Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 10 листопада 2021, 20:14
1693
0

Тріумфальне повернення французів та історична медаль для Бельгії

Як пройшов етап Гран-прі з фігурного катання в Італії

| Оновлено 10 листопада 2021, 20:14
1693
0
Тріумфальне повернення французів та історична медаль для Бельгії

З 5 по 7 листопада в італійському Турині відбувся третій етап серії Гран-прі з фігурного катання 2021 року. Спочатку він повинен був пройти в Китаї, але з причин, пов'язаних із загрозою поширення COVID-19, був перенесений до Італії. На радість любителів фігурного катання і спортсменів, на арену допускалися і глядачі – звичайно ж, з дотриманням всіх запобіжних заходів.

Чоловіки

Чоловіче одиночне катання точно не дало глядачам нудьгувати! Після короткої програми сили розподілилися дещо несподіваним чином - на першому місці розташувався китайський спортсмен Боянг Джин, що було цілком очікувано, а ось деякі інші фаворити турніру впоралися гірше. Бронзовий призер чемпіонату світу 2018 року Михайло Коляда впав з четверного тулупа і опинився на 4 сходинці турнірної таблиці. Учень Стефана Ламб'єля, фігурист з Латвії Денис Васильєв після прокату короткої програми був 5-м, а срібний призер чемпіонату світу 2021 японець Юма Кагіяма помилився на двох стрибках і опинився аж на 7 місці.

Однак у довільній програмі він зробив приголомшливий камбек - прекрасно виступивши і приземливши три четверних стрибка, 18-річний Кагіяма піднявся з сьомого місця на перше і виграв турнір.

"Виходячи на довільну програму, я навіть не думав про те, щоб піднятися на подіум або набрати хороший бал, я просто планував зробити все, що в моїх силах. Після короткої програми я не міг впоратися з емоціями і вранці відчував себе пригнічено на тренуванні. Я не знав, що робити з ситуацією, - зазначив японець.

"Мій тренер сказав: давай забудемо те, що ми зробили в минулому році - місця, рекорди, так що я так і зробив і став думати, що починаю з нуля і роблю все можливе, і це допомогло. Для мене це хороший досвід", - продовжив Кагіяма.
Виступаючи під "Список Шиндлера", чемпіон Росії Михайло Коляда добре відкатав довільну програму і в підсумку виграв срібло.

Бронзовий призер чемпіонату світу серед юніорів 2019 року італієць Даніель Грассль набрав 173,33 бала і опустився з другого місця на третє із загальним результатом 269,00 бала. Він був дуже щасливий після своєї першої медалі на етапах Гран прі, а також бурхливих овацій, які йому влаштувала публіка на туринській арені.

"Емоції були на межі, і я дуже хотів показати італійцям гарне катання, - сказав Грассль. - Я щасливий, що вперше піднявся на подіум в Італії і що Гран-прі був тут, так що дякую всім, хто підтримував мене. Виступати тут було просто приголомшливо".

Підсумкове четверте місце зайняв Денис Васильєв, а п'яте – корейський фігурист ДжунХван Ча, який був третім після короткої програми, проте довільна йому не дуже вдалася. Лідер після короткої програми Боянг Джин опустився на підсумкове 7 місце після падіння з двох стрибків та інших помилок у довільній програмі.

Чоловіки. Підсумкове положення

  • 1. Юма Кагіяма (Японія) – 278.02
  • 2. Михайло Коляда (Росія) - 273.55
  • 3. Даніель Грассль (Італія) - 269.00
  • 4. Денис Васильєв (Латвія) - 248.44
  • 5. ДжунХван Ча (Корея) - 247.74

 Жінки

Чемпіонка світу 2021 року, росіянка Анна Щербакова реабілітувалася після не дуже вдалої короткої програми і завоювала свою третю золоту медаль Гран-прі. Срібло дісталося ще одній представниці Росії і тренерського штабу Етері Тутберідзе Майї Хромих, а бельгійська спортсменка Луна Хендрікс виборола бронзу - першу медаль Гран-прі в жіночому одиночному катанні для своєї країни.

"Я була дуже схвильована, коли побачила, що стала третьою. Це просто мрія, що збулася", - сказала Хендрікс, яка в п'ятницю 5 листопада відсвяткувала своє 22-річчя. 

"Я багато працювала для цього, і мені довелося подолати безліч невдач. Я дуже пишаюся тим, що я перша бельгійська жінка, яка отримала медаль Гран-прі», - додала Луна, яку тренує її брат Йорік Хендрікс, який раніше також виступав на змаганнях.

Японка Маі Міхара піднялася на одну сходинку після короткої програми і посіла четверте місце, а дворазова призерка чемпіонату світу Сатоко Міяхара (Японія) стала п'ятою.

Жінки. Підсумкове положення

  • 1. Анна Щербакова – (Росія) - 236.78
  • 2. Майя Хромих – (Росія) - 226.35
  • 3. Луна Хендрікс (Бельгія) – 219.05
  • 4. Маі Міхара – (Японія) - 214.95
  • 5. Сатоко Міяхара (Японія) – 209.57

Пари

Китайці Веньцзин Суй - Цун Хань фінішували із золотою медаллю, випередивши своїх товаришів по команді Чен Пен - Ян Цзінь, яким дісталося срібло. Дворазові чемпіони світу набрали набрали в цілому 224,55 бали. Росіяни Юлія Артем'єва і Михайло Назаричев завоювали бронзу.

 "Це важкий місяць для нас - три турніри, плюс ми міняємо багато часових поясів. Після короткої програми я відчувала себе не дуже добре фізично і була нестача енергії, але ми непогано впоралися, - сказала Суй пресі. - У нас все ще є проблеми, які потрібно виправити. Думаю, ми будемо продовжувати роботу над програмою".

 Італійська пара Ніколь Делла Моніка і Маттео Гуарізе опустилися з третього місця на четверте, оскільки допустили помилки в своїх паралельних стрибках, також було падіння з викиду потрійний ріттбергер.

 Суй/Хан виступили вже на двох етапах Гран-прі і вийшли у фінал, набравши максимальні 30 очок. Пен/Цзінь набрали 13 очок, але не будуть брати участь у другому Гран-прі в цьому сезоні. 

Пари. Підсумкове положення

  • 1. Суй Венцзін/Хань Цун (Китай) – 224.55
  • 2. Пен Чен/Цзінь Ян (Китай) – 211.86
  • 3. Юлія Артем'єва/Михайло Назаричев (Росія) – 187.01
  • 4. Ніколь Делла Моніка/Маттео Гуарізе (Італія) – 179.26
  • 5. Ребекка Джиларді/Філіппо Амброзіні (Італія) – 165.45

 Танці на льоду

 Чотириразові чемпіони Світу в танцях на льоду з Франції Габріелла Пападакіс і Гійом Сізерон, які пропустили весь минулий сезон, нарешті повернулися і беззастережно лідирували на цих змаганнях. Срібні призери світу 2021 року Медісон Хаббелл/Закарі Донохью (США) завоювали срібну медаль, а бронза дісталася Олександрі Степановій та Івану Букіну з Росії.

 Пападакіс/Сізерон представили вражаюче виконання свого довільного танцю під «Елегію» Габріеля Форе, захоплюючи приголомшливим ковзанням і красивими підтримками. Неодноразові чемпіони Гран-прі встановили рекорд нового сезону, набравши 132,61 бали за довільний танець і в сумі 220,06 бали для впевненої перемоги.

 «Ми задоволені нашим виступом сьогодні, ми домоглися деяких технічних поліпшень після Фінляндії (Finlandia Trophy)», - сказав Сізерон.

"В останні тижні ми підштовхували себе. Ще є над чим попрацювати перед наступним Гран-прі і фіналом - це безперервний процес і потрібно рухатися поступово", - продовжив він.

"Ми задоволені виступом", - додала Пападакіс. - Ми поліпшили рівні на кроках, що було основною метою цього змагання».

Габріелла і Гійом виступлять на своєму другому етапі Гран-прі в Греноблі (Франція) 19-21 листопада.

Хаббелл/Донохью набрали в сумі 207,90 бали. Зайнявши перше і друге місця на етапах Гран-прі в цьому сезоні, вони вийшли у фінал Гран-прі з фігурного катання.

"З часів Skate America ми з Заком домоглися деяких поліпшень. Ми змогли підвищити свій рівень в доріжці кроків, також ми внесли деякі зміни як в музичному, так і в хореографічному плані», - зазначила Медісон Хаббелл.

Танці. Підсумкове положення

  • 1. Габріела Пападакіс/Гійом Сізерон (Франція) – 220.06
  • 2. Медісон Хаббелл/Закарі Донохью (США) – 207.90
  • 3. Олександра Степанова/Іван Букін (Росія) – 202.18
  • 4. Ван Шиюе/Лю Сіньюй (Китай) – 184.59
  • 5. Каролін Грін/Майкл Парсонс (США) – 178.26

Наступний етап серії Гран-прі пройде в Японії 12-14 листопада. У ньому візьме участь українська танцювальна пара Олександра Назарова і Максим Нікітін. Фінал Гран-прі відбудеться в японській Осаці з 9 по 12 грудня.

Марина Настевич для Sport.ua, Фото – Ольга Трофимова

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу
Інші види | 22 квітня 2024, 22:10 0
Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу

Бельгієць підтверджує статус одного з найсильніших ролерів світу

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.