Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 05 лютого 2022, 13:02
3189
0

Трансферне вікно в Бундеслізі: активність Вольфсбурга і мовчання топів

Блогер Sport.ua Азамат Ібрагімов підбиває підсумки зимового трансферного вікна в Бундеслізі

| Оновлено 05 лютого 2022, 13:02
3189
0
Трансферне вікно в Бундеслізі: активність Вольфсбурга і мовчання топів
Getty Images/Global Images Ukraine. Кшиштоф Пьонтек

Трансферне вікно в Європі закрилося на ніч із 31 січня на 1 лютого. Протягом усього місяця клуби намагалися придбати необхідних футболістів чи скинути зайвий баласт. Тут ви могли прочитати про топ-трансфери у Європі. У цьому ж матеріалі ми детальніше зупинимося на трансферах у Бундеслізі. Щоб було простіше, розділимо трансфери на три категорії: трансфери на вхід, трансфери на вихід та внутрішні переходи.

Загальна статистика

 

Загалом німецькі клуби провели не найактивнішу трансферну кампанію, загалом витративши всього 61 млн євро. За показником витрат Бундесліга поступилася не тільки АПЛ та Ла Лізі, а й МЛС (65 млн), Лізі 1 (69 млн) та РПЛ (72 млн). Найактивнішим гравцем на трансферному ринку став «Вольфсбург», витративши на покупку трьох футболістів майже 22 млн. євро. Найдорожчим придбанням відзначився скромний «Аугсбург», який виклав за 18-річного американця Пепі 16 мільйонів євро.

Клуби з німецького чемпіонату також працювали із трансферами на вихід. Подібними переходами, що насамперед позначилися на бюджеті, знову відзначилася команда Флоріана Кофельда. «Вольфсбург» без проблем прийняв пропозицію «Бернлі» про покупку Ваута Вегхорста за 14 млн євро.

Загалом у Бундеслізі було здійснено 108 переходів, значну частину яких склали орендні угоди.

Трансфери на вхід

 

Йонас Вінд, 12 млн євро
з «Копенгагена» до «Вольфсбурга»

Getty Images/Global Images Ukraine

Втрату найкращого бомбардира клубу за останні 3 роки «Вольфсбург» компенсував придбанням 22-річного данця Йонаса Вінда за 12 млн євро. Мабуть, найяскравіше гру форварда описав спортивний директор клубу: «Йонас має дуже хорошу техніку, знаходить рішення у вузькому просторі, добре грає головою і здорово працює на команду».

Вінд, який забив 11 голів у 27 матчах за «Копенгаген» цього сезону, підписав із «вовками» контракт до 2026 року і може дебютувати вже 6 лютого, у поєдинку проти «Гройтер Фюрта». Вінд також має досвід виступу за збірну Данії, зігравши 12 матчів та забивши 4 голи. В цілому, з покупкою Йонаса «Вольфсбург» нічим не ризикує, тому що гравець все ще не досяг свого пікового віку і може здорово комбінувати з Нмечою та іншим підписанням «Вольфсбурга», про яке йтиметься пізніше.

Сердар Азмун, 4 млн. євро
З «Зеніту» до «Байєра 04»

Getty Images/Global Images Ukraine

Без шуму та чуток «Байєр» потенційно оформив найкращу угоду за ціною та якістю, вигравши боротьбу за Сердара Азмуна. Іранцем цікавилися багато клубів із Франції та Італії, серед претендентів згадувалися «Ліон», «Ювентус» та інші. Спочатку Сердар повинен був перейти в «Байєр» влітку як вільний агент. Але все ж таки клуби змогли домовитися про достроковий викуп контракту за символічні 4 млн євро.

За останні роки іранець став справді важливим гравцем для російського чемпіонату. Особливо його роль стала ключовою у «Зеніті», де Сердар ставав найкращим бомбардиром у сезоні 2019/20 із 17 голами, а також завоював шість внутрішніх кубків. Добре, що Азмун перейшов до «Байєра» взимку – іранець отримає час на адаптацію під ігрову модель «фармацевтів», і може стати заміною для Патріка Шика, якщо його влітку продадуть.

Андраш Шефер, 1 млн євро
З «ДАК 1904» до «Уніон Берлін»

Getty Images/Global Images Ukraine

Угорець Андраш Шефер, який став одним із відкриттів Євро-2020 у групі смерті проти Португалії, Німеччини та Франції, повертається до топ-чемпіонату. У свої 22 роки Андраш встиг змінити 5 клубів, зі змінним успіхом виступаючи за «Дженоа» та «К'єво». Тепер Шефер поповнює угорську діаспору в Бундеслізі, будучи в одному списку з Собослаї, Гулачі та Шаллаї.

Перехід зі словацького «ДАК 1904» оформлений лише за 1 млн. євро. Можна не сумніватися, що Шефер впишеться в ігрову схему Урса Фішера в розстановці 3-5-2. Потенційно в «Уніона» утворюється неймовірно потужна зв'язка в центрі, яку становитимуть Гриша Премель, Хедіра та Шефер. Угорець вже тренується з новим колективом і буде готовий дебютувати найближчим часом. 
 
Рікардо Пепі, 16 млн євро
З «Далласу» до «Аугсбурга»

Getty Images/Global Images Ukraine

Рекордним підписанням зимового трансферного вікна у Німеччині став перехід 18-річного американця Рікардо Пепі за 16 млн. євро. Вибір клубу не найочевидніший із боку представників молодого таланта – «Аугсбург» стоїть на порозі вильоту з Бундесліги.

Пепі доведеться пройти складний шлях розвитку у складі одного з аутсайдерів чемпіонату, далеко від дому. Щоб описати гру Пепі, можна навести три фактори його гри - класне завершення, поєднання швидкості з дриблінгом і великі обсяги пресинг-дій. Маючи подібні характеристики, Пепі має все необхідне, щоб пройти швидку адаптацію в Бундеслізі.

Трансфери на вихід

 

Зі списку трансферів на вихід найпривітнішими є переходи Дениса Закарії (з «Боруссії» М до «Ювентуса») та Ваута Вегхорста (з «Вольфсбурга» до «Бернлі»). У той же час, у Бундеслізі відбулося кілька гучних орендних переходів зі змінами чемпіонату. До цього переліку можна віднести трансфери Моріба (з «РБ Лейпциг» до «Валенсії»), Пьонтека (з «Герти» до «Фіорентини») та Джошуа Гілавогі (з «Вольфсбурга» до «Бордо»). Але серед трансферів на вихід є кілька переходів, які варто обговорити.

Ваут Вегхорст, 14 млн євро
З «Вольфсбурга» до «Бернлі»

Getty Images/Global Images Ukraine

Перехід рослого нідерландця став несподіваним трансфером для Бундесліги. Скромний «Бернлі» за відносно невеликі гроші урвав якісного бомбардира, який без особливих проблем замінить Кріса Вуда. До того ж, Вегхорст є набагато більш різностороннім за англійця, який продовжить кар'єру в «Ньюкаслі». «Бернлі» провернув вигідну угоду, продавши Вуда за 30 млн, і за половину від тієї суми викупивши гравця, який за 3 сезони у «Вольфсбурзі» забив близько 60 голів у всіх турнірах.

Щоправда, кампанія 2021/2022 складається невдало як для Вегхорста, так і для його колишнього клубу. Досі Ваут відзначився лише 6 голами у чемпіонаті. Можна тільки аплодувати тому, як «Бернлі» зіграв на випередження і блискавично замінив гравця, що пішов.

Денис Закарія, 8.60 млн. євро
З «Боруссії» М до «Ювентуса»

Getty Images/Global Images Ukraine

Окрім «Бернлі», також можна привітати «Ювентус» із чудовим придбанням в особі Дениса Закарії. 25-річний швейцарець дістався «Старій Синьйорі» всього за 8.60 млн євро. Все через контракт Дениса, який закінчується влітку 2022 року. Предметний інтерес до Закарії мали кілька клубів з АПЛ та «Баварія». Однак у спробах заощадити клуби вирішили дочекатися літа. «Ювентус» терміново потребував зміцнення центру півзахисту з відходом Бентанкура і частими травмами Артура, що спонукало Аньєллі викласти необхідну суму.

Протягом останніх п'яти років Денис залишався вибором номер один у центрі півзахисту для «Боруссії» М. Єдиною перешкодою, яка може завадити Денису розкритися в Італії, є його форма після травми у 2020 році. Через неї Закарія зіграв лише 23 матчі в сезоні 2019/20 і був змушений пропустити третину чемпіонату. У піковій формі футболіст міг покривати великі зони у центрі поля за рахунок фізичних даних. Чи зможе він повернути колишню форму – це питання залишається відкритим.

Кшиштоф Пьонтек, оренда
З «Герти» до «Фіорентини»

Джордан Торунаріга, оренда
З «Герти» до «Гента»

Getty Images/Global Images Ukraine. Джордан Торунаріга

Переходи цих двох футболістів хотілося б згадати разом, бо обидва залишають «Герту» за орендною угодою до закінчення сезону.

Перехід Пьонтека з «Мілану» в «Герту» за 24 млн. євро себе не виправдав. Практично за 3 роки перебування в Берліні поляк зміг відзначитись лише 12 разів у 56 іграх у рамках Бундесліги. З приходом Йоветича та наявністю Бельфоділя та Зельке, «Герта» без особливих жалю відпустила гравця туди, де він свого часу заявив про себе.

Якщо зміна клубу Пьонтеком несе в собі здоровий глузд, то ось перехід центрального захисника Торунаріги не вкладається в голові. З одного боку, Джордан ніколи не був основним захисником «Герти» внаслідок молодого віку, але коли виходив на поле, виглядав нічим не гірше порівняно з партнерами з оборони. Особливо хороший матч Торунаріга провів зовсім нещодавно, у переможній грі проти «Дортмунда», де німець не давав шансів для Ерлінга Холанда. Лише прихід Марка Олівера Кемпфа міг переконати керівників «Герти», зокрема Бобича, дати зелене світло на оренду захисника в «Гент».

Трансфери між клубами Бундесліги

 

Макс Крузе, 3 млн. євро
З «Уніон Берлін» до «Вольфсбурга»

Getty Images/Global Images Ukraine

Макс Крузе вже восьмий раз у своїй кар'єрі змінює клуби, погодившись у 33-річному віці перейти з «Уніона» до «Вольфсбурга». Мабуть, шукати ігрові причини у цьому переході немає сенсу. Після року, проведеного у «Фенербахче», вікового форварда у 2020 році вирішив підписати «Уніон», де Крузе відіграв півтора сезони. Весь цей час Макс був незамінним гравцем у команді Урса Фішера, провівши 45 матчів у всіх турнірах та набравши 30 очок за системою «гол+пас».

Чи є інші причини зміни клубу, що займає 4 рядок і претендує на європейські місця, на кризовий клуб із 21 очками після 20 турів, судити складно. Водночас, як повідомляють німецькі джерела, мотивом зміни місця роботи могла бути фінансова складова. Імовірно, Крузе зароблятиме за контрактом з «вовками» 3.8 млн євро, що перевищує його колишню зарплату в 2.5 рази.

Щодо ігрових якостей Крузе, то німець все ще є майстровитим гравцем, який реанімував свою кар'єру під керівництвом Фішера. Крузе все ще хороший в ударах по воротах головою, передачах м'яча врозріз, вмінні утримувати м'яч і, нарешті, націленості на ворота суперника. Можна не сумніватися, що до кінця свого контракту Крузе може дуже допомогти в атакуючій грі «Вольфсбурга».

Марк Олівер Кемпф, 500 тис. євро
Зі «Штутгарта» до «Герти»

Getty Images/Global Images Ukraine

Марк Олівер Кемпф, мабуть, не захотів підкорювати висоти другої Бундесліги ще раз, тому вважав за краще перейти до «Герти». Контракт 27-річного німця зі «Штутгартом» також спливав улітку цього року, тому «Герті» не довелося сплачувати істотну суму за його перехід. Навіть незважаючи на битву за виживання у другій частині сезону, яку команді Матераццо потрібно буде проходити, «Штутгарт» не утримував одного зі своїх якісних захисників. На початку сезону Кемпф складав трійку центральних захисників разом із Мавропаносом та Антоном. Проте травма підколінного сухожилля змусила Кемпфа пропустити значну частину матчів із 10 по 20 тур. За цей час позицію німця зайняв молодий японець Хірокі Іто.

Зважаючи на фізичний стан футболіста, «Герта» може пошкодувати про перехід Торунаріги до «Гента». Плюс, Кемпфу доведеться перебудовуватися на гру з двома центральними захисниками, тому що новий тренер «Герти» Тайфун Когут вважає за краще грати за схемою 4-4-2.

Марвін Фрідріх 5.50 млн
З «Уніона» до «Боруссії» М

Getty Images/Global Images Ukraine

Зароблені за Дениса Закарію гроші були відразу перенаправлені в червону частину Берліна, щоб отримати основного центрдефа «Уніона» - Марвіна Фрідріха. Фрідріху всього 26 років, і в трійці захисту «Борусії» він має додати впевненості та надійності. Фрідріх був основним вибором Урса Фішера в центрі захисту разом із Кнохе та Баумгартлем. Фахівець цінував футболіста за його дисциплінованість, гру в повітрі та довгі передачі зі своєї половини поля. Однак можна не сумніватися, що Фішер швидко знайде заміну Марвіну.

«Боруссія» М, у свою чергу, отримує класне посилення в центр поля. На горизонті маячить швидкий відхід головної фігури у захисті Гінтера, тому покупка Фрідріха є своєчасним і далекоглядним ходом.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Підсумки дня Ліги конференцій. Хто зіграє у півфінальних матчах?
Футбол | 19 квітня 2024, 06:05 1
Підсумки дня Ліги конференцій. Хто зіграє у півфінальних матчах?

У півфіналах зустрінуться: Олімпіакос – Астон Вілла, Фіорентина – Брюгге

Стало відомо, хто в Україні транслюватиме матчі Євро-2024
Футбол | 18 квітня 2024, 13:30 7
Стало відомо, хто в Україні транслюватиме матчі Євро-2024

MEGOGO — офіційний мовник УЄФА Євро-2024

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.