Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 19 сiчня 2022, 22:13
5581
2

Естерсунд-2021. Прима, Лесюк та Блашко поспішають на допомогу

Денис Шаховець анонсує другий етап Кубка світу олімпійського сезону-2021/22

| Оновлено 19 сiчня 2022, 22:13
5581
2
Естерсунд-2021. Прима, Лесюк та Блашко поспішають на допомогу
IBU. Дар'я Блашко

З 2 по 5 грудня відбудеться другий етап Кубка світу з біатлону олімпійського сезону-2021/22. Як і перший, він пройде в шведському Естерсунді, але, на відміну від минулого тижня, його програма складається вже з трьох дисциплін.

Незважаючи на те, що біатлоністам не знадобилося здійснювати переїзд, без змін у складах збірних не обійшлося. Особливо вони торкнулися команди України, чия заявка оновилася майже наполовину.

Збірна України

 

Чоловіки: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк.

Жінки: Юлія Джима, Олена Білосюк, Валя Семеренко, Віта Семеренко, Дар'я Блашко, Анастасія Меркушина.

Склад чоловічої збірної поповнили Артем Прима та Тарас Лесюк, які перший змагальний тиждень пропускали за рішенням Юрія Санітри. Старший тренер надав їм відпочинок, щоб вони повністю відновилися після перенесеної коронавірусної інфекції. Нагадаю, на початку листопада чоловіча збірна України була змушена достроково завершити підготовчий збір у Бейтостолені через спалах COVID-19.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Дудченко та Артем Прима

Денис Насико та Андрій Доценко вирушили на Кубок IBU, не зумівши зачепитися за очки на першому етапі. При цьому Насику не вистачило до залікової зони в індивідуальній гонці зовсім небагато, не виключено, що він у майбутньому може отримати ще один шанс проявити себе, якщо продовжить прогресувати. Тим більше, що основна збірна пропускатиме етап Кубка світу у французькому Ансі.

Найменші зміни у жіночій команді. Екс-білоруска Дар'я Блашко, яка здобула дві бронзові медалі у спринтерських гонках на першому етапі Кубка IBU у шведському Ідре, отримала шанс зачепитися за місце в основній команді та боротиметься за путівку на Олімпійські ігри з іменитішими подругами по команді.

Замість неї в Шушен, де цього тижня проходить другий етап Кубка IBU, вирушили дворазова чемпіонка світу серед юніорок Катерина Бех, а також Ірина Петренко, яка пропустила два роки через декрет. Остання мала пробігти індивідуальну гонку в Естерсунді, проте не вийшла на старт через болі в шлунку. На щастя, судячи з другого місця в першому суперспринті сезону, з Петренко все гаразд і незабаром вона все ж таки повернеться на Кубок світу.

Щодо Катерини Бех, то вона пробігла в Естерсунді відразу дві гонки, але в обох не змогла забігти навіть у топ-70. При цьому в спринті вона не мала стартувати, але в день гонки замінила у старт-листі Анастасію Меркушину, яку переслідують проблеми зі здоров'ям. Розглядав Урош Велепець відправити до команди Б і Анастасію, проте вона поки що залишається в Естерсунді. Швидше за все, якщо вона і виступить цього тижня, то на одному з етапів естафети.

Getty Images/Global Images Ukraine. Анастасія Меркушина

Решта світу

 

У чоловічому та жіночому загальних заліках лідерство ділять по два спортсмени. У представників сильної статі на першому рядку француз Сімон Дестьйо та норвежець Йоганнес Бьо, які на першому етапі набрали по 88 очок. В обох в Естерсунді були 3 та 5 місця, тільки Дестьйо краще виступив в індивідуальній гонці, а Йоганнес – у спринті.

У жіночому тоталі ситуація схожа, але там чешка Маркета Давидова випереджає білоруску Дінару Алімбекову завдяки додатковим показникам. А саме – перемозі в індивідуальній гонці. Білоруска виступила більш стабільно (два четверті місця), але поки не піднімалася на п'єдестал пошани. Тому саме Давидова побіжить спринт у жовтій майці лідера.

На жіночий спринт заявлено 116 біатлоністок, у заявці на чоловічий – 117 спортсменів. Але, як показав досвід першого етапу, далеко не факт, що всі вийдуть на старт.

Розклад другого етапу Кубка світу (час київський):

02.12.2021 - 14:45 - Спринт, жінки
02.12.2021 - 17:30 - Спринт, чоловіки
04.12.2021 - 14:00 - Гонка переслідування, жінки
04.12.2021 - 16:10 - Естафета, чоловіки
05.12.2021 - 13:35 - Естафета, жінки
05.12.2021 - 16:15 - Гонка переслідування, чоловіки

Етап стартує у четвер другими в сезоні спринтерськими гонками, після яких у біатлоністів буде день відпочинку. На вихідних уболівальники зможуть насолодитися різноплановими гонками: чоловіки естафету побіжать у суботу, а жінки цього дня виступлять у персьюті. В останній день змагання відбудеться «обмін» дисциплінами.

Транслюватиме біатлонні змагання в Україні традиційно телеканал «UA Перший». Sport.ua у прямому ефірі проведе аудіотрансляцію всіх гонок.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
suforza1921
Насико як для першої гонки на кубку світу доволі непогано пробіг, 1 позиції не вистачило, аби набрати залікові очки. Тищенко, Дудченко, Ткаленко і уявіть собі Підручний, перші гонки завершували наприкінці першої сотні. Я б Насика залишив би навпаки замість Лесюка.
А взагалі перспективи у нас, особливо в дівчат, печалька. Сестрички і Білосюк завершують кар'єру, а за ними прірва. Бех і Блашко поки не тягнуть, Варвинець-Петренко, Журавок, Кривонос так і залишилися в якості перспективних. За рік-два, а може навіть і цьогоріч уже, чоловіча збірна буде показувати кращі результати, ніж дівчата.
vittroy
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил