Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 лютого 2022, 18:38
11856
3

16,5 мільйонів за 19 матчів та 2 голи. Чому Салах провалився в Челсі

Згадуємо період виступів єгиптянина за «синіх», котрий відверто не задався…

| Оновлено 06 лютого 2022, 18:38
11856
3
16,5 мільйонів за 19 матчів та 2 голи. Чому Салах провалився в Челсі
Getty Images/Global Images Ukraine. Мохамед Салах у формі Челсі

Мохамед Салах має на своєму рахунку 229 матчів, 148 забитих м'ячів та 56 результативних передач у футболці «Ліверпуля». З «червоними» єгиптянин завоював такий довгоочікуваний для фанатів команди титул чемпіона англійської Прем'єр-ліги у 2020-му, а роком раніше перемагав у Лізі чемпіонів та ставав найсильнішим на клубному чемпіонаті світу.

Після фантастичного першого сезону в «Ліверпулі», коли Салах забив 32 м'ячі у 36 матчах АПЛ, Мохамед продовжує демонструвати дуже пристойну результативність в найсильнішій національній лізі планети з футболу. Зокрема, у поточному розіграші Прем'єр-ліги на рахунку єгиптянина вже 16 голів у 20 поєдинках і він є однією з ключових фігур команди Юргена Клоппа.

Недивно, що Мохамед Салах потрапив у трійку кандидатів на звання найкращого футболіста планети за версією ФІФА за підсумками 2021 року. І нехай престижна нагорода дісталася поляку Роберту Левандовськи, котрий був просто неповторним, а другим в опитуванні виявився Ліонель Мессі, сам факт присутності в такій компанії має бути неймовірно приємним Мохамеду. А перемоги... Вони обов'язково прийдуть до єгиптянина, якщо він продовжуватиме стабільно виступати на такому високому рівні.

Проте підйом на вершину європейського футболу був для Мохамеда Салаха аж ніяк не простим. Майже вісім років тому, у січні 2014-го, єгиптянин перебрався зі швейцарського «Базеля», який став першим для нього клубом у Європі, до лондонського «Челсі». За трансфер «сині» віддали 16,5 мільйонів євро, а для 21-річного на той момент Мохамеда подібний перехід став неймовірно амбітним викликом у кар'єрі.

На жаль, але з ходу впоратися з тиском та неабиякою конкуренцією у топовому чемпіонаті континенту Салаху не вдалося. Можна навіть бути категоричнішим у питанні оцінки якості футболу, яку продемонстрував єгиптянин на «Стемфорд Брідж» - вона була катастрофічною. Незважаючи на відхід зі стану лондонців Кевіна Де Брейне та Хуана Мати, у Мохамеда в конкурентах по атаці були такі брили як Еден Азар, Андре Шюррле, Вілліан та старіючий, але так само небезпечний біля воріт суперника Самюель Ето'о.

У підсумку Салах провів 10 матчів у другій частині сезону АПЛ-2013/14, відзначившись у них 2 забитими м'ячами та 2 результативними передачами. Тодішній головний тренер «Челсі» Жозе Моуріньо не виявив особливого бажання панькатися із молодим африканцем, бо мав під рукою готових для боротьби на серйозному рівні майстрів. У підсумку в Лондоні Мохамед затримався всього на рік, причому на початку сезону-2014/15 став з'являтися на полі дуже нечасто – на його рахунку лише три виходи на заміну у поєдинках АПЛ проти «Суонсі» (8 хвилин), «Крістал Пелас» (4 хвилини) та «Тоттенхема» (18 хвилин). Поєдинок проти «шпор» став останнім для Салаха у футболці «синіх» у Прем'єр-лізі, після чого він відіграв 70 хвилин у кубковій ганьбі із «Бредфордом» (2:4), а потім був відправлений зі «Стемфорд Брідж».


Getty Images/Global Images Ukraine. Коутіньо в Ліверпулі, Салах - в Челсі, а Моуріньо тренер «синіх»

2 лютого 2015 року «Челсі» погодився віддати Салаха в оренду «Фіорентині». За умовами договору єгиптянин мав провести в Італії півроку, а сама угода де-факто стала частиною трансферу між лондонцями та флорентійцями щодо Хуана Куадрадо, якого побажав бачити серед своїх підопічних Жозе Моуріньо. У 16 матчах Серії А за «фіалок» Салах відзначився 6 забитими м'ячами, а влітку 2015-го повернувся до «Челсі» без особливих надій знову отримати шанс у першій команді.

Моуріньо на той момент був неймовірно категоричним. Зокрема, в одному з інтерв'ю португальця, яке він дав у липні того року, значиться чітке посилання щодо Салаха – африканець має покинути «Челсі», оскільки він не має майбутнього у цій команді.

«Я бачу майбутнє Салаха в іншій команді. Оренда чи продаж - ми приймемо будь-який варіант. У нас є Азар, Вілліан, Мозес, Куадрадо, молодий Бертран Траоре. Цілих п'ять гравців на цю позицію й іноді краще не мати такого великого вибору», - заявив Жозе.

Недивно, що після таких слів коуча «Челсі» із задоволенням прийняв пропозицію від «Роми» щодо оренди Салаха на один сезон за 5 мільйонів євро із зобов'язанням подальшого викупу за 15 мільйонів. За два сезони в столиці Італії Мохамед довів, що може бути ефективним в атаці команди з топ-ліги, забивши 14 та 15 м'ячів у 34 та 31 поєдинках Серії А відповідно.

Проте, незважаючи на успіх у «Ромі», Салах все одно мав славу на континенті швидкого та технічного футболіста, котрий мав проблеми з реалізацією та грамотним позиціонуванням на полі. Тим більше дивним став трансфер африканця до «Ліверпуля» влітку 2017 року за 42 мільйони євро. Багато уболівальників та фахівців називали цю угоду «божевіллям» у виконанні «червоних». Відверто мало хто вірив, що Мохамед після провалу в «Челсі» буде здатен із другої спроби проявити себе в англійській Прем'єр-лізі у всій красі. Але Салах віддячив керівництву «Ліверпуля» за віру в нього, принагідно змусивши замовкнути всіх скептиків – вже згадувані 32 забиті м'ячі у першому сезоні за «червоних» в АПЛ коштували дорожче за всі слова та виявилися головним аргументом можливостей Мохамеда.

Після цього в «Челсі» остаточно усвідомили, що не змогли розгледіти у Салаху одного з найбільших талантів сучасності, котрий, як і Кевін Де Брейне, і Ромелу Лукаку, був у їхній системі, але виявився викинутим звідти, як нікому непотрібний мотлох, що завалявся десь на горищі.

Жозе Моуріньо, який колись купався у променях слави і вважався ледве не найкращим тренером світового футболу, довелося лише виправдовуватися. Зокрема, у 2019 році португалець заявив, що Салах був фізично не готовий до гри в Прем'єр-лізі, а також відхрестився від думки, що продаж Мохамеда став наслідком його рішення, списавши всю відповідальність на клуб.

«Коли Салах прийшов у «Челсі», він був молодим хлопцем, наївним, цілком вирваним із ігрового контексту та фізично дуже тендітним. Коли клуб вирішив продати його, то це було не моє рішення. Я купив його, я його не продавав, і мої стосунки з ним були і залишаються гарними. Люди намагаються ідентифікувати мене з тренером, котрий продав Салаха, але я тренер, який купив Салаха. Це абсолютно хибна думка», - заявив Моуріньо.

Однак історія не забуде слова Жозе у 2015-му, коли він чітко позначив, що Салах не має майбутнього у «Челсі» і єгиптянин повинен покинути клуб на правах оренди або повноцінного трансферу. І тим більше ті слова не в'яжуться з пізнішими в аспекті того моменту, що якщо вже Моуріньо так наполягав на придбанні Мохамеда, то чому португалець так швидко відмовився від ідеї розвинути його талант і допомогти тому прогресувати. Дволикість Жозе разом із юним віком та відсутністю досвіду у Салаха, призвели до того, що нинішній геній «Ліверпуля» провалився у свій перший захід в АПЛ. Натомість другий став для нього феноменально успішним. А ще кажуть, що двічі в одну річку не увійдеш…

Оцініть матеріал
(69)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика
Футбол | 03 травня 2024, 07:44 17
ВІДЕО. Чому ніхто не говорить про це? Фани Челсі смакують суперпас Мудрика

«Пенсіонери» разом із Михайлом обіграли «Тоттенхем» 2:0 у перенесеному матчі АПЛ

Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»
Футбол | 02 травня 2024, 16:13 2
Екс-воротар Реала: «Мало хто думав, що Лунін виявиться таким гравцем»

Каньїсарес не очікував, що Лунін гратиме на такому рівні

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Serhii P.
Ще один доказ того, що з Моуріньо тренер - як з гімна пуля. Він давно вже не показує результатів.
Trollface
Жозе тренер-карманник. Набил карманы и ушел. Много достойных игроков запорол.
didin87
Очень много для молодого игрока зависит от тренера. Вера тренера, умение найти мотивацию игрока для работы над собой, найти правильную позицию, уметь подвести форму игрока и пр.
Это явно не Маур. под ним зачахло много футболеров, который потом блистали с другими тренерами. У Маура специфический взгляд на игроков, игрок должен быть всегда готов на 100%, а тренер скажет на какой позиции ему играть, Роналду для Маура - идеальный футболер. но где найти 10 Ронов?