Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Міжнародні турніри
| Оновлено 09 лютого 2022, 15:37
25713
12

Хокей на Олімпіаді. Проблеми Канади та США, Росія та Фінляндія - фаворити

12 збірних братимуть участь у хокейному олімпійському турнірі

| Оновлено 09 лютого 2022, 15:37
25713
12
Хокей на Олімпіаді. Проблеми Канади та США, Росія та Фінляндія - фаворити
iihf.com

Однією з найочікуваніших на Олімпіаді подій буде чоловічий хокейний турнір. На жаль, друга Олімпіада поспіль пройде без представників НХЛ, що буде плюсом для деяких європейських збірних.

Щодо формату, то 12 збірних розбиті на три групи по чотири команди. При цьому груповий етап не стане фіналом для жодної зі збірних. Три переможці груп та найкраща друга команда одразу перейдуть у чвертьфінал, тоді як решта збірних зіграє у плей-оф та визначить ще чотирьох учасників 1/4 фіналу.

Тож усім командам забезпечено мінімум чотири матчі. Сам турнір пройде з 9 до 20 лютого.

Фаворити: ОКР, Фінляндія та, можливо, Швеція

У основні лідери хокейного турніру записують збірні ОКР (Олімпійського комітету Росії), Швеції та Фінляндії. Росія, яка готувалася до турніру за прикладом північноамериканських збірних (з генеральним менеджером Іллею Ковальчуком), зібрала потужний склад з найкращих гравців КХЛ. Деякі експерти критикують вибір окремих виконавців, але росіяни залишаються серед головних претендентів. Саме ОКР завоювала золото на минулій Олімпіаді, а зараз має хороші шанси повторити успіх.

Зазвичай незручним для Росії суперником є ​​Фінляндія. Фіни привезли на турнір дуже віковий (середній вік понад 30 років) та досвідчений склад. Відзначається велика кількість захисників оборонного плану, які готові нав'язувати в'язкий хокей. У фінській атаці теж непросто знайти яскравих виконавців, які готові демонструвати швидкий і видовищний хокей. Відзначимо відомого за виступами в НХЛ форварда Валттері Філппулу, а також традиційні ланки досвідчених нападників з Йокеріта. Саме ставку на оборону та добре зіграних хокеїстів робить Фінляндія, яка навряд чи покаже цікаву гру, але може боротися за медалі.

Цікава ситуація склалася із збірною Швеції. Багатьох здивував вибір тренера, який залишив поза складом ряд топ-гравців з КХЛ. У заявці одразу 10 хокеїстів з чемпіонату Швеції, а також 7 представників ліги Швейцарії. Щоправда, воротарська бригада складена саме з кіперів КХЛ, а першим номером є Ларс Юханссон. Нинішнього сезону КХЛ він лідирує за відсотком відбитих кидків. Тренер шведів прямо заявив, що Швеція взагалі має найкращу бригаду воротарів на Олімпіаді.

Повідомляється, що найбільше наставник вразив вибором форвардів, залишивши поза Олімпіадою групу топових бомбардирів КХЛ. Натомість у Швеції у заявці відразу 8 універсальних центрфорвардів, здатних зіграти і на краях атаки. Тренер вважає, що це важливо для балансу команди. Експерти впевнені, що Швеція, як і Фінляндія, гратиме в оборонний хокей зі ставкою на солідні дії воротаря та гарну реалізацію більшості.

Формат групового турніру, де ніхто не вилітає, дає змогу робити деякі експерименти. Одним з найцікавіших поєдинків у групі якраз і має стати протистояння Фінляндії та Швеції.

Проблеми Канади та США

Відмова НХЛ відправляти своїх хокеїстів на Олімпіаду найбільше позначилася на збірних Канади та США, які б могли бути серед фаворитів турніру. При цьому ще у вересні було офіційно підтверджено, що гравці НХЛ поїдуть на Олімпіаду, але коронавірус все порушив, а менеджерам довелося змінювати і склад, і тренерські штаби.

Американці вирішили не набирати хокеїстів з європейських чемпіонатів, а повезли до Китаю зовсім молоду команду. Відразу 15 гравців у заявці представляють рівень коледжів та університетів. Там є багато перспективних виконавців, є представники перших раундів драфту НХЛ, але навряд чи цього вистачить для успішних виступів на турнірі такого рівня.

Канада пішла дещо іншим шляхом. У складі є ряд топ-проспектів, які в майбутньому можуть стати зірками НХЛ: це перший номер драфта-2021 Оуен Пауер і третій номер драфта-2021 Мейсон Мактавіш. Окрім перспективних гравців Канада включила до списку досвідченого Еріка Стаала. Володар олімпійського золота та Кубка Стенлі, звичайно, може допомогти збірній, але нинішній сезон нападник розпочав без команди і лише перед Олімпіадою підписав контракт з клубом АХЛ.

В іншому склад складається з міцних, але не топових гравців з Європи та АХЛ. Зважаючи на досить несподівану перемогу Канади на минулому чемпіонаті світу, недооцінювати команду не можна, але європейські суперники зараз виглядають значно краще.

Крім інших проблем, Канада ще й знову лишилася без головного тренера. Коли вважалося, що на Олімпіаді будуть НХЛівці, збірну мав очолити Джон Купер, тренер Тампи-Бей. Потім стало відомо, що його замінить досвідчений Клод Жульєн, але наставник перед вильотом до Китаю впав на лід і зламав собі ребра.

У результаті з командою працюватиме Джеремі Коллітон, який мав невеликий досвід у НХЛ з Чикаго Блекхоукс.

Швейцарія та Чехія можуть здивувати

Хороших виступів можна чекати від збірної Швейцарії. Команда у дуже стабільному складі проводить останні великі турніри, а відсутність НХЛівців особливо на збірній не позначиться. У Швейцарії одна з найвіковіших команд з досвідченими хокеїстами, які пограли як у НХЛ, так і у найкращих лігах Європи. Тут і воротар Берра, і захисники Діас та Мюллер, і форварди Андрігетто, Мозер та Амбюль. Для Андреса Амбюля це буде вже 5-та Олімпіада.

Ще серйознішу силу представляє Чехія. Збірна зібрала гравців з найкращих чемпіонатів Європи: 12 хокеїстів з КХЛ, по чотири з ліг Чехії та Швейцарії, а також гравці зі Швеції та Фінляндії. Особливо грізно виглядає атака, де зіграють топ-хокеїсти на зразок Давида Крейчі, Міхала Фролика, Романа Червенки, Володимира Соботки та інших виконавців з досвідом гри в НХЛ.

Саме на Чехію варто звернути увагу, якщо говорити про тих, хто здатний у статусі не головного фаворита досягти суттєвого результату.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки
Футбол | 23 квітня 2024, 06:30 28
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар гарантував собі єврокубки

Гірники можуть вийти напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Ман Сіті – 3-й. Як виглядає таблиця АПЛ після перемог Арсенала і Ліверпуля?
Футбол | 22 квітня 2024, 12:00 1
Ман Сіті – 3-й. Як виглядає таблиця АПЛ після перемог Арсенала і Ліверпуля?

20–21 квітня відбулися матчі 34-го туру чемпіонату Англії

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Леонід Леонідович
ОКР це Окраїна Київської Русі?
dadaali177188
какая росися?? нет на олимпиаде росиси , есть ОРКИ какие то с белым флагом
D.Lanskoy
Хочу финал Финляндия - Швейцария и долгожданное золото для финнов. Как вариант, Германия, 4 года назад они были очень близки к золоту.
🐼
Написали бы про сборную Китая. Сколько там натурализованных канадцев.)
fifadinamo
Фавориты?? Ну орки мельдоний валят бааальшими ложками, а фины давно с этой херней завязали. Фины не в счет.
adidas777
Я думаю в группе с Китаем,
США, Канаду и Германию обязаны дисквалификсировать, за несоответствие формы!
Пример прыжков с трамплина уже имеется!
Олимпиада в Китае, очередной фарс большого спорта.
Сегодня немцы разбирали, как в Китае наблюдают за спортсменами и вообще всеми делегациями - спец службы Китая, это какой то сюр, товарищи!
Не дай бог жить в такой стране...
pl2012ua
автор, на олімпіаді немає збірної росії, є орки