Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 23 грудня 2021, 14:04
5980
3

5 доказів того, що Аякс видав феноменальну кампанію у групі ЛЧ

Нідерландці стали однією з трьох команд, котрим вдалося набрати 18 очок у 6 поєдинках

| Оновлено 23 грудня 2021, 14:04
5980
3
5 доказів того, що Аякс видав феноменальну кампанію у групі ЛЧ
Getty Images/Global Images Ukraine

Поточний розіграш Ліги чемпіонів вже на груповій стадії подарував уболівальникам кілька сенсацій зі знаком мінус. Йдеться, насамперед, про виліт з єврокубків «Мілана», який фінішував на останньому місці в квартеті з «Ліверпулем», «Атлетіко» та «Порту», ​​а також про невдачі «Барселони» й дортмундської «Боруссії», які зуміли пробитися до євровесни, але лише у плей-оф Ліги Європи.

Однією ж із сенсацій зі знаком «плюс» на груповій стадії цієї Ліги чемпіонів, безперечно, став «Аякс». Амстердамська команда під керівництвом 51-річного Еріка тен Хага зуміла здобути історичний для себе результат – виграла всі шість матчів у групі, наколотивши у ворота суперників 20 м'ячів. Кращих показників досягла лише «Баварія», але мюнхенці – це давно відома машина із перемелювання опору суперників, а ось старанність та успіхи «Аякса» заслуговують на окрему увагу, тим більше, що у 1/8 фіналу нідерландському топ-клубу в опоненти дісталася «Бенфіка», а це означає, що підопічні тен Хага мають непогані шанси як мінімум на чвертьфінал турніру.

Що ж, подивимося на найцікавіші з погляду статистики факти, котрі характеризують феноменальну кампанію «Аякса» у Лізі чемпіонів-2021/22.

1. Алле – гольова машина

Напевно, у «Вест Хемі» досі журяться, чому так і не змогли допомогти розкрити свій гольовий потенціал івуарійському форварду Себастьяну Алле. Його «молотобійці» підписали влітку 2019 року з «Айнтрахта» за 50 мільйонів євро, але через півтора роки вирішили продати в «Аякс» за вдвічі меншу суму – 22 мільйони євро. Все тому, що у 54 матчах за «Вест Хем» Себастьян забив лише 14 м'ячів, і цього виявилося замало для вимогливих керівників та вболівальників лондонців.

Getty Images/Global Images Ukraine

Перейшовши в «Аякс», Алле досить швидко перетворився на гольового монстра, і його забиті м'ячі суттєво зумовили успіх амстердамців на груповій стадії. У шести поєдинках Ліги чемпіонів Себастьян наколотив 10 м'ячів, і нині є найкращим бомбардиром сезону. Крім того, Алле повторив грандіозний рекорд Кріштіану Роналду, який до цього був єдиним футболістом в історії Ліги чемпіонів, що забивав у кожному із шести поєдинків на груповій стадії. Як би дивно це не звучало, але в даному контексті в один ряд із іменитим португальцем встати вдалося не Ліонелю Мессі або Роберту Левандовськи, а куди скромнішому з погляду піару та популярності Себастьяну Алле.

 

 

 

Більше того, Алле став першим в історії Ліги чемпіонів гравцем, якому вдалося забити в шести поспіль прем'єрних матчах турніру. Справа в тому, що нинішня участь у найпрестижнішому клубному турнірі континенту є дебютною для івуарійського нападника. Також Себастьян побив рекорд Ерлінга Холанда та став гравцем, якому максимально швидко підкорилася планка у 10 забитих м'ячів у турнірі. Норвежцю для такого досягнення потрібно було провести сім поєдинків, тоді як представнику Кот-д'Івуару – шість.

2. Аякс – перша команда ЛЧ-2021/22, яка забила 20 м'ячів

З урахуванням того, що «Аякс» завершував груповий турнір матчем у вівторок, а «Баварія» - у середу, саме амстердамцям вдалося стати першою командою поточного розіграшу, якій підкорилася планка у 20 забитих м'ячів. Вийти на такий рубіж чемпіону Нідерландів допомогла, звичайно ж, божевільна результативність Себастьяна Алле, а також чотири забиті м'ячі у шостому турі у ворота лісабонського «Спортінга» в матчі, котрий не мав для «Аякса» турнірної мотивації.

Для «Аякса» цей груповий турнір Ліги чемпіонів став найрезультативнішим в історії клубу, а в середу обійти підопічних тен Хага за кількістю голів у поточному розіграші змогла «Баварія», яка розбила «Барселону» із рахунком 3:0 й зупинилася на показнику у 22 забитих м'ячі.

Примітно, що позаду «Аякса» за кількістю забитих м'ячів у цій Лізі чемпіонів залишилося чимало топ-клубів, серед яких можна виділити «Манчестер Сіті» (18), «Ліверпуль» (17), «Реал» та «Парі Сен-Жермен» (по 14), «Челсі» (13).

3. Пала ексклюзивність досягнення Спартака

Набравши 18 очок у шести матчах на груповій стадії Ліги чемпіонів в рамках одного її розіграшу, «Аякс» приєднався до когорти з лише дев'яти команд, яким раніше подібне вдавалося в історії. Крім того, амстердамці звели нанівець своєрідну ексклюзивність досягнення московського «Спартака», який до сезону-2021/22 залишався єдиним клубом з-за меж топ-5 чемпіонатів, що набирав 18 очок на груповій стадії.

Російська команда свій рекорд відзначила у далекому вже розіграші Ліги чемпіонів-1995/96. Тоді в одній групі з «червоно-білими» опинилися англійський «Блекберн», норвезький «Русенборг» та польська «Легія». Москвичі забили опонентам 15 м'ячів, пропустивши лише 4, але вже в першому раунді плей-оф, котрим тоді була стадія чвертьфіналів, вилетіли від французького «Нанта» за підсумками двох зустрічей (2:0, 2:2).

4. Лідери з просування м'яча та гостроти передач

«Аякс» став третім після матчів групової стадії Ліги чемпіонів за середньоматчовим показником володіння м'ячем. З цифрою у 60,9% амстердамці поступаються лише «Челсі» (64,2%) та «Ліверпулю» (62,3%). При цьому, команда тен Хага видала ряд вражаючих показників, що стосуються гри в пас, гостроти та просування м'яча.

Getty Images/Global Images Ukraine

Зокрема, саме «Аякс» нині найкращий у Лізі чемпіонів із просування м'яча. На рахунку чемпіона Нідерландів 551 пас із просуванням, що перевищує показники найближчих переслідувачів – «Ліверпуля» (519) та «Баварії» (513). Найкращим у турнірі «Аякс» є і за ключовими пасами – їх в активі підопічних тен Хага 47, що більше, ніж у «Реала» (44), «Манчестер Сіті» (44), «Інтера» (37), «Баварії» (37) та інших.

При цьому, у команді немає культу передач заради передач. За індексом передач «Аякс» лише 12-й у цій Лізі чемпіонів з показником 12,6 пасів на хвилину володіння м'ячем. Це менше, ніж у трійки лідерів, до якої входять «Реал» (17,3), «Челсі» (17,2) та «Парі Сен-Жермен» (17), а також ніж у «Шахтаря», який знаходиться на сьомому рядку за цим компонентом (16).

5. Забили п'ять голів в одному матчі вперше за останні 26 років

«Аякс» видав фантастичний перший матч у поточному розіграші Ліги чемпіонів, коли на виїзді розгромив лісабонський «Спортінг» з рахунком 5:1. Для амстердамців цей випадок виявився лише третім у клубній історії, коли вони забивали п'ять або більше м'ячів у розіграші Ліги чемпіонів. Востаннє таке нідерландській команді вдавалося зробити понад чверть століття тому – у 1995 році «Аякс» спершу розбив «Баварію» (5:2) у квітні, а потім «Ференцварош» (5:1) у вересні. Примітно, що в тих сезонах амстердамці діставались фіналів турніру – 1995-го виграли у «Мілана» (1:0), а 1996-го в серії пенальті програли «Ювентусу» (1:1, 2:4).

P.S. Виставили найдосвідченіший склад у XXI столітті

На завершення ще трохи цікавої статистики. Якщо в минулому розіграші Ліги чемпіонів «Аякс» входив у трійку наймолодших команд на груповій стадії (середній вік 25,5 років амстердамців поступався лише показникам «Динамо» та «Шахтаря»), то в сезоні-2021/22 чемпіон Нідерландів опинився лише на 11-му рядку в цьому компоненті.

Більше того, у поєдинку першого туру проти «Спортінга» середній вік команди «Аякса» становив 26,5 років, і цей колектив виявився найдосвідченішим в історії виступів амстердамців у Лізі чемпіонів у ХХІ столітті. Ще більш «ветеранистим» склад «Аякса» був у грудні 1998 року, коли на матч проти «Порту» вийшла команда, середній вік якої склав 27,3 роки. Це щось більше, ніж просто цікавий статистичний факт, адже останнім часом «Аякс» виразно взяв курс зі зміни стратегії, залучаючи в першу команду досвідченіших гравців у їхні пікові роки (останні приклади – Стівен Бергейс, Себастьян Алле, повернення Деві Классена та Дейлі Блінда, а також покупка Душана Тадіча із «Саутгемптона» влітку 2018-го).

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
New Zealander
Ну ось будь-ласка. Знайшлося місце в цій статті і нашому Шахтарю: "а також ніж у «Шахтаря», який знаходиться на сьомому рядку за цим компонентом (індекс передач) ". Пишаємося що в чомусь мы кращі за Аякс і багато інших топів. А де ж рядки про Динамо, Василенко як так?