Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 14 сiчня 2022, 20:38
579
0

Шосте поспіль золото Нейтана Чена і гітари в подарунок

Як пройшов чемпіонат США 2022 і хто поїде на Олімпіаду в Пекіні

| Оновлено 14 сiчня 2022, 20:38
579
0
Шосте поспіль золото Нейтана Чена і гітари в подарунок
Фото Ольга Трофімова

З 3 по 9 січня в столиці штату Тенннессі Нешвіллі відбувся передолімпійський чемпіонат США з фігурного катання.

Турнір являв собою особливу значимість з точки зору фінального відбору кращих спортсменів для участі в Зимових Олімпійських іграх 2022 року - підсумковому старті чотириріччя, який повинен пройти в Пекіні в наступному місяці.

Крім того, сезон 2021-2022 є знаковим для Асоціації фігурного катання США, що відзначає 100-річний ювілей цього красивого і все ще улюбленого глядачами зимового виду спорту. Поза всякими сумнівами, організатори чемпіонату зробили все можливе для його успішного і по можливості безпечного проведення. Їх зусилля були винагороджені - незважаючи на численні скасування авіарейсів, пов'язані з поганою погодою, і неминучі зняття деяких спортсменів через позитивні тести, турнір відбувся І став справжньою окрасою всього сезону і святом для спортсменів, тренерів, місцевих жителів, і шанувальників фігурного катання, які приїхали в Нешвілл.

Прокати проходили на багатофункціональній льодовій арені «Бріджстоун», де домашні матчі НХЛ з 1997 року приймає відомий хокейний клуб «Нешвілл Предаторз». Крім того, сам Нешвілл не випадково називають американською музичною столицею. Місто славиться не тільки культурою кантрі і великою кількістю живих концертів в цьому стилі на численних музичних майданчиках і в нічних клубах. Щорічний оборот рок- і поп-індустрії в штаті Теннессі перевищує 6 млрд. доларів, тут розташовані найбільші студії звукозапису, музичні видавництва, радіостанції, а також штаб квартира компанії «Гібсон» - найбільшого виробника гітар.

Саме цей символ рок-н-ролу, легендарний Gibson Les Paul, еталон звучання і форми, забезпечений унікальним олімпійським дизайном, став кульмінацією недільного вечора на арені. Кожному фігуристу, який відібрався в олімпійському команду, був вручений один екземпляр цієї електрогітари. А ексклюзивні показові номери призерів чемпіонату супроводжувалися хітами кантрі, зіграними кращими представниками музичної сцени Нешвілла.

Парне катання

На жаль, в останній момент перед стартом, вже перебуваючи на арені, з турніру змушені були знятися Алекса Кнірім-Брендон Фрейзер - через позитивний тест на Covid-19 у партнера. За відсутності лідерів учні Ніни Мозер Ешлі Кейн-Гріббл і Тімоті ЛеДюк, що представляють клуб Юлесс (Техас), зуміли виграти золоті медалі, показавши два вражаючих прокати.

Зазначимо, що 31-річний ЛеДюк став першим відкритим геєм-спортсменом, який виграв золото в парних змаганнях США. Крім того, Тімоті зараховує себе до небінарних людей – тих, хто не ідентифікує себе ні з чоловічою, ні з жіночою статтю, і в зверненні до них просять використовувати займенники "вони"/"їх".

Їхні найближчі переслідувачі, діючі срібні призери США Джессіка Калаланг і Брайан Джонсон, взяли срібло і цього разу. Третє місце - у вихованців клубу з Бостона Одрі Лью і Міші Митрофанов, а Емілі Чан і Спенсер Хоу, які встали в пару 3 роки тому, виграли втішні олов'яні медалі.

Підсумок:

1. Ешлі Кейн-Гриббл – Тімоті ЛеДюк - 225,23
2. Джессіка Калаланг – Брайан Джонсон - 209,87
3. Одрі Лю – Міша Митрофанов - 191,54
4. Емілі Чан – Спенсер Хоу - 177,25

На Олімпійських іграх 2022 парний вид у збірній США представлять: Кейн-Гриббл–ЛеДюк, Кнірім–Фрейзер.

Жінки

По-справжньому драматично склалася ситуація в жіночому катанні. Незадовго до чемпіонату змушена була знятися найсильніша одиночниця збірної Брейді Теннелл - причиною стала неготовність через травму ноги, що переслідує спортсменку весь поточний сезон. За травмою Брейді пішли вже звичні зняття через позитивні тести Сovid ще двох претенденток на олімпійську команду – Аліси Лью і Ембер Гленн, при цьому дворазова чемпіонка США Лью встигла представити свою коротку програму з проміжним 3-м результатом (71 бали).

Вихованка Рафаеля Арутюняна Мерайя Белл, яка виграла в перший день змагання коротку програму з особистим рекордом (75.5), зуміла утримати свої позиції і в довільній програмі під композицію Halleluja, виконавши половину стрибкових елементів в кінці прокату і три комбінації обертань 4-го рівня. З 216 балами 25-річна Белл виграла перше золото національного чемпіонату в своїй кар'єрі і заслужений статус надійного командного гравця в збірній на майбутніх ОІ.

Учениці Таммі Гембілл Карен Чен минулий чемпіонат теж вперше приніс срібну медаль (в 2017 році фігуристка вигравала і золото), а підсумкова різниця з Белл склала менше 3 балів. Бронза - у 14-річної представниці ФК Нью Джерсі Ізабо Левіто, яка вже встигла показати вражаюче катання і солідний технічний рівень в ході юніорської серії Гран-прі і відібралася у фінал (який був згодом скасований). Замкнула четвірку 20-річна Габріела Іззо зі спортивного клубу Бостона.

Підсумок:

1. Мерайя Белл – 216,25
2. Карен Чен – 213,85
3. Ізабо Левіто – 210,75
4. Габріелла Іццо – 188,11

На Олімпійських іграх жіночий вигляд у збірній США представлять: Мерайя Белл, Карен Чен, Аліса Лью.


Танці на льоду

У танцювальному турнірі великих несподіванок не сталося, якщо не вважати несподіванкою чергову зміну неофіційного першого номера збірної. У трійку медалістів потрапили три пари з Монреальської школи Марі Франс Дюбрей і Патріса Лозона, компанію на подіумі їм склали вихованці Олексія Кілякова і Олени Новак - Керолін Грін і Майкл Парсонс. Незважаючи на значну різницю у віці і той факт, що спортсмени тренуються разом тільки третій сезон, Грін-Парсонс стрімко прогресують і виглядають цілком багатообіцяюче напередодні майбутнього олімпійського циклу.

Медісон Хаббелл і Закарі Донохью, які справедливо вважаються найбільш технічними фігуристами в танцювальному топі,  несподівано помилилися в короткому танці і не змогли компенсувати різницю в балах в довільному, поступившись золотом своїм товаришам по команді Медісон Чок і Евану Бейтсу.

Бронзові медалі виграли Кейтлін Хавайєк і Жан-Люк Бейкер з пронизливим танцем, поставленим під Ноктюрн є мінор Фредеріка Шопена.

Підсумок:

1. Медісон Чок – Еван Бейтс - 227,37
2. Медісон Хаббелл – Захарі Донохью - 225,59
3. Кейтлін Хавайєк – Жан-Люк Бейкер - 205,68
4. Керолін Грін – Майкл Парсонс - 203,27

На Олімпійських іграх танцювальний вид у збірній США представлять: Чок-Бейтс, Хаббелл-Донохью, Хавайєк-Бейкер.

Чоловіки

Чоловічому одиночному катанню випала честь закривати турнір, що виглядало доречно, враховуючи неймовірно високий рівень даного виду в країні. Відразу четверо спортсменів за підсумками короткої програми змогли подолати позначку в 100 балів, а двоє з них навіть в 110. Шанувальники не скупилися на іграшки, оплески, стоячі овації і навіть сльози захоплення. У фінальний день чемпіонату фігуристи чоловіки також постаралися і подарували глядачам прекрасні прокати, більшою мірою емоційні і в трохи меншій мірі технічно чисті.

Шостий поспіль титул чемпіона залишився за 22-річним Нейтаном Ченом з клубу Солт Лейк Сіті, який вирішив тимчасово повернути свої програми сезону 2019/20. За кількістю золотих медалей він зрівнявся з Діком Баттоном, який також 6 разів поспіль ставав національним чемпіоном США в 1940-50-х.

Учень Тома Закрайчека Вінсент Чжоу, який розраховував на чистий прокат довільної програми і близькі до лідера підсумкові бали, не впорався з хвилюванням і допустив помилки, підсумком яких стала бронзова медаль. Джейсон Браун завдяки рідкісній майстерності катання і високій якості нестрибкових елементів зумів відстояти 4-те місце і, таким чином, свою путівку в Пекін.

Срібло завоював 17-річний представник юніорської збірної Ілля Малінін, якого тренують батьки, відомі в минулому фігуристи Тетяна Малініна і Роман Скорняков, а також Рафаель Арутюнян. Але незважаючи на відмінно виконані стрибкові елементи і високе друге місце, путівка в Пекін Іллі гарантована бути не могла, так як за правилами відбору в команду будуть допущені спортсмени, які показали високі результати протягом усього чотириріччя.

Підсумок:

1. Нейтан Чен - 328,01
2. Ілля Малінін - 302,48
3. Вінсент Чжоу - 290,16
4. Джейсон Браун - 289,78

На Олімпійських іграх чоловічий вид у збірній США представлять: Нейтан Чен, Вінсент Чжоу, Джейсон Браун.

Ольга Трофімова з Нешвілла, Марина Нестевич

Фото – Ольга Трофімова

 

 

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Найтитулованіший гірськолижник світу повернеться у спорт
Зимові види | 24 квітня 2024, 14:55 1
Найтитулованіший гірськолижник світу повернеться у спорт

Марсель Хіршер виступатиме за Нідерланди

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.