Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 19 листопада 2021, 18:49
528
0

Чи зможуть європейці повернути колишню велич у настільному тенісі

Інтерв'ю з чеською легендою та учасником Олімпійських ігор

| Оновлено 19 листопада 2021, 18:49
528
0
Чи зможуть європейці повернути колишню велич у настільному тенісі

Цього року на Олімпійських іграх азіатські спортсмени підтвердили своє лідерство у настільному тенісі. У 1988 році команда тенісистів з Китаю виборола найбільшу кількість медалей на Олімпіаді в Сеулі (Південна Корея). Спортсмени взяли п'ять золотих медалей, дві з яких — з настільного тенісу.

Якщо говорити про тривалий успіх європейських тенісистів, тут ми можемо відзначити Швецію. У 20-му столітті шведи понад 20 років поспіль утримували пальму першості у настільному тенісі. Чоловіча збірна Швеції брала участь у всіх Чемпіонатах світу проти збірної Китаю — починаючи з 1983 по 1995 рік. З 1989 по 2000 рік шведи виграли близько 30 медалей на Чемпіонатах світу з настільного тенісу. На жаль, відтоді розрив між Китаєм та Європою лише збільшувався. Сьогодні у світовому рейтингу Міжнародної федерації настільного тенісу (ITTF) немає жодного європейського гравця, який включений до рейтингу топ-5 або топ-7 тенісистів світу.

Йіндріх Панскі, легенда настільного тенісу Чеської Республіки та чинний учасник міжнародних турнірів з настільного тенісу Setka Cup, вважає, що Європа має шанс повернути собі лідерство, якщо змінить підхід до тренувань та спортивної культури в цілому.

Спеціально для спортивної платформи Setka Cup Панскі розповів про настільний теніс у Європі та пояснив, як щоденні турніри з настільного тенісу можуть посприяти розвитку даного виду спорту в Європі.

Йіндріх Панскі — легенда чеського настільного тенісу, дворазовий срібний призер чемпіонату світу (Гетеборг, 1985), учасник Олімпійських ігор у Токіо як гравець (Сеул, 1988), і як тренер (Ріо-де-Жанейро, 2016). Також, Панскі був коментатором Олімпійських ігор у Токіо.

Сьогодні Йіндріх Панскі — головний тренер збірної Чехії та активний гравець міжнародних турнірів з настільного тенісу Setka Cup.

Як би ви описали минулі олімпійські ігри в Токіо? На вашу думку, чи коронавірус вплинув на ефективність спортсменів?

Без сумніву, пандемія дуже вплинула на Олімпіаду цього року. На жаль, Павло Ширучек (54-е місце у світовому рейтингу настільного тенісу. прим. ред.) був відсторонений від ігор у Токіо, а Янчаржик (85-е місце) та Матель (50-е місце) мали покинути Олімпійське містечко і переїхати в готель, де не було можливості тренуватися.

Дмитро Овчаров (німецький гравець в настільний теніс українського походження) зіграв блискуче, незважаючи на те, що програв у півфіналі Ма Лонгу (китайський гравець в настільний теніс, п'ятиразовий олімпійський чемпіон) у сеті із 7 партій. Це був справді фантастичний матч!

Китайці вважаються найкращими тенісистами. Наприклад, ми можемо легко знайти у ТОП-5 світового рейтингу кращих китайських тенісистів, але не буде жодного європейського спортсмена. Як ви вважаєте, що є причиною цього? Чи є якийсь спосіб, який би допоміг європейцям повернути колишню славу?

Настільний теніс – спорт №1 в Китаї. Вони мають хорошу базу тренерів і спортивні школи майже у кожному місті. Китайські тенісисти — від новачків до спортсменів середнього рівня — зосереджуються на техніці та основах гри, дотримуючись спеціальної системи, яку розробляють їхні тренери. Саме це допомагає китайським гравцям домінувати у настільному тенісі. Вірогідно, що вищезазначені фактори і надалі сприятимуть збільшенню розриву між китайськими та європейськими збірними.

Старше покоління ще пам'ятає період, коли європейці утримували пальму першості в настільному тенісі. Безперечно, шведи також мали великі переваги. Був час, коли Швеція протягом 20 років займала лідируючі позиції — проте така ситуація є скоріше наслідком великої конкуренції всередині країни (у певні періоди до ТОП-10 світового рейтингу потрапляло до 6 шведських гравців).

Повертаючись до питання про те, як нам створити такий самий рівень конкуренції — потрібно спрямувати всі зусилля на популяризацію настільного тенісу. Я раджу гравцям викладатися на тренуваннях з такою ж інтенсивністю, концентрацією та увагою, ніби це не тренування, а матч.

Про себе можу сказати, що я більше люблю брати участь у турнірах, аніж готуватися до них. Однак розуміння того, що для досягнення високих результатів потрібна дисципліна, допомагає не сходити з дистанції та продовжувати тренування.

Під час Олімпійських ігор у Токіо ви також працювали спортивним коментатором на чеському телебаченні, аналізували гру європейських та світових лідерів. Як ви вважаєте, чого не вистачає європейцям у настільному тенісі? Яку роль грають турніри Setka Cup у популяризації настільного тенісу?

Коли йдеться про тренування — їхню кількість, інтенсивність, регулярність, кількість суперників і розмір тренувальних майданчиків — Європа значно відстає від Китаю. З появою турнірів Setka Cup у Чехії ситуація почала покращуватись. До відкриття нового майданчика в Празі, Setka Cup вже була відома як найбільша платформа для гри у настільний теніс в Україні із сильною спортивною спільнотою та сучасними поглядами на розвиток настільного тенісу. Оскільки Setka Cup проводить близько 7800 матчів на місяць в Україні та Чехії, спортсмени не мають іншого вибору, окрім як регулярно тренуватися та випробовувати свої сили з гідними суперниками.

Добре, що Setka Cup організовує різні види турнірів. Проте, не менш важливо, щоб вони також розробляли для спортсменів якісні програми тренувань. Крім фінансової вигоди, турніри Setka Cup також позитивно впливають на фізичне та психічне здоров'я гравців, допомагають їм досягати нових висот.
 
Раніше Міжнародна федерація настільного тенісу (ITTF) висловила бажання сприяти розвитку настільного тенісу у Європі. До кінця року вони планують відкрити у Європі нові спортивні бази. Setka Cup — це величезна спільнота, яка об'єднує спортсменів та любителів спорту з усього світу, у тому числі допомагаючи ITTF у досягненні своїх цілей.

Давайте поговоримо про вас. Коли ви почали грати у настільний теніс? Що найбільше подобається у цьому виді спорту? Чи граєте ви в настільний теніс зі своїми друзями?

Я почав грати в настільний теніс, коли мені було 9 років. Я й досі фанат цього виду спорту. Зі свого досвіду можу сказати, що настільний теніс допомагає підтримувати як фізичне, так і психічне здоров'я. Найбільше в настільному тенісі мені подобається те, що це індивідуальний вид спорту, а це означає, що кожен гравець сам несе відповідальність за свої успіхи та поразки.

Що допомагає вам залишатися у гарній спортивній формі? Наскільки важливими для вас є регулярні матчі?

Все своє життя я займаюсь спортом. Граю в настільний теніс, теніс, футбол, катаюся на лижах і т.д. Я вважаю себе конкурентоспроможним спортсменом і навіть залучив своїх синів до настільного тенісу — тепер вони теж захоплюються цим видом спорту. Моя дружина у минулому професійно займалася гімнастикою. Також я намагаюся займатися спортом з онуками. Як бачите, вся моя сім'я залучена до занять спортом, чим я дуже пишаюся. У спорті також можна знайти багато друзів і товаришів. Наприклад, я зустрів там свою дружину.

Як часто ви берете участь у турнірах Setka Cup? Чи берете участь в інших турнірах? Яку роль, на вашу думку, відіграють турніри Setka Cup у житті гравців?

Я вже деякий час приймаю участь в турнірах Setka Cup. Завдяки появі локації в Празі, тепер гратиму частіше. Участь у турнірі — це чудовий спосіб оцінити свої ігрові вміння та навички. На даний момент я не беру участь в інших турнірах. Натомість планую брати максимум можливостей, які відкриває Setka Cup.
 

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.