Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок африканських націй
| Оновлено 12 сiчня 2022, 14:10
18203
3

Топ-11 найдорожчих футболістів Кубка Африки

У Салаха та Мане дуже крута компанія

| Оновлено 12 сiчня 2022, 14:10
18203
3
Топ-11 найдорожчих футболістів Кубка Африки
Getty Images/Global Images Ukraine. Мохамед Салах та Садіо Мане

У ці дні в Камеруні проходить 33-й за ліком чемпіонат «Чорного континенту». Незважаючи на проблеми з організацією турніру, епідемію коронавірусу та інші негаразди, Кубок Африки притягує погляди футбольних уболівальників наявністю зірок першої величини. Такі знайдуться практично в кожній з 24-х збірних, що потрапили у фінальний «забіг». Ми ж вибрали з цієї зіркової когорти «най-най».

Томас ПАРТЕЙ, 28 років

Збірна: Гана
Клуб: «Арсенал»
Трансферна вартість: 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Практично ідеальний опорний півзахисник, якого останнім часом все частіше порівнюють із легендарним хвилерізом «Арсенала» Вієйра. Як і француз, ганець вирізняється відмінною працездатністю, вмінням читати гру, добре грає на «другому поверсі» і часто забиває. Томас – ключовий виконавець лондонських «канонірів». Ключовий він і у своїй національній збірній, однак через непростий характер він часто свариться з тренерами.

Юссеф ЕН-НЕСІРІ, 24 роки

Збірна: Марокко
Клуб: «Севілья»
Трансферна вартість: 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

24-річний лідер атак «Севільї» (а зараз і найкращий бомбардир команди) у збірній теж на провідних ролях. Але такої результативності не показує. Не в останню чергу тому, що у національній команді Юссефа часто використовують у півзахисті. У фінальних турнірах чемпіонату Африки на його рахунку поки що три м'ячі.

Вілфрід ЗАА, 29 років

Збірна: Кот-д’Івуар
Клуб: «Крістал Пелас»
Трансферна вартість: 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Універсальний атакуючий футболіст: може зіграти і на фланзі півзахисту, і на вістрі атаки. Універсальний він і щодо громадянства: має і англійський, і івуарійський паспорти. Свого часу подавав величезні надії. У «Манчестер Юнайтед» його особисто запрошував Алекс Фергюсон: цей трансфер став останнім для сера Алекса на чолі «червоних дияволів». Але на «Олд Траффорд» Вілфрід довго не затримався і повернувся до «Крістал Пелас», де виступає і до цього дня. Є основним гравцем у своїй збірній.

Едмонд ТАПСОБА, 22 роки

Збірна: Буркіна Фасо
Клуб: «Байєр»
Трансферна вартість: 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

У свої 22 роки Едмонд є головною зіркою збірної Буркіна Фасо. До речі, за свою національну команду Тапсоба дебютував у 16 ​​років. Та й у німецькому «Байєрі» – на провідних ролях. Рослий, потужний центрбек, який добре читає гру, здатний на точну довгу передачу. Добре грає головою. Не виключено, що нинішній чемпіонат Африки може стати для Тапсоби трампліном для переходу до більш титулованого клубу.

Ріяд МАРЕЗ, 30 років

Збірна: Алжир
Клуб: «Манчестер Сіті»
Трансферна вартість: 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Чинний чемпіон Африки котирувався б, напевно, дорожче, якби не вік. Тим не менш, навіть у 30 років Марез залишається головною рушійною силою збірної Алжиру, її мозковим центром. Та й у «МанСіті» його дуже цінують. Ім'я собі зробив у «Лестері», з яким тріумфально виграв чемпіонат Англії. На рахунку Ріяда – 14 матчів та 6 голів у фінальних турнірах Кубка Африки.

Каліду КУЛІБАЛІ, 30 років

Збірна: Сенегал
Клуб: «Наполі»
Трансферна вартість: 45 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Куди тільки не сватали фактурного центрального захисника «Наполі», але він досі вірою та правдою служить неаполітанському колективу. 30-річний Кулібалі – головна надія збірної Сенегалу у захисті. Та й до атак він любить та вміє підключатися. Як і забивати важливі м'ячі. На минулому Кубку Африки Каліду зі своєю національною збірною став срібним призером. Зараз намагатиметься стати чемпіоном.

Франк КЕССЬЄ, 25 років

Збірна: Кот-д’Івуар
Клуб: «Мілан»
Трансферна вартість: 48 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже багато, як для опорного півзахисника, забиває. Ключова фігура у центрі поля і для «Мілана», і для збірної. За свою національну команду дебютував у 17 років. Дебют вийшов таким, що запам'ятовується: Кессьє був вилучений за те, що у штрафному майданчику суперника вирішив станцювати «Макарену». На даний момент за Кот-д’Івуар провів понад 50 поєдинків.

Вілфред НДІДІ, 25 років

Збірна: Нігерія
Клуб: «Лестер»
Трансферна вартість: 60 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Один із головних «діамантів» і збірної Нігерії, і англійського «Лестера». Бронзовий призер минулого Кубка Африканських Націй. Популярність прийшла до Ндіді під час його перебування гравцем бельгійського «Генка». У 2016 році Вілфред за 18 млн євро перебрався до «Лестера», кольори якого захищає і зараз. З того часу його трансферна вартість зросла в рази. Подейкують, ним активно цікавиться «Реал».

Ашраф ХАКІМІ, 23 роки

Збірна: Марокко
Клуб: ПСЖ
Трансферна вартість: 70 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Незважаючи на досить юний футбольний вік (23 роки), Хакімі вже встиг пограти у чотирьох топ-клубах із чотирьох країн. Він захищав кольори «Реалу», дортмундської «Боруссії», «Інтера» та «Парі Сен-Жермен», де виступає на даний момент. Один із найтитулованіших чинних африканських футболістів. Універсальний гравець: може зіграти як у захисті, так і у півзахисті. Вирізняється реактивною швидкістю та відмінними диспетчерськими функціями.

Садіо МАНЕ, 29 років

Збірна: Сенегал
Клуб: «Ліверпуль»
Трансферна вартість: 80 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна Сенегалу ще жодного разу не перемагала у Кубку Африки. Але наразі саме цю команду в один голос називають головним претендентом на перемогу. Зараз «Леви Теранги» можуть похвалитися цілим розсипом зіркових футболістів. І перший серед них – знаменитий форвард «Ліверпуля» Мане. Садіо дуже хоче виграти континентальне «золото»: він пообіцяв, що для цього зробить усе. І навіть більше. Дуже може бути.

Мохамед САЛАХ, 29 років

Збірна: Єгипет
Клуб: «Ліверпуль»
Трансферна вартість: 100 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Вишенька на святковому торті – головний бомбардир «Ліверпуля» та всієї АПЛ Салах. Незважаючи на те, що збірна Єгипту – найтитулованіша африканська команда, її головна чинна зірка може похвалитися поки що лише сріблом КАН 2017 року. Фахівці та букмекери дуже обережні у прогнозах щодо перспектив «фараонів», однак, водночас, Салах – головний претендент і на звання найкращого футболіста турніру, і на лаври найкращого бомбардира.

Кубок африканських націй-2021: розклад та результати

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: легіонер Шахтаря хоче покинути клуб через вибухи в Києві
Футбол | 28 березня 2024, 13:56 11
Джерело: легіонер Шахтаря хоче покинути клуб через вибухи в Києві

Кевін Келсі займається питанням працевлаштування в MLS

Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»
Футбол | 27 березня 2024, 18:18 2
Олександр ХАЦКЕВИЧ: «Лунін зараз дорожчий за Куртуа»

Колишній тренер київського «Динамо» оцінив прогрес українського воротаря «Реала»

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
onco-clown
Вилфрид ЗАА ничего так фотка))
Спасибо автору за подборку.
Макс Руденко
Туніс 0 : 1 Малі Оце так реф. Такого точно ще в житті не бачив. Завершив гру за 5 хв. до завершення основного часу. Вибігли тунісці, дали люлей, продовжив гри, але 90 хв так і не дограли, на 89 хв свисну і втік з поля. Хоча там і пенальті було і червона картка по вару, але то таке
D.Lanskoy
Не знаю, некоторые из списка не впечатляют, зато впечатляют не вошедшие сюда вратари, Менди из Челси за Сенегал и Онана из Аякса за Камерун. Один стоит 35 млн, второй 15 (пока), но имхо они одни из лучших вратарей в мире.