Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Australian Open
| Оновлено 31 сiчня 2022, 13:30
7453
1

Повернення Короля, домінування Барті, сувора господарка Австралія

Огляд головних подій Australian Open 2022

| Оновлено 31 сiчня 2022, 13:30
7453
1
Повернення Короля, домінування Барті, сувора господарка Австралія
Getty Images/Global Images Ukraine

Відкритий чемпіонат Австралії цього року обіцяв стати одним із найпроблемніших турнірів в історії, але у результаті всі песимістичні прогнози розвіялися. Спортивна складова виявилася набагато важливішою, ніж усі навколотенісні моменти, що супроводжують перший турнір Grand Slam у році. Заслуга у цьому як спортсменів, так і організаторів, які подарували світу два тижні неймовірних емоцій.
 
До старту змагань головною темою була депортація з Австралії першого номера світового рейтингу Новака Джоковича, який планував зіграти у Мельбурні без вакцинації. Спочатку йому, як і декільком іншим учасникам дозволили, але влада виявилася категорично проти. Переказувати перипетії судових битв серба немає сенсу, зрештою його видворили з країни, а турнір втратив дев'ятиразового чемпіона і головного фаворита. Але що ми побачили в результаті? До стадії півфіналу пробилися: на той момент 20-разовий переможець турнірів Grand Slam, а також чинні чемпіон US Open та фіналісти Вімблдону та Ролан Гаррос. Безумовно, наявність у топ-4 ще й Джоковича додала б ще вищого статусу змаганням, але давайте стримаємо наші апетити, після закінчення кар’єри Великих про подібне можна буде лише мріяти.
 
Чоловічий одиночний розряд. Фінал
 
Рафаель Надаль (Іспанія) [6] – Даніїл Медведєв (Росія) [2] – 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5
 
Після зняття першої ракетки світу і, дивлячись на турнірну сітку, багато хто відразу вручив Медведєву трофей. Справді, його турнірний шлях виглядав не дуже складним, якщо не брати до уваги кількох небезпечних опонентів. Уже на стадії другого кола Даніїл мав зустрітися з епатажним Ніком Кірьосом, який знає смак перемог над топовими тенісистами. Австралійцю вдалося зачепити один сет, але далі він вирушив розважати вболівальників у парному розряді. До речі, вийшло вдало у всіх сенсах. Ніку вдалося взяти титул, вибісити майже всіх суперників, та ще й влучити м'ячем у дитину на трибунах. Сам Кірьос каже, що таким чином він підвищує інтерес до тенісу, а люблять його чи ні – питання другорядне.

На стадії чвертьфіналів вперше в історії Australian Open відбулися одразу три п'ятисетові матчі, і це були справді шикарні заруби. Медведєв лише дивом уникнув поразки від постійно прогресуючого 21-річного канадця Фелікса Оже-Альяссіма, Надаль переборов проблеми зі здоров'ям у поєдинку з ще одним північноамериканцем Денисом Шаповаловим, а Гаель Монфіс ледь не здійснив грандіозний камбек з 0:2 проти італійця Маттео Берреттіні. І лише в одній зустрічі більш-менш легку перемогу здобув Стефанос Циципас, який обіграв Янніка Сіннера з Італії.
 
Щодо грека, то минулого року після фіналу ґрунтового мейджору він не показував високих результатів, а в листопаді зважився на операцію, турбувала травма ліктя. Припустити, що він так швидко повернеться на свій високий рівень не видавалося можливим, але Стефанос продемонстрував, що з ним треба рахуватися. І якби не порівняно слабкий бекхенд, то можна було б поборотися і за півфінал, але Медведєв надто добре й часто грав під ліво Циципасу, грек не витримав. У тому матчі російський тенісист зірвався на суддю, за що потім був оштрафований на 12 тисяч доларів. До речі, великі штрафи отримали ще й Шаповалов за «суддю продажну» у матчі з Надалем, Циципас за «коучинг» від батька у двох поєдинках та Кірьос за нецензурну лайку та розбиту ракетку. Щоб не відкладати це у другий блок, варто зазначити, що за «коучинг» на 1,5 тисячі доларів оштрафували і українку Катерину Бондаренко, яка програла в першому колі кваліфікації. Ось це справді відчутний штраф.
 
Повертаючись до чоловіків, варто сказати, що у другому півфіналі зустрічалися Надаль та Берреттіні. Іспанець дуже добре приймав і потужніший, але досить прямолінійний італієць, не зміг конвертувати свої сильні якості у загальну перемогу. Маттео був крутим на цьому турнірі, але поки що фінал Вімблдона – точно його максимум. Зі знакових досягнень італійця слід зазначити, що він першим із покоління 90-х дійшов до чвертьфіналів на всіх Шоломах.
 
Найкращий матч
 

Рафаель Надаль (Іспанія) [6] – Даніїл Медведєв (Росія) [2] – 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5
 
Рафа перед турніром був серед претендентів, але з деякими нюансами. За кар'єрними заслугами він був вищим за решту разом узятих, але до поточної форми були питання. Після невдачі на Ролан Гаррос Надаль довгий час заліковував стару травму стопи, а також невдало повертався на змаганнях у Вашингтоні. Перед вильотом до Австралії у Короля ґрунту був ще й позитивний тест на ковід, відповідно довелося провести якийсь час на ізоляції. Але на Зеленому континенті був взятий титул на невеликих змаганнях у Мельбурні, після чого Рафаель тиждень відпочив.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рафаель Надаль та Даніїл Медведєв

Фінальний матч проти Медведєва розпочинався жахливо. У першому сеті Надаль пітнів, терпів і шукав якісь варіанти. Найкраще виходило перше, з рештою були проблеми. У кожному геймі на подачі іспанця суперник створював великий тиск, а на прийомі теж мало що виходило. Починаючи з другого сету, картина різко змінилася. Рафі вдавалося вигравати більше легких очок, у довгих розмінах він трохи поступався, але двічі вдавалося вести в брейком. У дев'ятому геймі Надаль навіть заробив сетбол, але зрештою програв партію на тай-брейку, в якому вів 5:3. У третій партії рівна гра продовжилася, у шостому геймі Медведєв заробив потрійний брейкпойнт, який здавався для іспанця вироком. Але в цьому моменті росіянин трохи дав слабину, а сам Рафа довгий час грав активно і не помилявся. Це принесло успіх і три виграні гейми поспіль. З цього моменту вже іспанець вів гру, але великої впевненості у його перемозі все ще не було. Здавалося, що більш молодший Даніїл на довгій дистанції все ж таки має перемагати, насправді вийшло інакше. Надаль вкотре довів, що він справжній боєць та один із найкращих атлетів в історії спорту. У заключній партії він вів із брейком, але при подачі на матч рука затремтіла навіть у такого титана. Вболівальники іспанця пережили кілька важких хвилин, але перемога залишилася за ним. Тепер звання Найвеличнішого знову під питанням. 
 
Для Надаля це була лише четверта вольова перемога після програшу двох сетів, а для Australian Open перший випадок у фіналі. Останнім часом такі трюки на мейджорах прокручували Джокович на Ролан Гаррос-2021 та Тім на US Open-2020. До цього за 144 роки було всього 22 подібних випадки.
 
Прорив турніру – Максим Крессі
 
Про американця, який народився у Франції та до 2018-го грав за цю європейську країну, до початку нинішнього сезону багато хто й не чув. Крессі більше грав на челенджерах, програвав Віталію Сачку сет під нуль, але поступово піднімався у світовій класифікації. В Австралії він здивував не лише тим, що багато хто знову побачив серв-енд-волей на великих турнірах, а й стабільними результатами. На турнірі ATP 250 у Мельбурні вдалося дійти до фіналу і навіть нав'язати боротьбу Надалю, а на мейджорі його зупинив лише Медведєв у четвертому колі. У тому матчі Даніїл вперше почав серйозно нервувати, програв партію, але все ж таки знайшов потрібні ключі до перемоги. Крессі ж не сумує і вірить, що в його силах стати першою ракеткою світу, дуже цікаво буде подивитися за подальшою кар'єрою цього своєрідного хлопця.
 
Головний невдаха – Александр Звєрєв
 
Німецький тенісист спочатку був у списку трьох потенційних фаворитів, займаючи при цьому другу позицію після Медведєва. З жеребкуванням йому не дуже пощастило, навіть після зняття Джоковича у його половині сітки залишався Надаль. Усі очікували побачити німецько-іспанське протистояння у 1/4 фіналу, але доля розпорядилася інакше. Канадець Денис Шаповалов, який у стартових матчах не показував нічого надприродного, зумів закрити Звєрєва у трьох сетах. Александр до цього не програв жодної партії, результат цього матчу шокував багатьох. І якщо раніше німець програв усі матчі на мейджорах проти представників топ-10, то тепер його зупинив 14-й сіяний.

Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Звєрєв

Улюбленець фортуни – Міомир Кецманович
 
У першому колі сербський тенісист мав зустрітися зі своїм співвітчизником Новаком Джоковичем, але зрештою зіграв проти лакі-лузера Сальваторе Карузо з Італії. Міомир пообіцяв помститися за депортацію Ноле і досить далеко пройшов сіткою першого сіяного. Вдалося здобути дві несподівані перемоги над тенісистами з топ-50, були обіграні Томмі Пол із США та Лоренцо Сонего з Італії. Зупинити п'яту ракетку Сербії вдалося лише французу Гаелю Монфісу, який цього року видав найкращий виступ у кар'єрі на кортах Австралії.
 
Наші
 
Для українських чоловіків турнір закінчився ще на стадії кваліфікації. На трьох Віталій Сачко, Сергій Стаховський та Ілля Марченко здобули одну перемогу, але у кожного на те були свої причини. У березні наша збірна прийматиме команду Барбадосу у Києві в рамках Кубка Девіса, цікаво буде подивитися на молоде покоління.
 
Жіночий одиночний розряд. Фінал
 
Ешлі Барті (Австралія) [1] – Даніель Коллінс (США) [27] – 6:3, 7:6(2)
 
Відкритий чемпіонат Австралії зазвичай виглядає дуже стабільним за складом учасників у фінальних стадіях. Навіть у жінок, де зараз може статися що завгодно, у Мельбурні практично неможливі такі ситуації, як на недавньому US Open. Справа в тому, що топові тенісисти мають достатньо часу, щоб відпочити від виснажливого сезону та підходять до змагань у чудовій формі. У жіночому тенісі сьогодні найкраща Ешлі Барті, саме її бачили у статусі майбутньої переможниці. 25-річна австралійка не підвела, впевнено здолавши всіх суперниць, не віддавши при цьому жодного сету. У Нью-Йорку переможниця теж не програла ні сету, стартувавши ще у кваліфікації, але які ж це різні історії. Наприклад, на кортах Мельбурна Емма Радукану зуміла пробитися лише до другого кола, та й через те, що на старті грала проти Слоан Стівенс, яка переживає далеко не найкращі часи своєї спортивної кар'єри. Фіналістка US Open 2021 Лейла Фернандес взагалі вирушила пакувати валізи після першого матчу. Допомогла в цьому канадці місцева тенісистка Меддісон Інгліс, яка на радостях дійшла до третього кола.
 
Перемога Барті стала для австралійців справжньою подією, адже на цих кортах місцеві не вигравали з 1978 року, коли кубок дістався Кріс О'Ніл. Для неї це був єдиний титул у кар'єрі, а фінальний матч проти американки Бетсі Нагельсен завершився з таким самим рахунком. Ось такий приємний збіг. Щодо інтересу до тенісу на Зеленому континенті, то жіночий фінал подивилося 4,26 мільйона австралійців, а це кожен шостий житель країни.
 
Якщо взяти окремий виступ Коллінс, то його лише частково можна назвати несподіваним. Раніше вона вже грала тут у півфіналі і тоді це справді була сенсація. Загалом американки завжди досягають високих результатів у Мельбурні, і якби не було Барті, яка вдруге за кар'єру зачинила двері для Анісімової, Пегули, Кіз та Коллінс на одному мейджорі, то титул точно дістався б якійсь із представниць США. Наприклад, у Коллінс 7 перемог у 17 матчах проти гравців топ-10, шість із них були здобуті в Австралії.

Getty Images/Global Images Ukraine. Даніель Коллінс, Івонн Гулагонг-Коулі та Ешлі Барті

Найкращий матч
 
Анісімова Аманда (США) – Осака Наомі (Японія) [13] – 4:6, 6:3, 7:6(5)
 
Перед початком турніру хотілося побачити суперматч між Барті та Осакою. За сіткою вони мали перетнутись на стадії четвертого кола і мало хто сумнівався, що так і буде. Але в справу втрутилася 20-річна Анісімова, кар'єра якої після смерті батька в 2019-му на довгий час забуксувала. Але нинішній сезон розпочався для Аманди чудово. Спочатку вона взяла другий титул, ставши найкращою на одному з турнірів WTA 250 у Мельбурні, а безпосередньо в рамках AO Анісімова вже в другому колі зупинила швейцарку Белінду Бенчіч, яка, судячи з усього, все ще не відійшла від завоювання олімпійського золота. У третьому колі Аманда показала Осаці, що повернення до Туру буває складним. Наомі взяла перший сет, мала подвійний брейкпойнт у другій партії за рахунку 1:1, а у фінальному сеті не змогла реалізувати два матчболи. Сам матч важко назвати феноменальним за якістю гри, але це була справжня битва двох потенційних гравців першої десятки.
 
Прорив турніру – Алізе Корне
 
32-річна уродженка Ніцци була на піку років 7-8 тому, а зараз більше грає для себе. Її результати з кожним роком падають, навряд чи це когось дивує. На великих турнірах раніше вона ніколи зірок з неба не хапала і вище за четверте коло не заходила, не реалізувавши п'ять шансів пробитися до вісімки найкращих. Але цього року на кортах Мельбурна все пройшло майже бездоганно. Вже в другому раунді Алізе несподівано легко обіграла третю ракетку світу Гарбіньє Мугурусу, а путівку до свого дебютного чвертьфіналу виборола у зустрічі з ще однією екс-першою ракеткою світу Симоною Халеп. Румунка виправдовувала поразку неймовірною спекою, і в це охоче віриться. Алізе звикла грати в таких нелюдських умовах, це точно зіграло їй на руку. Зупинити француженку вдалося лише фіналістці Даніель Коллінс.

Головні невдахи – Софія Кенін та Наомі Осака
 

Переможниці двох останніх розіграшів Australian Open підходили до змагань із різним настроєм, але хорошим його точно назвати не можна. Кенін повністю провалила попередній сезон, награла на «бублик» у другому сеті від Касаткіної на невеликому турнірі у Мельбурні, та ще й отримала в першому колі у суперниці Медісон Кіз. Вибування Софії ні для кого несподіванкою не стало, її криза продовжується.
 
В Осаки проблеми були трохи іншого характеру. Наомі минулого року перестала відчувати під ногами землю, помноживши своє почуття власної важливості на суму рекламних контрактів. Через це вона перетворилася з однієї з найшанованіших тенісисток на незрозуміло що, вирушила поправляти ментальне здоров'я, пропустила трав'яний сезон і після US Open не грала. У результаті маємо, що після Australian Open Осака стане 85-ю ракеткою світу Кенін - 95-ю. Звичайно, можна виправдатися тим, що сестри Вільямс взагалі в третій і п'ятій сотні, але у 2022-му у збірній США нові обличчя, звикайте.
 
Улюблениця фортуни – Іга Свьонтек
 
Полька провела далеко не найвидатніший турнір, але все одно зіграла у півфіналі. І причина її фартовості полягає в тому, що цього разу жереб був максимально прихильним до неї. Іга потрапила у ту чверть сітки, де найбільш рейтинговою була Аріна Соболенко з Білорусі. Друга ракетка світу провалила старт сезону, а в Мельбурні з нелюдськими зусиллями, у муках і боротьбі зуміла дістатися четвертого кола, зігравши в підсумку чотири трисетовики. Серед інших потенційних конкуренток Свьонтек за путівку до півфіналу, якщо судити з імен, були Петра Квітова, Анжелік Кербер та Анастасія Павлюченкова. Перші дві не зуміли подолати навіть стартове коло, росіянка поступилася румунці Сорані Кирсті. У підсумку в 1/4 фіналу Свьонтек змагалася з досвідченою естонкою Кайєю Канепі, яка завжди може влаштувати сюрприз, але на таких стадіях востаннє грала більше чотирьох років тому. Матчбол у цьому поєдинку – як окремий вид мистецтва.

Наші
 
Українки не дуже вдало розпочали сезон-2022 і особливих очікувань від них не було. В результаті практично всі виступили як і очікувалося, стрибнути вище голови ніхто не зумів.
 
Еліна Світоліна
 
Наша перша ракетка на початку сезону має великі проблеми, видавши найгірший старт у кар'єрі. Будемо відверті, жереб був до неї прихильний, у перших двох колах довелося зіграти проти француженок із другої сотні. І якщо з Фіоною Ферро ще були якісь натяки на непоганий теніс, то в матчі з Армоні Тан стало зрозумілим, що прогресу немає. Поразки від Гасанової та Кіз на підготовчих турнірах випадковістю не були. Очікуваний виліт у третьому колі від Вікторії Азаренко був неминучим. Новий тренерський штаб має дуже багато працювати, щоб повернути результати. Хотілося б вірити, що це можливо.
 
Марта Костюк
 
Марті у першому колі теж дісталася низькорейтингова француженка, перемога читалася, але у другому сеті українка дуже рано повірила в успіх, через що довелося похвилюватися. Свій найголовніший іспит Костюк склала в другому колі проти незручної іспанки Соррібес-Тормо. Далі був трисетовий трилер із восьмою ракеткою світу Паулою Бадосою. З цією представницею Іспанії шанси теж були непогані, тим більше, що Паула виглядала втомленою ще в другій партії. Але в заключному сеті Марта не змогла тримати високий рівень, трохи більше помилялася, ніж було потрібно, і покращити своє досягнення у Мельбурні не змогла. Проте виступ можна вважати вдалим.
 
Ангеліна Калініна
 
Ангеліні від початку не дуже пощастило із жеребкуванням. Вже в першому колі довелося грати проти торішньої чвертьфіналістки Джессіки Пегули, яка у 2021-му зупинила Світоліну. Матч був рівним, шанси у Калініної були, але американка виявилася сильнішою. Зупинила Пегулу лише Барті у 1/4 фіналу, з висоти цього виступ українки невдалим назвати точно не можна. Наступного разу із жеребкуванням пощастить більше.

Даяна Ястремська
 
Із Даяною все непросто. Після «допінгового» скандалу вона ніяк не може знайти себе і з понеділка покине топ-150. За короткий проміжок часу Ястремська досягла дуже багато, але впоратися з цим виявилося не так просто. Характер у Даяни непростий, а віра у свої сили була надто завищеною. У Мельбурні вона провела не матч, а справжню циркову виставу, програвши суперниці, яка за три сети виграла 66 очок, 60 з яких – невимушені помилки Ястремської. Як відштовхуватися від цього дна, поки що незрозуміло.
 
Єдиною світлою плямою для Даяни став виступ із Мартою у парному турнірі. Наші дівчата на старті обіграли дуже сильну американську пару Корі Гауфф / Кеті Макнеллі, але в третьому колі їх зупинили Керолайн Доулхайд та Сторм Сандерс.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк і Даяна Ястремська

Леся Цуренко стала єдиною українкою, що подолала сито відбору, але стартувати в основі її треба було з лідером посіву. У другому сеті Леся все ж таки виграла один гейм, на цьому її виступ закінчився. У фіналі кваліфікації Цуренко могла позмагатися з Катериною Байндл (Козловою), але Катя програла ще у півфіналі. Дар'я Снігур завершила боротьбу у півфіналі кваліфікації, поки що це її найкращий результат у кар'єрі на турнірах Grand Slam.
 
Сестри Кіченок виграли по одному матчу у міксті, Людмила також здобула перемогу в одному матчі жіночого парного розряду у дуеті з Альоною Остапенко із Латвії. Екс-перша ракетка світу в парі Саня Мірза, з якою грає Надія, анонсувала завершення кар'єри і це дуже неприємна новина. Все ж таки з представницею Індії Наді часом вдавалося показувати дуже високі результати.
 
Чоловічий парний розряд. Фінал
 
Танасі Коккінакіс / Нік Кірьос (Австралія) [WC] - Меттью Ебден / Макс Перселл (Австралія) - 7:5, 6:4
 
Вище згадувалося про успіхи цього сенсаційного дуету. Раніше ці хлопці ніколи не виблискували у парному тенісі та стали першими володарями wild card, які перемогли у Мельбурні. І якщо ви сюди дочитали, то саме час продемонструвати, наскільки дружніми є австралійці.

Жіночий парний розряд. Фінал
 
Барбора Крейчикова / Катерина Синякова (Чехія) [1] - Анна Даниліна / Беатріс Хаддад Майя (Казахстан / Бразилія) - 6:7, 6:4, 6:4
 
Чешки підтвердили свій статус, вигравши вже четвертий спільний Шолом. Поки що їм не вдавалося перемогти лише в Нью-Йорку, у Парижі було здобуто два трофеї. Також не забуваємо і про золоту медаль у Токіо.
 
Мікст. Фінал
 
Крістіна Младенович / Іван Додіг (Франція / Хорватія) [5] - Джеймі Фурліс / Джейсон Кублер (Австралія) [WC] - 6:3, 6:4
 
Младенович та Додіг досвідчені гравці у парі та в міксті. Кікі взяла вже третій шолом у парному змішаному розряді, у Івана таких тепер чотири. Додіг минулого року перемагав тут у парному чоловічому розряді.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vital
Спасибі за огляд. Все по ділу.