Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 30 сiчня 2022, 13:32
2859
0

Макабу проти Мчуну – бій за гроші Канело. Переможець вийде на Альвареса

Але сам бій все одно обіцяє стати насиченим

| Оновлено 30 сiчня 2022, 13:32
2859
0
Макабу проти Мчуну – бій за гроші Канело. Переможець вийде на Альвареса
Getty Images/Global Images Ukraine

Крузервейт – дивний дивізіон. Тут можуть з'ясовувати стосунки Усик, Хук, Брієдіс та Белью. Тут може визначатися перший за довгий час абсолютний чемпіон світу. І тут же можуть бути поєдинки та цілі періоди, які викликають лише одну асоціацію – застій. Іноді навіть захоплення та застій змінюють одне одного з різницею в рік.

Поєдинок Макабу - Мчуну не є поганим, і навіть навпаки. Просто все хвилювання, яке він викликає, пов'язане з мексиканцем, який боксує на кілька категорій нижче. Мовляв, з ким із них вийде Сауль Альварес і кого, швидше за все, переможе на шляху до свого чергового підтвердження величі.

Макабу та Мчуну вже боксували, але зараз визначать, хто ж таки піде під Альвареса на шляху мексиканця до цікавої витівки

Ілунга Макабу та Табісо Мчуну – боксерські брати-близнюки. Невеликі, міцні, збиті, африканці-шульги. Їхній шлях схожий: обидва багато подорожували, боксуючи по всьому світі з будь-якими за рівнем суперниками. Їхні стилі схожі: обоє люблять бити багато, крутити корпусом і бути постійно задіяними у поєдинку без велосипеда.

Африканці вже боксували – 2015 року на території Мчуну. На кону не було поясів, але була велика повага фанатів, що прийшли подивитися, як місцевий боєць навалює гостю. Спочатку в Табісо навіть виходило. Він бадьоро атакував, тримав суперника у напрузі та вистрілював фірмовими багатоударними комбінаціями. Турбували вони опонента не сильно, але приємно не було.

Але від раунду до раунду Ілунга нарощував тиск і відповідав дедалі жорсткіше, а Мчуну бив дедалі менше. Після середини поєдинку стало очевидно, що Макабу добре готовий фізично, а його ударна міць все ж таки позначається більше такої у суперника. Гість почав влучати важко та часто, продавлював, але й отримував у відповідь. Кожне влучення Мчуну сприймалося як перемога – настільки щасливими були місцеві фанати.

В одинадцятому раунді поєдинок завершився. Ілунга підтиснув візаві до канатів – влучив. Мчуну точно відчув той удар настільки, що навіть не зміг одразу відповідати. Поки він приходив до тями, суперник усе зрозумів. Знову зблизився, знову вдарив раз, другий, третій - опонент на підлозі обличчям униз. Було очевидно відразу, що Табісо не підніметься, але рефері для того, щоб питань не було, довів рахунок до десяти перед тим, як помахати руками над поваленим місцевим бійцем, який так і не зміг піднятися.

Гарне влучення, відмінний нокаут та закриття питання про те, хто з них кращий. Макабу все ж таки успішніший. Він і трохи більший, і б'є вочевидь важче, і перемог у нього більше – програвав лише двічі. У першому поєдинку у кар'єрі технічним нокаутом у першому раунді та Тоні Белью у 2016 році – одразу після перемоги над Мчуну. Теж технічним нокаутом, але вже у п'ятому раунді. Мчуну діставалося п'ять разів: у 2011 році від бійця, чиє ім'я нам нічого не скаже, у 2015 році від Макабу, у 2016 році від Усика, у 2017 році від Константіна Беженару та у 2018 році від Томаса Остюжена.

Getty Images/Global Images Ukraine. Табісо Мчуну боксує проти Олександра Усика

Все це не завадило першому стати чемпіоном світу у крузервейті у 2020 році, перемігши Міхаеля Чеслака, а другому – стати обов'язковим претендентом на титул WBC. Поєдинок пройде на нейтральній території - у США, де обидва вже давно чудово почуваються, але сам пояс тут не є першочерговою метою. Обидва боксери чудово розуміють, що на кону можливий поєдинок проти Сауля Альвареса. А для такої незатребуваної категорії, як крузервейт, гонорари, що може принести з собою мексиканець – манна небесна.

Спочатку Канело здивував. В один момент з'явилася новина про його поєдинок проти Табісо Мчуну. Стрибка в крузервейт чекали тільки найвідчайдушніші фанати, адже було ясно, що навіть такий невеликий важковаговик, як африканець, буде величезним на тлі Альвареса.

Бійці навіть зустрілися віч-на-віч, а WBC підтвердили, що Сауль може прийти і відразу побитися з чемпіоном, санкціонувавши їхній поєдинок. Наче у всесвітній боксерській раді колись були проти Альвареса.

Але потім ситуація змінилася. Через команду Канело чи ні – не так важливо, але Маурісіо Сулейман – голова WBC - оголосив, що Альварес поки не битиметься з Мчуну, на нього вийде Ілунга Макабу, який є обов'язковим претендентом. А вже з переможцем буде чи не буде боксувати мексиканець.

Навряд чи хтось із них відмовиться від поєдинку з Канело. По-перше, це величезний гонорар, що в рази перевищує звичну суму за бій. По-друге, шанси на перемогу є просто через габарити. Все-таки Сауль із такими великими бійцями не боксував. Адже вони не просто більші, а й важчі набагато. А ще справді вміють боксувати. Хто знає, чи впливатимуть на них удари Альвареса так, як на інших.

А хто тут фаворит?

Фаворит – чемпіон, але не так, щоб принципово. На Ілунгу Макабу можна поставити загалом за 1.57. На Табісо Мчуну – за 2.25. Тобто, розрив невеликий і це розумно - може статися будь-що.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілунга Макабу

Хлопці не змінилися з останнього поєдинку так, щоб говорити про якусь іншу зустріч, крім тієї, яку ми бачили ще сім років тому. Так, у них стало більше досвіду, більше поєдинків, поразок та важливих перемог. Так, обоє добре почуваються в США, стали запеклими, досвідченими спортсменами. Другий поєдинок навіть цікавіший за перший, адже зараз – найкращий їхній вік і більше досвіду вони вже не отримають. Далі буде лише спад.

Але по малюнку бою розраховувати на щось інше не варто. Мчуну буде легшим, пружинистим і швидким. Увертливість цього хлопця змушувала навіть Усика старатися, поки той не пристрілявся. Досить витривалості – може й замучити чемпіона. Знову вплинуть пропущені удари – на цьому все буде завершено.

Макабу теж не промах. Саме у нього на кону бій із Канело, з яким вони й бачилися, і переговори вели. Тому й мотивація від відчуття близьких великих грошей вища. Ілунга може вкласти в нокаут опонента будь-якої миті, але доведеться постаратися. Все ж таки влучити по африканському колезі не так просто, як здається, коли він стоїть на всій ступні, розставивши широко ноги.

Класний поєдинок відмінних африканців, чудова історія з можливим виходом на Канело. Що ще потрібно, щоб подивитись такий бокс? Для справжніх поціновувачів, як то кажуть.

Поєдинок Ілунга Макабу - Табісо Мчуну відбудеться в ніч із суботи на неділю, 30 січня, у Воррені (США). Орієнтовний початок бою – 05:00 за київським часом.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.