Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 29 листопада 2021, 18:58
7329
3

Україна – Північна Македонія. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧC-2023

Перший домашній поєдинок нашої збірної у новому ігровому циклі

| Оновлено 29 листопада 2021, 18:58
7329
3
Україна – Північна Македонія. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧC-2023
FIBA

Поєдинок Україна – Північна Македонія відбудеться в понеділок, 29 листопада, в київському Палаці Спорту. Початок зустрічі о 19.00. В прямому ефірі матч покаже телеканал «Хsport».

Ще не встигли вщухнути всі емоції після п'ятничного матчу нашої збірної з командою Грузії, як на українських баскетболістів чекає нове протистояння. Цього разу підопічні Айнарса Багатскіса вдома приймають збірну Північної Македонії. І тут програвати українцям вже не можна. Друга поразка поспіль на старті турніру може поставити під великий сумнів не лише плани щодо завоювання путівки на планетарний форум, а й максимально ускладнити навіть питання виходу з першої відбіркової групи.

Збірна Північної Македонії (раніше – Македонії) довгий час вважалася європейським середняком і не мала особливих успіхів. За перші вісім відбіркових турнірів до Євробаскетів, у яких македонці брали участь, вони лише раз зуміли пройти кваліфікацію (Чемпіонат Європи-1999). Але свій «зоряний час» у команди настав. Це трапилося на Євробаскеті-2011, коли балканський колектив обійшов багатьох грандів континентального баскетболу та посів на турнірі дуже високе четверте місце.

На розчарування шанувальників збірної Македонії, розвинути свій успіх балканцям не вдалося. На Євробаскеті-2013 вони стали двадцять першими, на Євробаскеті-2015 посіли сімнадцяте місце, а на континентальні першості 2017 та 2022 років, а також Чемпіонат світу-2019, взагалі не пробилися.

Відбірковий турнір до Чемпіонату світу-2023 Північна Македонія розпочала з попереднього етапу кваліфікації і цю стадію балканці пройшли не без проблем. Македонці опинилися в одній групі з командами Словаччини та Швейцарії. У цьому тріо всі суперники обмінялися один з одним перемогами та поразками та закінчили турнір з однаковою кількістю набраних очок. І лише завдяки найкращій різниці м'ячів македонці посіли перше місце у групі та пробилися в основну стадію відбору до світової першості.

Переходячи до складу збірної Північної Македонії, варто зазначити, що перед листопадовим ігровим вікном балканська збірна зазнала катастрофічної кадрової втрати. Отримав травму і опинився поза грою Ненад Дімітрієвіч – головна зірка нинішнього північномакедонського баскетболу, навколо якого і будується гра національної збірної. Двадцятитрирічний гравець минулого сезону був одним із ключових баскетболістів іспанського «Ховентуту», а перед стартом сезону нинішнього поповнив склад більш статусної «Валенсії», де також до травми демонстрував якісну гру.

За його відсутності головними надіями для вболівальників Північної Македонії стануть натуралізований американський бігмен Джейкоб Вайлі та досвідчений снайпер Дам'ян Стояновські. Тридцятитрирічний захисник у нинішньому складі балканської команди є єдиним гравцем із ростера македонців зразка вкрай успішного для них Євробаскету-2011. Також у команді є дуже перспективний центровий Теодор Сіміч, який небезуспішно розвиває свої таланти в іспанській «Барселоні». У майбутньому сімнадцятирічний Сіміч цілком може вирости в топового європейського гравця, але на даний момент він знаходиться лише на самому початку свого баскетбольного шляху. Інші баскетболісти збірної Північної Македонії виступають у досить посередньому внутрішньому чемпіонаті і важко тягнуть навіть на статус середніх за європейськими мірками гравців.

Загалом у столицю України головний тренер Північної Македонії Драган Баїч взяв наступних гравців:

Захисники: Дам´ян Стояновські, Дам´ян Робєв, Крістіан Ніколов (все - «МЗТ Скоп´є»), Андрей Магдевські («Плоєшті», Румунія), Віктор Єфремовські («Гостівар»), Бобан Стаїч («Пелістер»)

Форварди: Боян Крстевські, Адам Мекіч (обидва - «МЗТ Скоп´є), Кіріл Ніколовські («Козув»), Джейкоб Вайлі («Будучность», Чорногорія), Андрей Маслінко («ТФТ»)

Центровий: Теодор Сіміч («Барселона», Іспанія)

Відсутність ключового баскетболіста збірної вже вплинула на результати Північної Македонії. У матчі першого туру кваліфікації на Чемпіонат світу-2023 балканці на своєму майданчику були розгромлені не найсильнішим складом збірної Іспанії – 65:94. Найкращими у складі нашого найближчого суперника стали центровий Теодор Сіміч (18 набраних очок) та натуралізований американець Джейкоб Вайлі (10 очок + 5 підбирань).

Не все гаразд із ростером і у нашої збірної. Травма цілком може залишити одного з основних наших бігменів Володимира Геруна поза грою вже у другому матчі поспіль. Втім, у разі підтвердження пропуску поєдинку Геруном наш тренерський штаб матиме можливість і час заявити замість нього Дмитра Скапінцева.

Гра проти Північної Македонії матиме дуже велике турнірне значення. Якщо у грі з грузинами ми не були фаворитами, хоча цілком могли зачепитися за перемогу, то вікторія у домашньому матчі з номінальним аутсайдером квартету є обов'язковою програмою для виходу на світову першість. Тепер уже наша збірна котируватиметься вище за свого суперника, і будемо розраховувати, що сьогодні в Києві обійдеться без сенсацій.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної України

Sport.ua проведе текстову трансляцію матчу.

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М´ячі

Різниця

Очки

1. Іспанія

1

1

0

94:65

+29

2

2. Грузія

1

1

0

88:83

+5

2

3. Україна

1

0

1

83:88

-5

1

4. Північна Македонія

1

0

1

65:94

-29

1

29 листопада

Україна – Північна Македонія

Іспанія – Грузія

Олексій Коляго
Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Николай Власов
УДАЧИ ВАМ РЕБЯТА МЫ С ВАМИ ВАШИ БОЛЕЛЬЩИКИ
brutal2015
Если не обыгрывать дома македонцев, то незачем и во второй раунд отбора на ЧМ выходить.