Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

CS2
| Оновлено 03 лютого 2022, 09:59
9557
0

Лікнеп. Скільки заробляють професійні гравці в CS:GO?

У новій статті циклу від Sport.ua та Parimatch Ukraine говоримо про гроші

| Оновлено 03 лютого 2022, 09:59
9557
0
Лікнеп. Скільки заробляють професійні гравці в CS:GO?
Dexerto

У рамках чергового матеріалу спецпроекту Sport.ua та Parimatch Ukraine «Лікнеп із кіберспорту» ми вже детально поговорили про CS:GO та Dota 2, розкрили деталі деяких турнірів, а також розповіли про нововведення на кіберспортивному ринку України. У цій статті поговоримо про деталі професійного кіберспорту, а саме – дізнаємося, скільки заробляють професійні гравці в CS:GO, спробуємо розібратися, як формуються їхні заробітки.

Кіберспорт із роками досяг глобальних масштабів. 2020-го року в Україні кіберспорт був офіційно визнаний видом спорту в країні. В інших країнах також до цієї промисловості ставляться серйозно. Зі зростанням цієї індустрії не дивно, що професійні кіберспортсмени стали отримувати десятки, потім сотні та мільйони доларів. Якщо наприкінці 90-х річний заробіток успішного гравця в Counter-Strike міг сягати 60 тисяч доларів і це вважалося фантастикою, зараз цією сумою нікого не здивуєш. Призові дрібних турнірів можуть стартувати від 50 тисяч доларів, тож за кілька змагань можна підняти цю суму.

PGL Major Stockholm

Зі сторони буває непросто зрозуміти, скільки заробляють гравці або яка вартість трансферів. Зазвичай у публічному полі розміри зарплат перебільшують. Прийнято вважати, що в топових командах CS:GO гравці отримують від 10 тисяч доларів на місяць, у зірок ця сума може бути більшою. Тут треба прикинути приблизну схему зарплат та витрат клубів. Це з витоків, чуток, непрямих ознак та інших показників. Спеціально для вас ми зібрали левову частку джерел в одному місці, щоб можна було зрозуміти загальну картину та зробити власні висновки.

Як формується зарплата у CS:GO

Зарплати залежить від багатьох чинників. Головним є досягнення, гравці отримують гроші залежно від виграшу на турнірах та заробляння призових. У більшісті СНД-клубів у контрактах прописано, що дохід кіберспортсмена може збільшуватися або зменшуватися від результатів. Наприклад, у старому складі Gambit зарплата зросла з $2 тис. до $10 тис. після виходу до топ-5 рейтингу HLTV. Європейці, як правило, говорять про стабільні суми.

Важливо пам'ятати, що це не єдиний спосіб заробляти CS:GO. У зірок цієї дисципліни різні спонсорські виплати можуть суттєво перевищувати офіційну зарплату чи прибуток від призових. Непоганим бустом буде вихід на мейджор – стікери можуть окупити будь-які втрати.

Ключовим є стрімінг. Багато відомих кіберспортсменів стрімлять на платформу Twitch, де набирають свою аудиторію, за рахунок чого стабільно отримують гроші від підписок, донатів та реклами. Наприклад, українець Олександр s1mple Костилєв є не лише найкращим гравцем у CS:GO, але й одним із найпопулярніших стрімерів. Трансляції гравця дивляться від 40 тисяч глядачів, а у березні його дивилося понад 60 тисяч людей. Усього за кар'єру Костилєв заробив 1.5 млн. доларів. Це лише гроші від призових. Скільки ще він отримує з інших джерел, важко уявити. Але суми мають бути величезними.

Dexerto. Олександр s1mple Костилєв

Найбагатшими гравцями CS:GO є Пітер dupreeh Расмуссен, Андреас Xyp9x Хослет і Нікола dev1ce Рідтц, які заробили більше 1.9 мільйона доларів.

Якщо говорити лише про зарплату, вона найбільше залежить від багатства організації, тому потрібно дивитися на гучні трансфери. NiKo у G2 або Twistzz у FaZe Clan – хороші кандидати на даний момент. Dev1ce на новому місці теж міг непогано влаштуватися, хоча NiP не найбагатший клуб. Втім, не виключено, що данець пішов на зниження виплат. Недарма він казав, що за свою кар'єру заробив достатньо.

Ми ведемо цей проект разом з Parimatch Ukraine, оскільки бренд приділяє багато уваги розвитку кіберспорту та є невід'ємною його частиною. Також бренд Parimatch – це глобальний партнер топових кіберспортивних організацій, таких як Team Spirit та Hellraisers. 

Динаміка зростання зарплат

NBK- в VeryGames - $ 170-350 (2010-2013)
Seized в NAVI - $700 (2013)
S1mple у HellRaisers - $300-1000 (2014)
S1mple у Team Liquid - $3,5 тис. (2016)
S1mple у NAVI - $7 тис. (2016-2017)
Гравець NAVI - $10-15 тис. (2019, за винятком s1mple)
Гравець Astralis - $30 тис. (2020-2021)

Дані взяті на тлі чуток та заяв різних кіберспортсменів, адже команди намагаються не оголошувати офіційно про зарплати своїх гравців.

Найвідоміші трансфери в CS:GO

Ще одним фактором стрімкого зростання CS: GO є трансфери. Останніми роками великі організації готові сплачувати сотні тисяч доларів за переходи гравців. До багатомільйонних покупок, як у футболі кіберспорту ще далеко, але індустрія розвивається дуже швидко.

Одним з перших великих трансферів став перехід ScreaM із G2 Esports до Titan. Ця угода у 2015-му році коштувала титанам 165 тисяч доларів. Незабаром G2 продала свій склад у FaZe Clan за 700 тисяч. Пізніше клуб побив свій рекорд, купивши Ніко NiKo Ковача у mousesports за 500 тисяч доларів у 2017 році.

Останнім масштабним трансфером став перехід талант Natus Vincere Іллі m0NESY Осіпова до G2. Як зазначають інсайдери, за 16-річного вундеркінда європейський клуб заплатив 600 тисяч доларів. Перша угода у 2022 році викликала потужний вибух на ринку. Із m0NESY G2 готові нав'язати боротьбу Natus Vincere за перше місце у світовому рейтингу.

Якщо говорити про трансфери в СНД-регіоні, тут усім заправляють гранди – Natus Vincere та Virtus.pro. Наприклад, перехід Boombl4 з Winstrike до NAVI оцінюють у 300 тисяч доларів. Virtus.pro викупила YEKINDAR із pro100 за 300 тисяч доларів.

Враховуючи те, як зростає CS:GO та вся індустрія кіберспорту, у майбутньому варто очікувати ще більше рекордів на трансферному ринку, а також зростання зарплат. З такими темпами незабаром кіберспортсмени зможуть на рівних конкурувати із заробітків із зірками спорту.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.