Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Major League Soccer
| Оновлено 15 листопада 2021, 14:18
8172
0

Бекхем та Невілл – не гарантія успіху. Чому Інтер Маямі провалився в МЛС

Хоча амбіції керівництва полягали як мінімум у виході до плей-оф

| Оновлено 15 листопада 2021, 14:18
8172
0
Бекхем та Невілл – не гарантія успіху. Чому Інтер Маямі провалився в МЛС
Getty Images/Global Images Ukraine. Філ Невілл

У момент, коли колишній капітан збірної Англії Девід Бекхем оголосив про свою участь у проекті Інтер Маямі, котрий отримав запрошення до МЛС, багато хто з футбольних уболівальників із задоволенням потер руки – мовляв, однією цікавою історією буде більше. Однак після двох сезонів Інтер Маямі все ще не балує своїх власників і фанатів – зокрема, за підсумками регулярної частини МЛС-2021 команда навіть не пробилася до плей-оф.

7 листопада Інтер Маямі провів заключний матч сезону. Команда Філа Невілла обіграла Нью-Інгленд Революшн із рахунком 1:0, але це вже нічого не означало. У двох попередніх поєдинках трапилися поразки від Атланти Юнайтед (1:2) та Нью-Йорк Сіті (1:3), котрі фактично поставили масну крапку на сподіваннях Невілла та товаришів зачепитися за плей-оф.

Інтер Маямі не став найгіршою командою свого дивізіону, але фініш на 11-му рядку із 14-ти можливих все одно можна сміливо називати провалом. І це при тому, що у Невілла під рукою було кілька зіркових підопічних, які, як очікувалося, все ще здатні вирішувати досить високі завдання. Насамперед, мова йде про 33-річного Гонсало Ігуаїна, 34-річного Блеза Матюїді, 32-річного Кірана Гіббса… На піку кар'єри кожен з них був видатним футболістом, але у США під керівництвом Філа Невілла вони чомусь дуже швидко пішли на спад у виступах.

Запрошення колишніх зірок європейського футболу – це давня практика для американських команд. Навіть зараз у МЛС безліч клубів мають у своїх лавах легенд, що вирушили за океан з метою як слід заробити «на старість» та пожити в максимально приємних умовах. І це навряд чи ключова проблема Інтер Маямі, бо Гонсало Ігуаїн забив у 30 поєдинках МЛС 12 м'ячів і віддав 7 результативних передач. Так, показники не космічні, але цілком прийнятні для того, щоб команда могла хоча б опинитися в топ-7 і зачепитися за плей-оф.

Філ Невілл був призначений головним тренером Інтер Маямі у січні. До цього він не мав самостійного досвіду наставницької роботи, крім трирічного циклу у жіночій збірній Англії, з якої він, власне, і перебрався за океан, отримавши запрошення від давнього знайомого по Манчестер Юнайтед Девіда Бекхема.

За фактом прихід Невілла не став для Інтер Маямі якимось проривом. Під керівництвом цього наставника команда виграла лише у 33% поєдинків, що виявилося лише трохи краще, ніж у колишнього коуча Дієго Алонсо, який зумів на аналогічному етапі досягти показника перемог у 29%. Цікаво, що уругвайського фахівця в результаті без особливих сумнівів було звільнено керівництвом Інтер Маямі, яке порахувало плоди його роботи недостатньо відповідними амбіціям. При тому, що до цього у Мексиці Дієго Алонсо зумів заробити досить гарну репутацію, вигравши із Пачукою національний чемпіонат, а з Монтерреєм – Лігу чемпіонів КОНКАКАФ.

Але Філу Невіллу відставка поки, схоже, не загрожує, і в цьому головна проблема Інтер Маямі – клуб ризикує перетворитися на іграшку за інтересами, де Девід Бекхем та його партнери приймають рішення у менеджменті, ґрунтуючись не на результатах та об'єктивних показниках, а на своїх особистих контактах та симпатіях. Наприклад, після одного із заключних поєдинків сезону Невілл відкрито заявив, що «судді нас обдурили», що призвело до грошового штрафу, накладеного на англійського наставника організаторами.

Getty Images/Global Images Ukraine. Гонсало Ігуаїн

Американські оглядачі справді припускають, що низка рішень у сезоні з боку арбітрів могла бути несправедливою стосовно Інтер Маямі, проте це навряд чи наріжний камінь усіх невдач команди. Набагато важливіше інше – Філ Невілл не має належного досвіду на посаді головного тренера професійної чоловічої команди, і зараз лише набиває свої перші гулі. Замість того, щоб говорити з пресою про це, англійський коуч Інтер Маямі розповідає про помилки арбітрів, а це, як відомо, не обіцяє нічого доброго.

Частково у ситуації з Інтер Маямі Девід Бекхем та інші співвласники клубу потрапили в таку саму пастку, як боси Манчестер Юнайтед із призначенням Уле Гуннара Сульшера. Коли обидва (англієць і норвежець) бралися за нову для них роботу, то, вочевидь, дуже мало сумнівалися в тому, що будуть здатні впоратися з новими викликами. Вони надто багато перемагали як футболісти за Алекса Фергюсона й менталітет переможців підказував, що немає таких висот, замахнутися на які Невілл та Сульшер були б не здатні.

Але за фактом у Невілла, як часто й у Сульшера в Манчестер Юнайтед, завжди хтось винен. Рефері – це лише вершина айсберга, і Бекхем має чітко розуміти, куди пливе його проект, якщо головний тренер починає надто багато уваги у пресі приділяти супутнім чинникам.

Як би там не було, але плей-оф МЛС ось уже другий рік поспіль пройде без пафосного проекту Девіда Бекхема. Щоправда, минулого року Інтер Маямі хоча б відібрався до раунду плей-ін, де одразу ж вилетів від Нешвілла, а зараз за керівництва Філа Невілла одразу опинився за бортом із численними скаргами та проблемами. Вирішувати останні босам Інтер Маямі належить вже найближчим часом, інакше інтерес до проекту Бекхема ризикує дуже швидко зійти нанівець, а відновити його у США буде вкрай непросто – там, перш за все, люблять шоу та якість, а не пошук винних.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.