.

Вкрадене щастя

Приклад української сноубордистки Данчі дуже показовий. Ним можна найяскравіше проілюструвати всю ту коронавірусну істерію, яка супроводжує 24-ті Олімпійські ігри. В перші дні свого перебування в Пекіні Аннамарі здала позитивний тест. За ним було кілька негативних, що начебто гарантувало допуск до змагань. Проте ледь не на лінії старту Данчу зупинили, запевняючи, що виступати вона права не має згідно з ковідними обмеженнями. Лише після втручання наших офіційних осіб Аннімарі таки дозволили виступити.

До виходу на старт вона мала п’ять хвилин і обидва заїзди проводила сама. Звісно, про належну концентрацію на проходженні траси мова не йшла навіть близько і тому не варто дивуватися, що перший заїзд Данча провалила. Другу спробу вона виконала краще, але поїзд уже пішов. Про потрапляння до шістнадцятки найкращих сноубордисток, які продовжать боротьбу за медалі в гігантському паралельному слаломі, можна було й не мріяти. Можна лишень констатувати, що четверту для себе Олімпіаду 31-річна Аннамарі Данча завершила 26-ю.

А чемпіонкою Ігор у гігантському паралельному слаломі вдруге поспіль стала чешка Естер Ледецка, котра випередила у фіналі австрійку Даніелу Ульбінг. Тепер цікаво, чи зможе повторити Естер власне досягнення часів попередньої Олімпіади. В Пхьончхані чешка після сноуборду перемогла ще й у гірськолижному супергіганті.

Натомість серед чоловіків гігантський паралельний слалом виграв п’ятиразовий чемпіон світу Бенжамін Карл з Австрії, котрий вигравав срібло ще на Іграх-2010 у Ванкувері, а в Сочі-2014 був бронзовим призером.

Обнадійливий виступ Підручного

У нашому найулюбленішому біатлоні на вівторкову індивідуальну гонку серед чоловіків особливих сподівань з точки зору боротьби за медалі ніхто не мав. Єдиний український біатлоніст високого світового рівня Дмитро Підручний ніколи не приховував, що не дуже любить цю дисципліну. Дмитрові більше до вподоби контактні перегони – переслідування і мас-старт. Ось у світлі майбутніх виступів у цих стартах нинішній стан тернополянина обнадіює. Уникнувши промахів лише на першому вогневому рубежі і допустивши по одному «маху» на трьох наступних, Підручний показав пристойні швидкісні показники і фінішував 18-м, з відставанням від чемпіона, француза Кантена Фіона-Майє у три хвилини і секунду.


Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Інші українці виглядали в індивідуальній гонці безнадійно: Артем Прима, Богдан Цимбал і Антон Дудченко допустили по чотири промахи і стали відповідно 37-м, 50-м і 55-м.

А новоспечений олімпійський чемпіон Кантен Фійон-Майє вразив. Біатлоніст, найвищим місцем якого на попередній Олімпіаді була 29-та позиція у мас-старті, і який двічі був чемпіоном світу в естафетах, сьогодні перевершив суперників за всіма показниками. Припустившись тих же двох промахів, що й Йоганнес Бьо, француз випередив начебто непереможного норвежця на цілих 31,1 секунди. У підсумку Бьо-молодший до золота в змішаній естафеті додав бронзу, а срібло здобув, відстрілявшись на всіх вогневих рубежах чисто, білорус Антон Смольський.

Наш фінал і невдача лідера

Український фігурист Іван Шмуратко пробився до числа 24-х учасників довільної програми чоловіків-одиночників. Сьогодні Іван отримав за виконання короткої програми оцінку 78,11 і став 22-м. Нагадаємо, що раніше Шмуратко за схожим зі сноубордисткою Данчею сценарієм не зумів допомогти збірній України в командній першості. Перший його тест на коронавірус виявився позитивним, наступні – негативними. Поки українець доводив свою правоту, змагання минули.

Головною ж подією короткої програми фігуристів стала невдача чемпіона двох попередніх Олімпіад японця Юдзуру Ханю. Юдзуру не зумів виконати першого складного елемента – потрійного «сальгофа». У підсумку Ханю завершив коротку програму лише восьмим, з оцінкою 95,15 і довільну програму проведе у незвичній для себе передостанній розминці.


Getty Images/Global Images Ukraine. Натан Чен

А виграв коротку програму переможець трьох останніх чемпіонатів світу Натан Чен зі США. За свій виступ він отримав 113,97 бала, випередивши двох японців – Юму Кагіяму (108,12) і Шому Уно (105,90).

З прицілом на Кортіну-Д’Ампеццо-2026

Лише кроку забракло до потрапляння в топ-20 двом українським санкаркам – 18-річній Юліанні Туницькій з Кременця на Тернопіллі і 27-річній львів’янці Олені Стецків. Туницька, яка три роки тому відзначилася перемогою на юніорському етапі Кубка світу, стала 21-ю, а Стецків на третій своїй Олімпіаді фінішувала 22-ю. На двох попередніх Іграх Олена виступала гірше – 26 місце в Сочі-2014 і 28-ме – у Пхьончхані-2018. Нині ж до потрапляння у топ-20 Юліанні і Олені забракло трохи більше як півсекунди. Такі результати не можуть не обнадіювати вже в світлі наступної Олімпіади в італійській Кортіні-Д’Ампеццо. То, звісно, якщо наші санкарки матимуть змогу в наступному олімпійському циклі купувати сучасний інвентар і виступати на всіх кубкових етапах.

А виграла змагання санкарок-одиночниць німкеня Наталі Гайзенбергер. 34-річна спортсменка виграла Олімпіаду втретє поспіль. А взагалі з урахуванням двох золотих медалей минулих Ігор в естафетах, Наталі стала п’ятиразовою олімпійською чемпіонкою. І з великою долею вірогідності стане шестиразовою. Бо завадити Німеччині виграти естафету в Пекіні може хіба диво. Чи тести на COVID-19.

Герой дня


Getty Images/Global Images Ukraine. Маттіас Майєр

31-річний австрійський гірськолижник Маттіас Майєр виграв золото на третій Олімпіаді поспіль. У Сочі-2014 він став чемпіоном у швидкісному спуску, в Пхьончхані-2018 і зараз у Пекіні – в супергіганті. Маттіас став першим гірськолижником в історії, який переміг на трьох Олімпіадах поспіль. Зауважимо, що Майєр мав усі шанси перемогти й днем раніше в давнгіллі, але там він поступився швейцарцеві Беату Фойцу і французу Йоану Кларе і став бронзовим призером. Зараз Маттіас випередив американця Раяна Кокрана-Зігле та норвежця Александра Омодта Кільде і знову здійнявся на вершину.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Ковбаснюк

Натомість українець Іван Ковбаснюк ще на одну позицію покращив абсолютний національний рекорд виступів наших гірськолижників на Олімпіадах. Днем раніше в швидкісному спуску він був 33-м, а зараз посів 32 місце, програвши чемпіонові 5,62 секунди. Іван увійшов до числа 34-х учасників, яким вдалося завершити гонку. 13 гірськолижників впоратися з важкою олімпійською трасою не змогли.

Королі спринту

Лижники у вівторок визначили найкращих у спринті. Українці прогнозовано не пройшли сита кваліфікації. Серед жінок найкращою серед наших, з відставанням від переможниці у 24,77 секунди на півтора кілометрах дистанції стала Марина Анцибор. Вікторія Олех і Валентина Камінська – 69-та і 70-та. Серед чоловіків найкращим став Руслан Перехода. Він – 46-й. Олексій Красовський – 64-й. До 30-ки гонщиків, які продовжили боротьбу в плей-оф, усім було далеко.

А чемпіонами Олімпіади-2022 в спринті стала чинна чемпіонка світу в обох спринтерських дисциплінах Йонна Сундлінг зі Швеції й норвежець Йоганнес Клебо, який випередив на фініші італійця Федеріко Пеллегріно і реваншувався перед росіянами за тріскуче фіаско в скіатлоні. 25-річний Клебо став чотириразовим олімпійським чемпіоном.

Класичне протистояння

Збірна Канада обіграла в хокей команду США. Мова про хокей жіночий, який представлений в олімпійській програмі всьоме. Чотири з шести золотих медалей на попередніх Іграх виграли канадійки, ще два – американки. Та й загалом п’ять з шести разів ці команди сходилися одна з одною в головних матчах турніру. Лише раз фінал був не північноамериканським: у Турині-2006, коли збірна Канади перемогла 4:1 шведок.

На попередній Олімпіаді в Пхьончхані-2018 збірна США, поступившись канадійкам 1:2 на груповій стадії, перемогла принципових опоненток в фінальному матчі після нічиєї 2:2 в серії булітів. Вирішальний кидок по воротах великої Шеннон Сабадош зробила Жоселін Ламуре-Девідсон, котра після двох срібних нагород на попередніх Олімпіадах досягла золота. Канадійок тоді могла врятувати легендарна Меган Агоста. Хокеїстка, яка до того виграла три олімпійських золота, проводила чудовий турнір, але у вирішальний момент не впоралася з воротаркою опоненток Медді Руні.

Торік канадійки перемогли американок у фіналі чемпіонату світу. І ось – нове протистояння в Пекіні. Канадійки відкрили рахунок у першому періоді зусиллями Бріанн Дженнер, але двічі пропустили у другому – відзначилися Даніелль Камеранесі і Александра Карпентер. Правда, в заключних вісім хвилин другої третини гри канадська команда обіграла Медді Руні відразу тричі – голи на рахунку тої ж Дженнер, Джеймі Лі Реттрей і Жоселін Ларок. Збірна Канади виграла групу з чотирма перемогами в чотирьох матчах і різницею шайб 33-5. Американки з трьома перемогами другі. Також у плей-оф з групи А вийшли Фінляндія і ОКР, котрі випередили Швейцарію за рівністю очок лише за різницею шайб.

Переможницями іншої, набагато слабшої групи стали японки. У них – дев’ять очок. Чехія з сімома пунктами друга, Швеція – третя, Китай – четвертий. Ці збірні відчепили Данію і тепер у чвертьфіналі доводитимуть власну конкурентоздатність у протистоянні з чотирма найкращими командами попередньої Олімпіади. Можна лишень поспівчувати Китаєві, який потрапив на Канаду і шведкам, які зіграють з американками.

Хто забере найбільше золотих медалей на Олімпіаді?

Медальний залік

Ще одне золото змагального дня у дисципліні «біг-ейр» виграла китайська фристайлістка Ейлін Гу. В ковзанярів дистанцію 1500 м з олімпійським рекордом (1.43,21) виграв дворазовий чемпіон Пхьончхана-2018 нідерландець К’єльд Нейс.

Наразі за чотири дні медалі 24-ї Олімпіади виграли 22 країни. 16 з них мають золото. Лідерами медального заліку є шведи – чотири золота. В Нідерландів, Китаю, Німеччини і Норвегії – по три. По два золота мають Італія ОКР, Словенія і Австрія.

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
серж жорж
Это не олимпиада а китайский позор где спортсменов отстраняют ради китайцев и москалей по приказу комфаш партии Китая..
Sunrise
Победа китаянки во фристайле тоже сомнительная, и это мягко говоря.
Владимир Копяк
Через несколько лет могут пересчитать, как после Сочи....