Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 11 сiчня 2022, 18:39
8350
7

Б'єлса одурманив фанатів Лідса, але він з легкістю піде, якщо зазнає краху

«Павичі» можуть залишити АПЛ вже через два роки після повернення…

| Оновлено 11 сiчня 2022, 18:39
8350
7
Б'єлса одурманив фанатів Лідса, але він з легкістю піде, якщо зазнає краху
Getty Images/Global Images Ukraine. Марсело Б'єлса

Сезон-2019/20 в англійському Чемпіоншипі ознаменувався довгоочікуваним поверненням до Прем'єр-ліги «Лідса» - команди, яка тричі в історії ставала чемпіоном Англії, а також має величезну кількість шанувальників як на Туманному Альбіоні, так і далеко за його межами. Головним архітектором «Лідса», який був першим у Чемпіоншипі, став аргентинський наставник Марсело Б'єлса на прізвисько «Божевільний». З ним «павичі» досить непогано провели перший після тривалої відсутності сезон в АПЛ, але в другому несподівано забуксували, й зараз змушені заглядатися не на місця у верхній частині турнірної таблиці, а на її «підвал».

Лише один із п'яти останніх матчів «Лідса» у Прем'єр-лізі викликав щиру радість у шанувальників команди – коли 2 січня «павичі» на своєму полі обіграли «Бернлі» (3:1). До цього в трьох поспіль поєдинках підопічні Б'єлси програвали, причому часом із абсолютно принизливим рахунком, як ось 0:7 від «Манчестер Сіті» або 1:4 від «Арсенала». Але навіть при погромі від «канонірів» рідні трибуни продовжували до кінця підтримувати своїх улюбленців, співаючи звичне «We all love Leeds».

Футбол, який сповідує Б'єлса у «Лідсі», багато хто з оглядачів називають не інакше, як божевільним. Втім, чи варто очікувати іншого від наставника, чиє прізвисько напряму пов'язане із таким визначенням? Розвеселі поєдинки, в яких часто фіксується багато забитих м'ячів - це те, що доставляє величезний кайф футбольним уболівальникам під час перегляду матчів «Лідса». Щоправда, здебільшого так варто казати про нейтральних фанатів, адже відданим шанувальникам «павичів» вкрай нелегко переживати 0:7 від «Манчестер Сіті» або 1:5 від «Манчестер Юнайтед», що сталися цього сезону.

Минулого року для команди Б'єлси в АПЛ усе складалося набагато оптимістичніше. «Лідс» завершив турнір у верхній половині турнірної таблиці (на дев'ятому місці), а 26-річний півзахисник Келвін Філліпс став однією з ключових зірок команди, отримавши не лише прізвисько «Йоркширський Пірло», а й можливість дебютувати у національній збірній Англії, а також зіграти у фінальній частині Євро-2020, де провів усі сім поєдинків у стартовому складі.

Влітку минулого року в англійських ЗМІ активно обговорювали прийдешній трансфер із клубу Філліпса, але «Лідсу» вдалося зберегти свого лідера, а також в черговий раз на рік продовжити контракт із Марсело Б'єлсою. Майбутнє «павичів» здавалося абсолютно безхмарним, а життя фанатів «Лідса» мало не ідеальним. Але в новому сезоні все пішло шкереберть.

Після 19 зіграних матчів в активі «Лідса» лише 19 набраних очок. Це дозволяє «павичам» займати лише 16-те місце у турнірній таблиці АПЛ із зобов'язанням озиратися на зону вильоту, де крім практично безнадійних «Норвіча» та «Бернлі» борсається ще й вельми амбітний та багатий з недавніх пір «Ньюкасл». Цьогорічний «Лідс» - це зовсім не та команда, з якою Б'єлса добивався непоганих результатів рік тому, і багато в чому на те є об'єктивні причини. Ключова з них – травми. Через проблеми зі здоров'ям ціла низка важливих гравців команди змушена пропускати величезну кількість матчів. Наприклад, Люк Ейлінг на даний момент взяв участь лише у 10 матчах чемпіонату (у минулому сезоні – у 38), Патрік Бемфорд – у 6 (38), Келвін Філліпс – у 12 (29), Робін Кох – у 3 (17), Родріго – у 12 (26), Паскаль Стрейк – у 12 (27).

Зважаючи на те, що Б'єлса любить працювати із невеликою групою футболістів у першій команді, напружена ситуація з травмами стала серйозною проблемою для аргентинця. З одного боку «Божевільного» завжди хвалять за те, як він уміє об'єднувати навколо себе гравців, заряджати їх загальною метою та вимагати граничної самовіддачі на полі. Але цей підхід має зворотний бік медалі, з якою Б'єлса і зіткнувся зараз. Забезпечити стабільність та сталість складу можна лише у випадку, коли травми оминають футболістів стороною. Коли ж починається перетасовування кадрів, у тому числі й вихід деяких виконавців на незвичні для них позиції, результати обов'язково відреагують на це зі знаком «мінус».

Незважаючи на масу проблем, для більшості фахівців очевидно, що фанати «Лідса» не вимагатимуть звільнення Б'єлси, навіть якщо команда опуститься в зону вильоту. Шанувальники «павичів» буквально одурманені аргентинцем і, враховуючи те, що Марсело зробив для їхнього клубу за останні роки, їх можна зрозуміти і точно не варто засуджувати. Інше питання, що сам Б'єлса дуже розважлива за своєю натурою людина, і якщо справи продовжать погіршуватися, то буде недивно, якщо він вирішить покинути клуб. Просто такий у нього характер. І подібний жест не можна буде розглядати, як знак неповаги до керівників чи фанатів «Лідса», Б'єлса просто діятиме так, як, на його думку, виявиться краще для клубу.

Зараз босам «павичів» залишається сподіватися, що аргентинський тренер зможе змінити ситуацію й забезпечити команді прописку в еліті англійського футболу і на наступний сезон. Насправді шанси «Лідса» на це дуже непогані, навіть незважаючи на кадрові та інші проблеми у колективі.

Куди гірше для керівництва «Лідса» в ситуації, що склалася, може обернутися рішення в односторонньому порядку розірвати контракт із Б'єлсою. За це фанати обов'язково запитають з босів, і, напевно, реакція шанувальників буде гарячою. Часи Ніла Редферна, Уве Реслера, Стіва Еванса та Гарі Монка давно минули, і зараз уболівальники «Лідса», приходячи на «Елланд Роуд», обов'язково очікують побачити Б'єлсу на «бровці», а ще оцінити його чергову порцію тактичних вигадок та кадрових рішень.

Getty Images/Global Images Ukraine

Втім, у власників і менеджерів «Лідса» зараз є можливість допомогти Б'єлсі. В АПЛ відкрилося трансферне вікно, і у «павичів» є кошти на дуже якісні та дорогі угоди, що недавно було підтверджено покупками Родріго, Деніела Джеймса, Дієго Льоренте, Рафіньї та інших. Очевидно, що «павичам» необхідно підсилити середню лінію, яка виглядає набагато гірше без Келвіна Філліпса. Ще влітку минулого року «Лідс» активно придивлявся до Родріго Де Пауля з «Удінезе», але той в результаті вирішив за краще перейти в «Атлетіко», тому є всі підстави вважати, що селекція «павичів» продовжила опрацьовувати це питання і має на прикметі ще декілька цікавих кандидатів для підсилення складу.

У будь-якому разі, у січні Б'єлсі не завадять «кадрові подарунки» від адміністрації, якщо там, звичайно, продовжують пов'язувати із аргентинцем подальші плани щодо розвитку команди. Марсело встиг створити з «павичів» по-справжньому свою команду, якій під силу не тільки зберегти прописку в АПЛ, а й нарешті почати перефарбовувати чорну смугу на білу. Щоправда, для цього аргентинцю потрібна цілковита підтримка та повага, адже за найменшого натяку на зворотне він може піти на крайні заходи. А ось чи стане для нинішнього «Лідса» розлучення із Б'єлсою порятунком від поточних проблем – питання, швидше, риторичне…

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини
Футбол | 02 травня 2024, 15:12 7
У Реалі дорікнули Луніну за матч з Баварією. Стали відомі причини

Український воротар пропустив два голи у півфінальному матчі ЛЧ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Tasha19
Лідс симпатична команда. Буде дуже шкода якщо вилетять.
Nomad
Лидс и в прошлом сезоне чудил без баяна, сменяя разгромные поражения на крупные выездные победы. И в итоге финишировали на приличном месте. А в этом сезоне капец полный...
Костянтин Бондаренко
хорошая команда
VikyKrasotulechka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил