Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 листопада 2021, 13:50
22010
37

Хто такий Марк Мампассі, і чому до нього такий активний інтерес із Росії

Чи поїде вихованець «Шахтаря» до РПЛ, змінивши громадянство?

| Оновлено 14 листопада 2021, 13:50
22010
37
Хто такий Марк Мампассі, і чому до нього такий активний інтерес із Росії
ФК Маріуполь. Марк Мампассі

Останніми днями у пресі відновилися чутки про те, що центральний захисник «Шахтаря» Марк Мампассі, котрий нині на правах оренди виступає за «Маріуполь», може вже взимку змінити клуб і перебратися до російської Прем'єр-ліги. Однак, якщо місяць тому базікали про можливий перехід за 3 мільйони євро до московського «Спартака», то зараз кінцевий «пункт призначення» Мампассі, якщо довіряти ЗМІ, вже інший – московський «Локомотив». Причому, і сума вже називається вищою – 4 мільйони євро.

Чому Мампассі так завзято сватають до Росії, і хто він взагалі такий? Спробуємо розібратися.

Народився у Донецьку: як плюс чи мінус

Марк Мампассі народився 12 березня 2003 року в Донецьку та має громадянство України. З 2010 року почав займатися футболом в академії «Шахтаря», вихованцем якого і є. З того часу центрбек пройшов через усю структуру школи «гірників», практично скрізь виділяючись і будучи на хорошому рахунку у тренерів. У середовищі селекціонерів про Мампассі відомо вже дуже давно, а тому це явно не хлопець із нізвідки.

До своїх 18 років на рахунку Марка Мампассі є низка поєдинків, проведених за збірні України різного віку. За «синьо-жовтих» U-17 центрбек провів 12 матчів, за команду U-19 – поки що лише 3.

Втім, у Росії вже пишуть, що потенційний трансфер Мампассі до «Локомотива», швидше за все, призведе й до зміни громадянства футболіста. Справа в тому, що за тамтешніми законами особам, народженим у Донецьку, можна претендувати на спрощене отримання російського громадянства, чим боси «залізничників» і збираються скористатися. Тим самим, «Локомотив» планує позбавитися статусу легіонера для Мампассі, а також потенційно відкрити захиснику дорогу до національної збірної Росії.

У професіоналах заграв у «Маріуполі»

Як і багато хто з талановитих вихованців академії «Шахтаря», Марк Мампассі, незважаючи на низку тренувань із першою командою «гірників» за часів Луїша Каштру, не зумів пробитися до когорти найкращих, і пішов шляхом оренд. Дебютувати на професійному рівні, зокрема в українській Прем'єр-лізі, Марк зумів минулого сезону у «Маріуполі», де і продовжує виступати досі.

Загалом Мампассі в «Маріуполі» демонструє непоганий прогрес. Це дуже працездатний захисник, що має непоганий перший пас, у тому числі і довгий, чим часто користується при виході з оборони в атаку. Щоправда, в нинішньому сезоні зі зростанням кількісних показників у Мампассі стався невеликий спад у якісних, але, швидше за все, це варто пов'язувати з фактором професійного розвитку, коли у молодих футболістів часто відбуваються стрибки у показниках і відсутня стабільність.

Вже зараз базова статистика Мампассі виглядає цілком привабливою, тому не дивно, що до нього дійсно придивляються інші клуби. Наприклад, за кількістю виконаних передач у середньому за матч (52) Марк входить до топ-30 футболістів УПЛ, займаючи 29-й рядок. Вище за нього немає жодного гравця, окрім Іллі Забарного (65 передач за 90 хвилин; 13 місце) у віці до 20 років.

Також Мампассі входить до топ-30 в УПЛ за середньоматчовим показником довгих пасів (7), займаючи 27-ме місце. Причому в цій когорті футболістів він єдиний, хто ще не досяг 20-річчя.

 

Враховуючи дуже пристойні показники Мампассі в єдиноборствах (хоча зріст 184 сантиметри не є відверто сильною стороною центрбека), статистика у 18-річного таланта за мірками УПЛ справді дуже хороша, що в сукупності з іншими факторами робить цього гравця цікавим на трансферному ринку.

Що з перспективами у «Шахтарі»?

Головне питання: чому за всіх, здавалося б, однозначних плюсів Мампассі, його готові відпустити з «Шахтаря», тим більше, що у стані «гірників» здавна у задній лінії робиться ставка на українців? Тут, схоже, все не так просто, і, напевно, немає одного визначального фактора.

По-перше, якщо вірити російським ЗМІ (а нічого іншого не залишається, оскільки у «Шахтарі» не розкривають терміни дії договорів із футболістами, по суті, ще молодіжного складу), контракт Мампассі з віце-чемпіоном України спливає влітку наступного року. Агентом Марка є відомий Вадим Шаблій, і з якихось причин можна припустити, що поки що сторони не зійшлися в умовах, але з урахуванням добрих ділових відносин останній не може вчинити з донецьким клубом так, як свого часу зробив його колега, котрий опікувався Олександром Зінченком. Отже, одним із факторів, які говорять на користь прагнення «Шахтаря» продати Мампассі цієї зими є саме термін контракту, і неможливість (або небажання) сторін підписувати нову угоду.

По-друге, сам Мампассі, отримавши пропозиції з Росії, напевно усвідомив, що заслуговує на кращі умови, ніж ще кілька років в оренді у «Маріуполі». Застовбити за собою місце в основі «Шахтаря» при нещодавно придбаному Марлоні, а також нікуди не проданим Матвієнку, Вітао та Кривцові, Марку навряд чи світить, а тому логічно буде підшукати інші варіанти. Питання: чому в Росії? Але тут, як відомо, кожен робить вибір для себе.

По-третє, є неофіційна версія, за якою в керівництві «Шахтаря» не проти зробити так, щоб вихованці академії давали клубній скарбниці більше прибутку, а тому вихід на трансферний ринок зараз і демонстрація якості Мампассі, підкріплена отриманням 4 мільйонів євро, може стати дуже важливим кроком у цьому напрямку. Особливо на тлі чуток про те, що новим неофіційним куратором проекту «Маріуполя» у структурі «Шахтаря» став директор з футболу «гірників» Даріо Срна.

То чому саме Росія?

Гарне питання. І тут навряд чи має сенс пов'язувати його із «Шахтарем». «Гірникам» у ситуації з Мампассі, по суті, просто потрібно обрати максимально вигідну з економічної точки зору пропозицію, як колись було у ситуації з Ракицьким, а далі вже нехай сам футболіст вирішує, чи хоче він їхати до Росії, чи продемонструє громадянську позицію.

Крім суто футбольних якостей, за якими Мампассі може бути цікавим у РПЛ (хоча навряд чи ціна питання може дорівнювати 4 мільйонам євро, а це сума, еквівалентна тій, яка була сплачена «Шахтарем» у 2019 році за Вітао, котрий на той момент був капітаном юнацької збірної Бразилії), ні в якому разі не можна скидати з рахунків ще два варіанти – суто комерційний та політичний.

Про перший вже відкрито говорять у самій Росії. Наприклад, колишній президент «Локомотива» Микола Наумов заявив, що московський клуб із приходом Ральфа Рангніка на посаду керівника спортивного відділу фактично перетворюється на бізнес-проект німця. «Агенти Рангніка працюють по всій Європі, вони все бачать. Зараз Мампассі прийде, його ставитимуть на всі ігри, а потім перепродадуть. Відомого гравця брати дуже дорого, саме тому вони беруть таких. Мета команди Рангніка - заробити гроші, а футболу тут немає», - заявив Наумов.

Поділяє позицію Наумова й інший екс-президент Локомотива Ілля Геркус. Той взагалі вважає вкрай сумнівним доцільність натуралізації Мампассі: «Мені дуже цікаво те, що відбувається у «Локомотиві», але логіку рішень я не дуже розумію. Спостерігаю з величезним інтересом. Зміна громадянства? Наскільки я розумію, його заграно лише за молодіжку – є можливість поміняти футбольне громадянство. Але треба бути впевненим, що він зросте до рівня нашої збірної. У тієї ж України є Забарний у збірній, на підході Попов та Бондар із молоді. Сильна конкуренція».

Не можна забувати, що фактичним власником «Локомотива», як і інших російських клубів, які претендують, за даними ЗМІ, на підписання Мампассі, є державна компанія – ВАТ «Російські залізниці». Отже, гроші, які інвестуються нею у футбол, цілком доцільно розглядати не лише як частину бізнесу, а й як частину політики. У зв'язку з цим купівля перспективного українця у «Шахтаря», відомого своєю якісною академією, із наступною зміною для футболіста громадянства є потужним інструментом, який зацікавлені люди в Росії будуть здатні використовувати у своїх цілях. Більше того, може статися прецедент, за якого російське громадянство, а разом із ним і можливість виступати за тамтешню збірну, отримає гравець, котрий народився в Донецьку. Навряд чи варто додатково зупинятися на тому, наскільки подібне питання є стратегічно важливим для Росії, яка веде проти України пряму та опосередковану війну чи не в усіх напрямках.

Що вирішить Мампассі?

За словами Шаблія, у Мампассі нині є пропозиції не тільки з Росії, хоча звідти таких аж чотири. Що вирішить Марк агенту нібито ще невідомо, а тому певна свобода для маневру у 18-річного центрбека начебто є. Втім, всі ми чудово розуміємо, наскільки наполегливими і переконливими щодо грошових знаків, прописаних у контракті, можуть бути російські клуби, особливо з числа тих, які фінансуються за рахунок державних корпорацій.

Цікаво, що на початку нинішнього року досить схвально про Марка Мампассі висловлювався тодішній наставник збірної України U-18 Олександр Петраков, котрий нині виконує обов'язки головного тренера національної команди. Тоді коуч сказав, що крім хороших футбольних якостей, Мампассі виділяється й людськими, будучи скромним і порядним хлопцем. Що ж, Олександр Васильович не раз давав зрозуміти, що вміє розбиратися в людях – подивимося, чи не помилився він з Мампассі…

Оцініть матеріал
(100)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Клуб НХЛ переїхав до Юти. Що трапилося і які перспективи нової команди
Хокей | 24 квітня 2024, 15:25 13
Клуб НХЛ переїхав до Юти. Що трапилося і які перспективи нової команди

Арізона Койотіс на цей момент припинила існування

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 18
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 37
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
OttoKesterr
Його справа переходит чи не переходити в РПЛ, міняти чи не міняти громадянство. Залишиться українцем - респект! Стане росіянином теж плюс, бо нашій збірній потрібні ті, хто мріє в ній грати.
axylinam
Шахтёр научился массово выращивать предателей
KIEv
Предлагаю давать всем футболистам играть в россии за бОльшие деньги чем здесь и вычеркивать всех кто согласится и из сборной, и вообще из украинского футбола.
sRUssia
...агенти набивають ціну. Якби він щось був вартий - був би в ШД... У нас он молодіжка Чемпіони світу, а де вони зараз ? ... банальний розвод убогих мокше-бурятів на гроші... Якщо з 130-мільйонів не можуть вибрати з десяток православних ногомячистів - доводиться красти в інших, там же вони ще не зіпсовані скрєпним самогоном і мельдонієм...
dadaali177188
господи, если у него мысль возникает поиграть запоребриком , то сразу откреститься от этого типа и побыстрее сбагрить его и больше о нём ничего не слышать
Score Pion
1) запоребриком паспорти спрощено дають всім хто з теренів СРСР
2) ой не солодко йому там буде з любим паспортом з його кольором шкіри
maksum139
гарний розвод москалів на бабки
kon10000
Парень ещё ничего не решил, а его уже тут авансом дерьмом поливают... Это разве правильно, по европейски?
ENJOY--
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
grig
Не верю, что это правда. Тысячи украинцев погибли в войне российскими захватчиками. Иначе как после такого болеть за Шахтер.
Слава Чебан
нельзя винить 17 летнего пацана в том, что у него неправильная гражданская позиция...надо помочь ему сделать правильный выбор. С той стороны работают над этим хорошо, и не мешало бы чтоб наша сторона тоже сделала этот вопрос принципиальным для себя
elcomendante
Игрок очень хороший и перспективный. На сборах он по-лучше Марлона смотрелся. Но Зерби просрет к сожалению этого игрока
salem1974
На летних сборах он произвел очень хорошее впечатление,думал даже,что он с Марлоном будут основной парой защитников,лучше бы от Кривцова избавились
Robert Monroe
Дірявий захисник, нинішнє місце Маріуполя в УПЛ - це і його "заслуга" також. Хай валить до братів по розуму. Головне, щоб не повертався.
Богдан Саженко
Якщо шахтар його не утримує,то хочуть збагрити мордору,наврядчи клуб ввідав би класного гравця.Касапи тупо накидують грошей переплачують ,але особого таланта там напевно нема,тільки ,як негритос на данному віковому етапі випереджає європейських українців
Макс Фор
На что сегодня будешь ставить? Нашел? Если не хочешь всадить очередной раз свои копейки полагаясь на одну интуицию,
советую заглянуть на профессиональный сайт прогнозов на футбол k ing-ball.r u Чуваки там выдают просто пушечную статистику,
работают уже очень давно с 2013 года, так что не переживай, тебя там НЕ об манят!
zzg77
И кто меня убедит, что Шахтёр украинский клуб???
Богдан Саженко
кому потрібна ця макака?не треба в збірній такі.Не відчуває себе українцем 6тому і легко продається навіть несоромлячись в мордор
keegan
Удачи в новом клубе раз своим не нужен