Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 03 грудня 2021, 17:53
10662
5

5 топ-футболістів, які цього сезону повернулися до своїх колишніх клубів

Невеликий список, у якому знайшлося місце і для Кріштіану Роналду

| Оновлено 03 грудня 2021, 17:53
10662
5
5 топ-футболістів, які цього сезону повернулися до своїх колишніх клубів
Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

У сучасному футболі трансферами вже давно нікого не здивуєш. Гравці досить спокійно змінюють один клуб на другий, а через якийсь час йдуть до третього. Хтось надмірно фокусується на частій зміні роботи, інші воліють максимально довго не йти з «насидженого місця». Але іноді трапляється так, що футболісти повертаються туди, де вже виступали – там їх добре знають, розуміють, що можуть отримати з точки зору віддачі, через що подібна співпраця як мінімум на її початковій стадії завжди здається потенційно успішною.

Цьогорічний сезон не став винятком, і в ньому також трапилося чимало трансферів гравців у свої колишні клуби. Виділимо п'ятірку найрезонансніших…

Антуан ГРІЗМАНН

Getty Images/Global Images Ukraine

Француз Антуан Грізманн є одним із найкращих вихованців академії «Реал Сосьєдада» за останні роки. У першій команді «біло-блакитних» форвард, власне, і почав виявляти свої бомбардирські таланти, після чого у його послугах зацікавилося пів Європи. Втім, підписати Грізманна у 2014 році пощастило мадридському «Атлетіко». Для цього «матрацники» заплатили 54 мільйони євро, проте така істотна інвестиція виявилася абсолютно виправданою.

За п'ять років у «Атлетіко» Грізманн зумів виграти з командою Лігу Європи, Суперкубок УЄФА та Суперкубок Іспанії, а також зіграти у фіналі Ліги чемпіонів-2015/16, де «матрацники» лише в серії пенальті поступилися землякам із «Реала». Влітку 2019 року серйозну зацікавленість до Грізманна почала виявляти «Барселона», і в результаті це вилилося у трансфер француза на «Камп Ноу» за 120 мільйонів євро. Втім стати по-справжньому своїм у столиці Каталонії Антуану так і не вдалося. За два сезони француз провів 102 матчі у стані «блаугранас», відзначившись 35 забитими м'ячами.

Влітку нинішнього року «Барселона», яка має серйозні фінансові проблеми, з радістю погодилася відпустити Грізманна назад в «Атлетіко», де знову вирішили за доцільне відновити співпрацю із форвардом. Більше того, «матрацники» ще й максимально вигідно для себе оформили угоду – спочатку йдеться про оренду на рік із зобов'язанням викупу за 40 мільйонів євро. Але також у договорі є опція, яка дозволяє «Атлетіко» влітку 2022 року продовжити оренду француза ще на рік за 10 мільйонів євро, а викупити його контракт уже 2023-го за 30 мільйонів.

Примітно, що поки що Грізманн на «Ванда Метрополітано» не виблискує. У його активі 6 забитих м'ячів і 2 результативні передачі у 18 матчах – непоганий показник, але це зовсім не те, чого Антуан привчив вимогливих фанатів «Атлетіко».

Ешлі ЯНГ

Getty Images/Global Images Ukraine

Ешлі Янгу вдалося заявити про себе у рідному «Вотфорді» та «Астон Віллі», після чого в його кар'єрі виник перший топ-клуб – «Манчестер Юнайтед». Влітку 2011 року манкуніанці заплатили 16 мільйонів фунтів, і на вісім з половиною років отримали відмінного універсала, здатного закрити цілу низку позицій на будь-якому з флангів.

Загалом у складі «Манчестер Юнайтед» Янг провів 261 матч, у яких забив 19 м'ячів та віддав 43 результативні передачі. Потім манкуніанці вирішили, що настав час трохи омолоджувати склад, і Янг виявився непотрібним. Втім, відразу ж йти на пониження англійцю не довелося – його як вільного агента підібрав «Інтер», і в Мілані Янг став чемпіоном Італії.

Проте цьогорічного літа від Янга фактично відмовилися і в «Інтері». У результаті 36-річний фулбек повернувся до Англії, отримавши запрошення від «Астон Вілли», якій раніше вже віддав чотири з половиною роки кар'єри. Незважаючи на солідний вік, у стані бірмінгемців Янг, який має за плечима 39 матчів та 7 голів за збірну Англії, є важливим гравцем першої команди. Він не завжди виходить у старті, проте взяв участь уже у дев'яти із чотирнадцяти зіграних «Астон Віллою» поєдинках АПЛ нинішнього сезону.

Читайте також: Коли в рідних стінах тісно. 10 іспанських голкіперів в Європі

Ромелу ЛУКАКУ

Getty Images/Global Images Ukraine

Про талант Ромелу Лукаку у Європі заговорили дуже рано. У 16 років оціночна вартість цього потужного форварда становила 10 мільйонів євро, а для того, щоб підписати його з «Андерлехта», «Челсі» потрібно було заплатити у півтора рази більше. Але перший захід бельгійця на «Стемфорд Брідж» не виявився вдалим. Його кілька разів відправляли в оренди, поки нарешті влітку 2014 року не продали «Евертону» за 35 мільйонів євро.

У стані «ірисок» Лукаку почав забивати регулярно і багато. У чотирьох поспіль сезонах АПЛ на рахунку бельгійця було не менше 10 голів за чемпіонат, а в 2017-му Ромелу взагалі наколотив 25 м'ячів у 37 матчах, ставши другим після Кейна бомбардиром ліги. Подібні подвиги призвели до того, що влітку 2017 року Лукаку за 85 мільйонів євро перейшов до «Манчестер Юнайтед». Однак якщо Жозе Моуріньо бачив потужного бельгійця у складі своєї команди, то за Уле-Гуннара Сульшера щось у Лукаку пішло не так.

У серпні 2019-го «Манчестер Юнайтед» продав Лукаку в «Інтер» за 74 мільйони євро, і в Мілані бельгієць знову розквітнув, чим допоміг «нерадзуррі» взяти чемпіонство минулого сезону. Щоправда, після цього «Інтер» почав відчувати фінансові проблеми, а Лукаку назад покликав до себе «Челсі». Лондонці заплатили 115 мільйонів євро, і тепер Ромелу знову намагається довести «Стемфорд Брідж», що заслуговує на те, щоб виступати за тамтешню команду. Поки що виходить непогано (4 голи та 1 асист у 13 матчах), але все одно не так чудово, як в «Андерлехті», «Евертоні» чи «Інтері».

Дані АЛВЕС

Розквіт кар'єри Дані Алвеса припав на один із найкращих періодів в історії «Барселони». З 2008 по 2016 роки каталонці разом із бразильцем у складі виграли три Ліги чемпіонів, шість розіграшів Ла Ліги, три клубні чемпіонати світу та ще ряд трофеїв рангом нижче. Тим самим Алвес повністю відпрацював інвестовані в його покупку 35,5 мільйонів євро, які «Барселона» перевела на рахунки «Севільї». Загалом у складі каталонців Дані завоював 23 титули – фантастичний показник, який пояснює особливі почуття бразильця до «блаугранас».

Влітку 2016 року Дані Алвес та «Барселона» прийшли до думки, що їхні подальші шляхи мають розійтися. Внаслідок цього бразилець відбув до «Ювентуса», через рік пішов у «Парі Сен-Жермен», а 2019-го повернувся на батьківщину, підписавши контракт із «Сан-Паулу». Перші два роки у бразильській Серії А фулбек був важливим гравцем для «триколірних», але потім його статус змінився, а у вересні нинішнього року Алвес й зовсім достроково розірвав контракт із «Сан-Паулу». Згодом стало відомо, що Дані запропонував свої послуги «Барселоні», і новий наставник команди Хаві вирішив не відмовлятися від ветерана. У результаті Алвес підписав контракт з мінімальною зарплатою, й до кінця сезону спробує довести, що у свої 38 років ще може бути корисним на такому рівні.

Кріштіану РОНАЛДУ

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2003 році молодий Кріштіану Роналду перебрався з рідного «Спортінга» до «Манчестер Юнайтед», де йому і судилося стати гравцем світового рівня. Алекс Фергюсон був дуже радий, що йому вдалося отримати португальця, і той кожного сезону на «Олд Траффорд» показував прогрес. 2008-го Роналду вперше у кар'єрі завоював «Золотий м'яч», а вже через рік вирішив зробити наступний крок у кар'єрі, підписавши контракт із «Реалом».

Час у Мадриді став, мабуть, золотим у кар'єрі Кріштіану. В Іспанії він остаточно перетворився на одного з найцінніших гравців в історії футболу, причому не лише з фінансового боку питання, а й з точки зору результативності. Суперництво «Реала», де грав Роналду, та «Барселони», кольори якої захищав Мессі, і зовсім довгі роки було одним із найцікавіших у світі футболу. З «Реалом» Роналду виграв чотири Ліги чемпіонів, а всього на його рахунку п'ять перемог у цьому турнірі (вперше тріумфатором змагання португалець ставав ще у МЮ).

У 2018 році Роналду вирішив залишити «Реал», де у нього накопичилося чимало проблемних питань із керівництвом. У результаті португалець перебрався до «Ювентуса», і додав до колекції трофеїв ще два чемпіонства в Італії, але Лігу чемпіонів зі «старою синьйорою» так і не взяв. Багато в чому через це в Турині вирішили по можливості продати зірку, котра старіє, й коли на горизонті з'явився реальний варіант з «Манчестер Сіті», у справу негайно вступив «Манчестер Юнайтед». Подейкують, що «червоні дияволи» спочатку навіть не розглядали можливість такої угоди, але коли зрозуміли, що земляки можуть підписати їхню легенду, схаменулися.

Нині Роналду один із ключових футболістів «Манчестер Юнайтед». Багато в чому від його дій залежить результат команди, а всього португалець забив 12 м'ячів і віддав 2 асисти у 16 ​​матчах. Щоправда, результати команди поки що категорично не влаштовують амбітного Роналду, і той, за чутками, вкрай незадоволений віддачею деяких своїх одноклубників, що в перспективі може привести до потужних конфліктів у роздягальні, в яких навряд чи для МЮ знайдуться переможці.

Оцініть матеріал
(54)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика
Футбол | 25 квітня 2024, 17:13 29
Новий напрямок. Названо два клуби, які претендують на Мудрика

Поки що незрозуміло, чи зайде мова про оренду чи про продаж українця

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 148
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
--smart--Forever--
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kovall
повертуни