Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 05 лютого 2022, 06:04
6703
10

Олімпіада-2022. Чого очікувати від виступу українських біатлоністів?

Денис Шаховець ділиться очікуваннями від біатлонного турніру на Олімпійських іграх у Пекіні

| Оновлено 05 лютого 2022, 06:04
6703
10
Олімпіада-2022. Чого очікувати від виступу українських біатлоністів?
Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Вже у суботу, 5 лютого, змішаною естафетою стартує біатлонний турнір на Олімпійських іграх у Пекіні. Стріляючі лижники змагатимуться на стадіоні у Чжанцзякоу, за 160 кілометрів від столиці Китаю.

Із попередніх семи зимових Олімпіад українські біатлоністи лише тричі поверталися з порожніми руками

Біатлон традиційно є одним із найрозвиненіших видів спорту в Україні, а тому головні медальні надії пов'язані саме з ним. Додають оптимізму п'ять медалей, які виграли українці на чотирьох Іграх. З порожніми руками наші біатлоністи поверталися лише із Солт-Лейк-Сіті-2002, Ванкувера-2010 та Пхьончанга-2018.

У 1994 році першу олімпійську медаль в історії незалежної України виграла Валентина Цербе, ставши бронзовою призеркою спринту в норвезькому Ліллегаммері. Причому до золота їй не вистачило лише 1,2 секунди. У 1998 році в японському Нагано срібло в індивідуальній гонці завоювала Олена Петрова.

На Олімпіаді-2006 у Турині бронзову медаль несподівано здобула Лілія Єфремова. А на Іграх у Сочі-2014 Юлія Джима, сестри Валя та Віта Семеренко, а також Олена Підгрушна стали олімпійськими чемпіонками за підсумками естафети, досягнувши головного тріумфу в історії вітчизняного біатлону. Віта Семеренко з російського курорту забрала ще й особисту спринтерську бронзу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віта Семеренко, Юлія Джима, Валя Семеренко та Олена Білосюк

Спалах коронавірусу змусив нашу збірну зазнати вагомих втрат

На жаль, шанси виграти медаль у Пекіні в українців, на думку букмекерів та багатьох експертів, не надто високі, на що є вагомі причини. І якщо слабкі виступи в ході сезону на етапах Кубка світу пояснюються виходом на пік форми до Пекіна, то спалах коронавірусу вже змусив нашу збірну зазнати вагомих втрат, які тренерський штаб називає «катастрофою».

Перший тривожний дзвінок пролунав 27 січня, коли головний тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра склав позитивний тест та був відправлений на самоізоляцію. 1 лютого з'явилася неофіційна інформація, що захворіли ще двоє членів команди з обслуговуючого персоналу. У федерації біатлону її довгий час не підтверджували, але вона все ж таки виявилася достовірною.

Одним із двох хворих виявився Іван Білосюк – чоловік Олени Білосюк (Підгрушної). Подружжя, звичайно, було поселено в одній кімнаті, а тому ризик, що захворіє і спортсменка, був надзвичайно високим. І вже 2 лютого стало офіційно оголошено про хворобу капітана жіночої збірної.

Дмитро Євенко. Олена Білосюк

COVID-19 звів нанівець останні чотири роки підготовки Олени Білосюк

Відповідно до регламенту змагань, до 2 лютого можна було провести заміну. Проте офіційної інформації про використання цієї опції не надходило. Тому навіть за 12 годин до першої гонки невідомо, хто саме виступить п'ятим номером на Олімпіаді – Анастасія Меркушина чи Олена Білосюк.

Як повідомив НОК кількома днями раніше, Меркушина вилетить до Пекіна лише 5 числа і за нею зберігається статус запасної, що у зв'язку із закінченням терміну подання заявок на заміну викликає питання про раціональність приїзду. А участь Білосюк, згідно із заявою комітету, залежатиме від стану самої спортсменки. Не виключається, що вона побіжить жіночу естафету, яка запланована на 16 лютого.

Під керівництвом Уроша Велепця в Чжанцзякоу зараз тренуються Юлія Джима, Валя Семеренко, Дар'я Блашко та Ірина Петренко, незабаром їм компанію складе Меркушина. У складі чоловічої команди замін не буде, там у нас Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал та Артем Тищенко. При цьому на спринтерську та індивідуальну гонки Україна зможе заявити не більше ніж чотири спортсмени. Тож хтось може не пробігти жодної гонки, якщо тренерський штаб вирішить не вдаватися до ротації.

Варто відзначити, що за загальним заліком Кубка світу нікому з нашої збірної кваліфікуватися у мас-старт не вдалося. Але українці мають можливість поборотися за путівки, які надаються призерам та найкращим за очками в решті трьох особистих гонок Олімпіади. Тому якщо наші співвітчизники виступлять невдало, то не виключено, що у двох заключних гонках нашим уболівальникам не буде за кого вболівати. Хоча, звісно ж, сподіваємось, що до цього не дійде.

Юрай Санітра поки що консультує своїх асистентів та підопічних у телефонному режимі. Для того, щоб повернутися до роботи у звичному режимі, йому потрібно буде здати одразу два негативні тести. Наразі тренувальним процесом керує молодий тренер Олексій Кравченко, але фактично все під контролем словацького фахівця.

Український біатлон. Олексій Кравченко

Головна медальна надія пов'язана із класичною змішаною естафетою

Єдину медаль цього сезону на Кубку світу вибороли для України Дар'я Блашко та Артем Тищенко, які фінішували третіми в одиночній змішаній естафеті в Рупольдінгу. Проте сингл-мікст не увійшов до змагальної програми Олімпіади-2022, тому головна медальна надія пов'язана з класичною змішаною естафетою.

Вже відомий склад України на класичний мікст. У ньому виступатимуть Валя Семеренко, Юлія Джима, Артем Прима та Дмитро Підручний. У разі ідеального виступу, шанс на медаль дійсно буде, але тільки якщо суперники припустяться помилок. Як мінімум команди Норвегії, Франції, Швеції та Олімпійського комітету Росії виглядають на голову сильнішими, і лише штрафні кола можуть завадити їм випередити українців.

В особистих гонках все набагато складніше. В індивідуальній гонці з ідеальною стрільбою за п'єдестал може зачепитися майже будь-хто (знову ж таки, за умови провалу фаворитів). Ось тільки Юлію Джиму, яку не так давно можна було назвати фахівцем з цієї дисципліни, цього сезону переслідують проблеми психологічного характеру, через що у неї стабільно виникають труднощі під час роботи на вогневих рубежах.

Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Джима

Валя Семеренко є найдосвідченішою українською спортсменкою у Пекіні. Для неї ці Ігри - п'яті за рахунком. Дебютувала Валентина 20-річною у Турині, зараз їй 36 і вона, безумовно, намагатиметься голосно грюкнути дверима перед завершенням кар'єри. А ось її сестра Віта не відібралася на четверту для себе Олімпіаду, оскільки цього сезону програє конкуренцію навіть на Кубку IBU.

На піку форми Підручний здатний боротися на рівних практично з усіма

Якщо говорити про особистостей, то головною медальною надією України можна назвати Дмитра Підручного. На піку форми він здатний боротися на рівних практично з усіма, що доводить золота медаль чемпіонату світу-2019 у переслідуванні. Індивідуальну гонку Підручний не любить, для нього головними стартами будуть спринт та персьют. Та й мас-старт, якщо туди йому вдасться відібратися. Дмитро неодноразово казав, що любить саме контактні гонки.

Багато залежатиме від Підручного і в естафетах. У змішаній йому довірили найвідповідальніший останній етап. Не виключено, що роль фінішера йому дістанеться і в чоловічій естафеті, хоча під час сезону Юрай Санітра його «награвав» на другому етапі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

Втім, у чоловічій та жіночій естафетах шансів на нагороди майже немає. Хоч українки і піднімалися на п'єдестал пошани за підсумками останніх чотирьох чемпіонатів світу, але практично завжди не обходилося без везіння. Тож залишається сподіватися, що пані Фортуна усміхнеться нам ще раз.

Розклад гонок

05.02.2022 - 11:00 - Змішана естафета
07.02.2022 - 11:00 - Індивідуальна гонка, жінки
08.02.2022 - 10:30 - Індивідуальна гонка, чоловіки
11.02.2022 - 11:00 - Спринт, жінки
12.02.2022 - 11:00 - Спринт, чоловіки
13.02.2022 - 11:00 - Гонка переслідування, жінки
13.02.2022 - 12:45 - Гонка переслідування, чоловіки
15.02.2022 - 11:00 - Естафета, чоловіки
16.02.2022 - 09:45 - Естафета, жінки
18.02.2022 - 11:00 - Мас-старт, чоловіки
19.02.2022 - 11:00 - Мас-старт, жінки

11 гонок пройдуть у період із 5 по 19 лютого. Очки за них не підуть до загального заліку Кубка світу, тож у плані боротьби за Кришталеві глобуси Олімпіада не має жодного значення.

Офіційним телемовником в Україні буде телеканал «UA Перший», який обіцяє показати всі гонки в прямому етері. Sport.ua проведе трансляції в аудіоформаті.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Денис Шаховець
Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Antiviruss
Так хочеться вірити в чудо,
І грандіозний наш прорив...
Для цього треба щоби вірус 
Усі команди підкосив...
Або щоб лижі всі погризла
Зубата дерев'яна міль.
Або щоб дула всі погнули
І не змогли попасти в ціль..
Або..або...хоча всі знаєм-
Проводим визначний сезон--
В мішень ми рідко попадаєм.. 
Та ще і бігаєм,як слон....
Argon
Нічого не чекати від наших. Тоді і перемоги будуть приємним сюрпризом і поразки без корвалолу
antt
Слова коментатора: США замикає десятку, Україна замикає двадцятку. Від словаків на передостанньому місці - 47 секунд. Щоб ще не опинитися коловими!!!
euro2012_za_2012euro
Медаль жду, но ее у биатлонистов не будет.
Так выпьем же за то, чтоб мои желания совпадали с их возможностями!
euro2012_za_2012euro
в смешке 7-11
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitaha33
У змішаній естафеті ми займемо 6-10 місце.
У індивідуалці Валя може видати 0, а може і 10 на стріляти. Джима, нажаль... Петренко чи Блашко з 4 0 виграти медаль не зможуть, нема швидкості. Індивідуалку жіночу виграє Давидова
В чоловіків в індивідуалці при 4 0 Підручний точно був би з медаллю, але місія не здійснена. Та і не факт, що він побіжить.
В спринта шансів немає. А от де в мене жевріє маленька надія, так це чоловіча естафета. Якщо будуть нормально бігти і стріляти, то при промаха лідерів теоретично за бронзу можна зачепитись
kadaad
Ничего не будет. Туристы поехали смотреть Олимпиаду, в живую, за деньги налогоплательщиков.