Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 30 сiчня 2024, 04:07
9547
4

Ерлінг Холанд: І все-таки, куди далі?

Кому дістанеться найкращий нападник світу

| Оновлено 30 сiчня 2024, 04:07
9547
4
Ерлінг Холанд: І все-таки, куди далі?
Getty Images/Global Images Ukraine

Декілька років тому з Міною Райолою трапилося те, що буває дуже рідко - він закохався.

Суперагент побачив по телевізору, як у «Молде» творить дива молодий нападник. Глядачі розуміли, що пацан хороший. Райола бачив щось більше - він побачив майбутню суперзірку.

Незабаром Райола вже виступав радником Ерлінга Бреута Холанда та його батька Альфі. З цього моменту кар'єра норвежця пішла в гору, і у 2022 році сім'я та агент готуються до найгучнішого переходу в сучасній історії.

У контракті Холанда прописано, що цього літа він зможе залишити «Боруссію» всього за 75 млн євро, що дорівнює половині його ринкової вартості.

Міно знає краще

Мало хто вміє так зробити свого клієнта, як Райола. У випадку з Холандом він може взагалі мовчати - його і так знають усі. Ми все-таки говоримо про феноменальний талант, чий рівень уже порівняний із Мбаппе. Швидкий, потужний і впевнений у собі, він нагадує таку собі суміш із Тора та Термінатора.

Оскільки ціна за такого монстра смішна за сучасними мірками, агент робитиме все, щоб досягти максимальної комісії та зарплати для свого клієнта. У серпні Крістіан Фальк, відомий своїми трансферними інсайдами в німецькій газеті Bild, повідомив, що Холанд розраховує на 50 млн. євро на рік, а агент — на 40 млн. євро компенсації. Є бажаючі?

Альфі відвідав табір «Реала» та «Барселони», але обидва клуби зараз у боргах. Але Райола завжди знає, що сказати: «Я не знаю, чи може «Реал» дозволити собі купити Холанда... питання в іншому: чи може він дозволити собі не купити Холанда».

Що футболіст, що агент не робили жодної помилки. Коли Холанд залишав батьківщину в 2018, він міг перейти до «Байєра» або «Ювентуса», але він обрав «РБ Зальцбург». Чому Австрія, а не Німеччина чи Італія? Тор-Крістіан Карлсен, який пропрацював 20 років скаутом та спортивним директором у Європі, вважає, що все правильно:

«Вони розписали його кар'єру бездоганно. Геніальність переходу до «Зальцбурга» полягає в тому, що він вибрав лігу, яка була йому під силу, але клуб, який працює на рівні топ-клубів Німеччини. Майже всі вихідці «Зальцбурга» процвітають, коли йдуть, завдяки чудовій підготовці».

Почавши спокійно, Холанд раптом відзначився хет-триком у дебюті в ЛЧ проти «Генка» у вересні 2019. До кінця року він забивав частіше, ніж грав, і почали говорити про наступний клуб. І знову згадувався «Юве», а також «Манчестер Юнайтед» та «РБ Лейпциг». Але Холанди обрали дортмундську «Боруссію».

«Боруссія» - найкраща команда для нападника. У цьому плані умови краще можуть бути хіба що в «Аяксі».

Хайп не вщухав. Вийшовши на заміну у своєму дебютному матчі, Холанд оформив хет-трик за 20 хвилин. Райола знову все передбачив, і домовився, що «Боруссія» матиме два з половиною роки, перш ніж вступить в дію пункт про суму відступних. Відмінний термін на те, щоб зробити гравця ще кращим. При цьому навіть Райола не очікував такого стрімкого зростання свого клієнта.

Ще минулого року здавалося, що Райола не чекатиме 2022 року. У квітні знову почали говорити про потенційний перехід, а Альфі злітав до Барселони поговорити з новим президентом. Увечері він уже гуляв Мадридом.

Але «Боруссія» відмовлялася продавати свою зірку. «Він перевірив ринок», - розповідає Крістіан Фальк. «Він розумів, що ні «Реал», ні «Барса» Холанда не потягнуть. Тільки «Челсі» був серйозно налаштований, і Роман Абрамович дуже хотів купити норвежця. Той йому подобається, та й Томас Тухель був завжди фанатом. Їм потрібен був нападник, у них були гроші, але навіть для них цінник був дуже великий».

Наскільки великий?

Getty Images/Global Images Ukraine. Эрлинг Холанд

«Я чув, що «Боруссія» взагалі не реагувала, якщо ви пропонували менше 175 млн. євро. Якби ви почули вимоги Райоли, ви відмовилися б, скільки б у вас не було. Але це як гра в покер – ми чули про 50 млн. на рік. Занадто багато пандемії. Мало хто таке потягне».

Поглянемо на Instagram футболіста, і перед нами постане хлопчина, що впивається своїм статусом. Сам він із робочого містечка, але тепер він відпочиває на супер яхтах і хизується костюмами за 2 тис. євро. У травні він з'їздив подивитися на гонку Формули-1 до Монако, куди дістався приватним літаком.

Коли тренеру збірної Норвегії показали вбрання футболіста, той лише посміхнувся: «у такому він сюди не заявиться». Але тренер зберігав спокій - він знав, що коли питання стосується футболу, Холанд не забувається. У липні той уже годував корів на західному узбережжі, одягнений у просту толстовку. «Час крутих шмоток минув. Час працювати» — написав він.

Сам футболіст одержимий правильним сном і медитацією, і віддає перевагу дієті Кріштіану Роналду з риби та курки. Коли в серпні «Дортмунд» розпочав свою чемпіонську кампанію вдома з франкфуртським «Айнтрахтом», Холанд забив два голи і віддав три гольові передачі при перемозі з рахунком 5:2. Пара м'язових травм завадила його прогресу, але до середини жовтня він забив 13 голів у дев'яти матчах, потім знову отримав травму.

«Він став набагато кращим. Ніхто такого не очікував, але він знову заткнув скептиків». То куди він перейде? «Сказати не можна – якщо він не знає, ми вже давно не знаємо. Але деякі шанси набагато більші, ніж інші…»

Проте одне точно: ніхто в Італії не може дозволити собі Ерлінга Холанда - ні Фальк, ні Карлсен навіть не згадують Серію А як ймовірне місце призначення. Беппе Маротта, колишній генеральний директор «Ювентуса», який нині працює в «Інтері», все ще шкодує про втрачену можливість придбати Холанда за 2 млн євро, коли той був у Норвегії. «Ми були близькі». Тепер йому в Італію дорогу закрито».

Під час президентських виборів у «Барсі», які завершилися у березні, деякі кандидати згадували про Холанда. Радник Емілі Русо, одного з кандидатів у президенти, натякнув, що вже все обговорено. «Фейк!» - кричав Райола. Тепер про розорену «Барсу» не може бути й мови.

Залишаються «Реал», «Баварія», «Парі Сен-Жермен» та Прем'єр-ліга. «Баварія» любить набирати найкращих гравців своїх суперників, але їхній колишній генеральний директор Карл-Хайнц Румменігге навіть відмовляється обговорювати таку ймовірність.

«Його візьме клуб, який пропонує найвищу зарплату», - сказав він. «Я не думаю, що це можливо для клубів Бундесліги, навіть для «Баварії». Карлсен вважає, що «Баварія» була б одним із фаворитів, якби не гонорар агента. Фальк думає, що вони ще можуть зробити пропозицію».

«Вони думають про це, – каже він. «Але це також залежить від Гаррі Кейна та «Манчестер Сіті»; це залежить від Мадрида та Мбаппе. І у «Баварії» є ще одне велике питання: який наступний крок Роберта Левандовського?»

У серпні з'явилися повідомлення, що поляк хоче піти. Фальк каже, що агент Ліви, Піні Захаві, намагається продати його влітку, що допоможе «Баварії» знайти гроші на Холанда.

«Але чи можуть вони платити йому зарплату?» - запитує Фальк. «Якщо це справді 50 мільйонів євро, то ні. Ми знаємо, що Левандовськи заробляє близько 25 мільйонів євро — тому, якщо Холанд погодиться з цією сумою, є невеликий шанс, що він зможе перейти до «Баварії».

У будь-якому випадку, 50 мільйонів євро можуть бути просто хитрощами. «Я думаю, що це Райола щось задумує», - говорить Фальк. «Він завжди називає велику ціну, щоб всі лякалися».

Залишається ПСЖ. Якщо піде Мбаппе, Холанд здається єдиною втіхою для катарських власників.

«Ми чули, що парижани думали про нього минулого літа, на випадок, якщо Мбаппе поїде», - каже Фальк. «Я чув, що Холанду буде цікаво зіграти з Мессі. Я не думаю, що він хотів би грати там, але ми говоримо про гроші, і коли в справу втручається Райола, це завжди питання грошей. Якщо Прем'єр-ліга не може йому заплатити, а «Реал» залишиться осторонь, тому що Мбаппе йому достатньо, я думаю, що залишиться ПСЖ. Але він би вважав за краще вибрати інший варіант».

То що? «Якби ви спитали його: «Хочеш зіграти з Мбаппе у Мадриді?», я думаю, він відповів би: «Ще б пак», – каже Фальк. «Я думаю, що одного разу він зіграє за «Мадрид», і вони мають особливий план для нього, тому що його батько дуже зосереджений на спортивному аспекті. Райола – навпаки. Але все вирішувати сім'ї.

Однак цього літа трансферу не бувати — президент Флорентіно Перес уже багато років одержимий Мбаппе.

«Мадрид все кине на Мбаппе, і цього їм достатньо», - каже Карлсен. «Карим Бензема ще у формі, а Вінісіус Джуніор хороший. Не думаю, що Ерлінг перейде до того ж клубу, що й Мбаппе. Це більше нагадує фентезі-футбол. Навіть якщо Мадрид має гроші, їм не потрібно витрачати їх у одному вікні. Пакет, який вони зрештою заплатять Мбаппе, буде досить дорогим. Тож залишається тільки АПЛ із її гігантами».

Фальк погоджується. «Якщо цього літа не наважиться «Реал», то залишиться АПЛ». Але не «Ліверпуль» — він так не працює, якщо вірити Карлсену.

А як щодо «Челсі»? «Сині» щойно витратили 98 мільйонів фунтів на Ромелу Лукаку. «Лукаку 28 років, у нього залишилося як мінімум чотири роки на найвищому рівні, але у мене склалося враження, що якщо «Челсі» справді когось захоче і з'явиться гравець рівня Холанда, вони можуть знайти спосіб виправдати ціну», – каже Карлсен.

Отже, усі фаворити у Манчестері. У повідомленнях йдеться, що «Юнайтед» насамперед хоче саме його, але вони також вклали кошти в інших гравців. Контракт Кріштіану Роналду триватиме до 2023 року, і португалець не збирається сідати на лаву запасних. У «червоних дияволів» також непрості стосунки з Райолою, м'яко кажучи. Алекс Фергюсон у гніві на нього за те, що він забрав Поля Погба у 2012 році, та й сам агент лише радий завжди покритикувати клуб.

Але, як сказав екс-гравець МЮ Ріо Фердінанд, «іноді доводиться танцювати з дияволом». Фальк каже, що Холанду «подобається» клуб, але зі свого боку Карлсен не рекомендував би цей крок і віддає перевагу «Сіті».

Пеп Гвардіола гостро потребує нападника, і, випустивши Кейна минулого літа, готовий до дій. Не можна забувати і те, що Альфі сам грав у клубі. Коли FFT зустрівся з Ерлінгом минулого року, той визнав, що має схильність до «Сіті» - його старший брат Астор навіть опублікував фотографію немовляти Ерлінга у футболці «Сіті».

«Не впевнений, що це буде «Сіті», – заперечує Фальк. «Вони, звісно, ​​поговорять. Райола поговорить із усіма, хто може заплатити. Я просто не думаю, що Ерлінг — гравець Гвардіоли, зважаючи на те, що Пеп робив у «Баварії» і як йому подобається грати. Але якщо вони знову не отримають Кейна, то інших нападників такого рівня залишиться не так багато. Це залежить від Кейна, «Реала» та Мбаппе».

Одне точно – переїзду бути. І Райола диригуватиме цим шоу. «Все в його руках», - каже Карлсен. «Він гратиме жорстко».

Який би клуб Карлсен порадив Холанду?

«Всі хочуть грати за «Реал Мадрид», але я не думаю, що зараз слушний час, — визнає він. «Я сказав би, що клуб, який здається найкращим місцем для такого проекту — це «Сіті».

«Зрештою, йдеться про те, чого хоче Холанд. Гроші справді мають другорядне значення, бо всі клуби багато платитимуть. У будь-якому разі він буде багатим. Так що маю підозру, що він захоче зіграти в Англії. Думаю, йому імпонує інтенсивність футболу та культура».

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів
Футбол | 19 квітня 2024, 10:17 0
Жозе Моуріньо зізнався, за кого вболіватиме в Лізі чемпіонів

Португалець виділив єдиний клуб, який очолював у своїй кар'єрі

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
roman75zpr
Не рановато ли ещё так уверенно называть его Лучшим нападающим Мира?
maksum139
Класно було б якби він в лнз перейшов
OKs100
Хотело бы увидеть его в клубе ВПК-Агро.