Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 01 лютого 2022, 11:25
7778
0

Скандал з поляками, неоднозначне повернення Ріїбера. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 01 лютого 2022, 11:25
7778
0
Скандал з поляками, неоднозначне повернення Ріїбера. Підсумки лижного тижня
Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Ріібер

Стрибки з трампліну

Старти вікенду:

Субота, 29 січня

Віллінген (Німеччина), HS 147, особистий турнір

Неділя, 30 січня

Віллінген (Німеччина), HS 147, особистий турнір

Кобаясі наздогнав Гайгера, проблиск надії для поляків

У стрибунів з трампліну напередодні поїздки на Олімпіаду відбувся культовий етап у Віллінгені, який через наближення Олімпіади зібрав не оптимальний склад учасників – як у кількісному, так і якісному вираженні. Прогноз погоди на вікенд у Віллінгені був дуже несприятливим, і була висока ймовірність того, що як мінімум частину змагань доведеться скасувати.

У результаті обидва особисті старти у Віллінгені провести вдалося, як і п'ятничний змішаний командний турнір. Щоправда, суботні змагання відбулися лише в одну спробу. У цьому плані вікенд у Віллінгені для організаторів можна назвати успіхом з огляду на те, наскільки невтішними були прогнози.

Проте не варто заперечувати той факт, що обидва старти на «Мюленкопф Шанце» вийшли лотерейними – вітрові умови були дуже важкими та нестабільними. Тому назвати результати змагань у Віллінгені цілком закономірними не варто. Загалом нинішній сезон Кубка світу у стрибунів складається дуже благополучно у плані погоди, і два старти у Віллінгені були фактично першими цього сезону, які реально можна назвати лотерейними.

У результаті ця лотерея у боротьбі за Великий кришталевий глобус (ВКГ) зіграла на користь Рьою Кобаясі. Він виграв суботній турнір, тоді як Карлу Гайгеру з вітром не пощастило, і він став лише 19-м. Після цього японець перехопив жовту майку лідера, але лише на один день. У неділю у першій спробі не пощастило вже Кобаясі, який показав лише 12-й результат. Але, на відміну від Гайгера у суботу, Рьою отримав можливість відігратися у другій спробі та піднявся на четверте місце. Карл фінішував другим і повернув собі лідерство. Щоправда, за вікенд у Віллінгені перевага скоротилася з 61 до 3 очок, тому передолімпійський німецький етап завершився на користь Кобаясі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рьою Кобаясі

Ну а головним героєм етапу у Віллінгені став Маріус Ліндвік, і це найвища справедливість вікенду на «Мюленкопф Шанце». Після пропуску етапу в Нойштадті через карантин норвежець став третім у суботу і переміг у неділю. Таким чином, Ліндвік виграв 3 із 4 останніх стартів на Кубку світу, в яких брав участь. Саме норвежець їде на Олімпіаду у статусі головного фаворита.

Дуже цікаво було спостерігати за результатами роботи польської олімпійської основи, яка перед цим провела інтенсивний тренувальний збір – це був своєрідний жест відчаю перед Олімпіадою. І варто сказати, певні результати він приніс. Каміл Стох виграв друге тренування та кваліфікацію у п'ятницю – ще зовсім недавно такий рівень результатів був недосяжним. В основних змаганнях Каміл зайняв лише 21 і 34 місця, хоча обидва рази йому явно не щастило з погодними умовами. Тому оцінити об'єктивний рівень лідера збірної Польщі дуже складно, але світло наприкінці тунелю напередодні Олімпіади польські фанати побачили.

Розгорівся навколо збірної Польщі у суботу ввечері й скандал. Справа в тому, що вже після затвердження результатів старту були дискваліфіковані Стефан Хула та Пьотр Жила. Пов'язано це було з тим, що у Віллінгені вони виступали у новій модифікації черевиків, які не відповідали технічному регламенту. Пікантність ситуації додає той факт, що дискваліфікували польський дует після протесту, який подав головний тренер збірної Німеччини Штефан Хорнгахер. Негативне ставлення польського стрибкового ком'юніті до німецьких стрибків давно відоме, а тут ще й мова про колишнього наставника «біло-червоних», який підклав свиню своїм колишнім підопічним.

Явно був роздратований і наставник збірної Польщі, Міхал Долежал, колишній помічник Хорнгахера. Так чи інакше, дискваліфікація поляків назрівала ще у п'ятницю: тоді наставник Бундестіму після кваліфікації вже говорив про те, що нові польські черевики не відповідають технічному регламенту. У польській збірній вважають дискваліфікацію несправедливою: менеджер команди Адам Малиш заявив, що боротиметься за право використовувати нові черевики на Олімпіаді.

Через важкі погодні умови етапом у Віллінгені залишилися незадоволені дуже багато спортсменів. Наприклад, Маркус Айзенбіхлер видав гнівну тираду на адресу журі, яку завершив максимально промовистою фразою «це просто лайно». І його можна зрозуміти: у суботу та в другій спробі в неділю його випускали на стрибок у дуже невдалі моменти.

Експериментальним складом на етапі у Віллінгені виступала збірна Австрії - були в ньому і Маркус Мюллер, і Макс Штайнер, і Маркус Рупіч, і Томас Лакнер. Для Рупіча та Мюллера це був взагалі дебют у Кубку світу, а Штайнер і Лакнер, незважаючи на досить солідний за стрибковими мірками вік, є глибокими резервістами збірної Австрії. Але всі вони у Віллінгені виступили дуже гідно, як і німецький резерв тиждень тому у Нойштадті. Особливо вразило сьоме місце 28-річного Лакнера у неділю.

Повертаючись до німецької теми: П'юс Пашке за два старти у Віллінгені не набрав жодного очка. У той же час Зеверін Фройнд у суботу став четвертим – його найкращий результат на Кубку світу з листопада 2016 року…

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти вікенду:

Вівторок, 25 січня

Кронплатц (Італія), гігантський слалом, жінки

Субота, 29 січня

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), швидкісний спуск, жінки

Неділя, 30 січня

Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), супергігант, жінки

Хаос за плечима у Годжі у Гарміші

Чоловіки-гірськолижники цього вікенду вже не виступали – для них останнім передолімпійським стартом був вівторковий слалом у Шладмінгу, який пройшов у найкращих традиціях хаосу нинішнього сезону. Дівчата ж провели швидкісний етап у Гарміш-Партенкірхені, який зі зрозумілих причин зібрав дуже слабкий склад учасників. Соф’я Годжа відновлюється після травми, Лара Гут-Бехрамі, Мікаела Шиффрін та Петра Влхова вже думками (а то й тілом) у Пекіні.

До речі, відновлення Годжі після травми проходить дуже добре, і італійка вже приступила до фізичних вправ. Наразі її участь у швидкісних гонках на Олімпіаді вже не виглядає такою утопією, як ще тиждень тому.

За відсутності Годжі та інших зірок у Гарміш-Партенкірхені повною мірою змогли проявити себе спортсменки, які в нинішньому сезоні залишалися в тіні. Наприклад, свою першу перемогу з грудня 2020 року здобула Корінн Сутер, яка за здорової Годжі не могла тягатися з італійкою у швидкостях. У недільному супергіганті швейцарка розділила восьме місце із партнеркою за командою Йоаною Хелен.

Getty Images/Global Images Ukraine. Корінн Сутер

Головним же героєм етапу в Гарміш-Партенкірхені стала Корнелія Хюттер: третє місце у суботу та перемога у неділю. Для австрійки це перший подіум з 1 грудня 2018 року, а остання перемога датована тим самим числом 2017 року – обидві у Лейк Луїсі. У ті часи Корнелія по праву вважалася одним із найсильніших швидкісників світу, але ряд важких травм вибив її з еліти, по суті, на цілий олімпійський цикл.

Перемогу в неділю Хюттер розділила з Федерікою Бріньоне – італійка зробила дуже вагому заявку на завоювання МКГ у супергіганті. У цілому нині складається враження, що спеціалізація Бріньоне помітно зміщується убік швидкісних видів – типові вікові процеси для гірських лиж, особливо жіночих. Недільний гігант став цілковитим тріумфом збірної Австрії: Федеріка – єдина, хто розбавив компанію австрійок топ-5. Хоча, звичайно, поправку на склад учасників етапу потрібно робити.

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вікенду:

П'ятниця, 28 січня

Зеєфельд (Австрія), HS 109/7,5 км, особистий турнір

Субота, 29 січня

Зеєфельд (Австрія), HS 109/10 км, особистий турнір

Неділя, 30 січня

Зеєфельд (Австрія), HS 109/15 км, особистий турнір

Ріібер: а чи була травма?

У двоборців напередодні Олімпіади відбувся ще один хайлайт сезону: багатоденка у Зеєфельді. Головною її інтригою було повернення до Кубка світу Ярла Магнуса Ріїбера, для якого це були перші міжнародні старти у 2022 році. Попередні етапи у Валь ді Ф'ємме та Клінгенталі він пропускав, через що віддав Йоханнесу Лампартеру лідерство у загальному заліку.

Причиною відсутності Ріібера називалися проблеми зі спиною, але все це виглядало досить загадково. По-перше, конкретики щодо стану здоров'я Ярла Магнуса та термінів відновлення зі стану збірної Норвегії не було жодної. По-друге, у розпал лікування проблем зі спиною Ріїбер виступив на чемпіонаті Норвегії зі стрибків з трампліну, і завоював там бронзу, нехай і за відсутності половини основи збірної. Тому були підозри щодо того, що жодної травми спини у Ріібера не було, а він просто закрився на тренувальний збір перед Олімпіадою, навіть ціною можливої ​​втрати ВКГ.

І сам виступ Ярла Магнуса в Зеєфельді залишив максимально неоднозначне враження – він дав чимало аргументів і на користь офіційної версії, і конспірологічної. З перших тренувань Ріїберу не було рівних на трампліні: він привозив плюс-мінус по 10 балів найближчим переслідувачам. Дивно для людини, яка стільки часу боролася з проблемами зі спиною, чи не так?

Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Ріібер

З іншого боку, у лижній гонці Ріїбер виглядав дуже слабко. Перший тривожний дзвінок, незважаючи на перемогу, пролунав уже у п'ятницю. Норвежець отримав величезну перевагу на трампліні, і до фінішу утримав лише невелику частину. Тому ж Вінценцу Гайгеру за часом гонки він програв майже хвилину - дуже багато, навіть незважаючи на запас, який у нього був. І це при тому, що у п'ятницю гонщики бігли лише 7,5 км замість звичних 10!

У суботу ми отримали можливість оцінити реальний рівень готовності Ріібера у лижній гонці. На трампліні панували важкі погодні умови, і норвежець у цю лотерею програв. Під час його стрибка задув сильний порив бічного вітру, через який Ярл Магнус ледь утримав баланс, але втратив дуже багато метрів у дальності. Як результат – лише 13-й результат на трампліні та необхідність наздоганяти в гонці.

І тут стало зрозуміло, що серйозні проблеми з готовністю в гонці Ріібер має. Спочатку він дістав групу Гайгера та Лампартера, якій програвав 15 секунд. Однак на другій половині гонки норвежець потрапив у глибоку кризу, і в результаті фінішував лише десятим, з відставанням в 1 хвилину і 18 секунд від того ж Гайгера.

У неділю стрибкову спробу через важку погоду скасували і провели вирішальну гонку за результатами контрольного тренування. Це принесло перемогу у загальному заліку багатоденки в Зеєфельді іншому норвежцю, Йоргену Гробаку, але при цьому Ріїбер у неділю у гонці виглядав набагато солідніше і замкнув топ-3. І якщо в попередні два дні Ярл Магнус програвав Гайгеру по хвилині і більше, то в неділю випередив його за чистим часом гонки на 33 секунди – дивні метаморфози.

Прекрасна форма на трампліні і загалом слабка в лижній гонці - або проблеми зі спиною у Ріібера таки були, або під час тренувального збору щось у нього не пішло. Правди, ми, швидше за все, не дізнаємось ніколи, але інтриги перед Олімпіадою достатньо – Ріїбер не виглядає невразливим домінатором.

Другим у загальному заліку багатоденки став Йоханнес Лампартер, який зміцнив своє лідерство у загальному заліку. Вражає прогрес австрійця у лижних гонках: всі три дні він входив у топ-3 за чистим часом гонки.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.