Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 11 грудня 2021, 17:27
15683
8

Еден Азар: настав час закінчувати «вершковий» кошмар

Бельгієць хотів стати зіркою Мадрида, але після провалу йому варто якнайшвидше змінити обстановку

| Оновлено 11 грудня 2021, 17:27
15683
8
Еден Азар: настав час закінчувати «вершковий» кошмар
Getty Images/Global Images Ukraine. Еден Азар

Влітку 2012 року Еден Азар перебрався до «Челсі» з «Лілля» за 35 мільйонів євро, і досить швидко зумів проявити себе, ставши однією з ключових зірок англійської Прем'єр-ліги. У стані «синіх» бельгієць провів сім років, ставши володарем шести трофеїв – мова про два чемпіонства в Англії, дві перемоги в Лізі Європи, а також тріумфи в Кубку Англії та Кубку ліги.

Втім, найголовнішого – перемоги у Лізі чемпіонів – Азару у «Челсі» дуже не вистачало. На континенті тоді як раз господарював «Реал», який з 2013 по 2018 роки виграв чотири з п'яти розіграшів найпрестижнішого клубного турніру Європи. Тому, коли у «бланкос» виник інтерес до підписання Едена, недивно, що бельгієць гаряче підтримав можливість такого трансферу. У «Челсі», звичайно, були не в захваті від відходу однієї зі своїх зірок, але в результаті максимум, на який спромоглися лондонці, - це заробити якомога більше на угоді. У результаті в липні 2019-го Азар відлетів до Мадрида, а на рахунки лондонського клубу надійшли 115 мільйонів євро.

Купівля Азара загалом чудово вписувалася в колишню концепцію формування команди президентом клубу Флорентіно Пересом. Ще у свою першу каденцію цей функціонер волів підписувати до табору «бланкос» справжніх зірок світового футболу. Саме так у Мадриді опинилися Луїш Фігу, Роналдо, Зінедін Зідан, Девід Бекхем, Майкл Оуен, Робіньо, Кака та інші. І хоча останнім часом Перес став більш економним і акуратним на трансферному ринку, іноді його все-таки «прориває», тим більше, що ще за рік до прибуття Азара «Сантьяго Бернабеу» залишив колишній герой цієї культової арени – Кріштіану Роналду.

На момент трансферу в «Реал» Еден Азар дійсно за своїм статусом та здібностями вважався максимально близьким за рівнем до Кріштіану Роналду та Ліонеля Мессі. Бельгійцю, щоб справді піднятися з португальцем та аргентинцем на плюс-мінус один рівень не вистачало лише виграшу «Золотого м'яча», але переїзд до Мадриду та потенційні гучні перемоги із «вершковими» обіцяли швидко виправити цю проблему.

Getty Images/Global Images Ukraine

У «Реалі» не пошкодували грошей на підписання Азара. Крім 115 мільйонів євро, які були виплачені «Челсі» у якості відступних, бельгієць також отримав досить «жирні» умови особистого контракту. За неофіційною інформацією, за умовами 5-річного договору Азар заробляє у столиці Іспанії 468 тисяч євро на тиждень. Але довіра до Едена виявилася не лише в грошах – бельгієць отримав культовий сьомий номер у команді, під яким раніше грали такі легенди «бланкос», як Кріштіану Роналду, Рауль Гонсалес та Еміліо Бутрагеньо.

Але через два з половиною роки після покупки Азара вболівальники «Реала» більше не відчувають жодного ентузіазму щодо його присутності на «Сантьяго Бернабеу». У 54 матчах Еден забив лише 5 м'ячів і віддав 9 результативних передач – вкрай скромні показники, які й поряд не стоять із феноменальною результативністю бельгійця у «Челсі» (110 голів та 92 асисти у 352 поєдинках).

Більше того, після приходу Азара «Реал» перестав бути конкурентоспроможним на європейській арені. В останніх двох сезонах мадридці не змогли жодного разу дістатися фіналу. Зокрема, у ЛЧ-2019/20 на їхньому шляху вже у 1/8 фіналу став «Манчестер Сіті», а в минулому розіграші найпрестижнішого єврокубку «бланкос» у півфіналі зупинив майбутній тріумфатор «Челсі». В іспанській Ла Лізі «Реалу» вдалося виграти чемпіонство в сезоні-2019/20, але персональної заслуги Азара у цьому титулі мадридців немає – на його рахунку лише 1 забитий м'яч та 3 результативні передачі у 16 ​​поєдинках, а це показники гравця ротації, але ніяк не беззаперечного лідера колективу, яким мав стати бельгієць.

Ключовою проблемою Азара у Мадриді є неймовірна кількість травм. З моменту переходу в «Реал» Еден через різні пошкодження, вести облік яким втомилися, напевно, вже навіть ескулапи мадридців, пропустив сумарно 419 днів (більше року з двох з половиною перебування у клубі!), які вмістили 58 офіційних поєдинків команди. Фактично на полі Азар з'являється рідше, ніж проводить часу у лазареті, особливо за вирахуванням відпустки та інших вихідних днів, які отримують футболісти «Реала».

Getty Images/Global Images Ukraine

Важливим фактором, крім травм, який заважає Азару заграти в «Реалі» на колишньому рівні, є проблема зайвої ваги. Щоразу, коли Еден пропускає якусь частину тренувального процесу команди, він повертається до роботи із «додатковими» кілограмами. У соціальних мережах як фанати, так і недоброзичливці «вершкових» сходяться на одному жарті, який каже, що швидкість відновлення від травм у Азара в «Реалі» явно нижча, ніж швидкість набору ваги. І це неймовірно дивно чути по відношенню до футболіста, якого ще недавно намагалися ставити в один рівень з Роналду та Мессі.

Нещодавно 34-річний аргентинець отримав свій сьомий «Золотий м'яч», 36-річний португалець став першим футболістом в історії, який забив більше 800 м'ячів у офіційних матчах, а ось 30-річний Еден Азар здається таким собі дідуганом, якому всерйоз пора задуматися над завершенням професійної кар'єри. Ні для кого більше Азар не є суперзіркою світового футболу, яким залишався бразилець Роналдо, навіть попри свої травми та зайву вагу. Бельгієць нині – це просто важкий, повільний і дуже чутливий до травм ветеран, подальші перспективи якого на топ-рівні здаються вельми туманними.

Якщо на момент покупки в «Реалі» вважали, що Азар з його технікою і баченням поля зможе легко підкорити Ла Лігу, то в результаті цей чемпіонат і клуб стали справжнім «цвинтарем» кар'єри талановитого бельгійця. У «бланкос», які вже мали у своєму складі такого одіозного гравця в особі Гарета Бейла, тепер одразу дві такі проблеми. Але якщо валлієць чимало зробив для «Реала» у свої перші роки виступів, то бельгієць – це чистої води трансферний провал, виправдати який не вийде ніяк та ніколи.

Тому недивно, що напередодні січневого вікна у пресі активно виникають нові плітки щодо можливого від'їзду Азара з «Сантьяго Бернабеу». «Реалу» варто спробувати повернути хоча б частину своїх інвестицій у бельгійця. Нині говорять про 40 мільйонів євро, котрі за Едена нібито готовий викласти «Ньюкасл», який раптово став багатеньким, але з точки зору результатів залишається кризовим.

Напевно, така угода була б ідеальним рішенням для всіх сторін. «Реалу» вона дозволила б розчистити склад від футболіста, котрого там просто не повинно бути. «Ньюкасл» отримав би колишню зірку світового футболу, на раптові спалахи якої можна було б сподіватися в окремих матчах або, можливо, навіть протягом цілого сезону. А сам Азар… Здається, йому настав час закінчувати свою мадридську пригоду, що перетворилася на справжнісінький «вершковий» кошмар. Тим паче, що у стані «сорок» Еден, вочевидь, зможе заробити на безбідну старість не менше, якщо не більше, ніж у Мадриді.

Оцініть матеріал
(93)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа
Футбол | 04 травня 2024, 16:38 3
Вперше з 2002 року. Відомий клуб вийшов в АПЛ + пари плей-оф Чемпіоншипа

Завершено регулярний сезон у Чемпіоншипі, в АПЛ вийшли Лестер та Іпсвіч

Мегафайту не буде. Екссуперник Гвоздика зірвав бій за абсолют
Бокс | 04 травня 2024, 08:50 1
Мегафайту не буде. Екссуперник Гвоздика зірвав бій за абсолют

Поєдинок Бівол – Бетербієв у визначений термін не відбудеться

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
руслан халитов
Кто ставил это недоразумение в ряд с месси и роном?! Это смех . Нигде и никогда он и близко так не играл как они
Mac_Gyver
Не понимаю как у профессионального футболиста могут быть проблемы с лишним весом. Он что, одними эклерами питается и на тренировки не ходит?
sl1d3r1985
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Александр Лук'янюк
В МИНАЙ!!!!!
-smart--Forever
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил