Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 26 сiчня 2022, 14:30
2263
0

«Маленький генерал» у гонитві за перснем. Історія Кріса Пола

Розігруючий «Фінікс Санс» мріє про титул

| Оновлено 26 сiчня 2022, 14:30
2263
0
«Маленький генерал» у гонитві за перснем. Історія Кріса Пола
Getty Images/Global Images Ukraine. Кріс Пол

«У мене нічого не виходить» або «я спробував, але все марно, саме час здатися». Як часто люди відмовляються від своєї мрії за перших же складнощів? А що, коли людина тупцює на одному місці і їй постійно щось заважає (травми, менеджмент, хтось просто сильніший у тому сезоні)? На цей випадок є заїжджена фраза «не моє». Можливо.

Яку мрію може мати баскетболіст? Стати чемпіоном. Мрія Кріса Пола? Стати чемпіоном НБА. Навіть у 37 років. І він цілеспрямовано працює над цим. Що ж, отримаємо трохи мотивації від «Маленького генерала»?

Жодне мило не могло це відмити

Щовечора вся родина нашого героя збиралася за столом на сімейну вечерю. Включно з дідусем – Натаніелем Джонсом – першим темношкірим власником станції техобслуговування в Північній Кароліні.

«Дідо, помий свої руки перед вечерею», - лунало з-за столу від його онуків: «Я вже їх помив», - відповідав містер Джонс.

Кріс Пол згадував цей момент у своїй колонці для The players tribune так: «Він не брехав, його руки були вимиті. Дідусь так важко і довго працював щодня, що машинне масло просто в'їлося в його шкіру. Жодне мило не могло це відмити».

З 9-річного віку Кріс допомагав дідусеві на станції техобслуговування щоліта. Дивився на його трудову дисципліну і вчився робити те саме – з відповідальністю ставитися до своєї улюбленої справи. А якщо вона приносила користь людям – це купа задоволення для майбутньої зірки НБА. Недарма станція Натаніеля Джонса мала успіх: «Всі у Вінстон-Сейлемі знали його». І недаремно Кріс називав дідуся «своїм найкращим другом».

Так наш герой заробляв на особисті витрати, а найголовніше – вчився рахувати гроші. Свої. Чесно зароблені. На що відкладав молодий Кріс Пол? На різні дрібниці, але насамперед на баскетбольну амуніцію. Потрібне нове взуття для улюбленої гри? «Діду, дай грошей!» На що містер Джонс відповідав: «Ти здатний це отримати (взуття). Ти просто маєш працювати для цього».

Якби не травма

За свою кар'єру в НБА наш герой пограв уже за п'ять команд. Розберемо, де баскетболіст мав найвищі шанси досягти своєї мети. І почнемо з 2008 року та «Нью-Орлеана».

«Нола» та Кріс здавались нероздільними між собою. Лідер та герой колективу в регулярному сезоні набирав 21.1 очка та 11.6 асистів у середньому за 37.6 хвилин на паркеті. Тим самим, привів команду до другого місця на Заході, «вручив» Байрону Скотту приз тренера року (більше він і поруч із цією нагородою не стояв), а Предраг Стоякович показав найкращий відсоток влучань 3-очкових у кар'єрі.

У плей-оф ці показники покращилися: (24.6 очок за 39.8 хвилин), але у другому раунді «Нью-Орлеан» програв серію чинним чемпіонам, «Сан-Антоніо» – 3-4. Вирішальна, сьома гра серії проходила на паркеті команди Кріса Пола.

У наступних трьох сезонах «Нола» двічі виходила в постсезон і обидва рази вилітала у першому раунді. Так наш герой вирішив перейти до команди з великого ринку – «Кліпперс».


Getty Images/Global Images Ukraine. Кріс Пол та Кобі Брайант

Відразу плей-оф і одразу, вже знайомий, другий раунд. А в ньому також знайомий САС. Який через рік дасть бій всемогутньому «Маямі» ЛеБрона, а через два – виграє титул і змінить баскетбол назавжди, відкривши формулу «Три більше за два».

Повернемось до постсезону-2012. Слабкий тренер (знову) Дель Негро нічого не зміг протиставити команді Поповича і влетів 0-4. У серії Пол лише раз став лідером своєї команди з набраних очок (23 бали у 4-й грі).

«Єдине, що я хотів би змінити у своїй кар'єрі з погляду результату – я хотів би стати чемпіоном. Я дуже хотів би, щоб у нас із Крісом був спільний титул», - розповів після завершення кар'єри Джей Джей Реддік, який грав із Полом разом із 2013 по 2017 рік.

У сезонах 2014 та 2015 років ЛАК двічі вилітав у другому раунді. Від талановитої, але без Хардена «Оклахоми» та від талановитого, але вже з Харденом «Х'юстона». Більше «Кліпперс» не долали позначку першого раунду ігор на виліт, незважаючи на їхні хороші показники у регулярному сезоні. За 6 років у Лос-Анджелесі «Кліпперс» лише раз опускалися нижче за четверте місце. А в 2017-му настав час їхати у «Х'юстон» до Хардена і зупиняти «Голден Стейт».

Тандем Морі-Де`Ентоні-Харден-Пол називали тією командою, яка здатна обіграти ГСВ із Каррі та Дюрентом. Кріс навіть погодився на роль другої зірки у команді. Результат? Команда виграла «регулярку». І у них майже вийшло у плей-оф. Якби не травма самого Пола у вирішальній 6-й грі серії. Без CP3 «Рокетс» нічого не змогли зробити з «Ворріорс». Рахунок у серії Фіналу західної конференції 3-4.

Кожна команда, до якої він переходить, миттєво покращується

«Я трохи заздрю ​​Крісу Полу, тому що він є все ще чудовим. І, знаєте, за цим круто спостерігати», - заявив екс-гравець НБА Дерон Вільямс.

У «Фініксі» Кріс відчув другу молодість. Але не все так просто. Наш герой постійно стежить за своїми фізичними кондиціями: Щовечора перед сном я роблю розтяжку на фоам-ролері. Завдяки цьому почуваюся на ранок набагато краще».

Кріс розуміє, що 36 років – це вік, коли не кожен спортсмен може бути на висоті. Залишатися на зірковому рівні гри. Вести за собою партнерів по команді не як досвідчений ветеран, а як лідер з гри та результативності. Адже мета ще не виконана. Так чому ж не приділяти увагу дрібницям, таким як фоам-ролер чи велосипед? Це доступно кожному:

«Я тренуюся все міжсезоння, тому почуваюся добре в регулярному чемпіонаті та плей-оф. Я також люблю кататися на велосипеді», - ділиться своїми секретами лідер «Санс».

До речі, варто нагадати, що «Фінікс» фінішував другим на Заході з приходом Кріса Пола (10-і роком раніше). І вийшов у перший за 30 років фінал НБА. Ефект «генерала»? «Схоже, що кожна команда, до якої він переходить, миттєво покращується», - продовжує Дерон Вільямс.

А CP3 просто працює над тим, щоб зробити кращим себе. Адже він розуміє, що з кожним роком дедалі ближче підбирається до заповітної мети. Але чогось ще не вистачає. Наприклад, у минулорічному Фіналі було помітно, як наш герой випав із серії. А гандикапу у два перші матчі виявилося замало, щоб стати чемпіонами. Адже своїм настроєм та відповідальністю до улюбленої справи Кріс підтягує інших хлопців на свій рівень.

Він знову виведе «Фінікс» до Фіналу

Не вийшло? Потрібно продовжувати працювати. Екс-зірка ліги та «Санс», Том Чемберс, підтримує в цьому CP3: «Він ще ніколи не був настільки хорошим, як зараз. У недавньому матчі він страшенно почав, 0 із 9 з гри. Але в четвертій чверті Кріс не промахувався», - ставить у приклад характер Пола: «Справжній майстер».

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріс Пол

Знаєте що, «Фінікс» із відривом лідирує в регулярному чемпіонаті НБА. Знаєте, що ще? В Америці впевнені, що «Санс» повернуться до Фіналу цього року.

«Кріс Пол керує цією командою, і я впевнений, що він знову виведе «Фінікс» до Фіналу», - розповів Джавейл МакГі.

Хочеться відзначити, що одну з поставлених собі цілей Кріс Пол вже досяг. Виступаючи у вищій школі «Вест-Форсайт», CP3 дізнався, що його дідуся застрелили грабіжники. У наступному баскетбольному матчі Кріс вирішив набрати стільки очок, скільки прожив Натаніель Джонс, на його честь. Коли Пол досягнув позначки у 61 набраний бал, він приліг на паркет і заплакав.

Його присутність є частиною всього, що ми робимо як сім'я. Коли я потрапив до НБА, я заснував свій фонд на його честь, і моя мета була дуже простою. Я просто хотів зробити те саме, що і він, для мене, для якомога більшої кількості дітей — я хотів, щоб вони відчували, що незалежно від того, звідки вони родом, у них є шанс досягти великих успіхів у цьому житті», - розповідає баскетболіст.

Ой, це вже друга виконана мета Кріса Пола. Чекаємо, коли він виграє перстень!

«Іноді я згадую про його руки. Вони забруднені машинним маслом, що в'їлося. Жодне мило не здатне їх відмити. І я посміхаюся», - Кріс Пол.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.