Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 09 лютого 2022, 00:06
10128
7

30-річний чемпіон Європи їде до Канади. Чому Інсіньє обрав Торонто?

Багаторічний лідер Наполі вирішив продовжити кар'єру за межами Європи…

| Оновлено 09 лютого 2022, 00:06
10128
7
30-річний чемпіон Європи їде до Канади. Чому Інсіньє обрав Торонто?
Getty Images/Global Images Ukraine. Лоренцо Інсіньє

Влітку минулого року УЄФА нарешті зміг провести фінальну частину Євро-2020, тріумфатором якої стала національна збірна Італії. У складі Скуадри Адзурри золоту медаль чемпіона Європи отримав 30-річний вінгер Наполі Лоренцо Інсіньє, котрий провів на турнірі 6 матчів і відзначився у них 2 забитими м'ячами. На початку нового року цей півзахисник відверто здивував багатьох шанувальників футболу, коли узгодив попередній контракт з канадським Торонто, що виступає у заокеанській МЛС.

Чому гравець збірної Італії та один з лідерів неаполітанців наважився у 30 років (31-й день народження Лоренцо відсвяткує на початку літа) завершити виступи у топ-чемпіонаті та перебратися до ліги, де футбол, звичайно, прогресує та розвивається, але не є настільки культовим явищем, як у Італії, спробуємо розібратися у межах даного матеріалу.

***

Лоренцо Інсіньє народився та виріс у Неаполі, де згодом почав робити перші кроки у професійному футболі у складі Наполі. На даний момент вінгер має на своєму рахунку 418 поєдинків за неаполітанців, у яких забив 115 м'ячів та віддав 91 результативну передачу. Все це дозволяє Інсіньє бути одним із культових персонажів команди для її відданих шанувальників.

Неаполь і Торонто – два неймовірно різних міста. Хто пожив хоча б півроку в першому, стверджує, що воно буквально пронизане хаосом та маніакальною енергією. У другому, навпаки, життя тече максимально розмірено, наскільки це слово взагалі можна використовувати в аспекті одного з найбільших міст Канади. Що ж спонукало Лоренцо настільки радикально змінити життєвий вектор і відмовитись від можливості гідно завершити кар'єру в рідних місцях?

На першому місці, як це часто буває у подібних ситуаціях, стоять гроші. Інсіньє, контракт якого з Наполі закінчується влітку цього року, тривалий час вів переговори з керівництвом неаполітанців щодо пролонгації співпраці. За неофіційною інформацією, клуб був готовий укласти з Лоренцо новий договір на чотири сезони з окладом у 3,5 мільйони євро на рік. Сам Інсіньє не хотів йти на пониження існуючого заробітку в Наполі, який становить 5 мільйонів євро, через що між сторонами почали виникати певні труднощі у розумінні одна одної.

Власне останнім фактором і скористався менеджмент Торонто. Канадський клуб запропонував Інсіньє 11,5 мільйонів євро на рік без урахування бонусів – колосальну суму за мірками МЛС, в якій канадський клуб минулого сезону був одним із найгірших. При цьому, термін контракту Торонто також забезпечив для Лоренцо аналогічний запропонованому Наполі – чотири роки. Після такого довго думати італійцеві не довелося, і він підмахнув папери із заокеанським клубом.

Звичайно, канадці значною мірою ризикують, пропонуючи такий суттєвий оклад і тривалий контракт футболісту, котрий всю свою кар'єру провів у рідній Італії. Але плюсів у цій угоді для Торонто все ж таки більше, ніж потенційних мінусів. Насамперед, клуб МЛС підписує гравця, який перебуває у хорошому віці для продовження кар'єри. Мова не йде про 37-річного ветерана, котрий прагне провести рік-два в заморському чемпіонаті, показати себе у фактично виставкових матчах, як слід підзаробити, після чого з чистою совістю оголосити про завершення кар'єри.

Інсіньє на початку червня виповниться лише 31 рік, і більшість італійських експертів сходяться на думці, що для Наполі та всієї Серії А його від'їзд у Торонто можна розцінювати як велику ганьбу. Зокрема, згідно з аналітикою Wyscout, на даний момент Інсіньє є лідером сезону в чемпіонаті Італії за середньоматчовим числом передач врозріз (3,28 за 90 хвилин), причому з великим відривом від Антоніо Кандреви із Сампдорії, котрий йде на другому рядку (2,25). Крім того, Лоренцо знаходиться на 3-му рядку за середньоматчовою кількістю виконаних розумних передач (1,84, поступаючись лише Ілічичу з Аталанти, у якого 2,21, та Ібрагімовичу з Мілана з його 1,92), а також на аналогічній позиції за глибокими передачами (2,73, що нижче за показники того ж Ілічича – 3,02, і Джурічича з Сассуоло – 2,87).

Getty Images/Global Images Ukraine. Лоренцо Інсіньє

Все це говорить про те, що Інсіньє міг би ще як мінімум кілька років виступати на топ-рівні за мірками італійської Серії А, але він їде до Торонто, так і не отримавши належної пропозиції від Наполі. При цьому, покладати всю провину виключно на футболіста, звинувачуючи того у меркантильності, навряд чи варто, оскільки, за чутками, Лоренцо просто хотів отримати новий контракт на колишніх умовах, але неаполітанці воліли вести мову про зниження зарплати.

Багато хто з фанатів Наполі вже зараз звинувачують власника і президента клубу Ауреліо Де Лаурентіса в тому, що той фактично підштовхнув Інсіньє до відходу зі стану неаполітанців. На тлі окладу мексиканця Ірвінга Лосано, який, за неофіційною інформацією, становить від 5 до 7 мільйонів євро з урахуванням бонусів, вкрай дивно було оцінювати працю багаторічного лідера колективу в суму, яка вдвічі менша. Більше того, в Неаполі взагалі вважають, що клуб повинен був зробити все, щоб Інсіньє завершив кар'єру в їхній команді, ставши справжньою легендою для наступних поколінь уболівальників.

Тому пропозиція Наполі піти на пониження зарплати, навіть за оцінками фанатів команди, є глузуванням над Інсіньє, і недивно, що піти на такий крок вінгер не побажав. Лоренцо чудово пам'ятає, що свого часу догравати за океан відбув англієць Девід Бекхем, котрий підписав контракт із Лос-Анджелес Гелаксі також лише у 32 роки. Очевидно, що успішний шлях екс-хавбека Манчестер Юнайтед і Реала в МЛС підштовхнув багатьох інших зірок європейського футболу до того, щоб розглянути можливість показати себе у цій лізі, де, перш за все, цінується яскрава та красива гра з фінтами, вивіреними передачами на партнерів та гарними забитими м'ячами. Забезпечити шоу за океаном Інсіньє може, мабуть, як ніхто інший, а тому переживати за його майбутнє у цьому чемпіонаті не доводиться.

Поїхати вслід за Інсіньє в Торонто, за даними різних джерел, можуть й інші знакові для Серії А футболісти. Насамперед, йдеться про 28-річного форварда Торіно Андреа Белотті та 35-річного захисника Дженоа Доменіко Крішито. Якщо канадці зможуть підсилити колектив настільки серйозно, то наступного сезону МЛС вони напевно ставитимуть завдання повернути собі статус одного з найкращих колективів дивізіону. Тим більше, що у 2017 році Торонто ставав володарем Кубка МЛС.

Втім, і без Крішито з Белотті, Торонто вже обзавівся гравцем, навколо якого можна спокійно вибудовувати гру команди. Інсіньє – це людина, здатна виступити чудовою сполучною ланкою між обороною та атакою, а також стати свого роду об'єднуючим фактором для всіх футболістів.

За рахунок запрошення італійця боси клубу напевно розраховують спробувати вирішити ще одну проблему, з якою Торонто зіткнувся минулого року. Йдеться про низьку відвідуваність домашніх матчів. З приїздом до команди Інсіньє клуб розраховує наростити кількість проданих сезонних абонементів, а також отримати додаткову увагу до своїх матчів з боку численної італійської діаспори міста.

Очевидно, що інвестиції в Інсіньє – гарний маркетинговий та футбольний крок з боку керівництва Торонто. А ось для Наполі відхід багаторічного лідера вже зараз можна називати одним із головних розчарувань року, незважаючи на те, що за календарем у ньому минув лише один місяць…

Текст: meta.ua/sport/

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Сейв Луніна в серії пенальті може стати найкращим на тижні в ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 05:12 1
ВІДЕО. Сейв Луніна в серії пенальті може стати найкращим на тижні в ЛЧ

Андрій допоміг Реалу обіграти пройти Манчестер Сіті в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 07:21 9
ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ

Андрій став героєм королівського клубу в серії пенальті проти Манчестер Сіті

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
когда говорят, что уехал в Канаду, то это не совсем корректно по отношению к чемпионату. Это не чемпионат Канады, а чемпионат Америки, МЛС, просто там играют 3 команды из Канады, из Монреаля, Торонто и Ванкувера. Это сильнейшая лига за океаном и огромные деньги, так что, это только начало.
Sadixson
Торонто имеет огромную итальянскую фанатскую базу. очень много мигрантов из Италии. во время финала Евро весь район стоял на ушах так что не удивительно, что именно Торонто гребет звезд (или экс-звёзд) Серии А. Был ещё Себ Джовинко, тоже нормально так запомнился в МЛС. А прошлый сезон из-за ограничений в Торонто (городе, и провинции Онтарио) клуб вообще не имел зрителей, поэтому вести речь о том, что клуб хочет поднять посещаемость по сравнению с прошлым сезоном - некорректно
Maxcrimea10
Денюшки, рекламные контракты)
Умник
Михайлюк плохого не посоветует
Rash VM
Народ, я как фанат не Интера , не Милана и не Ювентуса , а именно Наполи внимательно всегда смотрел в том числе и за игрой Инсинье могу сказать одно : Наполи уже давно требует громких результатов , а их нет. Бабки большие вкладывают. Победа в позапрошлом году в кубке Италии _ это не то. Во многом не эффективная игра Инсинье на это влияла. 10 моментов - 1 забитый мяч а то и вовсе нет. Что это такое для такого "мастера"?. По этой же причине и сплавили Кальехона раньше. Забивать нужно чаще , чувак. И предложали бы контракт в Наполи намного больше .
Saar
На ЧЄ 2020 він був одним з лідерів чемпіонської Збірної Італії! Не їдь(
ĴØЌÉŔ
Дырка фан написал бы бегут из помойки!