Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 18 листопада 2021, 14:26
975
0

ПСИХОЛОГ: «Допомогло, що у збірній України вирішили внутрішній конфлікт»

Володимир Жерновой про одну з ключових причин перемоги української збірної

| Оновлено 18 листопада 2021, 14:26
975
0
ПСИХОЛОГ: «Допомогло, що у збірній України вирішили внутрішній конфлікт»

Володимир Жерновий, бізнес-коуч та психолог, проводить тренінги та коучингові програми для Austrian Airlines, ДТЕК, Zepter, Київстар та понад 300 інших українських та зарубіжних компаній, а також для топ-менеджменту та СЕО.

«Для початку я хочу привітати всіх фанатів та вболівальників збірної України із такою важливою для нас перемогою! Це був ключовий на цьому етапі матч, завдяки якому у нас з'явився шанс потрапити на Чемпіонат Світу з футболу 2022 року.

Я не загострюватиму свою увагу на техніки гри, а зупинюся саме на психологічній складовій матчу. По-перше, ця гра стала дуже важливою, адже це перша умовно велика перемога нашої збірної з різницею у 2 м'ячі у цьому відбірному циклі, після багатьох попередніх футбольних поєдинків (де у нас були і нічиї та перемога 2:1). У цьому контексті 2:0 для нас сьогодні – це якийсь прорив. І це також сильний психологічний стимул для команди, і подарунок для вболівальників.

По-друге, у хлопців був правильний психологічний настрій, вони досить спокійно грали у “свій” футбол. Це було помітно за поведінкою на полі, за виразом їхніх осіб, і з комунікації між собою. У них читався бойовий настрій, бажання виграти та мотивація на всі 100%. Особливо був помітний їхній настрій під час виконання гімну перед початком матчу, вони не мали страху і паніки.

Такий самий настрій ми могли спостерігати і у грі з болгарами кілька днів раніше. Але варто зауважити, що то був товариський матч. Тоді тренери лише дивилися на фізичну та емоційну (психологічну) готовність команди та кожного окремого гравця. За результатами товариської гри, вони вже робили стратегічний вибір на офіційний матч. І дуже тішить, що до нього вони підійшли правильно психологічно налаштовані.

У команді виник психологічний спокій на полі і в процесі гри не було явних провалів. Були деякі моменти, але в матчі грати кожну секунду на ура все 90 хвилин важко. Команда не здала наприкінці гри, не притиснулася до своїх воріт, як було раніше, і це дуже важливо. Матч був емоційно рівним, цікавим, технічним та з класним настроєм. Було реалізовано дуже успішні заміни, що й призвели до переможного голу.

По-третє, і можливо з погляду командної психології, найважливіше, що в команді відбулося примирення конфлікту між Петраковим і Малиновським, між головним тренером і ключовим гравцем. Саме на ігри з болгарами та Боснією та Герцеговиною тренер викликав гравця до збірної. Я думаю, що саме це і стало одним із ключових факторів спокою всередині команди. Тому що тема конфліктів була закрита, (як це сталося - Петракову сказали про це зверху або він сам до цього прийшов, вже не має значення), Малиновський повернувся до команди, інші гравці та фанати, побачили, що конфлікт улагоджений, побачили порядок, і що здоровий глузд переміг.

Тому такий внутрішній психологічний спокій став одним із ключових чинників як у вчорашній перемозі, так і загалом у добрій грі нашої збірної під час двох останніх матчів. Психологічне спокій у роздягальні – це найважливіший фактор для того, щоб команда показала впевненість на полі!

Ще один важливий момент, який я помітив, це те, що команда повернулася до своєї звичної тактики гри, до звичної розстановки гравців на полі. Це теж дуже добре вплинуло на впевненість у діях окремих гравців та команди загалом. У відповідальних матчах не варто змінювати існуючі звички та напрацювання і точно не варто експериментувати. Будь-які експерименти можуть викликати невпевненість, стрес та паніку.

Зараз у нашої команди дуже гарний настрій. На них чекають стикові зустрічі і якщо збірна продовжить так само налаштовується, тренуватися і психологічно правильно підходити до гри, то їх шанси перемагати будуть лише зростати. Чесно кажучи, до цієї гри я був скептичніший з приводу успіху нашої команди. Але вона все змінила, я побачив, що шанси ми маємо і ми можемо сміливо тримати кулачки і вболівати за нашу збірну далі».

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.