Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Збірна України
| Оновлено 18 листопада 2021, 23:43
29610
62

Петраков та порожнеча

Валерій Василенко - про Павелка, Шевченка, Реброва, Даліча. І камінь з душі

| Оновлено 18 листопада 2021, 23:43
29610
62
Петраков та порожнеча
Фото Євгена Кравса. Олександр Петраков

Щоб зрозуміти очевидне, часом потрібно багато часу. Керівництву УАФ знадобилося кілька місяців, щоб розгледіти в вельми нехитрій постаті Олександра Петракова неабиякий талант. Олександр Васильович нарешті втратив недоречну, наче чорнильну ляпку на парадному кітелі, приставку «в.о». Нагорода нарешті знайшла героя: другого дня після перемоги в Боснії Петраков став «повноцінним» головним тренером збірної України. Самі того не розуміючи, нинішні боси УАФ зробили найкраще у своїй кар'єрі.

***

Призначити головним тренером збірної України Андрія Шевченка чи Сергія Реброва – це як зайти у модний бутик та вибрати те, що одразу впадає у вічі. Те, що кидається, обов'язково буде дороге та статусне. Але не обов'язково – якісне.

Андрію Шевченку, призначення якого на головну посаду в головній команді країни сприймалося спочатку не інакше, як «кум просунув кума», було на порядок простіше. Бо він – пам'ятник. Живий пам'ятник і самому собі, і українському футболу загалом. Приблизно такого ж статусу у нас і Сергій Ребров.

Споріднені зв'язки, а також непорушний авторитет дозволили Андрію Миколайовичу мати те, що на старті тренерської кар'єри мають лише вибрані фахівці: час. Тому йому вибачили і ганьбу від Мальти, і провал у відборі на ЧС-2018. За ці роки він змужнів, як тренер. Він майже знову зробив сам себе. Вже не в іпостасі футболіста. А його кваліфіковані італійці довершили цей несамовитий і клопіткий процес.

Але «пізній» Шевченко став уже більшим пам'ятником, ніж тренером. У тандемі кумів він уже претендував на першу скрипку. І залишав за собою право як головний хірург в обласній лікарні приходити на роботу винятково під час складних операцій. Коли потрібно ввести стент в уражену серцеву судину. Або щось у подібному роді.

Болівар у підсумку двох не виніс. І питання про розрив між двома Андріями стало лише питанням часу.

***

Андрій Перший, тобто глава УАФ, після різкого, як для завсідників кальянних закладів, але очевидного для прозорливих відходу Андрія Другого у вільне плавання, знову взявся за перевірену роками схему. Він пішов у бутик. Як і в першому випадку, коли обрав Шевченка. Як і один із його попередників ГМС, який за тими ж лекалами вибирав керманича для збірної.

Вибір був очевидним – Сергій Ребров. Але обставини виявилися вищими. Вищими навіть за аж ніяк не низенькі стіни Адміністрації іншого глави – тієї, що на Банковій (вирвати з чіпких рук шейхів Сергія Станіславовича допомагали футбольним чиновникам навіть держчиновники найвищого калібру, але марно). Дізнавшись про все це, Мирон Маркевич, людина з двома терпіннями, втомився терпіти і образився, запросивши вільну.

Не виключаю, точніше, підтверджую, що навіть у такому разі бос національної асоціації продовжував гортати довідник тренерських вакансій, похапцем бажаючи знайти або вдосконалений варіант Руслана Ротаня, або реанімований варіант Олексія Михайличенка.

Ось у такій ситуації, коли не вдалось ні вдосконалити, ні реанімувати, виникла кандидатура Петракова. Так, можливо, я й перегинаю палицю, але до персони наставника наших чемпіонів світу серед 20-річних звернулися навіть не в третю чергу, а значно пізніше.

Напевно, зрозуміти у цьому випадку Андрія Васильовича можна. Адже у нас не звикли призначати на цю посаду «не пам'ятників». Довелося попітніти, розриваючи шаблон.

***


УАФ. Олександр Петраков

Але ні підтримки, ні ресурсу, ні тим більше часу, особливо якщо порівнювати із ситуацією під час призначення Андрія Миколайовича, Олександр Васильович не отримав. Він отримав тінь Реброва, образу Шевченка, приставку «в.о», тиждень на підготовку – без самої підготовки – на гру проти Казахстану, і завдання посісти щонайменше друге місце у групі. Саме в тій групі, в якій, за словами попередника, вже все програли. І треба було починати готуватись до відбору на ЧЄ-2024.

Але Петраков цей виклик прийняв. Точніше, він ухопився за цей шанс. Приблизно так, як напередодні ЧС-2018 за свій хорватський шанс ухопився Златко Даліч.

Група в підсумку не програна: ми посіли те місце, яке й мали спочатку. Можливо, у цьому немає особливого героїзму, якщо виходити з першорядних позицій – тих, що одразу після жеребкування. Мовляв, є Франція, яка найсильніша, є Казахстан, який найслабший, і є три претенденти на друге місце. Але після трьох стартових нічиїх, відходу Шевченка та ходінь по муках Петракова виконання простого завдання зараз здається професорським мінімумом.

Абсолютно не збираюся ідеалізувати нового головного тренера нашої збірної. У нього напевно вистачає профільних недоліків, він може нахамити, може уникнути відповіді, може не визнати очевидного. Ну, що ми хочемо, адже йому вже 64.

Проте, водночас, він швидко навчається. І на своїх помилках також. Причому не лише навчається, а й виправляє ці помилки. У свої 64. Окреме спасибі – за позицію стосовно футболістів з-за «поребрика». Хоча це не є головним.

Він видав добрий результат лише за пару місяців. Не маючи ні підтримки належної, ні розуміння. Ні тим більше часу. Та й самим собою йому навряд чи вдалося бути через різні обставини.

Але тепер хоч перший важкий камінь з його душі впав. УАФ визнала очевидне, Петраков має спати спокійніше. І має показати своє справжнє обличчя.

А воно в нього усміхнене.

Оцініть матеріал
(201)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Таблиця Ла Ліги після Ель Класіко, перемоги Жирони та поразки Атлетіко
Футбол | 23 квітня 2024, 12:00 0
Таблиця Ла Ліги після Ель Класіко, перемоги Жирони та поразки Атлетіко

19–22 квітня відбулися матчі 32-го туру чемпіонату Іспанії 2023/24

Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна з Реала
Футбол | 24 квітня 2024, 02:46 0
Стала відома точна сума, за яку Перес готовий продати Луніна з Реала

За останніми чутками, Андрій не погодився на продовження контракту та може залишити клуб

Коментарі 62
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
donbalon
Четко все изложено. И хватит вспоминать Реброва, у сборной реальный тренер, а не понтовик. Не мешайте работать!!!
onco-clown
В статье так подано, мол Петраков какого-то пятого эшелона тренер. Извините меня, человек выиграл чемпионат мира молодежкой - это то, чего уже у него не отнять и данная заслуга признак того, что Петраков грамотный специалист. Вне зависимости от прочих успехов/неуспехов.
Kevko
Ни одному из тех, кто был тренером СБУ, не было так сложно, критически сложно, как Петракову. Он выстоял, он шел своим путем, он достиг результата. Он был более искренним, видно, что он живет футболом, а не вопросами денег, карьеры, популярности и т.п. Вот за это Петракову нужно отдать должное. Независимо от результатов плей-офф
Михаил Василькив
Хотів спочатку написати, що стаття дуже гарна, але двічі згадане "вже 64 роки" понизила мою (суб'єктивну) оцінку до просто "гарна". Тому, що "64" - це ще навіть не "70".Як кажуть -"хто як зберігся". Є такі,що і в 40 вже ні кують-ні мелять.
Орест Орищишин
Радий за Петракова і бажаю успіхів. А в історію світового футболу він увійшов як тренер Ю-20 і йому нічого доказувати "безталанним" бо за 30 років Незалежності України жоден тренер навіть не мріяв про таке досягнення . Повторити його успіх не реально.
KRBS55
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
0976260852
Хвала автору ! Все вірно.
Palyc
Питер Фальк в сериале "Коломбо" замечательно сыграл гениального сыщика, который на вид был странным и чудаковатым На ЧМ 1990 г сб. Камеруна привез никому неизвестный Валерий Непомящий .В матче открытия камерунцы одолели чемп. мира Аргентину во главе с Марадонной. На том мундиале до полуфинала им не хватило 10 мин .(Линекер с пенальти в овертайме забил и вывел англичан.). Петраков относится к таким простым людям, который видит и воспринимает мир проще и естественнее, но в тоже время реально .Это показывает его поведение у руля сборной. Для него нет разницы, толи молодежь или зрелые мастера, он хорошо понимает психологию ребят и исходя из этого строит игру. И тренер, и команда горят огромным желанием играть в Катаре. Им есть к чему стремиться , пусть доказывают, что достойны
поставленной цели. Очень верю и желаю удачи.
Борис Кост
Довольно хамская статья в отношении главного тренера сборной Украины.
Кроме того она абсолютно пустая, как бутылка из-под пива.
Daren44
Хорошая статья о хорошем тренере и человеке!!
Пусть у него все получится!
А после сборной - добро пожаловать в клуб с евро амбициями!
Vbolivalnyk-Peter
Не розумію назви статті (хоча сам матеріал написаний досить цікаво). До чого тут "порожнеча"? У статті ніби і є логічне завершення, однак ця "порожнеча" в заголовку залишає якийсь "осад" ніби автор ще не закінчив своєї думки.
fifadinamo
"Не памятник" тренер чемпионов мира по футболу? Ну тогда не знаю какие нужны критерии. А так все по делу. Разве что еще Андрей первый второй и т.д. ну Павелко в этом списке точно не в первой сотне.
maxno
Если Украина не попадет не чм 2022 то Петраков сам подаст в отставку. Ему Дали шанс если он будет на чм 2022 то добудет тренером до конца 2022 г . Всё зависит от результата есть результат есть тренер нет результата будет другой тренер.
scorpio16
Сама статья из серии переливания с пустого в порожнее. Из всей этой когорты , Петраков далеко на втором плане , если с Шевченко я ещё согласен, что ему дали аванс доверия и он им воспользовался сполна, то с Ребровым, говорить , что не всегда дорого это качественно... Ну да ну да, тренер Динамо , который становился чемпионом , причем говорили, что это все Рианчо , ушел Ребров и Динамо никакущее было,пришел в Ференцварош поднял команду в ТОП в чемпе + впервые в ЛЧ попали , ушел из клуба и все посыпались. Сейчас с арабами тоже лучший тренер. Во взрослом футболе как раз таки Ребров самый опытный из троих. Шевченко дал понять что мы можем играть в футбол , а не " биться - бороться " и после него не секрет, что должен был быть либо Ребров либо иностранец, который любит атаковать , а не ставить автобус и ждать своего шанса
odiniznashih
Не спешите петь дифирамбы Петракову.
Ничего нового он в команду не принес, да и не мог за такой короткий срок..
Та же команда, что и при Шевченко и с той же игрой, все осталось по старому.
И у боснийцев выиграли, потому что как ни крути, команда Украины сильнее.
До стыковых матчей есть время подготовиться, вот тут он и покажет, какой он тренер.
Главное, чтобы со жребием повезло.
Publius
Ну добре, де тут Петраков - зрозуміло. А порожнеча тут до чого?
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Iv70
+.
Рад за Васильевича,
желаю ему успехов и
в следующих матчах.
Считаю, он нашёл ту
спасительную волосину,
которая приостановила
карающий бумеранг.
Приостановила, так что
думайте, господа панове
и единогласно желаннее.
Добра и мира всем!
TimurKhAI
" ... задачу занять как минимум второе место в группе. Именно в той группе, в которой, по словам предшественника, уже все было проиграно... "
-------
После 3 туров из 8 всё проиграно? Шева реально такое говорил? Можно ссылочку?
Михаил Грозный
Он сам этого хотел. И у него получилось, хоть и на волоске штанги после сэйва Бущана.
Но какой смысл давать звание Главного, если неизвестно чем закончится март?
Вот вылетели сразу и прощай Катар. Его тут же удалят "по собственному желанию"? Или оставят для начала следующего цикла в куда то?