Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 17 сiчня 2022, 04:40
16790
79

Нерес – привіт, Тете – до побачення?

Валерій Василенко розмірковує про перспективи у «Шахтарі» першого зимового новачка

| Оновлено 17 сiчня 2022, 04:40
16790
79
Нерес – привіт, Тете – до побачення?
Getty Images/Global Images Ukraine

Давид Нерес перейшов із «Аяксу» до «Шахтаря». Вже офіційно. Сума трансферу – «всього» 12 мільйонів євро. Плюс можливі бонуси у розмірі чотирьох мільйонів. І амстердамці отримають близько 15 відсотків від подальшого перепродажу бразильця.

Цей трансфер для «гірників» - практично ідеальний. Принаймні таким він бачиться «на папері». До «Шахтаря» прийшов чинний футболіст національної збірної Бразилії, реактивний вінгер, здатний зіграти на обох краях атаки, з відмінними диспетчерськими функціями та вмінням особисто завершувати атаки. Ще кілька років тому за Нересом полювали багато європейських топ-клубів. Із «Баварією» на чолі. Після приголомшливого сезону 2018/2019, в якому «Аякс» вийшов у півфінал Ліги чемпіонів, де лише через непорозуміння поступився «Тоттенхему», Нерес оцінювався в 50 мільйонів євро. Ось чому вище було сказано, що віце-чемпіони України придбали цього гравця «лише» за 12 млн. Так, на Батьківщині його ще називають «другим Неймаром».

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес та Габріель Жезус

Тобто хто хоча б одним оком стежить за «Аяксом», не міг не виокремити цього нестандартного, швидкого і розумного футболіста. На додачу до всього – молодого футболіста: Давиду лише 24 роки. Ну, і кожен міг бачити його гру в тій пам'ятній єврокампанії 18/19, де «Аякс» навів галасу на весь континент. До речі, Нерес був одним із тих, хто того сезону «зробив» мадридський «Реал». А ось проти нашого «Динамо» у кваліфікації чемпіонської Ліги цей бразилець не грав.

***

Якось забагато вийшло оливи. Ви також помітили? Однак якщо і є у вищезгаданій характеристиці перебільшення, то зовсім небагато. Якщо судити об'єктивно, без клубних симпатій-антипатій, потрібно констатувати, що «Шахтар» в особі Давида Нереса придбав дуже кваліфікованого гравця, здатного в режимі «з корабля на бал» влитися в основний склад. І не лише влитися, а й робити різницю.

Цей трансфер, до речі, наголошує, а якщо бути точнішим, то продовжує тенденцію літнього трансферного вікна донецького клубу: з приходом Де Дзербі «Шахтар» почав брати «готових» футболістів, а не на перспективу. Але зараз не про це. А про те, чому ж зірковий гравець, що начебто вартував півсотні мільйонів, «пішов з молотка» фактично вчетверо дешевше. І чому не в один із європейських топ-клубів, а в Україну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес проти Рафаеля Варана

З одного боку, у цьому випадку все просто. Ідеальним варіантом і для Нереса, і для «Аякса» було «розлучення» в 2019 році, відразу після того блискучого сезону, коли в амстердамський клуб закохалися мільйони апологетів «барселонського» стилю. Тоді був пік. І Нереса, і «Аякса». Крім «Баварії», у послугах молодого бразильця були зацікавлені (принаймні, за даними іноземних ЗМІ) «МанЮнайтед», «Атлетіко», «Інтер» та «ПСЖ». Однак ніхто з цих гегемонів не захотів заплатити потрібну нідерландському гранду ціну. А дарма. У тому сенсі, що якби Нерес тоді перейшов у більш конкурентне середовище, зараз ми напевно говорили б про нього не як про «другого», а як про «першого» Неймара.

У «Баварії», між іншим, у цьому парубку бачили ідеальну заміну Роббену. І не дивно, адже суто за ігровими характеристиками, і особливо за манерою гри, Нерес дуже скидається на Ар'єна: швидкий прохід флангом, стіночка, зміщення в центр і обвідний удар у дальній кут. Здавалося, фінт звичайний, такі є у багатьох, але він доведений практично до автоматизму.

Проте переходу тоді не відбулося. «Аякс» міцно стояв на своєму. Та й Нерес не пішов на конфлікт. Зрештою вирішили не шукати від добра добро. І прогадали. Наступний сезон у «Аяксу» виявився провальним. Та й Нерес для себе особисто той рік точно забарвить у сірий колір: він отримав серйозну травму коліна.

Далі було лікування, відновлення та повернення. А тим часом «Аякс» не дрімав, а в тій же Бразилії знайшовши заміну Нересу. В особі ще молодшого Антоні. Коли Давид повністю оговтався від наслідків пошкодження, він уже не зміг відвоювати місце в основі: його конкурент виявився явно не боязкого десятку. Та й із технікою у того – повний порядок. Тому «Аякс» зараз не тримався щипцями за Нереса, як було три роки тому, а відпустив, отримавши фактично першу серйозну пропозицію.

***

Ну, з цим, точніше, з «підноготною» Нереса все більш-менш зрозуміло: юне обдарування, що вистрілило фактично відразу ж при переїзді до Європи, і згасло теж досить швидко, не отримавши нового імпульсу чи мотивації. Щодо кваліфікації гравця двох думок не може бути.          

Питання може бути в наступному: наскільки високою є зараз мотивація у цього футболіста, і наскільки високою є його нинішня функціональна готовність. Адже тут справа в тому, що будь ти хоч тричі «другим Неймаром», а то й першим Мессі, але питання з адаптацією ніхто не скасовував (сам Король Лео це неписане правило підтвердить). А тут ще сніг, мороз, погані поля, такі ж стадіони, ще й порожні – мотивації все це не додасть. Та й, як показує приклад з Педріньйо, якщо гравець схильний до травм, він з цього мінору виходитиме лише зрідка.

Getty Images/Global Images Ukraine. Давід Нерес проти Тоні Крооса

Це щодо страхів. Хоча в даному випадку це, швидше, можливі наслідки. А «каркас» новини на цьому етапі – дуже і дуже: чудовий трансфер «гірників», який уже називають «прямою заміною Марлоса». І справді, якщо Нерес в УПЛ зможе показувати бодай вісімдесят відсотків того, що відчебучував у Нідерландах, він обов'язково стане своїм у «Шахтарі». І безболісно замінить того, кого замінити, як досі, після невисохлих сліз розлуки, здається, замінити майже нереально.

Проте дозволю собі піднести ложку дьогтю в це барило «гірничого» меду. Якщо припустити, що з адаптацією у Нереса все буде нормально, як і з його функціоналкою, і «ламатися» він не буде часто, то майже зі стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що з поновленням сезону ми побачимо цього гравця у стартовому складі «Шахтаря». А саме – на позиції правого вінгера. Власне, де найчастіше й грав Марлос. Начебто все логічно, але ось що в такому разі робити з Тете? Хлопець тільки-но почав приходити до тями, став гравцем стартового складу, почав регулярно забивати. І що, знову на «банку»?

Я розумію, що грати має найсильніший. І якщо Нерес буде таким, то саме він і виходитиме у старті.

Але чи не втратить тоді «Шахтар» Тете? Так, як втратив «Аякс» Нереса?

Оцініть матеріал
(94)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 79
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Юрий
в принципе с адаптацией должно быть все норм, так в отличии от других бразил Шахтера, он перешел из европейского чемпионата, а по игре будем смотреть.
turist86
Мудрик - зліва, Нерес - справа. А Коноплянка - в Маріуполь?
Funnycat--
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ABOBA
нам и Нерес, и Тете надо
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
New Zealander
Валерій Василенко розмірковує про перспективи у «Шахтарі»...
...........
Дальше можно и не читать.
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Голяченко
Федь, с тобой там всё нормально? Запомни, суицид это не выход. Не вздумай.
Сходи на улицу хлопни пивка за гаражами
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Слава Чебан
в голландии тоже снега и морозы как и у нас + у аякса стиль похож на шахтеровский
K.A.R.abas
Даже 15 млн, это уже готовый футболист, который играл на взрослом уровне и забивал голы в Л.Ч. Ему не нужно будет раскачиваться, это уже боевая единица. А там будет видно, риски есть, не дай бог травма, так что время покажет.
GREEN DAY belokon
Тете давным давно остановился в развитии, очень не стабильный игрок. Нерес выглядит предпочтительнее
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Олег Прок
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Алексей Голяченко
Олег кстати, ты украинець или крымский татарин?
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил