Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 03 травня 2022, 17:54
716
0

Андрій МЕЛЬНИК: «У збірних України є всі умови для успіху»

Президент федерації про підготовку до ЄВРО

| Оновлено 03 травня 2022, 17:54
716
0
Андрій МЕЛЬНИК: «У збірних України є всі умови для успіху»

Президент Федерації гандболу України Андрій Мельник поділився зі sport.ua новинами та роздумами щодо підготовки національної чоловічої збірної України до чемпіонату Європи-2022.

- Чи зіграє на чемпіонаті Європи-2022 один із лідерів збірної України Станіслав Жуков, який через травму пропустив збори в Угорщині?

– Стас Жуков має серйозну травму. Генеральний секретар ФГУ Олександр Гладун та лікарі перебувають у постійному контакті з клубом Жукова. Цікавляться його станом. Поки ми не можемо сказати, коли Стас повернеться до ладу. Це залежить від багатьох факторів. Ми сподіваємося, що він відновиться якнайшвидше.

- Гравці збірної України дуже позитивно відгукуються про роботу з новим тренером команди німецьким фахівцем Міхаелем Біглером. А як сам Біглер оцінює початок роботи із нашою збірною?

– Ми постійно спілкувалися із Біглером під час зборів в Угорщині. Було дуже цікаво дізнатися про погляд нового фахівця, людину з іншим менталітетом та взагалі іншим баченням гандболу. Ще до початку збору Міхаель почав вивчати інформацію про кожного гравця. Ми готували для нього нарізки, він сам дивився записи матчів. І за цими даними вирішував, кого запрошувати на збори.

Біглер сказав, що він уже знає наших хлопців, бо достатньо бачив їх у справі. Він вважав, що неправильно їх переучувати і ламати їхнє бачення гандболу. При цьому Міхаель звернув увагу на окремі нюанси. Такі як постановка ніг, пересування та, звичайно, психологія. Подивившись і проаналізувавши матчі збірної України, він сказав: «Насамперед мене не влаштовує, як хлопці біжать уперед і, ще важливіше, як вони біжать назад». Тобто, йому не подобається, як відбувається перехід із оборони в напад та, навпаки, повернення з атаки у захист. Також Біглера не задовольняла робота в обороні. Крім того, з кожним гравцем він провів окрему бесіду про психологію.

Це новий підхід до підготовки, з яким наші хлопці ще не стикалися. Дуже добре, що Міхаель зумів їх цим зацікавити, та його ідеї сприйняли позитивно. Адже буває, що коли все виходить, то спортсмени втрачають інтерес. Але в цьому випадку нічого подібного не сталося. Гандболістам було цікаво, і вони поїхали зі зборів у гарному настрої.

Приємно було, що й сам Біглер хвалив гравців, відзначаючи їхню працездатність і бажання. Він хотів, щоб хлопці вийшли із зони комфорту, тренуючись зовсім не так, як у клубах, щоб зрозуміти, на кого можна твердо розраховувати, а з ким доведеться попрощатися. Такий метод міг спричинити і неприйняття. Адже коли спортсмен не хоче щось робити, то показує це своїм виглядом на майданчику та за її межами. На щастя, ми цього не мали.

– На Євро-2022 збірна України потрапила до складної групи з Францією, Хорватією та Сербією, а часу на підготовку не так багато. Чи ставляться перед тренером та командою конкретні завдання?

- Сильний тренер сам ставить перед собою найвищі завдання. Тому що сильна особистість хоче перемагати. Після спілкування з Міхаелем Біглером зрозуміли, що він сам ставить перед собою максимальні цілі. Якщо наставник не вимагатиме від гравців перемагати у кожному матчі, то з ним немає сенсу працювати. Адже зустрічаються тренери, які подають будь-яку перемогу, як визначне досягнення. Особисто мене як керівника Федерації такий підхід не влаштовує. Я вважаю, що якщо поставленої мети не досягнуто, то це провал. І про це слід говорити прямо. Завжди можна знайти якісь виправдання. Але хочеться, щоб ми критично ставилися до себе. І не лише керівники та тренери. Самокритичними мають бути і гравці. Не має значення, чоловіки чи жінки.

Хтось може сказати «Ось у Європі зовсім інші умови». Вважаю, що це відмовки. У нас для збірних України створено всі умови. Повірте, у нас для гравців збірних різного віку створені всі необхідні умови. Спільно з Міністерством молоді та спорту та Національним олімпійським комітетом. Залишилося лише гравцям, тренерам та керівникам повірити у те, що ми можемо перемогти і на чемпіонаті Європи, і на чемпіонаті світу, і на Олімпійських іграх. Всі перемоги та невдачі закладені лише у нашій свідомості. І якщо ми зможемо переступити через ці психологічні бар'єри, то буде результат. М'яч для всіх однаковий. Хто більше тренувався, хто більше в себе повірив, чий колектив був більш згуртованим, той і досягне успіху.

Хороша атмосфера у команді – це основний фактор перемоги. Гандбол – командний вид спорту. Адже кожен гравець – це особистість, кожен має сильний характер. І найголовніше, щоб усі вони стали єдиним цілим. Потрібно вміти створити у колективі позитивний мікроклімат. Це важка кропітка робота, яка лягає на плечі тренера. Його завдання – донести свої ідеї до свідомості та серця спортсмена. Але якийсь гравець навіть дуже хороший, з якихось причин може ментально не підходити під наставника. Тренер має зібрати довкола себе людей, з якими йому буде комфортно. Він має бути впевнений, що кожен спортсмен йому довірятиме і відчуватиме взаємну довіру. І ось коли всі будуть на одній хвилі, тоді буде результат та будуть медалі найвищої проби.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Виграш на характері. Динамо вирвало на виїзді перемогу у Дніпра-1
Футбол | 27 квітня 2024, 15:39 73
Виграш на характері. Динамо вирвало на виїзді перемогу у Дніпра-1

Команда Олександра Шовковського здобула перемогу у меншості

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.