Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 23 листопада 2021, 18:07
16716
99

Повстання невакцинованих, або Чому в Баварії виникла коронавірусна криза

Через COVID-19 мюнхенці не привезли до Києва одразу сімох футболістів першої команди

| Оновлено 23 листопада 2021, 18:07
16716
99
Повстання невакцинованих, або Чому в Баварії виникла коронавірусна криза
Getty Images/Global Images Ukraine. Йозуа Кімміх та Джамал Мусіала

Після відносного затишшя влітку і у вересні-жовтні, на початку листопада в Німеччині вкрай загострилася ситуація з коронавірусом. 18 листопада в країні було зафіксовано новий добовий максимум заражень на COVID-19 – 65371 людина отримали позитивні тести, а напередодні, 22 листопада, було виявлено 47887 випадків нових заражень. За останні сім днів у середньому в Німеччині щодня фіксується понад 50 тисяч нових інфікувань коронавірусом, і це є серйозною проблемою для влади.

Німецькі медики та експерти вже на весь голос заявляють, що на Німеччину чекає катастрофічне Різдво, якщо зараз не вживати дієвих заходів, одним із яких є локдаун та комендантська година для невакцинованих. Ряд районів країни вже запровадив подібні обмеження, а для стабілізації ситуації потрібно ще й наростити темпи вакцинації, довівши її рівень до 75% серед дорослого населення (нині цей показник у Німеччині становить 67,9%).

Не оминула коронавірусна криза і німецький футбол. Зокрема, від COVID-19 серйозно постраждав головний гранд – мюнхенська «Баварія», всередині якої далеко не все так просто із питаннями вакцинації. Більше того, низка засобів масової інформації напередодні повідомила, що деякі футболісти мюнхенського клубу навіть готові піднімати бунт і судитися із «Баварією», якщо ситуація залишатиметься настільки складною.

Що взагалі відбувається у Баварії з COVID-19?

Напередодні стало відомо, що перед візитом до Києва на матч п'ятого туру групового етапу Ліги чемпіонів проти «Динамо» «Баварія» через ковід не зможе взяти відразу сімох гравців. Якщо Серж Гнабрі, Джамал Мусіала, Ерік Шупо-Мотінг, Мікаель Кюїзанс та Йозуа Кімміх перебувають на карантині, то Ніклас Зюле та Йосип Станішич здали позитивні тести, і зараз очікують на одужання. На щастя, у останніх COVID-19 протікає у легкій формі, а тому всерйоз переживати за здоров'я цих футболістів не доводиться.

Getty Images/Global Images Ukraine. Серж Гнабрі

З іншого боку, керівництво «Баварії» незадоволене тим фактом, що клуб зіткнувся з настільки серйозними кадровими проблемами, коли низка гравців змушена перебувати на самоізоляції після контакту з інфікованими. Йдеться про невакцинованих футболістів, і нині у пресі згадуються п'ять прізвищ, які вже зазначені вище – Гнабрі, Мусіала, Шупо-Мотінг, Кюїзанс та Кімміх.

Кімміх – антивакцинатор?

Йозуа Кімміх проводить у «Баварії» вже сьомий сезон, і є одним із ключових футболістів першої команди. Це по-справжньому важливий гравець, з яким клуб ніколи раніше не мав серйозних проблем, але зараз Кімміх зайняв принципову позицію з питання вакцинації. Футболіст не хоче робити щеплення від COVID-19, мотивуючи своє рішення тим, що медичні препарати, що застосовуються, не до кінця вивчені, так само, як і їхній подальший вплив на людський організм.

Примітно, що сам Кімміх не називає себе затятим прихильником антивакцинації, а лише наголошує – небажання робити щеплення пов'язане тільки зі слабким розумінням наслідків. Однак з часом Йозуа, якщо вірити його словам, готовий розглянути можливість зробити щеплення.

«Я хочу дочекатися на результати довгострокових досліджень. Усвідомлюю свою відповідальність. Звичайно, я поважаю заходи гігієни, і невакциновані футболісти у клубі проходять тестування кожні два чи три дні. Що буде у майбутньому? Я не кажу категорично, що не вакцинуватимуся. В мене зараз є кілька проблем. Цілком можливо, що я згодом вирішу зробити щеплення від COVID-19», - заявив Кімміх.

Позиція футболіста, схоже, реально напружує клубне керівництво. З одного боку, рішення щодо вакцинації ніхто не може нав'язати, тим більше у Німеччині, де міцні ліберальні та демократичні погляди на більшість питань, але з іншого, Кімміх буде змушений щоразу йти на карантин після будь-якого контакту з інфікованим, а це боляче б'є по команді, та й по клубу теж, адже останній зобов'язаний виплачувати Йозуа зарплату, хоча той фактично не виконує своєї роботи за контрактом.

Санкції до невакцинованих

Вже зараз відомо, що Кімміх, як і інші невакциновані гравці «Баварії», отримали заборону на проживання разом із командою в одному готелі на виїзних матчах у Німеччині. Пов'язано це з тим, що у низці регіонів країни, як уже згадувалося вище, запроваджено обмежувальні заходи щодо невакцинованих. Серед них – заборона відвідування готелів, тому позиція Кімміха суттєво ускладнює життя адміністрації «Баварії».

Getty Images/Global Images Ukraine. Йозуа Кімміх

Сам Йозуа каже, що суспільство має поважати позицію кожного, зокрема й тих, хто з якихось причин не хоче проходити процедуру вакцинації.

«Останнім часом ми лише й чуємо, що серед нас є вакциновані та невакциновані. У зв'язку з цим у суспільстві існує думка, що невакцинована людина – це той, хто заперечує необхідність вакцини і виступає проти неї. Але я думаю, що є багато інших людей, які просто мають побоювання з приводу вакцинації, або ж інші причини. І я вважаю, що їхня думка та інтереси також слід поважати. Тим більше, що є запобіжні заходи. У мене часто виникає відчуття, що у нашому суспільстві все більш серйозно постає проблема – коли ти невакцинований, то тебе буквально викреслюють звідусіль», - сказав Кімміх.

Важко сказати, про що конкретно говорив Кімміх, проте боси «Баварії» на чолі з президентом Гербертом Хайнером, генеральним директором Олівером Каном та спортивним директором Хасаном Саліхаміджичем напередодні ухвалили рішення, що мюнхенці не виплачуватимуть повну зарплату футболістам за той час, який вони проводять на карантині. За даними Bayerischer Rundfunk, невакциновані гравці були буквально шоковані цією новиною, і зараз між клубом та цією когортою футболістів встановилися вкрай непрості стосунки.

Попереду – суд?

Якщо «Баварія» дійсно ухвалить рішення і перестане виплачувати зарплату в повному обсязі гравцям, які перебувають на карантині, то за оцінками німецьких видань, лише Йозуа Кімміх ризикує втратити близько 800 тисяч євро. Подібна ситуація навряд чи влаштує німця і той разом із Гнабрі, Мусіалою, Шупо-Мотінгом та Кюїзансом готовий відстоювати свої права у суперечці з «Баварією» в суді.

Чим може завершиться подібний процес, зараз передбачити складно, але загалом шанси відстояти свою позицію мають обидві сторони. «Баварії» не важко довести, що клуб зазнає незапланованих втрат, спричинених виключно позицією окремих футболістів. Останні ж, у свою чергу, всіляко акцентуватимуть увагу на свободі вибору та громадянській позиції, порушувати які «Баварія» не має права. Втім, дуже важливо розуміти умови контрактів, які є у футболістів із клубом, і де, напевно, прописано чимало застережень, здатних допомогти тій чи іншій стороні у даній ситуації. Більше того, не можна забувати, що той таки Кімміх продовжив угоду з «Баварією» у серпні нинішнього року, а тому в ній цілком можуть бути прописані деталі, пов'язані з пандемією COVID-19.

Але зниження зарплати – це лише верхівка айсбергу. Набагато складніше для «Баварії» те, що клуб може втратити своїх футболістів, які відмовляються вакцинуватися. Наприклад, в аспекті Кімміха про таке вже всерйоз заговорили у пресі. Називається навіть цілком конкретний варіант продовження кар'єри для німецького футболіста – мадридський «Реал». І якщо потенційний відхід Шупо-Мотінга та Кюїзанса навряд чи всерйоз позначиться на боєздатності «Баварії», то без Гнабрі, Мусіали та Кімміха мюнхенцям у майбутньому буде дуже несолодко, й доведеться терміново виходити на трансферний ринок, де головне буде не підписати таких же «антивакцинаторів».

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 99
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
XoXoTyH
Не вижу смысла заставлять кого-то что-то колоть. Не хочешь? Вот тебе бумага о том, что ты отказхываешся от госпитализации и будешь подыхать сам дома если заболеешь сильно Ковидом, подписывай. Все честно
Вадим Кузьменко
Запрет на проживание в месте? Что за бред ? Даже если человек вакцинирован он все равно разносит болячку. Так какой в этом смысл ?
Vbolivalnyk-Peter
Цікаво, а чому переважна більшість наших "вищих чинів" на запитання :"А ви, особисто, вакциновані?" відповідають :" Це медична таємниця, і я не зобов'язаний цю інформацію вам надавати..."????
Александр Шевченко
Каждый антиваксер при наличии вакцины, которая на сегодняшний день работает по принципу, укололся - обезопасил себя от тяжелой формы- это потенциальный самоубийца, а не убийца. По этому не понимаю тоже этой всей фигни, с запретом на все антиваксерам, ведь все равно что вакцинированный, что не вакцинированный потенциальный носитель вируса, от которого можно заразиться. ИМХО, при наличии вакцины, которая всего лишь предотвращает тяжелую форму болезни, а не обеспечивает человеку то, что он не заразится вирусом, разделять людей по принципу вакцинированный или нет, просто - бред Ну пофиг человеку на свое здоровье и куй с ним, это его право, хочет болеть ковидом в тяжелой форме или умереть от него - это его право. Каждый волен делать свой выбор в данной ситуации.
Bibenco
И ещё я не понимаю этого пропагандистского аргумента, в сравнении смертности. От того, что от одного заболевания умирает больше, не надо бороться с заболеванием с меньшей смертностью?
А уж сравнение с ДТП, это вообще финиш.
funnypianoplayer
Если после вакцины можно заболеть - значит она не работает. Если она не работает, при этом наносит вред, тромбоз и прочее, для того чтобы вакцинироваться нужно быть тупым. Не все что говорят по телевизору стоит делать.
Vbolivalnyk-Peter
Черговий раз переконуюся, що нормальні спортсмени мають свою голову на плечах, і детально обмірковують свій кожен крок чи то в спорті чи то в повсякденному житті. А не як безтолково стадо їм сказали - вони зробили...
funnypianoplayer
"Но имейте ввиду, что без вакцинации Вас не пустят никуда: ни в больницу, ни за границу, ни даже на работу" - это до поры до времени, пока такие горе-доктора не зависнут на столбах.
Sonnenaufgang
Вакцинироваться или нет - это личное дело каждого человека, но имейте ввиду, что без вакцинации Вас не пустят никуда: ни в больницу, ни за границу, ни даже на работу (во многих компаниях).
vitaha33
Ще раз, берём офіційні дані ВООЗ, захворіли на корону за 2 роки 250млн, що складає менше 4% населення. 96% не хворіло. З перехворівших важча форма в 15%, смерть в 1,5%. Ще раз 1,5% з 4% населення це 0,06% населення. І ви далі будете стверджувати що невакциновані самогубці? Теорію ймовірності хоч хтось знає що це таке? Людині в молодому чи середньому віці в рази більше шансів розбитись на авто чим померти від корони. Але для зомбованих уколом це не аргументи.
vitaha33
Повернувся щойно друг з поминок мами свого друга, вакцинувались, за тиждень попадає в лікарню з підозрою на корону, лежить в лікарні, тест негативний, помирає, у виписці від корони. Тиждень після вакцинації, тест негативний, померла від корони... Ось такі у нас смерті від корони. І точно корона вигнна а не вакцина від неї...
Саша Яковенко
А что в таких ситуациях делает врач из кантона?
korsun_skif
Смотрю боты с динамо-шахтеровских разборок переделались в антивакцинаторов Наверное платят там больше
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
vitaha33
За 2018 рік в Україні від пневмонії і грипу померло 6101 людина, від хворіб дихальної системи 13006 людей.
Від корони за 2020 рік померло 18000 осіб (як все списували на корону ми теж добре памятаєм).
13000 і 18000, приріст 5000 людей. Тобто корона це ускладнений грип. І від загальної кількості смертей це 0,5%. 0,5% Карл!!!! Від раку 13%, від серцево-судинних 68%.
Можна обдурити народ, але цифри ні. Хто вміє рахувати нехай робить висновки.
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Batya
Людство НЕ ГОТОВЕ шприцуватися ймовірно геномодиіфікованим препаратом, з перспективою ВТРАТИ своєї природньої імунної системи...
funnypianoplayer
Ботофермы теперь вместо Зе и Пу агитируют за шмурдякизацию.
vitaha33
Ну віриш ти що вакцина тебе врятує-твоє право. А хтось не вірить і теж його право. А обмежувати чиєсь право і робити його 2 сортом - фашизм. На цьому думаю варто поставити крапку.