Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 28 грудня 2021, 15:04
3034
0

З Клебо та Большуновим, але без Йохауг. Прев'ю Тур де Скі-2022

Sport.ua анонсує старт лижної супербагатоденки Тур де Скі-2022

| Оновлено 28 грудня 2021, 15:04
3034
0
З Клебо та Большуновим, але без Йохауг. Прев'ю Тур де Скі-2022
Getty Images/Global Images Ukraine

Комерційний успіх Турне чотирьох трамплінів спонукав Міжнародну лижну федерацію (FIS) створити аналог такого змагання і в лижних гонках, популярність яких на початку 2000-х почала різко падати. За приклад було взято велосипедна багатоденка Тур де Франс – навіть логотип Тур де Скі багато в чому схожий на логотип «Великої петлі». Звичайно, Тур де Скі не зайняв у лижних гонках те місце, яке займає Турне у стрибках, і з року в рік деякі зірки першої величини відмовляються від участі у багатоденці задля підготовки до чемпіонатів світу чи Олімпіад. Однак у будь-якому разі Тур де Скі став самобутнім, цікавим та дуже престижним стартом.

В останні роки FIS часто звинувачують у тому, що маршрут Тур де Скі став дуже монотонним та нудним: стандартний набір з дистанційних гонок на 10/15 км, двох спринтів та фінального штурму гори Альпе ді Черміс. Той же скандинавський Скі Тур кінця сезону 2019/2020 в цьому плані виглядає набагато вигіднішим. Зазначимо лише, що втретє поспіль завершальний підйом на гірськолижну трасу «Олімпія» пройде у форматі мас-старту, а не переслідування. Географія Тур де Скі також стала біднішою: лише три локації у трьох різних країнах.

За традицією, в олімпійські сезони Тур де Скі завжди проводиться в урізаному форматі: всього 6 етапів замість 8. При чому від цього скорочення страждає виключно дистанційна програма.

Дійові особи

Чоловіки

Дуелянти

Як і перед будь-яким великим турніром останніми роками у чоловічих лижних гонках, дует фаворитів очевидний – це Йоханнес Клебо та Олександр Большунов. При чому росіянин, який виграв два попередні Тур де Скі, у цій дуелі виглядає явним аутсайдером.

Причин тому кілька. Перша – це поточна форма. Клебо підходить до Тур де Скі у статусі лідера Кубка світу. Окрім звичних успіхів у спринті Йоханнес демонструє, можливо, найкращу у кар'єрі дистанційну форму. На етапі в Давосі в середині грудня він навіть став другим у коньковій розділці – своєму, як завжди було прийнято вважати, найслабшому та незручнішому вигляді програми. Після цього Клебо залишився в тому ж Давосі і провів тренувальний збір на висоті.

Getty Images/Global Images Ukraine

У той же час Большунов розпочав сезон дуже слабко за своїми мірками. Так, є об'єктивні причини у вигляді операції на щелепі, яку він переніс восени, а потім ще й застуди, яку Олександр підхопив у Давосі. Так чи інакше, стан Большунова не ідеальний, і важко повірити в те, що за 8-денну паузу після етапу в Дрездені російський лижник зможе вийти на свої пікові потужності.

Друга причина, яка робить фаворитом саме Клебо, – це маршрут. Як уже було сказано вище, Тур де Скі урізали з 8 до 6 гонок за рахунок дистанційної програми. При цьому з 4 дистанційних гонок аж 3 масстарти, де Клебо може не просто мінімізувати своє відставання, а, можливо, і нарощувати перевагу. Єдина розділка - і та класикою, яка, незважаючи на успіх у Давосі, залишається улюбленим стилем пересування норвежця в дистанційних гонках. Зручнішого маршруту для Клебо придумати було складно. Ці два фактори роблять саме норвезького лижника фаворитом №1 у загальному заліку.

Інші

Є у збірній Норвегії низка інших претендентів на призові місця у загальному заліку. Насамперед це Сімен Хегстад ​​Крюгер, який виграв дві конькові розділки поспіль (у Ліллехаммері та Давосі) і зараз лідирує у дистанційному заліку Кубка світу. Звичайно, маршрут Тура не дуже йому підходить, але Крюгер – дуже сильний гірник, і на фінальному сходженні на Альпе ді Черміс може відіграти багато.

Getty Images/Global Images Ukraine

Відмінним гірником є ​​і Шюр Рьоте. Його проблема також у маршруті: Рьоте – чистий дистанційник, і відігравати втрачений у спринтах час зможе, за великим рахунком, лише у розділці в Ленцерхайде та на Альпе ді Черміс. Мотивації у 33-річного норвежця має бути достатньо: сезон він почав не найкращим чином і ризикує не потрапити до складу збірної Норвегії на Олімпіаду. І Тур де Скі - відмінна можливість для Шюра довести, що він все ж таки гідний путівки до Пекіна.

Не скидаємо з рахунків також Еміла Іверсена та Пола Голберга. Обидва розпочали сезон досить слабо, але в їхньому класі ніхто не сумнівається. І той же Голберг у рамках багатоденок у дистанційних гонках виступає помітно сильніше за свій середній рівень, а маршрут нинішнього Туру йому підходить чудово.

Іво Нісканен може поборотися за перемогу в класичній розділці в Ленцерхайде, але при цьому фін не найкраще почувається в контактних гонках, тому боротися за високе місце в загальному заліку йому буде складно. Приблизно те саме можна сказати і про Олексія Червоткіна. Росіянин видав дуже сильний стартовий відрізок сезону і показував відмінні результати в дистанційних гонках не тільки улюбленою класикою, а й у коньку. Проте формат нинішньої версії Туру значно б'є по його шансах.

За звичкою записуємо до числа фаворитів і найтитулованішого гонщика в історії Тур де Скі, 4-разового чемпіона багатоденки Даріо Колонью. Проте на старті нинішнього сезону легендарний швейцарець жодного разу не піднявся вище 24-го місця на Кубку світу – це не той бекграунд, з яким можна сподіватися на щось серйозне в загальному заліку.

Спринтери

Формат нинішнього Тур де Скі змушує звертати увагу на чистих спринтерів – за такого маршруту хтось із них може заїхати високо у загальному заліку. Особливо варто звернути увагу на Еріка Вальнеша, котрий явно додав у дистанційних гонках.

Getty Images/Global Images Ukraine

Рішар Жув на старті сезону перехопив лідерство у збірній Франції у Лука Шанава, і розчарував лише у Дрездені. У Федеріко Пеллегріно все навпаки: італієць провалив старт сезону, і якраз у Німеччині вперше в сезоні піднявся на подіум. Італієць непогано терпить дистанційні гонки в рамках Тур де Скі, тому може зачепитися за місце наприкінці топ-10 загального заліку.

Олександр Терентьєв після своєї мегаяскравої перемоги в Руці продовжити в тому ж стилі не зумів, але в Ліллехаммері, Давосі та Дрездені гонщики змагалися у коньковому спринті, а Терентьєв все ж таки яскраво виражений класист. Тому на спринті в Оберстдорфі росіянин знову може здивувати.

Їде на Тур де Скі й Оскар Свенссон, який пропускав початок сезону через хворобу. Результати шведа в Давосі та Дрездені говорять про те, що з поверненням у Кубок світу він поспішив, але до Тур де Скі Оскар має додати. Не забуваймо, що в минулому сезоні його стрімкий прогрес розпочався саме на Турі. При цьому, оцінюючи шанси всіх спринтерів у загальному заліку, потрібно пам'ятати, що більшість із них не планують доїжджати багатоденку до фінішу.

Відсутні

Як для олімпійського сезону, список «прогульників» серед зіркових лижників досить терпимий. Ханс Крістер Холунд міг би бути одним із головних претендентів на призові місця, але поставив абсолютно все на Олімпіаду – з'являтися на Кубку світу до Пекіна він не планує.

Getty Images/Global Images Ukraine

Сергій Устюгов за такого маршруту Тура взагалі міг би стати дуже серйозним конкурентом для Клебо та Большунова у боротьбі за перемогу. Після свого зіркового сезону 2016/2017 росіянин проблиски свого таланту показує досить рідко, причому якщо це і траплялося, то саме на Турі – на ньому він завжди в хорошій формі, навіть якщо не ставить виступ на ньому своїм пріоритетом на сезон. У цьому сезоні ми спостерігаємо за відродженням Устюгова, і в такій формі він був би одним із топ-фаворитів Туру, однак також зробив ставку на Олімпіаду. Зрозуміти Сергія можна: на Олімпіадах він ще не має медалей у послужному списку.

Також пропустить Тур де Скі зірковий норвезький спринтер Ховард Солос Таугболь, який нещодавно у Дрездені здобув першу у кар'єрі перемогу на Кубку світу.

Жінки

Чемпіон

У минулому сезоні Джессіка Діггінс стала першою неєвропейкою, яка виграла Тур де Скі. Чи зможе американка захистити титул? Не виключено. Після традиційно слабкого старту сезону в Руці Діггінс додала, хоча стабільності її результатам не вистачало. Втім, приблизно така ж картина була і рік тому напередодні Туру.

Getty Images/Global Images Ukraine

Маршрут багатоденки також дуже непогано підходить Діггінс. Щоб назвати такий маршрут ідеальним для Джессіки, не вистачає лише того, щоб єдина розділка була коньком, а не класикою. А так другий день Туру в Ленцерхайді може стати для Діггінс серйозним каменем спотикання на шляху до перемоги у загальному заліку.

Фаворит

У статусі лідера №1 на Тур приїхала Фріда Карлссон. Ще б пак - на старті нинішнього сезону шведці вдалося двічі поспіль обіграти в розділці саму Терезу Йохауг! Карлссон зараз перебуває у найкращій формі у своїй кар'єрі, і її статус головного претендента на перемогу не викликає сумнівів. Маршрут також не повинен стати проблемою для Фріди: як для чистої дистанційниці, якою її прийнято вважати, вона дуже непогано ходить спринти.

Getty Images/Global Images Ukraine

Головною проблемою для Карлсон має стати її відновлення - з ним у шведки завжди було не все гаразд. І в такій ситуації скорочення Туру до 6 гонок та відсутність блоків із трьох гоночних днів поспіль дуже на руку Фріді.

Інші

У тіні Карлссон зараз перебуває її партнер по збірній Швеції Ебба Андерссон. У неї з відновленням якраз усе гаразд, у минулому сезонв вона тільки додавала по ходу Туру, на це ж надія і зараз. Ветеран шведської збірної та чемпіон Тур де Скі далекого 2008 року Шарлотт Калла дуже далека від своєї найкращої форми. Настільки, що її потрапляння до складу збірної Швеції на Олімпіаду під великим питанням. І завдання Калли на Тур – саме заробити путівку до Пекіна.

Багаторічний лідер збірної Росії, Наталія Непряєва, знову розпочала сезон не найкращим чином. Раніше їй вдавалося розбігтися до Туру, і якщо вийде знову - Непряєва стане дуже небезпечним конкурентом як мінімум у боротьбі за подіум. Розчаровують Тетяна Соріна та Юлія Ступак. Хоча для тієї ж таки Ступак нинішній маршрут Тура підійшов би просто ідеально – проблема тільки в тому, що форми немає.

Головною надією збірної Норвегії буде 2-разова чемпіон каТуру Хейді Венг. Її готовність зараз непогана, але повна деградація в спринті не дозволить їй поборотися за щось більше, ніж третє місце - навіть при всьому її класі багатоденника і хорошому відновленні.

Getty Images/Global Images Ukraine

Дебютує на Тур де Скі 20-річний вундеркінд Хелен Марі Фоссесхольм. У дистанційних гонках норвежка здатна боротися за найвищі місця, але загадкою залишаються її відновлення та гірницькі здібності. А повна відсутність спринтерських якостей у будь-якому разі стане серйозним ударом по її шансах у загальному заліку.

Дуже сильно почала сезон у Руці Кріста Пармакоскі – фінка почала нагадувати саму себе пікових часів. Проте після цього вона захворіла та етап у Ліллехаммері пропускала. У Давосі Пармакоскі виступила, але її результати говорять про те, що повністю від хвороби вона ще не відійшла. Однак між етапом у Давосі та Тур де Скі часу більш ніж достатньо, і Пармакоскі у формі Руки може стати дуже небезпечним суперником у боротьбі за подіум.

Продовжує прогресувати німкеня Катаріна Хенніг. Попередні два роки вона фінішувала в Турі восьмою. і потрапляла на подіум у мас-старті класикою у Валь ді Ф'ємме. На цей раз чекаємо від 25-річної німкені як мінімум не меншого.

Спринтери

Склад спринтерів у жінок також буде дуже сильним. Йонна Сундлінг успішно повернулася в Кубок світу після травми і відразу стала другою у Дрездені. Сундлінг вміє дуже непогано терпіти дистанційні гонки, особливо контактні, тому такий маршрут Туру дає їй хороші шанси поборотися за високе місце у загальному заліку. Питання лише в тому, яка дистанційна форма Йонни після травми. Окрім неї, у спринтах боротимуться за найвищі місця ще дві шведки – Йоханна Хагстрьом та Емма Рібом.

Getty Images/Global Images Ukraine

Традиційно сильно у спринтах на Тур де Скі виглядає Анамарія Лампіч. Контактні дистанційні гонки словенка також може терпіти, форма зараз відмінна – здається, є шанси поборотися і в загальному заліку? На папері так, насправді у попередні роки їй це чомусь не вдавалося. Побореться за перемоги у спринтах і швейцарка Надін Фендріх. У загальному заліку в минулому сезоні вона ледь не дотяглася до топ-10, але не забуватимемо, що тоді склад учасників Туру був дуже скромним.

Пропускають

Не виступить на Тур де Скі головна зірка сучасних жіночих лижних гонок – Тереза ​​Йохауг. У легендарної норвежки надалі немає в послужному списку олімпійського золота, і в нинішньому сезоні все підпорядковане завданню заповнити цю прогалину. А за її дуеллю з Карлссон було б дуже цікаво поспостерігати. Враховуючи, що шведка краще ходить спринти, а в цьому сезоні поставила під сумнів домінування Йохауг у дистанційних гонках, результат цієї дуелі був би аж ніяк не очевидний.

Getty Images/Global Images Ukraine

Пропускає Тур і лідер Кубка світу Майя Дальквіст. Шведка на початку сезону домінувала у спринті, вигравши 4 гонки з 4, проте також вирішила зробити ставку на Олімпіаду. А шкода – у Майї вимальовувалися цікаві перспективи у загальному заліку Кубка світу.

Досить несподівано відмовилася від участі у Турі другий номер збірної США Розі Бреннан, яка могла поборотися за подіум у загальному заліку. Також не побачимо ми ще двох зіркових норвежок – Інгвільд Остберг та Майкен Касперсен Фаллу. У Остберг проблеми зі здоров'ям, як виявилося, нікуди не поділися, і сезон для неї, швидше за все, закінчений. А Фалла вирішила присвятити час підготовці до Олімпіади.

Розклад Тур де Скі 2021/2022:

Вівторок, 28 грудня

15:00 – Ленцерхайде (Швейцарія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Середа, 29 грудня

14:30 – Ленцерхайде (Швейцарія), розділка, 10 км, класика, жінки

16:05 - Ленцерхайде (Швейцарія), розділка, 15 км, класика, чоловіки

П'ятниця, 31 грудня

13:55 – Оберстдорф (Німеччина), мас-старт, 10 км, вільний стиль, жінки

16:25 - Оберстдорф (Німеччина), мас-старт, 15 км, вільний стиль, чоловіки

Субота, 1 січня

13:00 - Оберстдорф (Німеччина), спринт, класика, чоловіки/жінки

Вівторок, 3 січня

13:40 - Валь ді Ф’ємме (Італія), мас-старт, 10 км, класика, жінки

15:50 - Валь ді Ф'ємме (Італія), мас-старт, 15 км, класика, чоловіки

Середа, 4 січня

12:30 – Валь ді Ф’ємме – Альпе ді Черміс, фінальна гора, мас-старт 10 км, вільний стиль, жінки

16:25 - Валь ді Ф’ємме - Альпе ді Черміс, фінальна гора, мас-старт 10 км, вільний стиль, чоловіки

Прямі трансляції всіх гонок – на телеканалах Eurosport.

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чи забив Ямал Луніну? Оприлюднено розмову судді та VAR в Ель Класіко
Футбол | 22 квітня 2024, 21:45 9
ВІДЕО. Чи забив Ямал Луніну? Оприлюднено розмову судді та VAR в Ель Класіко

21 квітня «Реал» Мадрид обіграв «Барселону» з рахунком 3:2

Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу
Інші види | 22 квітня 2024, 22:10 0
Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу

Бельгієць підтверджує статус одного з найсильніших ролерів світу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.