Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 25 сiчня 2022, 09:32
41368
4

Помаранчевий настрій. Як Нідерланди стали головною сенсацією Євро

Оглядач Sport.ua розповідає, як збірній із країни тюльпанів вдалося здивувати на Євро-2022

| Оновлено 25 сiчня 2022, 09:32
41368
4
Помаранчевий настрій. Як Нідерланди стали головною сенсацією Євро
Getty Images/Global Images Ukraine

Які у нас виникають асоціації при згадці словосполучення «спорт у Нідерландах»? Згадується сильна збірна з футболу, яка має в своїй історії титул чемпіонів Європи, домінування помаранчевих у ковзанярському спорті, лідерські позиції в хокеї на траві, а також жіноча гандбольна збірна, яка в останнє десятиріччя із пересічного європейського середняка перетворилася на команду топ-рівня, що підтверджується потраплянням на п'єдестал на трьох світових першостях поспіль і, особливо, тріумфом на планетарному форумі у 2019 році. Жіноча збірна, але не чоловіча.

Команда Нідерландів ніколи не була реальною силою в чоловічому гандболі. У ХХ столітті помаранчеві лише один раз виступали на великому турнірі (чемпіонат світу-1961) і програли там обидва свої поєдинки із загальним рахунком – 18:54. Подібна картина тривала ще дуже довго, тим більше, що після розпаду СРСР та Югославії на європейській гандбольній мапі додалося багато сильних команд, і пробитися на великий турнір для такої відверто слабкої збірної, як Нідерланди, стало ще складніше.

Євро-2022 з гандболу: розклад і результати

Але все змінилося в 2017 році, коли новим головним тренером нідерландців, що традиційно провалили черговий відбір, став ісландський фахівець Ерлінгур Річардссон. Острів´янин пообіцяв, що незабаром чоловічий гандбол у Нідерландах підніметься на новий рівень. Всерйоз його слова в нідерландському гандбольному господарстві мало хто сприйняв, але на посаді затвердили, сподіваючись на краще. Все-таки ісландець мав досвід керівництва збірною своєї країни (далеко не найслабшої в гандболі) та роботи на чолі німецького клубу «Фюхзе Берлін» з яким Річардссон виграв у 2016 році турнір Super Globe (гандбольний варіант клубного чемпіонату світу).

Getty Images/Global Images Ukraine. Ерлінгур Річардссон

Відбір на Євро-2018 команді не вдався. Нідерланди не відібралися на форум. Але вже за два роки представник Бенілюксу вперше у своїй історії пробився на континентальну першість. Звичайно, багато в чому цьому факту посприяло розширення учасників Євро з 16 до 24 команд, але радості у нідерландців від цього менше не стало. На самому Євро-2020 Нідерланди також відзначилися, вже у другому своєму матчі зумівши здобути дебютну перемогу (була обіграна збірна Латвії – 32:24)

У відборі на Євро-2022 нідерландці потрапили до дуже непростої групи разом зі збірними Словенії, Польщі та Туреччини. Багато гандбольних фахівців припускали, що в такій компанії долею помаранчевих стане третє місце та заочна боротьба з колективами з інших груп за прохідні позиції. Але підопічні Ерлінгура Річардссона були іншої думки. Нідерланди двічі обіграли збірну Польщі, забрали свої перемоги у матчах з турками та вкрай несподівано зіграли внічию на виїзді зі Словенією. Цього набору результатів з головою вистачило, щоб без проблем зайняти прохідне друге місце на Євро. Після такого відбору про Нідерланди заговорили вже як про міцного європейського середняка.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кай Смітс

Значною мірою даному успіху в Бенілюксі були зобов'язані появі двох гравців високого європейського рівня. Йдеться про розігруючого Люка Стейнса і правого напівсереднього Кая Смітса. Обидва гравці після здобуття гандбольної освіти в системі клубу «Лімбург Лайонс» завдяки своїм талантам були швидко помічені скаутами та перекуплені в найсильніші чемпіонати Європи. Кай Смітс, три роки погравши в чемпіонаті Данії, перебрався до німецької Бундесліги, де він на даний момент захищає кольори дуже потужного «Магдебурга», а Люк Стейнс із чемпіонату Нідерландів перейшов до французької першості, де постійно підвищував рівень своїх команд, поки в 2021 році його не запросив до себе гранд та головний грошовий мішок європейського гандболу в особі «ПСЖ».

Багато гандбольних фахівців, журналістів і тренерів, які спостерігали за прогресом Кая Смітса і Люка Стейнса, відзначали їхню відмінну гандбольну школу та вишкіл. І цьому є пояснення з дитинства спортсменів. І Смітс, і Люк Стейнс народилися в максимально гандбольних сім'ях, де у ручний м'яч з різним рівнем успіху грали всі. Просто абсолютно всі, а дідусь Люка Стейнса навіть вигравав Кубок Європейських чемпіонів. Нинішнє покоління двох сімей також продовжило традицію. Сестра Кая Смітса Інгер Смітс у 2019 році виграла Чемпіонат світу в складі жіночої збірної Нідерландів, а Іво Стейнс (старший брат Люка Стейнса) також виступає на Євро у складі національної команди своєї країни.

Getty Images/Global Images Ukraine. В атаці Люк Стейнс

Така сімейна спадщина, а також уроджені таланти, працьовитість, дисципліна та готовність розвиватися швидко зробила Кая Смітса та Люка Стейнса лідерами збірної Нідерландів. Більше того, багато гандбольних експертів стали називати їх найсильнішими гравцями в історії нідерландського гандболу. І з ними важко не погодитись. Не став вигадувати велосипед і Ерлінгур Річардсон, який швидко усвідомив, що за діаманти дісталися йому в збірній, і побудував всю гру команди навколо цього дуету, максимально розв'язавши їм руки.

І ось настав Євро-2022. Перед стартом чемпіонату відзначався прогрес Нідерландів, але більшість любителів гандболу вважали, що в групі з Угорщиною, Ісландією та Португалією їм нічого ловити. Проте вже перший день турніру приніс суперсенсацію. Майже весь матч проти збірної Угорщини нідерландці лідирували в рахунку, змагаючись і з досвідченим суперникам і двадцятьма тисячами вболівальників і навіть трішечки суддями, а Смітс і Стейнс творили такі шедеври.

Фінальна сирена зафіксувала вкрай несподівану перемогу помаранчевих з рахунком – 31:28.

У своєму другому матчі представники Бенілюксу лише в один м'яч поступилися Ісландії – 28:29 і всі питання для них перенеслися на матч третього туру проти збірної Португалії. Піренейці стали головним відкриттям минулого Євро, а у серпні 2021 року навіть зіграли на Олімпійських іграх. Але 18 січня 2022 року, якщо можна так сказати, відбулася передача звання «головної попелюшки» європейського гандболу. Весь матч Нідерланди та Португалія запекло рубалися один з одним, але наприкінці гри успіх посміхнувся представникам Бенілюксу. У напруженій боротьбі Нідерланди вирвали перемогу – 32:31, а разом з нею і путівку до наступного раунду, принагідно вибивши з боротьби Португалію та Угорщину. Варто зазначити, що Кай Смітс за підсумками попереднього раунду став найкращим бомбардиром чемпіонату з 32 голами (78% реалізації, відрив на десять м'ячів від другого місця).

А далі нідерландців атакував ковід. Перед стартом основного раунду коронавірус викосив третину складу команди. Особливо дісталося воротарській лінії. У першій грі другого раунду на ворота навіть довелося періодично виходити 41-річному тренеру голкіперів Геррі Ейлерсу. Не дивно, що Нідерланди програли потужним французам – 24:34. Після цього багато хто вважав, що казка голландців закінчилася. Особливо після того, як стало відомо, що на карантин відправлений останній зі здорових воротарів Барт Равенсберген. Але дива лише починалися.

Головний тренер Ерлінгур Річардссон через форс-мажор отримав дозвіл дозаявити двох воротарів до другого матчу основного етапу проти Чорногорії та, природньо, скористався цим правом, але проблеми збірної продовжувалися. На початку гри з балканцями на лавці Нідерландів були відсутніми досить багато гравців і сам ісландський керманич (все через коронавірус). Першим на майданчик у ворота вийшов один із двох нових голкіперів Рене де Кнегг, але він не зміг зачепитися за м'яч і його замінив Тейс Ван Леувен. І у нього все вийшло набагато краще. Голкіпер напіваматорського бельгійського «Пелта» раз за разом відбивав кидки грізних чорногорців і так досяг успіху в цій справі, що був визнаний найкращим гравцем матчу з гросмейстерським показником надійності понад 40%. А в атаці Кай Смітс та Люк Стейнс зробили свою роботу. Фінальний свисток зафіксував перемогу Нідерландів – 34:30.

Сам збентежений Тейс після гри розповідав, що дзвінок тренера з проханням терміново приїхати до Угорщини застав його на роботі, тому що основний хліб у Ван Леувена – це праця на посаді архітектурного планувальника, а в гандбол він грає, щоб тримати себе у формі. Керівництво компанії спочатку не хотіло відпускати майбутнього героя зустрічі, адже на носі у Тейса була здача важливого проекту, і директор дозволив йому поїхати лише за умови, що він візьме з собою робочий ноутбук і під особисте зобов'язання на вихідних доробити свої завдання. Важко сказати, як там у Ван Леувена з його головною роботою, але на Євро-2022 він точно приїхав недаремно.

Getty Images/Global Images Ukraine. Тейс Ван Леувен

А після гри з Чорногорією у збірній Нідерландів захворів головний бомбардир турніру Кай Смітс (на його рахунку зараз 45 м'ячів). І, швидше за все, ми його на турнірі більше не побачимо, якщо тільки помаранчеві не проб'ються до півфіналу. Вже сьогодні нідерландцям грати з датчанами, що йдуть без поразок, а завершиться для них основний раунд у середу грою з хорватами. Але навіть якщо Нідерланди без одного зі своїх лідерів, з відсутністю головного тренера на лавці і глибокими резервістами у воротах програють обидва матчі, що залишилися з розгромним рахунком, все одно ні в кого язик не повернеться в чомусь їм дорікнути.

Більше того, представників Бенілюксу згадуватимуть нарівні з майбутніми тріумфаторами Євро-2022. І вони на це однозначно заслужили.

Оцініть матеріал
(117)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа
Футбол | 10 травня 2024, 18:22 7
Відомо, як відреагував Лунін на інформацію, що у фіналі ЛЧ зіграє Куртуа

«Реал» зіграє з «Боруссією» 1 червня у фіналі головного єврокубка

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bo888
Спасибо,интересно.Одно но про «спорт у Нідерландах»-малюсенькая страна заняла 7-е место в медальном зачёте ОИ-2020.Так что там всё развито
Петя Рудик
Наші б так радували
johndow
Чудаки выиграли одну игру, а тут им такие хвалебные оды пишут. Ни о чем, кроме расхлябанности нашей команды, в контексте того результата говорить не стоит. Они сербам сгорят в одну калитку