Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 20 сiчня 2022, 17:18
8320
7

Антгольц-2022. Генеральна репетиція перед Олімпіадою у Пекіні

Денис Шаховець анонсує сьомий етап Кубка світу олімпійського сезону-2021/22

| Оновлено 20 сiчня 2022, 17:18
8320
7
Антгольц-2022. Генеральна репетиція перед Олімпіадою у Пекіні
Getty Images/Global Images Ukraine

У четвер, 20 січня, чоловічою індивідуальною гонкою в італійському Антгольці стартує сьомий етап Кубка світу з біатлону, який для багатьох біатлоністів стане генеральною репетицією Олімпійських ігор 2022.

Але в Антерсельві зараз готуються до гонок далеко не всі. Майже половина топ-збірних пропустять цей етап, а замість змагальної практики проведуть тренувальний збір.

Як не дивно, є й ті, хто ще не встиг остаточно визначитися зі складом на Ігри у Пекіні. Насамперед це про жіночу збірну України, де все дуже заплутано.

Збірна України

 

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Артем Тищенко, Тарас Лесюк

Жінки: Юлія Джима, Валя Семеренко, Дар'я Блашко, Ірина Петренко, Анастасія Меркушина, Олена Білосюк.

Для початку розберемося із чоловіками. Вже відомо, що на Олімпійські ігри, якщо не станеться форс-мажору, поїдуть Підручний, Прима, Дудченко, Цимбал та Тищенко. У цій ситуації Лесюк – «шостий зайвий», але свій шанс вкотре проявити себе на Кубку світу він таки отримає.

Головний тренер чоловічої команди Юрій Санітра надав Дмитру Підручному можливість відпочити перед естафетою. Капітан – єдиний у складі, хто пропустить виснажливу гонку на 20 кілометрів. Якщо врахувати, що найчастіше Підручний саме у цій дисципліні виступає невдало, рішення цілком логічне. Тим більше, що в естафеті українці, у зв'язку з відсутністю багатьох фаворитів, матимуть невеликий шанс поборотися за медаль.

Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

У попередній естафеті Підручному компанію складали Прима, Цимбал та Дудченко. Поки складно сказати, чи продовжить тренерський штаб гнути свою лінію в плані естафетного квартету, чи вирішиться на останній експеримент перед Олімпіадою. Але одне можна сказати точно: якщо заміну і буде проведено, то виступить Тищенко замість Цимбала. Це єдиний варіант, який можна вважати логічним у цій ситуації.

У жіночій команді все дуже складно. Як відомо, всього Україна може делегувати до Пекіна п'ятьох біатлоністок. У грудні Урош Велепець заявляв, що точно поїдуть на Олімпіаду Юлія Джима, Олена Білосюк та Дар'я Блашко, а за підсумками Рупольдінга гарантував місце у складі ще й Валі Семеренко.

Якщо від цього відштовхуватися, то вакантним залишилося лише одне місце, його мають розіграти Ірина Петренко та Анастасія Меркушина. Ось тільки є підстави вважати, що прямо зараз не турбуватися про свою путівку можуть лише Джима та Валя Семеренко, а решті ще доведеться довести свою профпридатність.

Справа в тому, що Олена Білосюк не пробігла у 2022 році ще жодної офіційної гонки. Пояснювалася її відсутність хворобою, зокрема, високою температурою. В якій функціональній формі вона перебуває – абсолютно незрозуміло. Є побоювання, що такими темпами 35-річна біатлоністка може завершити кар'єру ще до початку змагань, на які націлювалася останні чотири роки.

Дмитро Євенко. Олена Білосюк

Очевидний і спад у результатах Дар'ї Блашко. У Рупольдінгу екс-білоруска з одним промахом посіла лише 82 місце у спринті. Гірше у нашій команді тоді виступила лише Анастасія Меркушина, але вона стала 88-ою після двох кіл штрафу. А ось Ірина Петренко у тій спринтерській гонці зупинилася буквально за крок від залікової зони, проте підвела команду в естафеті, проваливши стартовий етап через слабку швидкість проходження дистанції.

Одне можна сказати точно: одну з вищезгаданих спортсменок буде відсіяно. Очікується, що вона поїде до німецького Арбера, де наступного тижня пройде чемпіонат Європи. До речі, там виступить одна з найтитулованіших біатлоністок в історії України – Віта Семеренко, яка останнім часом програє конкуренцію подругам по команді навіть на Кубку IBU, тому як претендентку на Пекін її не розглядають.

Решта світу

 

Основна збірна Норвегії на чолі з братами Бьо, яка пропускала шостий етап Кубка світу, в Антгольці виступить. А ось їхня співвітчизниця, лідер жіночого загального заліку Марте Ройселанд на біатлонній трасі до Пекіна, ми вже не побачимо. Цим могла б скористатися її головна переслідувачка Ельвіра Еберг, але й збірна Швеції в повному складі буде відсутня.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марте Олсбю Ройселанд

Більше того, існує досить висока ймовірність, що Швеція взагалі не буде представлена ​​в індивідуальній гонці, оскільки резервісти, які мали замінити основу, контактували з вірусоносієм. Це насамперед шанс для збірної Білорусі відірватися від суперника у Кубку націй.

У збірній Німеччини тільки Бенедикт Долль та Філіп Горн вирішили не втрачати змагальну практику. До слова, відсутність багатьох лідерів може дозволити Дмитру Підручному та Антону Дудченку виступити у мас-старті. На даний момент в українців 31-й та 34-й рядки в тоталі, а із загального заліку відберуться 25 спортсменів за рейтингом.

Найсильнішим складом виступлять французи, і це дозволяє Кантену Фійону Має зробити ще вагомішу заявку на Великий кришталевий глобус. На даний момент він випереджає свого співвітчизника Емільєна Жаклена на 111 балів, а чинного Короля біатлону Йоганнеса Бьо відразу на 238 очок.

Розклад сьомого етапу Кубка світу (час київський):

20.01.2022 - 15:15 - Індивідуальна гонка, чоловіки
21.01.2022 - 15:15 - Індивідуальна гонка, жінки
22.01.2022 - 13:50 - Мас-старт, чоловіки
22.01.2022 - 16:00 - Естафета, жінки
23.01.2022 - 13:15 - Естафета, чоловіки
23.01.2022 - 16:15 - Мас-старт, жінки

Вперше у сезоні до програми етапу Кубка світу не увійшли спринтерські гонки. Індивідуальна гонка – єдина особиста дисципліна перед мас-стартом, тому виключно за її підсумками 5 найкращих біатлоністів, які не пройдуть у мас-старт за загальним заліком, отримають на нього спеціальну квоту.

На вихідних уболівальники зможуть насолодитися різноплановими гонками: чоловіки мас-старт побіжать у суботу, а жінки цього дня виступлять в естафеті. В останній день змагань відбудеться «обмін» дисциплінами.

Транслюватиме біатлонні змагання в Україні традиційно телеканал «UA Перший». Sport.ua проведе трансляції гонок у текстовому та аудіо форматах.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру
Біатлон | 18 квітня 2024, 14:23 0
Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру

Франциска Пройсс бореться з проблемами зі здоров'ям

Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі
Футбол | 19 квітня 2024, 06:45 172
Таблиця УПЛ. Шахтар збільшив відрив від конкурентів після виграшу в Зорі

Гірники можуть потрапити напряму до групового раунду Ліги чемпіонів 2024/25

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PETP0
СбУ - пожалуй самая деградирующая как у женщин, так и у мужчин. Через 2-3 года нас будут стабильно делать такие сборные как Китай и Болгария, в этом у меня нет сомнений, возможно подтянутся еще другие, к примеру прибалты, но то, что через эти же 2-3 года Украина вылетит из топ 10 и у М и у Ж, как говорится, гарантия 100%.
Владислав Антонов
Єдине, що радує - квоту в 5 біатлоністів майже напевно збережуть і чоловіки, і жінки.
Перші ідуть на 7-му місці, другі - на 8-му з солідним відривом від 11-го.
Після провального 2018 року є певна стабільність.
На цьому етапі чекаю прориву від Дудченка і Блашко.
vittroy
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил