Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 04 лютого 2022, 11:30
11049
10

Хто виграє Золоту бутсу-2022?

Sport.ua – про найкращих бомбардирів топових європейських ліг

| Оновлено 04 лютого 2022, 11:30
11049
10
Хто виграє Золоту бутсу-2022?
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Левандовськи

Половина сезону в клубному футболі вже позаду. Саме час підбивати проміжні підсумки, зокрема й у гонці бомбардирів. «Золота бутса» – престижна індивідуальна нагорода, яку прагне виграти практично кожен нападник. Але дістанеться вона тільки комусь одному. Торік «Золоту бутсу» отримав форвард «Баварії» Роберт Левандовськи. Поляк знову серед фаворитів, але у нього є гідні суперники. Далі розглянемо докладніше головних претендентів на «Золоту бутсу» з кожної топ-ліги Європи.

Ліга 1

У чемпіонаті Франції щільна гонка бомбардирів. Поки що очолює цей список нападник «Монако» Віссам Бен-Йеддер. На його рахунку 13 забитих м'ячів до теперішнього часу, причому 6 – з пенальті. Усього на 1 гол відстає форвард «Лілля» Джонатан Девід. Далі йдуть одразу 5 гравців, які забили по 10 м'ячів. До цього списку входить, зокрема, і нападник «ПСЖ» Кіліан Мбаппе. По 10 голів також мають Людовік Ажорк («Страсбур»), Мартін Терр'є («Ренн»), Гаетан Лаборд («Монпельє») та Амін Гуірі («Ніцца»).

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Від Франції достатньо претендентів на «Золоту бутсу». Причому головним у списку за замовчуванням є Мбаппе. Форварду «ПСЖ» може бути достатньо 60 хвилин, щоб скоротити відставання від Бен-Йеддера. Неймар пропускає левову частку сезону через травму, а Ліонель Мессі поки що не може знайти себе в новому чемпіонаті. Сама доля вказує Кіліану бути лідером парижан цього сезону. Цілком можливо, що це останній сезон у «ПСЖ» для молодого форварда. То чому б не провести його на максимумі можливостей? Шанси блиснути в мадридському «Реалі» ще будуть.

АПЛ

Головним претендентом на «Золоту бутсу» від АПЛ є вінгер «Ліверпуля» Мохамед Салах. Причому із пристойним відривом від найближчого переслідувача від іншого гравця «червоних» – Діогу Жоти. На рахунку єгиптянина зараз 16 голів, а португалець має 10 м'ячів. Трійку найкращих бомбардирів Прем'єр-ліги замикає Джеймі Варді. Форвард «Лестера» має на своєму рахунку 9 голів. Жоту складно розглядати як претендента на «Золоту бутсу». Для цього йому потрібно стати як мінімум найкращим бомбардиром «Ліверпуля», що малоймовірно. Салах – інша річ.

Getty Images/Global Images Ukraine. Мохамед Салах

Єгиптянин уже забив 16 м'ячів в АПЛ – на 6 голів менше, ніж за минулий сезон. Він цілком може повторити кампанію 2017/18, яка стала для нього найкращою у кар'єрі за результативністю. Тоді футболіст лише у Прем'єр-лізі забив 32 голи, але для «Золотої бутси» цього виявилося замало. Салах ударно провів першу половину цього сезону. По другій частині поки що є питання. Багато що буде залежати від того, в яких кондиціях єгиптянин повернеться з Кубку африканських націй. І в якому настрої.

Ла Ліга

Одним із головних героїв цього сезону Ла Ліги є вінгер мадридського «Реалу» Вінісіус. Нарешті бразилець показує ту результативність, яку від нього давно чекали. Але він поки що не найкращий бомбардир чемпіонату Іспанії. На цей час Вінісіус забив 12 м'ячів у Ла Лізі. Таку ж кількість голів на своєму рахунку мають Рауль де Томас («Еспаньйол») та Хуанмі («Бетіс»). Попереду цієї групи йде форвард «Реалу» Карім Бензема, на рахунку якого 17 забитих м'ячів у чемпіонаті Іспанії. Він, власне, і очолює гонку бомбардирів Ла Ліги.

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

Француз проводить дуже хороший сезон. Вже зараз на його рахунку лише на 5 голів менше, ніж за минулу кампанію чемпіонату Іспанії. Бензема хоче бачити себе у трійці претендентів на «Золотий м'яч». Це буде складно, оскільки в цьому плані багато чого буде залежати від команди та її досягнень. Поборотися за «Золоту бутсу» – більш реалістичне завдання. У трьох попередніх сезонах Ла Ліги Карім стабільно забивав не менше 20 м'ячів і зараз наближається до цього показника. Бензема – найкращий бомбардир «королівського клубу» після відходу Кріштіану Роналду. Карім заслуговує на якусь індивідуальну нагороду.

Серія А

В Італії 2 основних претенденти на «Золоту бутсу». Один із них – Чіро Іммобіле. Форвард «Лаціо» вже отримував цю нагороду в 2020-му році і, напевно, не відмовиться від неї ще раз. На рахунку футболіста 17 забитих м'ячів у національній першості. Це найкращий показник у Серії А, який з італійцем поділяє новачок «Ювентуса» Душан Влахович. Першу трійку замикає нападник «Верони» Джованні Сімеоне. Син головного тренера «Атлетіко» забив 12 м'ячів у Серії А. Це хороший показник, враховуючи клуб, за який він виступає.

Getty Images/Global Images Ukraine. Чіро Іммобіле

У Іммобіле серйозний конкурент у боротьбі за звання найкращого бомбардира чемпіонату Італії і, отже, у боротьбі за «Золоту бутсу». З іншого боку, результативність у Влаховича може знизитися. Ніхто не знає, як підуть справи у серба в Турині. Змінити команду серед сезону – непростий виклик. До того ж, у «Ювентусі» від нього одразу будуть високі очікування, а у «Фіорентині» він міг почуватися вільніше. Багато чого також буде залежати від гри «б'янконері» та тактичних рішень Массіміліано Аллегрі. Загалом, поки що навколо Влаховича багато невизначеностей, тож Іммобіле може брати ініціативу до своїх рук.

Бундесліга

Найкращим бомбардиром чемпіонату Німеччини зараз є Роберт Левандовськи, що, в принципі, очікувано. На цей час форвард «Баварії» забив 23 голи. Нападник дортмундської «Боруссії» Ерлінг Холанд займає лише 3-тє місце у бомбардирських перегонах Бундесліги. На його рахунку 16 забитих м'ячів у чемпіонаті Німеччини. Цього сезону футболіста підводять проблеми зі здоров'ям. Між поляком та норвежцем розташувався Патрік Шик. Форвард «Байєра» приємно дивує, забивши вже 18 голів на цей час. Завдяки результативності чеха «фармацевти» претендують на місце в зоні Ліги чемпіонів.

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Левандовськи

Практично немає сумнівів у тому, що Левандовськи стане найкращим бомбардиром Бундесліги за підсумками сезону. Крім того, Роберт знову головний претендент на «Золоту бутсу». Поляк випереджає найближчих переслідувачів із інших топ-ліг мінімум на 6 голів. Це серйозний відрив. Попереду ще половина сезону, але форвард «Баварії» вже зробив серйозну заявку на те, щоб удруге поспіль стати найкращим бомбардиром Європи. Головне, щоб здоров'я не підводило.

Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
narytnyk
Опять летом срач начнетса про ЗМ-мол сколько голов наколотил, Бавария стала рекордный 10 раз чемпионом, только было бы интересно его увидеть где то в топ лиге а не в бесконкурентной Германии
Voxa Hvedyk
Левандовски
euro2012_za_2012euro
"Впереди еще половина сезона, но форвард «Баварии» уже сделал серьезную заявку на то, чтобы второй раз подряд стать лучшим бомбардиром Европы. Главное, чтобы здоровье не подводило".
И потом ЖЮРИ Франс Футбол НЕ ТУПИЛО !
euro2012_za_2012euro
Кто-то из наших.
В карты...
potemkin78
полюбасу один из двух, третьего не дано