Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 04 березня 2022, 06:59
2239
2

Як клуби Суперліги першу частину сезону провели

Sport.ua підбиває підсумки першої половини регулярного чемпіонату Суперліги

| Оновлено 04 березня 2022, 06:59
2239
2
Як клуби Суперліги першу частину сезону провели
БК Прометей

Закінчення календарного року – це традиційний час підбиття різних підсумків. Втім, для українських баскетбольних клубів «курчат будуть рахувати» пізньою весною, адже саме в цей календарний період і визначаться тріумфатори та невдахи національної першості. Однак і половина регулярного чемпіонату є гарною проміжною відміткою, щоб оцінити роботу колективів Суперліги. В цьому наші команди трохи схожі на студентів (або школярів), які складатимуть іспит навесні, але й оцінка за перше півріччя також є важливою.

Отже, спробуємо коротко підсумувати успішність елітного класу українського баскетболу в цьому сезоні.

1. «Прометей» (Слобожанське)

Місце в турнірній таблиці: 1
Баланс: 22 перемоги – 0 поразок


БК Прометей

Ще до початку сезону чинний чемпіон Суперліги був основним претендентом на перемогу в нинішньому розіграші. Зібравши дуже сильнший за нашими мірками склад (який після виходу команди до групового турніру Ліги чемпіонів ФІБА ще посилився і став для української першості просто топовим), «Прометей» почав одну за одною збирати перемоги. Навіть незважаючи на зайнятість команди в єврокубку та дуже щільний календар ігор, підопічні Ронена Гінсбурга вже зараз практично на 100% забезпечили собі перше місце за підсумками регулярки (просто не віриться, що команда зі Слобожанського може в другій половині чемпіонату програти щонайменше шість разів), а також лише посилили думку про клуб Володимира Дубинського, як про головного фаворита в чемпіонських перегонах. Втім, останні непрості матчі з «Будівельником» та «Київ-Баскетом» дозволяють сподіватися, що київські клуби ще зможуть скласти конкуренцію «Прометею» на довгій дистанції.

Оцінка за півріччя (за 10-бальною системою): 9,5. Переможців не судять. Пів року без поразок та продовження боротьби в Лізі чемпіонів ФІБА просто не залишають інших варіантів. Єдине, що пів бала можна скинути за маніакальне небажання Ронена Гінсбурга випускати дублерів навіть у виграшних матчах. Так, один із найкращих великих минулого сезону Дмитро Тихонов за останні півроку зіграв у майці «Прометея» в Суперлізі трохи більше півгодини. Такий підхід явно дає зайве навантаження на лідерів команди, що може ще серйозно відгукнутися «Прометею».


2. «Будівельник» (Київ)

Місце в турнірній таблиці: 2
Баланс: 16 перемог – 6 поразок


БК Будівельник

Перед стартом сезону «Будівельник» вважався другим за силою колективом (після «Прометея») у нашій Суперлізі. На такій позиції кияни й зустрічають 2022 рік, але особливого успіху у цьому не видно. Команда програла два київські дербі, одного разу була без варіантів розгромлена клубом зі Слобожанського і зазнала ще двох необов'язкових поразок. При цьому «будівельники» не мають складнощів, пов'язаних з одночасною зайнятістю в Суперлізі та в єврокубках, як у інших клубів з лідируючої трійки.

Оцінка за півріччя: 8. «Будівельник» йде слідом за головним фаворитом чемпіонату, але проблема в тому, що київський клуб явно націлений на більше, ніж срібло Суперліги. Однак для досягнення цієї мети команді необхідно вирішити ще багато завдань. А тут і серйозна травма одного з лідерів команди Джіана Клавела додала головного болю тренерському штабу. Поки що «будівельники» не виглядають тим монолітним клубом, капітан якого зможе підняти в травні над головою чемпіонський кубок. Втім, підопічні Ігорса Міглінієкса в грудні змогли дати дуже складний бій «Прометею», тому чемпіонські амбіції «Будівельника» все ще актуальні.

3. «Київ-Баскет»

Місце в турнірній таблиці: 3
Баланс: 14 перемог – 7 поразок


БК Київ-Баскет

Айнарс Багатскіс побудував цього сезону дуже цікаву структуру. У «Київ-Баскеті» немає яскраво вираженої зірки, але є одразу півдюжини гравців, які можуть взяти лідерську ношу на себе у важкий момент та провести свій матч слави. Колектив непросто, але проходить тяжке випробування боротьбою на двох фронтах і поки що не провалився на жодному з них. Продовження боротьби у Кубку Європи ФІБА та третє місце в турнірній таблиці Суперліги це підтверджують.

Оцінка за півріччя: 8,5. До планки, заданої «Прометеєм», команда не дотягує, але йде по сезону дуже непогано. Дещо псує враження від «Київ-Баскету» в першій половині сезону той факт, що команда зібрала надто багато необов'язкових поразок в іграх, які йдуть за єврокубковим поєдинком. Навіть якщо у суперниках були номінально слабші колективи. Натомість київське дербі двічі залишилося за підопічними Айнарса Багатскіса.

4. «Харківські Соколи»

Місце в турнірній таблиці: 4
Баланс: 14 перемог – 8 поразок


БК Харківські Соколи

З приходом у команду Валерія Плеханова баскетбольний Харків змінився. Замість прогнозованої боротьби за плей-оф «соколи» злетіли в турнірній таблиці на незвідану досі висоту. В першій половині сезону команда зняла скальпи з «Будівельника» та «Київ-Баскета», тим самим показавши готовність боротися та перемагати лідерів сезону. Команда вже на 99% відсотків забезпечила собі плей-оф, але апетит приходить під час їжі і в другій половині чемпіонату вболівальники харків'ян можуть серйозно підвищувати планку очікувань.

Оцінка за півріччя: 9,5. За три з лишком місяці сезону 2021/2022 харків'яни вже здобули перемог більше, ніж за два попередні чемпіонати разом узятих. Лише цей факт дозволяє дуже високо оцінити команду. Звичайно, повторити торішній результат запоріжців «соколам» буде непросто через наявність дуже сильних та фінансово успішних суперників, але наразі саме підопічні Валерія Плеханова претендують на звання головного відкриття сезону.

5. «Дніпро»

Місце в турнірній таблиці: 5
Баланс: 12 перемог – 10 поразок


БК Дніпро

Перед стартом сезону дніпряни вважалися одними із претендентів на медалі, але насправді команда відверто розчарувала. Якщо з колективами з нижньої частини турнірної таблиці перемоги ще оформлялися, то в іграх з іншими фаворитами сезону у «річковиків» зовсім погано – 0:6 саме такий баланс перемог/поразок у підопічних Дмитра Болдаєва в матчах проти «Прометея», «Київ- Баскета» та «Будівельника». Погодьтеся, дві перемоги над «Харківськими Соколами» та вікторії над аутсайдерами першості – це замало, щоб вважати минуле півріччя успішним для такого амбітного клубу.

Оцінка за півріччя: 6,5. Середня оцінка для середньої команди. На жаль, саме таким клубом наразі виглядає «Дніпро». Пів бала додано за яскравий епізодичний баскетбол від Кравцова, Купера, Санона, Боброва та інших. Команда може більше і дуже хочеться, щоб вона це продемонструвала. Якщо дніпряни в другій половині сезону гратимуть відповідно до свого потенціалу, то вся Суперліга від цього тільки виграє.

6. «Хімік» (Южне)

Місце в турнірній таблиці: 6
Баланс: 12 перемог – 10 поразок


БК Хімік

Враховуючи, що в літнє міжсезоння «Хімік» взагалі міг зникнути з баскетбольної карти Суперліги, то сама лише участь команди в нинішньому чемпіонаті робить сезон для неї успішним. Тим не менш, попри всі складнощі, в Южному показали, що стабільна клубна система, якісна селекція та грамотна тренерська думка можуть давати результат навіть у важких фінансових умовах. Починаючи з перших турів підопічні Віталія Степановського стали здобувати перемоги, довівши, що нижче за середину турнірної таблиці вони навряд чи опустяться.

Оцінка за півріччя: 7. Можливо, ця цифра для южненців здається трохи завищеною, але на таку оцінку знову-таки впливають дуже непрості умови, в яких опинилася команда. В Южному просто не мали права помилитися з легіонерами. І жодного разу не помилилися. Більшість українського ростера також не підкачала. На медалі «Хіміку» буде дуже складно претендувати, але нервів лідерам Суперліги в другій половині сезону команда ще зіпсує чимало.

7. БК «Запоріжжя»

Місце в турнірній таблиці: 7
Баланс: 11 перемог – 11 поразок


БК Запоріжжя

Після успішного сезону 2020/2021 запорізький клуб залишили майже всі лідери команди та головний архітектор того успіху Валерій Плеханов, тож у нинішньому чемпіонаті було б помилково розраховувати на повторення аналогічного результату. Головним завданням БК «Запоріжжя» цього сезону бачилася успішна боротьба за плей-оф і поки що колектив це питання успішно вирішує. Тренер-дебютант Станіслав Овдєєнко плідно провів кілька сезонів в помічниках у одного з найкращих тренерів України та завдяки отриманим знанням зумів тактично грамотно вибудувати гру команди, а перемога над своїм вчителем у поєдинку від дев'ятнадцятого листопада точно стане для нього одним із найпам'ятніших моментів у кар'єрі. Непогано проявляють себе новачки запорізького клубу. Цього разу селекційній службі не вдалося виловити такий діамант, яким виявився Майк Кеффі минулого сезону, але й підписання Евана Максвелла, Дейшона Френсіса та Ясіна Джозефа виглядають цілком непоганими.

Оцінка за півріччя: 6,5. Навряд чи запоріжці претендуватимуть на щось серйозне в нинішньому чемпіонаті, але й випасти з лідируючої вісімки вони не повинні. По позиції підопічних Станіслава Овдєєнка проходить своєрідний вододіл у турнірній таблиці. Вище – команди, які претендують на високі місця, нижче – колективи, які намагаються пробитися до плей-оф. Проте для оновленого БК «Запоріжжя» поточний результат цілком можна віднести до позитивних.

8. БК «Одеса»

Місце в турнірній таблиці: 8
Баланс: 8 перемог – 14 поразок


БК Одеса

Одесити провели першу половину сезону ні хитко ні валко, проте саме вони до Нового року очолили групу команд із нижньої частини турнірної таблиці та зустрічають свята на прохідному восьмому місці. Левова частка цього успіху належить двом лідерам команди. Американський захисник Чарльз Каллісон став справжнім двигуном команди в задній лінії, а український бігмен Андрій Агафонов є основною бойовою одиницею клубу в трисекундній зоні. Ще одним важливим фактором проміжного успіху одеського колективу є те, що майже всі свої перемоги підопічні Олега Юшкіна заробили в іграх зі своїми прямими конкурентами, а такі вікторії подвійно важливі.

Оцінка за півріччя: 6. Варто було б поставити нижче за гру на рівні команд, що не проходять у плей-оф, але прохідна позиція в постсезон не дозволяє цього зробити. Втім, є відчуття, що якщо БК «Одеса» не додасть у другій частини чемпіонату, то конкуренти з нижніх поверхів викреслять їх із числа учасників серій плей-оф.

9. «Кривбас» (Кривий Ріг)

Місце в турнірній таблиці: 9
Баланс: 7 перемог – 15 поразок


БК Прометей

Від новачка Суперліги у його дебютному сезоні не чекали особливих звершень, проте команда змусила говорити про себе. Насамперед, «Кривбас» виділився на тлі решти Суперліги дуже жорсткою та специфічною манерою гри. Головний тренер команди Артем Сліпенчук тверезо оцінив шанси своїх підопічних проти більшості клубів першості у швидкій та комбінаційній грі та прищепив своєму колективу жорсткий (місцями навіть занадто), тягучий, виснажливий для себе і суперників баскетбол. Видовищності та симпатій від нейтральних уболівальників такий підхід «Кривбасу» не додав, але факт залишається фактом, у команди вже сім перемог.

Оцінка за півріччя: 5,5. «Кривбас» нагадує не самого культурного та акуратного учня в українському баскетбольному класі, але свої завдання він виконує. Дебютант Суперліги під кінець календарного року опинився явно вище, ніж його очікували побачити і навіть якщо підопічні Артема Сліпенчука не проб'ються до плей-оф, своє особливе місце в українській баскетбольній першості вони зайняли.

10. БК «Тернопіль»

Місце в турнірній таблиці: 10
Баланс: 6 перемог – 16 поразок


БК Тернопіль

Клуб із Західної України цього сезону став заручником високих очікувань. Після дуже успішного дебютного сезону в Суперлізі у нинішньому чемпіонаті підопічні Дмитра Забірченка не виблискують. Втім, як кажуть: «Ваші очікування – це Ваші проблеми», а цього сезону очікувати від БК «Тернопіль» великих звершень, схоже, не варто. Якщо минулого чемпіонату «збиті льотчики» нарівні з БК «Запоріжжя» були грозою авторитетів, то зараз у команди все набагато складніше.

Оцінка за півріччя: 5. За першу половину сезону баскетболісти з Тернополя заробили тільки шість перемог і на даний момент не проходять в зону плей-оф. Втім, після розміну американських легіонерів на чорногорця Володимира Дашича та литовця Домінікаса Домаркаса справи в клубі дещо покращилися, але не настільки, щоб зустрічати Новий рік у першій вісімці. Окремо варто зняти пів бала з команди за «феєричну атакувальну гру» з «Кривбасом» (50:46 на користь БК «Тернопіль»). Як би після гри Дмитро Забірченко не говорив про хорошу якість захисного баскетболу від його підопічних, такі перемоги б'ють по репутації колективу сильніше від багатьох поразок.

11. «Черкаські Мавпи»

Місце в турнірній таблиці: 11
Баланс: 5 перемог – 17 поразок


БК Черкаські Мавпи

Незважаючи на сенсаційну перемогу в першому турі над столичним «Будівельником», черкащани дуже слабко провели старт сезону. Команда почала чемпіонат явно недоукомплектованою, і вже по ходу турніру добирала свій ростер, відточуючи при цьому ігрові зв'язки. Виходило це у «мавп» не дуже добре. За перші два із невеликим хвостиком місяця чемпіонату команда перемагала в середньому один раз на шість-сім ігор. Ситуація змінилася з приходом до команди Генрі Дугата. Досвідчений американець, який чудово знайомий з українським баскетболом, дуже швидко пройшов адаптацію і став справжнім мозковим центром клубу. З ним команда піднялася з останнього місця, хоча декілька поразок від прямих конкурентів «дамокловим мечем» висять над шансами черкащан на вихід у плей-оф.

Оцінка за півріччя: 5,5. «Черкаські Мавпи» відверто не вразили у першій половині сезону. Але саме ця команда виглядає найреальнішим претендентом на плей-оф із тих клубів, які на даний момент до нього не проходять. Якщо інші колективи з нижньої частини турнірної таблиці виступають в чемпіонаті за синусоїдою, то підопічні Максима Міхельсона демонструють хоч і невелику, але позитивну динаміку якості своєї гри.

12. МБК «Миколаїв»

Місце в турнірній таблиці: 12
Баланс: 4 перемог – 17 поразок


БК Прометей

В нинішній сезон головний старожил українського баскетболу входив з великими очікуваннями. Влітку клуб отримав нового президента, а вже потім на тренерський місток було призначено колишнього головного тренера збірної Латвії Арніса Вецвагарса, що тоді виглядало досить солідно. Проте підбір гравців до команди виявився досить невдалим (особливо в частині легіонерів), а латиський наставник постійно програвав тренерські дуелі молодим українським спеціалістам. Вже до початку зими надії миколаївських уболівальників на успішний нинішній сезон стали досить швидко танути.

Оцінка за півріччя: 4. Саме стільки перемог завоював МБК «Миколаїв» у першій половині сезону. Саме в команді «корабелів» трапилася перша і поки що єдина тренерська відставка сезону (Арніс Вецвагарс, незважаючи на своє резюме, виявився дуже слабким для нинішнього рівня Суперліги), а з гравців тільки американець Андре Волкер може занести першу половину сезону собі в актив. Відрив «корабелів» від восьмого місця на даний момент становить чотири перемоги і шанси на те, що МБК «Миколаїв» подолає цю відстань – мінімальні. Мабуть, вже зараз в клубі можуть починати награвати склад на наступний сезон.

***

Тепер на всіх учасників Суперліги чекають довгоочікувані канікули. Команди зможуть відпочити, набратися сил та розпочати планомірну підготовку до другої половини сезону. Саме вона і стане визначальною в поточній національній першості. Враховуючи рівень Суперліги, що явно зріс, і традиційну непередбачуваність українського баскетболу, очікується вона з великою цікавістю.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 27 квітня 2024, 14:05 15
ЛНЗ – Шахтар. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Гра першого кола цих команд стала єдиною для Даріо Срна у якості головного тренера

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
remark_11
ТОПовий матеріал!
Nomad
Последние сезоны много интересных матчей. Но формула далека от идеала, когда 8-й может выбить 1-го. Ведь у нас не США, и не НБА. Нет такого интереса к баскетболу.
Но как? Прометей переехал, а играть стал ещё круче.))