Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок Девіса
| Оновлено 24 грудня 2021, 01:55
2589
1

Євген ЗУКІН: «Ставлення наших тенісистів до гри за збірну треба змінювати»

Віце-президент Федерації тенісу України підвів підсумки сезону

| Оновлено 24 грудня 2021, 01:55
2589
1
Євген ЗУКІН: «Ставлення наших тенісистів до гри за збірну треба змінювати»
ФТУ. Євген Зукін

Віце-президент Федерації тенісу України Євген Зукін, якого переобрали в Комітет Кубку Девіса, розповів Sport.ua про майбутню зміну поколінь у чоловічій збірній, наслідки реформ Кубку Девіса і Кубку Біллі Джин Кінг, а також про суперників українських збірних у 2022 році.

- Що можна сказати про виступ збірної України в матчі Кубку Девіса з Норвегією? Які причини поразки?
- Протистояння з Норвегією було програне в перший день, після першого матчу. Це абсолютно зрозуміло. Дива не сталося у другий день, хоча воно було дуже близько. Стаховський зіграв один з найкращих своїх матчів взагалі. Про це кажуть навіть ті, хто бачили більше його матчів, ніж я. Трішки не вистачило, щоб створити сенсацію, і дати нам шанс зіграти вирішальний матч, в якому, на мою думку, збірна України була б фаворитом. Це теніс, іноді один м’яч вирішує все. Але головна причина – поразка Марченка в перший день. З таким рахунком, без боротьби. Звичайно, це був ключовий момент.

- Чи можна було передбачити, що в Марченка настільки не піде гра? Чи він банально перехвилювався?  
- Звичайно, перехвилювався. Перед матчем всім всередині команди здавалося, що поставити дуже досвідченого Іллю в перший день правильне рішення, але результат показав, що це було помилкою.

- Наступні наші суперники будуть слабші – команда Барбадосу (4-5 березня - прим.). Можливо, говорили вже із Стаховським, чи не захоче він все ж завершити кар’єру в Києві перед батьками і рідними вболівальниками?
- В Сергія вже є інші плани щодо його майбутнього. Він офіційно завершив кар’єру у збірній України.

Щодо матчу з Барбадосом, ми ще не зустрічалися з капітаном, але мені здається, що це саме той момент, коли потрібно дати шанс нашим молодим тенісистам, щоб вони мали досвід «живих» матчів Кубку Девіса. Потрібно відверто визнати, що нам дуже пощастило із жеребкуванням. Єдине, що можна було б злітати в Барбадос, кажуть, що там гарна погода. Але будемо грати, скоріше за все, у Києві. Зараз ми обговорюємо це питання з Міжнародною федерацією тенісу (ITF). На жаль, у нас не так багато місць, де ми можемо грати матчі Кубку Девіса. Зараз ми сконцентровані на тому, щоб зіграти цей матч у столиці. Найімовірніше, це буде в тенісному клубі Tennis Park. Навряд чи цей матч може викликати дуже великий інтерес серед публіки, але для нас він зі спортивної точки зору дуже важливий. Можливо, навіть більш важливий, ніж з Норвегією. Тому що потрібно загравати нових гравців, треба ставити їх на «живі» матчі, створювати нову команду.

- Щодо нових гравців. Цього року В'ячеслав Бєлінський закінчив сезон у топ-5 юніорського рейтингу. Що можете сказати про його перспективи, чи допомагає йому федерація?  
- Звісно, допомагає. Цілий рік він їздить на змагання за кошти ФТУ і на один із найпрестижніших юніорських турнірів Eddie Herr, який він недавно виграв, ми також його відряджали. Цей рік він боровся з травмами, зараз Бєлінський візьме невелику паузу, щоб підлікуватися, і вже після цього розпочне повноцінну дорослу кар’єру. Звісно, якщо не буде протипоказань, ми плануємо долучати його до збірної вже на матчі з Барбадосом, адже рівень його гри доволі високий навіть як для дорослого гравця. Ми дуже раді, що в нього вийшов такий успішний рік, все це на фоні постійної травми ліктя. Найголовніше зараз для В'ячеслава – повністю видужати. Будемо намагатися, щоб пройшло без оперативних втручань. Сподіваємося, що спортсмен ще молодий, регенерація на високому рівні, має допомогти фізична терапія.

- Цього року вперше за довгий час в Україні провели змагання серії ATP Challenger Tour. Як можете оцінити результати і чи можливо підвищувати статус? 
- У ФТУ виникла ідея, що підтягнулися гравці, яким потрібен челленджер. Ми звернулися до наших партнерів, голови Федерації тенісу міста Києва та власника клубу Tennis Park Андрія Комара з ініціативою провести спільними зусиллями такі змагання. Буквально від першої розмови про це до самого турніру пройшло 6 місяців. Ми вважаємо, що змагання відбулися дуже добре, в ATP залишилися задоволеними, гравці також. Перша і основна мета – закріпитися, щоб Kyiv Open був не одноразовою акцією, а проводився кожного року, мав своє місце в календарі. Щоб гравці знали, що це гарний турнір і приїжджали сюди. 

Себастьян Баез, який став фіналістом, вже у топ-100, грав у Мілані на змаганнях Next Gen. Тобто саме на таких молодих зірочок ми розраховуємо, дуже сподіваємося, що це будуть також і українці.

- Вболівальники часто запитують, чому, маючи стільки сильних тенісисток, у нас немає хоча б змагань WTA 250? Скільки потрібно фінансів для проведення таких турнірів?  
- Це дуже багато коштує. Якщо ви тільки подивитесь на призовий фонд, то відразу ж зрозумієте, що це зовсім інші гроші. Де їх в Україні можна знайти? Ми ж розуміємо економічну ситуацію, легшою і кращою вона не стає. Все абсолютно навпаки. Наразі не бачу перспектив для проведення таких турнірів. Єдині, в кого є ще гроші, – це держава. Тому що приватній компанії зробити це дуже складно. Ми з великими зусиллями знаходимо гроші на челленджер, де призовий фонд 52 тисячі доларів, а ми кажемо про змагання, де 300 тисяч призовий фонд, плюс ліцензія WTA, плюс велика кількість інших витрат. Тому поки що можливості не бачу, але дуже б хотілося, щоб наші дівчата мали додаткову можливість зіграти вдома.

Наступного року в нас може бути ще один матч Кубку Біллі Джин Кінг, таке можливо. Якщо ми обіграємо команду США (14-15 квітня), то гратимемо у Фіналі, а якщо ні, то намагатимемося залишитися на стадії Кваліфікації.

Зараз Кубок Біллі Джин Кінг і Кубок Девіса проходять стадію трансформації, але система вже не повинна змінюватися. Вже скоро ми до цього звикнемо. Що стосується чоловіків, незалежно від результату матчу проти Барбадосу, у вересні ми будемо грати ще одну зустріч.

- Ілля Марченко в недавньому інтерв’ю заявив, що після зміни формату федерація отримує солідну суму від ITF, з якої потім виділяють гроші гравцям збірної. Скільки зараз заробляють гравці національної команди?
- Ми ці суми не оголошуємо, але вони великі. Це більше, ніж гравці заробляють на будь-яких змаганнях за виключенням турнірів Grand Slam, коли вони туди потрапляють. Кубок Девіса для наших тенісистів – №1 в їхній відомості про доходи серед інших змагань. Загалом хочу сказати, що слова Марченка не відповідають дійсності, федерація продовжує втрачати гроші на Кубку Девіса. Єдині, хто заробляє на цьому турнірі, – гравці. Їхнє ставлення до ігор за країну викликає деяке занепокоєння, його потрібно змінювати. Але це їхній вибір, вони так вважають за потрібне. Не розумію, як можна робити ще такі заяви, коли Кубок Девіса – це найбільший їхній заробіток за рік.

Щодо зміни формату, то ITF і раніше виплачувала певну частину коштів на проведення матчів. Але суть реформи Кубку Девіса полягала в тому, що раніше основні витрати несли національні федерації. З часом федерації вже не могли нести такі витрати, і турнір втрачав гравців, бо їм не могли платити стільки, скільки вони хотіли. Виходило так, що змагання втрачає свій статус через відсутність найкращих тенісистів. Це було і в Світовій групі, і в Першій. З цим треба було щось робити, були проведені дослідження. Організатори зрозуміли, що формат потрібно змінювати на такий, який буде генерувати більше грошей, щоб розподіляти їх між федераціями.

Але це не футбол, коли ти потрапив до Ліги чемпіонів і залишився в плюсі. ФТУ завжди в мінусі, що на Кубку Девіса, що на Кубку Біллі Джин Кінг. Після реформи цей мінус став менший, ніж до цього. От і все. У всьому світі є проблема того, що гравці за виступи у складі своїх національних збірних вимагають ще більші гроші, ніж вони заробляють в Турі.

- Ви були на Фіналі Кубку Девіса у Мадриді. Поділіться враженнями.
- Як у члена Комітету Кубку Девіса у ITF в мене була можливість приїхати на засідання на кілька днів раніше і побачити більше тенісу, оцінити організацію. Останнього разу Фінал був у 2019 році, він був набагато гіршим. Зараз вже дуже багато помилок виправлено. Я вважаю, що проведення було на високому рівні, було багато глядачів. Вболівальники нейтральні, за виключенням двох секторів, які підтримували збірні, що грали. Це круте шоу, воно інтерактивне, цікаве, дуже емоційне. Ті емоції, які були у Джоковича, можна побачити лише не турнірах Великого Шолома або на Олімпійських іграх. На звичайному турнірі АТР ви ніколи не побачите такого. Тому я вважаю, що Кубок Девіса повертається як один із найважливіших турнірів у світі.

Незважаючи на всю критику, на всю ностальгію, можу сказати, що ті матчі, які відбуваються у однієї з команд вдома, вони хоч і більш емоційні, але нерентабельні. В цьому форматі є шанс, що змагання будуть окупними, і ми будемо бачити першу і другу ракетку світу у Фіналі. Це і є головна мета.

- Чи відомий вже попередній склад жіночої збірної, яка в квітні наступного року буде грати на виїзді проти команди США?
- Поки що такої інформації немає. Наразі хтось відпочиває, хтось готується до нового сезону. Але капітан команди постійно знаходиться з ними на зв’язку. Ми будемо сподіватися, що всі найсильніші зможуть полетіти до США і перемогти рекордсменок за кількістю титулів у цьому змаганні.

- Як оціните наші шанси?
- Напевно, вони фаворитки. Також буде дуже важливо, хто буде грати з американок. Але ми точно будемо мати шанси на успіх.

-  Цьогоріч найбільший скандал в українському тенісі стався з «допінговою справою» Даяни Ястремської. Чи можна виправдувальний вирок після піврічної боротьби на тлі провального сезону назвати перемогою?
- Стався нещасний випадок, через це випав цілий сезон. Нічого безслідно не проходить, це вдарило по впевненості тенісистки. Дуже приємно, що справедливість була відновлена, але рік втрачений. Якщо ви дивилися останні матчі, то Даяна, маючи перевагу, не могла завершувати матчі на свою користь. Такого раніше не було. Але вона продовжує грати в дуже якісний теніс. Частково Даяна вже подолала цей бар’єр, дуже сподіваюся, що з нового сезону вона зможе стабільно перегравати суперниць, за яких вона набагато сильніша. Будемо сподіватися, що наступний сезон стане для неї роком повернення на найвищі щаблі світового рейтингу. 

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pecherytsja88
Так нехай віце-президент Федерації тенісу України Євген Зукін візьме ракетку і зіграє за збірну. Потім сам собі заплатить!