Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 13 сiчня 2022, 03:15
1959
1

Хапоель Єрусалим – Прометей. Прогноз та анонс на матч Ліги чемпіонів ФІБА

Чемпіон України розпочинає боротьбу в раунді плей-ін

| Оновлено 13 сiчня 2022, 03:15
1959
1
Хапоель Єрусалим – Прометей. Прогноз та анонс на матч Ліги чемпіонів ФІБА
ФБУ

Поєдинок «Хапоель Єрусалим» – «Прометей» відбудеться в середу, 12 січня, в Ізраїлі. Початок зустрічі о 21.00 за київським часом. В прямому ефірі матч покаже телеканал «Хsport».

Після дуже непоганого виступу у груповому турнірі Ліги чемпіонів ФІБА на «Прометей» чекає нове, ще більш важче випробування в єврокубку. На підопічних Ронена Гінсбурга очікує боротьба в раунді плей-ін з дуже потужним ізраїльським «Хапоелем» з Єрусалиму, переможець якої отримає перепустку в етап Топ-16 третього за статусом єврокубка.

Сам раунд плей-ін проходить за наступною формулою. Вакантні місця на стадії Топ-16 розіграють між собою колективи, які посіли другі та треті місця в основному груповому раунді в усіх восьми групах. Суперники грають міні-серію до двох перемог за схемою 1-1-1. Причому вирішальний третій матч за необхідності пройде на майданчику команди, яка на груповому етапі посіла друге місце у своєму квартеті. На жаль, в нашій парі таку перевагу має ізраїльський клуб.

«Хапоель» з Єрусалиму є одним із найстаріших клубів Ізраїлю. Команда була заснована в далекому 1943 році, але найкращий період в історії колективу настав із початком 90-х років минулого століття. З цього часу «Хапоель Єрусалим» міцно закріпився в званні однієї з найсильніших команд країни та практично завжди фінішував на верхніх рядках підсумкових турнірних таблиць. Головними досягненнями клубу є титули чемпіона своєї країни в сезонах 2014/2015 та 2016/2017, а також шість Кубків Ізраїлю, останні з яких були завойовані у розіграшах 2018/2019 та 2019/2020.

Команда є регулярним учасником європейських клубних турнірів. Починаючи з 1990 року, клуб з Єрусалиму не брав участь у міжнародних змаганнях лише в сезонах 1999/2000 та 2000/2001. Найвищою точкою успіху «Хапоеля» в єврокубках є перемога у розіграші Кубка УЛЄБ 2003/2004.

Цьогорічний сезон команда розпочинала під керівництвом ізраїльського рульового Орена Аміеля, але після дуже невдалого старту сезону (0-3 у Лізі чемпіонів ФІБА) боси клубу звільнили головного тренера і призначали на посаду наставника Йотама Гальперіна, який не мав раніше досвіду керівництва дорослою командою. Незважаючи на це 37-річний Гальперін, який був дуже важливим гравцем тель-авівського «Маккабі» першої половини нульових і виграв з ним дві Євроліги, виявився дуже талановитим наставником і по ходу сезону зміг перезавантажити команду, яка потрапила в круте піке. «Хапоель Єрусалим» виграв три матчі, що залишилися в Лізі чемпіонів ФІБА, вийшов у плей-ін і навіть зміг посісти у своїй групі друге місце, випередивши по особистих зустрічах турецьку «Каршияку».

Наведемо повний перелік результатів єрусалимського «Хапоеля» в ЛЧ ФІБА:

5 жовтня. «Хапоель Єрусалим» (Ізраїль) – «Каршияка» (Туреччина) – 84:86

13 жовтня. «Хапоель Єрусалим» (Ізраїль) – «Манреса» (Іспанія) – 68:73

27 жовтня. «Сталь» (Польща) – «Хапоель Єрусалим» (Ізраїль) – 76:65

10 листопада. «Хапоель Єрусалим» (Ізраїль) – «Сталь» (Польща) – 83:76

6 грудня. «Каршияка» (Туреччина) – «Хапоель Єрусалим» (Ізраїль) – 65:85

6 січня. «Манреса» (Іспанія) – «Хапоель Єрусалим» (Ізраїль) – 85:90 (ОТ)

Все дуже непогано у команди й у першості Ізраїлю. Після тринадцяти зіграних турів баскетболісти з Єрусалиму з балансом перемог та поразок 9-4 одноосібно посідають перше місце в турнірній таблиці.

У ростері ізраїльського клубу завжди були відомі гравці. Не став винятком і нинішній сезон. Більше того, минулого календарного року в команді виступав Ентоні Беннетт - один із найгірших перших номерів драфтів НБА за всю історію. Двадцятивосьмирічний бігмен спробував в Єрусалимі перезавантажити свою кар'єру, але не зміг своєю грою справити враження на Йотама Гальперіна і був відрахований. На цьому тлі розлучення з десятим номером драфту-2016 Тоном Мейкером виглядає досить буденно.

На відміну від колишніх гравців НБА, команду по сезону тягнуть інші гравці. Насамперед, це американський захисник Джален Адамс (17,3 очок + 5 підбирань + 2,3 передачі в середньому за матч Ліги чемпіонів ФІБА, рейтинг ефективності 15,8) та бельгійський розігруючий Ретін Обасохан (13,7 набраних пунктів + ​​5,2 передачі в середньому за гру в єврокубку). У фронткорті важливу роль в клубі виконує нігерійський бігмен Сулейман Браймо, який перейшов до команди вже під час сезону з іспанського «Бургоса». На рахунку африканця у двох матчах єврокубку в майці «Хапоеля» в середньому 15,5 очок + 4 підбирання. Також під кільцем дуже багато корисного для своєї команди робить ізраїльський центровий Ітай Сегев, який є найкращим ребаундером у колективі (6,2 підбирання в середньому за гру).

Протистояння з «Хапоелем» буде дуже непростим для чемпіона України. В суперниках у команди зі Слобожанського дуже сильний клуб з багатою історією, міцним фінансовим тилом та дуже добротними гравцями. Втім, цього сезону «Прометей» непогано виглядав на тлі таких команд у груповому турнірі головного єврокубку ФІБА. Будемо розраховувати, що саме Ронен Гінсбург завдасть Йотаму Гальперіну першої єврокубкової поразки в його тренерській кар'єрі, але зробити це в Єрусалимі буде дуже непросто.

Прогноз Sport.ua: перемога «Хапоеля»

Sport.ua проведе текстову трансляцію матчу «Хапоель» – «Прометей». 

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kaka
команды ровны по уровню