Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 жовтня 2023, 14:54
61315
7

7 зірок футболу, котрі мають у володінні власний клуб

Від гравця до боса – один крок…

| Оновлено 03 жовтня 2023, 14:54
61315
7
7 зірок футболу, котрі мають у володінні власний клуб
Твіттер Вальядоліда. Роналдо

Великі футболісти – це ті, хто своєю чудовою грою зробили ім'я на полі, зумівши принагідно заробити колосальні статки. Маючи чимало грошей, кожен із них розглядає безліч можливостей для інвестицій і деякі зупиняються на тому, чому присвятили більшу частину власного життя – футболі.

Пропонуємо поговорити про сімох зірок футболу, у володінні яких є свій власний професійний клуб…

Девід БЕКХЕМ

Вік: 46 років
Громадянство: Англія
Володіє акціями: «Солфорд Сіті» (Англія) та «Інтер Маямі» (США)

Getty Images/Global Images Ukraine

У якості футболіста Девід Бекхем грав на правому фланзі півзахисту, досягнувши успіху в збірній Англії, а також у «Манчестер Юнайтед», «Реалі», «Лос-Анджелес Гелаксі» та зумівши трохи пограти на заході кар'єри за «Мілан» й «Парі Сен-Жермен». Кар'єру гравця Бекхем завершив у 2013 році, проте йти у тренери не побажав. До душі екс-футболісту виявилася функціонерська робота, а якщо точніше – інвестиційна діяльність.

Ще під час перебування гравцем «Лос-Анджелес Гелаксі» Бекхем отримав опцію на придбання нової франшизи MLS за зниженою вартістю у 25 мільйонів доларів. Коли англієць завершив з активними виступами, він скористався своїм правом та заснував клуб «Інтер Маямі», котрий у 2020 році нарешті отримав право грати в елітарній лізі північноамериканського футболу. Крім Бекхема, «Інтер Маямі» має ще двох співвласників – це брати-американці Хорхе та Хосе Маси. Минулого сезону «Інтер Маямі» фінішував на 11-му місці у Східній конференції MLS, не зумівши пробитися до плей-оф.

Крім «Інтер Маямі» Девід Бекхем із січня 2019 року є співвласником англійського клубу «Солфорд Сіті», який виступає в англійській Лізі 2 (четвертий за значимістю дивізіон у тамтешній системі футбольних ліг). У цьому клубі частка Бекхема дорівнює всього 10%, як і у його екс-партнерів по «Манчестер Юнайтед» Нікі Батта, Райана Гіггза, Філа Невілла, Гарі Невілла, а також Пола Скоулза. Ще 40% акцій «Солфорд Сіті» належить сінгапурському бізнесмену Пітеру Ліму, котрий із 2014 року також володіє іспанською «Валенсією».

РОНАЛДО

Вік: 45 років
Громадянство: Бразилія
Володіє акціями: «Вальядолід» (Іспанія) та «Крузейро» (Бразилія)

Getty Images/Global Images Ukraine

Один із найкращих форвардів світового футболу кінця «дев'яностих» та початку «нульових» бразилець Роналдо на прізвисько «Феномен» також вирішив частину зароблених коштів вкладати назад у «гру №1». Спочатку Роналдо вклався у американський клуб «Форт-Лодердейл Страйкерс», в якому навіть роздумував відновити кар'єру гравця, котру він офіційно завершив ще 2011 року у «Корінтіансі». Але з цього проекту нічого путнього в Роналдо та його соратників не вийшло, через що «Форт-Лодердейл Страйкерс» було розформовано 2016-го, а потім і юридично закрито влітку 2017-го.

Без великого футболу Роналдо провів близько року, а восени 2018-го придбав іспанський «Вальядолід», водночас ставши президентом «біло-фіолетових». Спочатку бразилець мав амбітні плани на іспанський клуб, але після трьох сезонів у Ла Лізі, «Вальядолід» вилетів в Ла Лігу 2, де грає й досі. Щоправда, у другому за силою дивізіоні іспанського футболу «біло-фіолетові» показують себе досить непогано, і є одним із реальних претендентів на підвищення у класі та повернення до еліти вже через рік після вильоту.

У середині грудня минулого року Роналдо став ще й власником бразильського «Крузейро» – клубу, де розпочиналася його професійна кар'єра гравця. За 90% акцій «синіх» Роналдо заплатив 70 мільйонів доларів, де-факто скориставшись економічними проблемами клубу часів попереднього керівництва. Нині «Крузейро» виступає у бразильській Серії В, і найближчим часом перед клубом стоїть завдання фінансово оздоровитися, після чого Роналдо вже напевно плануватиме тріумфальне повернення до Серії А.

Георге ХАДЖІ

Вік: 56 років
Громадянство: Румунія
Володіє акціями: «Фарул» (Румунія)

Getty Images/Global Images Ukraine

«Карпатський Марадона», як звали Георге Хаджі під час активних футбольних виступів, є справжньою легендою румунського футболу, та й за європейськими мірками досяг немалого. Попрощатися з кар'єрою гравця Хаджі наважився 2001 року, завершивши на мажорній ноті свої виступи у складі «Галатасарая».

Майже одразу після того, як Хаджі повісив бутси на цвях, він почав працювати тренером. У трудовій книжці Георге значиться збірна Румунії, «Бурсаспор», «Галатасарай», «Тімішоара», «Стяуа» та «Вііторул». Останній клуб, до речі, у 2009 році заснував сам Хаджі, ставши його власником та головним тренером. Досить швидко команда з Констанци змогла вибратися до елітарного дивізіону румунського футболу, а у 2017 році стала чемпіоном країни.

На жаль, потім справи «Вііторула» пішли вниз. У результаті влітку минулого року Георге Хаджі та інший румунський екс-футболіст Чипріан Маріка, відомий в Україні, зокрема, за виступами у складі донецького «Шахтаря», оголосили про злиття двох клубів з Констанци – «Вііторула» та «Фарула» під назвою останнього, який на той момент був учасником елітарного дивізіону чемпіонату Румунії. Зараз Хаджі належить 89,9% акцій «Фарула», Маріці – 10%, а ще 0,1% перебувають у власності Жолтана Яско. Примітно, що Хаджі ще й власноруч керує «Фарулом» у якості головного тренера – поки що його команда йде в єврокубковій зоні румунської Ліги 1.

Дідьє ДРОГБА

Вік: 43 роки
Громадянство: Кот-д’Івуар / Франція
Володіє акціями: «Фінікс Райзінг» (США)

Getty Images/Global Images Ukraine

Івуарієць набув світової слави у футболі завдяки відмінним виступам у складі «Челсі», з яким Дрогба чотири рази ставав чемпіоном Англії, а також вигравав Лігу чемпіонів у сезоні-2011/12. Втім, закінчував із футболом Дідьє не в Європі, а за океаном. Спершу Дрогба пограв за канадський «Монреаль Імпакт» в МЛС, а у 2017 році – за американський «Фінікс Райзінг», принагідно ставши одним із співвласників цього клубу, заснованого в 2014-му під назвою «Арізона Юнайтед».

Зараз Дрогба поряд із ще шістнадцятьма людьми є співвласником «Фінікс Райзінг». Ця команда виступає в USL Championship – професійній лізі США, яка є другою за рівнем у системі дивізіонів тамтешнього футболу. Минулого сезону «Фінікс Райзінг» з першого місця у своїй конференції вийшов до плей-оф чемпіонату, проте там вже на стадії чвертьфіналу поступився у серії пенальті команді «Ріо-Гранде Валлі Торос».

Венсан КОМПАНІ

Вік: 35 років
Громадянство: Бельгія / ДР Конго
Володіє акціями: «BX Брюссель» (Бельгія)

Getty Images/Global Images Ukraine

Венсану Компані вдалося зробити чудову кар'єру в «Манчестер Сіті», де він чотири рази ставав чемпіоном Англії, чотири рази - володарем Кубка ліги та двічі завойовував Кубок і Суперкубок Англії. Однак у 2019 році змучений травмами Компані прийняв рішення залишити стан «містян» та повернутися до Бельгії, де рік провів в «Андерлехті», а потім прийняв пропозицію стати наставником цієї команди.

Крім того, що Компані нині намагається повернути «Андерлехту» минулу велич, ще з 2013 року Венсан є власником іншого футбольного клубу з Брюсселя. Саме тоді бельгієць із конголезьким корінням придбав свій рідний «Блейд-Моленбек», який згодом пройшов процес ребрендингу та отримав назву «BX Брюссель». Нині ця команда бовтається десь у нижчих лігах бельгійського футболу, і поки що Компані до неї немає особливої ​​справи – робота коучем забирає у Венсана куди більше сил та енергії, приносить значно більше грошей, та й чисто в плані заняття у житті бачиться екс-беку «Манчестер Сіті» ближчим, аніж діяльність у топ-менеджменті.

Жерар ПІКЕ

Вік: 34 роки
Громадянство: Іспанія
Володіє акціями: «Андорра» (Андорра)

Getty Images/Global Images Ukraine

34-річний чинний центральний захисник «Барселони» та чоловік відомої поп-діви Шакіри Жерар Піке ні від кого не приховує своєї мрії – одного разу стати президентом каталонського топ-клубу. Про це бек заявляв, коли ще був досить молодим за футбольними мірками, і до своїх нинішніх років у його планах особливих змін не сталося.

Очевидно, щоб краще підготуватися до керівної роботи, в яку Піке збирається пірнути з головою після завершення кар'єри футболіста, у грудні 2018 року Жерар придбав частину акцій клубу «Андорра», який нині виступає в Першому дивізіоні Королівської іспанської футбольної федерації (третій за значимістю дивізіон у тамтешній системі футбольних ліг). Через рік Піке довів свою частку в «Андоррі» до 90%, будучи, по суті, ключовою фігурою для цього скромного клубу.

Цікаво, що зараз справи «Андорри» йдуть досить непогано. Команда займає місце у зоні перехідних матчів за право піднятися в Ла Лігу 2, попутно допомагаючи Піке набувати позитивного управлінського досвіду, який згодом може сприяти обранню Жерара президентом «Барселони».

Златан ІБРАГІМОВИЧ

Вік: 40 років
Громадянство: Швеція / Боснія і Герцеґовина
Володіє акціями: «Хаммарбю» (Швеція)

Getty Images/Global Images Ukraine

Златан Ібрагімович, як і Жерар Піке, продовжує грати у футбол на топ-рівні. Наразі 40-річний бомбардир має контракт із «Міланом», і не виключено, що незабаром продовжить угоду з «червоно-чорними» ще як мінімум на сезон.

Наприкінці 2019 року Ібрагімович, очевидно, замислюючись про те, чим займатиметься після завершення активних виступів, придбав 23,5% акцій «Хаммарбю» зі Стокгольма. Тим самим Златан не на жарт розлютив уболівальників «Мальме», в якому розпочинав професійну кар'єру і для якого стокгольмці є найпринциповішим суперником. Найбільш радикальні фанати «Мальме» навіть здійснили низку актів вандалізму щодо скульптури, встановленої на честь Ібрагімовича у Швеції.

На даний момент Ібрагімович не має визначальної ролі в керівництві «Хаммарбю», оскільки ключові рішення там приймають інші люди, проте очікується, що після відходу з «Мілана» та завершення кар'єри Златан значно активніше зосередиться на управлінській діяльності.

Оцініть матеріал
(438)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 6
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 18:50 0
Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини

Місце у воротах Луніна може зайняти Куртуа

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
aleks19826
"бразилець Роналдо на прізвисько «Феномен»" . Зубастік він був, є і буде
RoNIkyo
Якщо Ібрагімович не підпалив комусь пукан, то це не Ібрагімович 
aleks19826
Вон у вереса все игроки есть акционерами клуба. Можно было и их упоминать в принципе🤣
potemkin78
с каких пор владение акциями стало владением клубом? а да вот это зубастика расп...