Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2022, 20:00
3243
0

Перше очко України, провал Шиффрін. Підсумки лижного вікенду

Sport.ua підбиває підсумки вікенду в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2022, 20:00
3243
0
Перше очко України, провал Шиффрін. Підсумки лижного вікенду
Getty Images/Global Images Ukraine

Стрибки з трампліну

Старти вікенду:

Субота, 8 січня

Бішофсхофен (Австрія), HS 142, особистий турнір

Неділя, 9 січня

Бішофсхофен (Австрія), HS 142, командний турнір

Австрія домінувала у Бішофсхофені

Після завершення Турне чотирьох трамплінів Кубок світу зі стрибків залишився у Бішофсхофені ще й на рядовий етап Кубка світу. Зважаючи на перенесення третього етапу Турне з Інсбрука, сумарно на трампліні імені Пауля Ауссерляйтнера пройшли чотири старти Кубка світу поспіль. Так, за цей час Бішофсхофен встиг трохи набриднути, але з логістичної точки зору це було найкращим рішенням. Реальною альтернативою був лише етап у сусідньому Рамзау на трампліні К-90, що було б дуже доречним з точки зору підготовки до Олімпіади.

Беззаперечно найсильнішою командою на етапі у Бішофсхофені були господарі, збірна Австрії. У суботньому особистому турнірі у топ-12 фінішували одразу шестеро австрійців – і це при тому, що серед них не було лідера команди, Штефана Крафта, який став лише 17-м. Після цього Крафта не включили до австрійської четвірки на командний турнір. Взагалі, якщо відкинути поняття класу, багаторічних заслуг і оцінювати лише поточну форму, то Штефану цілком реально загрожувала б неучасть в Олімпіаді в Пекіні. Але, звичайно, повірити, що наставник збірної Австрії Андреас Відхьольцль наважиться залишити за бортом свою головну зірку, дуже важко.

Відсутність Крафта у командному турнірі виявилася абсолютно вірним рішенням – без нього збірна Австрії здобула перемогу. В це важко повірити, але це була перша в історії домашня перемога австрійців у командних турнірах на Кубку світу!

Getty Images/Global Images Ukraine

Здавалося б, перемога Австрії була максимально прогнозованим та очевидним результатом, але насправді все не так просто. Четверте місце із відставанням лише у 10,5 балів посіла збірна Словенії. При цьому в першій спробі Петер Превц упав на викаті і замість 18,0 – 18,5 балів за стиль отримав лише по 13. Тобто на цьому падінні Превца словенці втратили сумарно 15 балів – у тому епізоді вони втратили навіть не призове місце, а перемогу.

Падіння Петера пов'язано багато в чому з погодними умовами: змагання проходили при снігопаді, і стан гори приземлення був далеким від ідеального. Превц-старший спочатку зафіксував нормальний, чіткий телемарк і вже після цього впав, наїхавши лижами на нерівність на горі приземлення. Під кінець першої спроби аналогічна історія трапилася і з лідером збірної Німеччини Карлом Гайгером. Саме ці два падіння були форс-мажором, але це не привід заплющувати очі на те, що останнім часом у Превца виникли систематичні проблеми із приземленням.

Могла поборотися за перемогу і збірна Норвегії, але їй явно не вистачало Роберта Йоханссона. У нього з'явилися невеликі проблеми з ногою, і він достроково повернувся додому до Ліллехаммера. А нестабільні Даніель Андре Танде та Йоханн Андре Форфанг виявилися для збірної Норвегії баластом. У той же час, лідери команди, Маріус Ліндвік та Халвор Егнер Гранеруд, зараз у повному порядку, і в суботу посіли перші два місця в особистому турнірі.

Збірна Німеччини командний турнір провалила. Причин тому багато. По-перше, Бундестім загалом не найкращим чином виглядав у Бішофсхофені, по-друге, згадуємо падіння Гайгера, по-третє, і найголовніше – це дивні кадрові рішення наставника команди Штефана Хорнгахера. Він заявив на командний турнір у пару до Гайгера і Маркуса Айзенбіхлера Андреаса Веллінгера і Константіна Шміда, хоча вони зараз виглядають слабшими за Штефана Ляйе та Зеверіна Фройнда.

Відсутність Фройнда ще можна пояснити звичною для Хорнгахера недовірою до всіх, окрім основного складу –  у цьому його звинувачували ще за часів роботи зі збірною Польщі. Але знайти хоч якесь логічне пояснення відсутності Ляйє дуже важко. Так чи інакше, загалом німці виглядали у Бішофсхофені не найкращим чином, але якихось глобальних висновків із цього, як і з домінування збірної Австрії, робити поки що не будемо, і подивимося, що відбуватиметься на наступних етапах.

Збірна Польщі, якщо судити з вікенду в Бішофсхофені, від дна відштовхнулася. Поляки стали лише п'ятими у командному турнірі, хоча після першої спроби серйозно претендували навіть на перемогу. У суботу в особистому турнірі сьомим став Пьотр Жила – за нинішніми мірками такі результати для поляків це вже крок уперед. Попереду домашній етап у Закопане.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти вікенду:

Субота, 8 січня

Краньська Гора (Словенія), гігантський слалом, жінки

Адельбоден (Швейцарія), гігантський слалом, чоловіки

Неділя, 9 січня

Краньська Гора (Словенія), слалом, жінки

Адельбоден (Швейцарія), слалом, чоловіки

У Шиффрін почалася криза?

У жінок-гірськолижниць цього вікенду відбувся технічний етап у Краньській Горі. Спочатку його було заплановано в Маріборі, але в черговий раз було перенесено через брак снігу – останніми роками це стало вже справжньою традицією. І вікенд у Словенії вийшов дуже невдалим для Мікаели Шиффрін.

У суботу в гіганті Шиффрін стала лише сьомою, а в недільному слаломі зійшла у другій спробі, чого з нею не траплялося майже чотири роки. Після такого вікенду в Краньській Горі прямо напрошуються розмови про кризу Мікаели. Кожного сезону, коли американка намагалася йти Кубок світу за розширеним календарем, не пропускаючи швидкісні етапи, до середини-кінця січня вона сама не витримувала цього ритму, і в неї починався спад у результатах.

Getty Images/Global Images Ukraine

Не виключено, що те саме з нею відбувається вже зараз. Хоча з упевненістю стверджувати про спад Шиффрін поки що не варто. Все ж таки траса гіганта в Краньській Горі дуже складна та специфічна, і на ній невдало виступило багато слаломісток: Петра Влхова, наприклад, стала лише 15-ю. А в недільному слаломі Шиффрін до сходу йшла дуже добре, за графіком тієї ж Влхової, яка зрештою і здобула перемогу.

Так чи інакше, пропуск через коронавірус передноворічного етапу в Лінці, і тепер невдалий етап у Краньській Горі – все це помітно ускладнило для Шиффрін ситуацію в загальному заліку. Попереду зв'язка швидкісних етапів, за які Соф’я Годжа може наздогнати та обігнати американку у генеральній класифікації.

До речі, боротьбу за Великий кришталевий глобус (ВКГ) не варто розглядати виключно як дуель Шиффрін та Годжі. Коли Петра Влхова вирішила не ходити в нинішньому сезоні швидкісні види, її багато хто поспішив викреслити з числа претенденток на титул. Але після недільної перемоги у слаломі Петра вийшла на друге місце у загальному заліку і зараз програє Шиффрін всього 35 очок!

До довгоочікуваної першої у кар'єрі перемоги у слаломі була близька Венді Холденер. Швейцарка лідирувала після першої спроби, сход Шиффрін тільки підвищив її шанси, але у підсумку Венді програла Влховій 0,23 секунди. Це вже 29-й подіум Холденер у слаломі, а перемоги досі немає – швейцарці не пощастило виступати в одну епоху із Шиффрін та Влховою.

Суботній гігант виграла Сара Хектор, яка після перемоги та другого місця у Куршевелі залишається на найвищому рівні. Перемога у Краньській Горі також дозволила 29-річній шведці перехопити червону майку лідера заліку Кубка світу у гіганті. Зазначимо, що етап у Краньській Горі пропускала зіркова Федеріка Бріньйоне, яка має невеликі проблеми з коліном. Втім, у збірній Італії запевняють, що нічого серйозного з Бріньйоне не сталося, і незабаром вона повернеться на Кубок світу.

Хаотичний слалом в Адельбодені

У чоловіків цього вікенду розпочалася серія найпрестижніших класичних етапів – пройшли технічні змагання в Адельбодені. До того ж, дуже порадувало те, що змагання пройшли при заповнених трибунах і без обмежень по місткості. За такою чарівною атмосферою, що панувала в Адельбодені, всі фанати гірських лиж за останні два роки вже встигли дуже скучити.

Траса в Адельбодені по праву вважається найскладнішою з технічних на Кубку світу - насамперед через дуже крутий фінальний спад, який пройти без помилок практично нереально за будь-якого розміщення воріт. І суботній гігант подарував величезну кількість сходів (сумарно до фінішу не дісталися 24 із 62 учасників) та дуже великі розриви.

Впевнену перемогу на домашній трасі здобув лідер Кубка світу Марко Одерматт. Швейцарець продовжує на величезній швидкості мчати до свого першого в кар'єрі ВКГ. Головним героєм етапу в Адельбодені став Мануель Феллер – у австрійця друге місце і в гіганті, і в недільному слаломі.

Getty Images/Global Images Ukraine

А загалом слалом в Адельбодені за своїм сценарієм став повною протилежністю гіганту. Мінімальні розриви (вся топ-30 першої спроби вмістилася лише в 1,37 секунди) та абсолютний хаос. Йоханнес Штрольц, мабуть, дуже добре запам'ятав промову Петіра Бейліша з «Гри престолів» про те, що хаос – це сходи, і сенсаційно у 29 років здобув свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. До цього найкращим результатом австрійця на Кубку світу було 10-те місце у слаломі у Мадонна ді Кампільо у січні 2020 року.

Штрольц переміг із 38-м стартовим номером і став найбільш низькорейтинговим переможцем чоловічого слалому на Кубку світу з 2007 року. Тоді в епохальному слаломі в тому ж Адельбодені у дуже важких погодних умовах із 60-м стартовим номером та після 27-го місця у першій спробі переміг Марк Берто.

Аналогічний прорив цього разу з 28 місця міг зробити Алекс Вінатцер. Італієць видав дуже сильну другу спробу, але припустився грубої помилки на виході на крутий фінішний спад. Як результат – лише сьоме місце з відставанням у 0,66 секунди від Штрольца. Якби не той збій, Вінатцер, швидше за все, переміг би - там він втратив точно більше, ніж півсекунди.

Продовжує зазнавати однієї невдачі за іншою Алексіс Пінтуро. У гіганті він став третім, а потім у слаломі зійшов з дистанції. У загальному заліку Кубка світу француз йде лише четвертим – ні про яку боротьбу з Одерматтом за ВКГ не йдеться.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти вікенду:

Субота, 8 січня

Валь ді Ф’ємме (Італія), HS106/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 9 січня

Валь ді Ф’ємме (Італія), HS106/10 км, особистий Гундерсен

Перші очки України на Кубку світу

Після різдвяно-новорічної паузи Кубок світу з двоборства відновився етапом в італійському Валь ді Ф’ємме. І приніс він визначну для збірної України подію – перше набране очко у нинішньому Кубку світу. Заробив його Дмитро Мазурчук, який замкнув топ-30 у неділю. Для 22-річного кременецького спортсмена це взагалі перший набраний бал на Кубку світу за кар'єру. Це набране очко Мазурчука стало першим для України з 30 листопада 2018 року, коли Віктор Пасічник став 30-м у Ліллехаммері. При чому це перше набране за понад три роки очко не лише у двоборстві, а й взагалі у всіх північних дисциплінах лижного спорту.

Сам Пасічник у Валь ді Ф'ємме знову виглядав слабшим за Мазурчука і в неділю став лише 44-м із 46 двоборців, які дісталися фінішу. Випередити 29-річний українець зумів лише двох росіян – В'ячеслава Баркова та Олександра Міланіна.

Getty Images/Global Images Ukraine

В цілому, етап у Валь ді Ф’ємме вийшов дуже цікавим, і причина тому очевидна – домінатор світового двоборства, Ярл Магнус Ріїбер, його пропускав. Пов'язано це із проблемами зі спиною. У попередньому олімпійському циклі проблеми зі здоров'ям перманентно переслідували норвежця, але у цю 4-річку все було гаразд. І ось у найбільш непідходящий момент, менш ніж за місяць до Олімпіади, почалися проблеми зі спиною. Звичайно, боротьба на Кубку світу та передстартові розклади на Олімпіаді від цього стають набагато цікавішими – шкода лише, що такою ціною.

Найближчий переслідувач Ріібера у загальному заліку, Йоханнес Лампартер, ситуацією скористався і набрав 180 очок із 200 можливих: перемога у суботу та друге місце у неділю. Ще під час етапу в Рамзау у грудні ми відзначали прогрес Лампартера у лижній гонці, і у Валь ді Ф’ємме тенденція збереглася. У суботу Йоханнес мав лише 16 секунд запасу після стрибків над зірковою німецькою групою переслідування. І на загальний подив австрієць запас зберіг і здобув сольну перемогу. Хоча, будьмо відверті, пов'язано це не тільки з сильною формою самого Лампартера (він показав лише 10-й чистий час гонки), але й з тим, що німці виглядали слабшими, ніж очікувалося.

У неділю повторити такий самий виступ австрійцю не вдалося. Він не зумів відповісти на атаку Вінценца Гайгера на останньому колі та фінішував другим. Проте, відставання Лампартера у загальному заліку Кубка світу від Ріїбера скоротилося лише до 100 очок – відстань однієї перемоги. І якщо проблеми норвежця зі спиною затягнуться, то Йоханнес має дуже непогані шанси на ВКГ. Зазначимо, що суботня перемога для Лампартера стала дебютною у кар'єрі на Кубку світу – і це при тому, що у послужному списку австрійця вже є два золота чемпіонату світу!

Як і Лампартер, 180 очок за етап у Валь ді Ф’ємме набрав Вінценц Гайгер. Від Лампартера у загальному заліку він відстає лише на 70 очок, тому лідера збірної Німеччини з числа претендентів на ВКГ також поки що не викреслюємо.

Дуже сильний етап у Валь ді Ф’ємме провів і Йоханнес Рідцек – п'яте та третє місця. Недільний подіум став для зіркового німця першим із лютого 2019 року. Проте говорити про відродження Рідцека поки що не поспішатимемо. Все ж таки на етапі у Валь ді Ф'ємме розриви у стрибках були дуже невеликими, що, безумовно, на руку Йоханнесу.

Четвертим у неділю став Крістьян Ілвес. Спочатку естонець виграв стрибкову спробу, а потім видав, можливо, найсильнішу лижну гонку за кар'єру, обігравши в очній боротьбі таких монстрів, як Ерік Френцель, Йорген Гробак і Фабіан Ріссле.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шапаренко – в Бешикташ, Луческу – в Динамо: сезон диких чуток стартував
Футбол | 10 травня 2024, 18:26 16
Шапаренко – в Бешикташ, Луческу – в Динамо: сезон диких чуток стартував

Особливо завзято публікувати псевдосенсації звично будуть румунські та турецькі ЗМІ…

Зоря отримає солідні бонуси від Реала за Луніна. Стали відомі умови і сума
Футбол | 10 травня 2024, 10:27 2
Зоря отримає солідні бонуси від Реала за Луніна. Стали відомі умови і сума

Український клуб може отримати 3 мільйони євро

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.