Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 28 грудня 2021, 20:18
16147
2

Різдвяна гонка-2021. Спроба №3 Підручного підкорити виставковий старт

Україна в Рупольдінгу буде представлена найсильнішим складом і боротиметься за перемогу

| Оновлено 28 грудня 2021, 20:18
16147
2
Різдвяна гонка-2021. Спроба №3 Підручного підкорити виставковий старт
Getty Images/Global Images Ukraine. Дмитро Підручний

У вівторок, 28 грудня, біатлонний 2021-й рік завершиться традиційною Різдвяною гонкою. Другий рік поспіль через пандемію коронавірусу цей цікавий турнір пройде не в Гельзенкірхені, а у Рупольдінгу, який приймав подібне змагання до 2001 року включно.

Глядачів на трибуни не пустять, тому навіть мешканці прилеглих районів спостерігатимуть за перипетіями, як і решта, біля екрану телевізора. Планується, що вже наступного року World Team Challenge знову пройде на «Фельтінс-Арені», а поки що можна порадіти, що гонку не відмінили, адже такий сценарій теж розглядався.

Формат змагання

 

Декілька слів про формат. У Різдвяній гонці беруть участь 10 дуетів – по жінці та чоловікові в кожному. Змагання нагадує одиночний супермікст і розділене на два етапи: спочатку біатлоністи пробіжать мас-старт, а за його результатами стартують в гонці переслідування.

Саме за результатами персьюту будуть визначені переможці та призери гонки. Відставання перед переслідуванням буде розділене на два, тому спортсменам головне не програти дуже багато часу в першій гонці.

Обидві дисципліни складаються з восьми вогневих рубежів (по чотири стрільби у чоловіків і жінок). За кожен промах спортсмени пробіжать штрафне коло, яке, на відміну від звичайного, становить всього 50 метрів дистанції. Після останньої стрільби чоловіки біжать ще одне коло навколо стадіону, що становить 1300 метрів, а потім фінішують.

Учасники гонки

 

 Ванесса Гінц / Бенедикт Долль
Яніна Геттіх / Ерік Лессер
 Ліза Тереза Гаузер / Фелікс Ляйтнер
 Доротея Вірер / Лукас Гофер
Емма Лундер / Скотт Гоу
Юлія Джима / Дмитро Підручний
Маркета Давідова / Міхал Крчмарж
Марі Едер / Теро Сеппяля
Лєна Хеккі / Йоша Буркгальтер
Євгенія Буртасова / Матвій Єлісєєв

Другий рік поспіль через COVID-19 у Різдвяній гонці не братимуть участі норвежці, яким не було рівних два роки тому, і французи, тому склад учасників не такий зірковий, як хотілося б. Також не побачимо ми на лижні шведів, які дуже добре розпочали сезон на Кубку світу. А от Німеччина як організатор делегувала одразу дві команди. Для World Team Challenge це не рідкість, але все ж таки в «допандемійному» 2019 році всі 10 дуетів представляли різні країни.

У цій гонці найважливішим компонентом є стрільба - її точність і швидкість, оскільки на дистанції багато відіграти неможливо. Як мінімум, тому що дуже коротке коло, а як максимум - заважає досить вузька траса, у зв'язку з чим дуже непросто маневрувати. Тому фаворитами насамперед будуть снайпери, але за великим рахунком шанси на успіх є у всіх.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ліза Тереза Гаузер

До головних фаворитів я відніс би австрійців Лізу Терезу Гаузер та Фелікса Ляйтнера. Ліза останнім часом входить до числа топ-біатлоністок, здатних боротися за медалі практично в кожній особистій гонці. Феліксу поки що тільки 24 роки, але він уже показав, що дуже добре виступає у контактних гонках і в недалекому майбутньому може стати обличчям чоловічого австрійського біатлону.

Чи не найдосвідченішими є італійці Доротея Вірер та Лукас Гофер, які рік у рік виступають цим складом. У 2018 році їм вдалося тріумфувати в шоу-гонці, але тоді і Вірер, і Гофер були більш значущими фігурами в біатлоні. Цей сезон для них складається не дуже вдало, проте досвід має допомогти їм забігти як мінімум на п'єдестал пошани.

Також варто виділити чеську команду. Маркета Давідова є відмінним стрільцем, що доводять статус чинної чемпіонки світу в індивідуальній гонці, а також перемога у цій же дисципліні на старті сезону. Міхал Крчмарж теж стріляє дуже непогано, саме завдяки влучності він в одному з нещодавніх персьютів в Естерсунді фінішував четвертим.

У трійці призерів є чималі шанси побачити один із німецьких тандемів. Якщо судити за останніми результатами, Ванесса Гінц та Бенедикт Долль повинні бути вище, ніж Яніна Геттіх і Ерік Лессер. Проте всім чотирьом допомагатимуть рідні стіни.

Facebook. Юлія Джима та Дмитро Підручний

Дуже симпатично виглядає український дует. Юлія Джима – олімпійська чемпіонка та багаторазова призерка чемпіонатів світу в естафеті, а Дмитро Підручний – чемпіон світу 2019 року в гонці переслідування. Якщо «зірки зійдуться», у Юлії та Дмитра будуть усі шанси зробити новорічний подарунок і собі, і всім українським уболівальникам.

Резервним складом представлена ​​Росія. 28-річні Євгенія Буртасова та Матвій Єлісєєв на даний момент не входять до основної збірної Росії, тому змушені виступати на Кубку IBU. Для них ця гонка, перш за все, шанс заробити, і хороша робота на вогневих рубежах може допомогти їм досягти успіху. До речі, минулого року Єлісєєв здобув перемогу у парі з Євгенією Павловою.

До аутсайдерів можна зарахувати фінів Марі Едер та Теро Сеппяля, канадців Ему Лундер та Скотта Гоу, а також швейцарців Лєну Хеккі та Йошу Буркхальтера. Всі ці пари «на папері» матимуть багато промахів на вогневих рубежах.

Виступи українців

 

Україна вже 14-й раз поспіль має своїх представників у виставковій гонці, тож нашою участю давно нікого не здивувати. Капітан чоловічої збірної Дмитро Підручний втретє поспіль виступить у подібних змаганнях. У 2019 році він у парі з Анастасією Меркушиною посів друге місце, а рівно рік тому з Вітою Семеренко фінішував дев'ятим.

Для Джими це буде друга участь у цій шоу-гонці. У 2017 році вона разом із представником Бельгії Міхаелем Рьошем посіла п'яте місце. Тоді українських чоловіків-біатлоністів організатори чомусь уперше за останні роки не запросили.

На Різдвяних гонках наші біатлоністи багато разів фінішували у топ-3, а двічі взагалі перемагали. Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля були найкращими у 2008-му, а у 2014-му не було рівних Валі Семеренко та Сергію Семенову.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сергій Семенов та Валя Семеренко

Хвостенко, Дериземля, Семенов та Валя Семеренко завдяки перемогам мали виняткову можливість порушити спортивний режим і спробувати справжнє німецьке пиво з величезного келиха-кубка. А на додачу отримали пристойні призові.

До речі, традиція вручати пиво переможцям залишилася, а сума призових зростає з року в рік. Тож Підручному та Джимі буде за що боротися.

Розклад трансляцій

19:00 – мас-старт;

20:00 – гонка переслідування.

Телеканал «UA:Перший» не показуватиме змагання, оскільки воно не входить до переліку таких, які громадський мовник має право транслювати на території України. Але подивитися Різдвяну гонку у прямому ефірі можна буде на телеканалі Eurosport 1.

А для тих, у кого не буде можливості бачити на власні очі, Sport.ua проведе аудіотрансляцію всіх стартів у рамках шоу-гонки.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(57)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
rosti79
почетное 10 место обеспечено! В десятку лучших войдут!