Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 10 листопада 2021, 17:35
20846
28

Ми не вміємо грати другий матч спарки. Навіщо тоді грати з Болгарією?

Валерій Василенко – про доцільність одеського «товарняка»

| Оновлено 10 листопада 2021, 17:35
20846
28
Ми не вміємо грати другий матч спарки. Навіщо тоді грати з Болгарією?
УАФ

16 листопада збірна України зіграє вирішальний поєдинок відбору на ЧС-2022 – у гостях проти національної команди Боснії та Герцеговини. Цю зустріч виконуючий обов'язки головного тренера нашого колективу Олександр Петраков назвав «матчем року».

З цим не посперечаєшся. І нічого не додаси. Та й не зміниш уже нічого, загалом, адже гра відбудеться в рамках десятого, останнього туру кваліфікації. Тут або пан, або пропав.

Заради турнірного завдання, яке все ще залишається актуальним – посісти друге місце у групі, Петраков кинув усі сили та згладив усі кути. Під прапори збірної викликані справді найкращі з найкращих, сокира війни з Маліновським закопана, а підготовчий збір до гри у Зениці розпочався восьмого листопада.

Загалом, ціль ясна, завдання поставлене. І можна не сумніватися, що наші тренери та наші футболісти зроблять усе, що в їхніх силах.

Але зараз я хотів би акцентувати увагу на іншому аспекті. Справа в тому, що матчі відбору дев'ятого туру, який у нашій групі буде зіграно 13 листопада, збірна України пропускає. У той час як наші головні суперники у боротьбі за другий рядок – боснійці та фіни – позбавлені такого привілею. Тому що на тому ж стадіоні, де підопічні Петракова закриють відбір на Мундіаль, трьома днями раніше схлиснуться Боснія та Фінляндія. За цією грою ми спостерігатимемо збоку, хоч і не без свого інтересу.

І для балканців, і для скандинавів матч дев'ятого туру безмежно важливий. І теж можна не сумніватися, що опоненти гризтимуть землю, щоб здобути потрібний результат. Отже, залишать на футбольному полі якщо й не всі, то дуже багато своїх ресурсів.

Напевно, це не той випадок, коли можна сидіти на березі і чекати, коли повз тебе попливуть тіла ворогів. Але дуже схоже. Вперше у нинішньому відборі збірна України отримала нагоду не грати спарені матчі. Отримала можливість гарно відпочити напередодні однієї-єдиної гри. Не секрет, що ще з «прадавніх» часів наша збірна не вміє – давайте речі називати своїми іменами – не вміє грати саме другі поєдинки «спарки». Нам то «фізики» не вистачає, то емоцій, то через травми випадають провідні футболісти, то переліт був довгим.

Зараз, повторюся, ми отримали чудову, я б сказав – унікальну можливість підготуватися до другого матчу, минаючи перший. Тобто, зосередити всі свої сили та бажання саме на грі проти підопічних Петєва.


УАФ. Роман Яремчук

Але що ми отримуємо у підсумку? Ми отримуємо майже повноцінний перший матч «спарки» – проти Болгарії. З тією лише різницею, що за нього не нараховують турнірні бали. Вибачте, але, за великим рахунком, одеська гра нашій команді може більше нашкодити, ніж допомогти. Хоча граємо і не проти топ-команди, але той суперник – явно не боязкого десятку. Доведеться побігати, попітніти, понервуватись. А ще, не дай Боже, можливі й ушкодження. Скажіть на милість: навіщо грати з вогнем у непридатний для цього момент?

Чи не простіше було б провести повноцінний підготовчий збір до гри 16 листопада в Києві, як «боксерську грушу» обравши простішого опонента. На кшталт «Оболоні». Або взагалі зігравши двосторонню гру між умовно першим та умовно другим складами збірної. Футболісти так само отримали б необхідні навантаження, тренери отримали б необхідну інформацію. І всі були задоволені. І, напевно, живі-здорові.

Але легких шляхів ми чомусь апріорі не шукаємо. Нам подавай одразу складнощі. Хоча можна було б легко обійтися без них, заощадивши сили та кошти на логістику. Так, я розумію, що в особі збірної Болгарії наш тренерський штаб бачить прообраз збірної Боснії та Герцеговини. Але чи не надто великий ризик нарватися на травми, коронавірус та й взагалі перегоріти напередодні «матчу року»?

У футболі, як відомо, дрібниць не буває. І виграє найчастіше той, хто всі дрібниці або врахував, або мінімізував ризики. У нашому випадку можна говорити, як мінімум, про безтурботність…

Оцініть матеріал
(129)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку
Футбол | 19 квітня 2024, 00:51 38
Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку

Французька команда виграла чвертьфінал ЛЄ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 9
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
TimurKhAI
Автор, ты не поверишь, но два года назад мы обыграли Португалию... барабанная дробь... во втором матче спарки — через три дня после игры с Литвой.
Или кто-то думает, что в товарняке с Болгарией наши потратят больше сил, чем тогда в официальной игре?
Статья просто для набивания количества знаков...
lviv-999
Так.Вірно.Але це товариський матч і тут ніхто не буде напрягатись і склад буде на 70 % не основний.Можна перевірити ближчий резерв.Все одно краще грати ніж тренуватись.І як Боснія з Фінами ніхто не буде надриватись.
Mironchik
Лучше вообще ни с кем не играть, а то вдруг проиграем.
TimurKhAI
Ну и более свежий пример: ничья с французами через три дня после долгого перелёта и искусственного газона в Казахстане. Оказывается, можем сыграть второй матч в спарке гораздо лучше, чем первый, вопреки всем стереотипам.
GREEN DAY belokon
Что за бред? у всех сборных при любом тренере такой подход.
Уже как не пытаются критиковать Петракова...
Sauron
Та нету спарки.
Первая игра товарняк
Argon
Від себе добавлю, що матч з болгарами буде в четвер, суперники між собою грають в суботу, а матч року у вівторок. Думаю матч потрібен для самого Петракова, як тренера, плюс наші на два дні мають відпочинку більше
Vitaliy Kuzuniy
Вопрос из серии, "зачем снимать штаны в туалете?" , "все равно потом назад одевать". Конечно же для практики, тонуса, наигранности и т.п. Это же очевидно, зачем предрассудки приплетать?!
SergRV
Связи нарабатывать между игроками нужно. Чтобы чувствовали друг друга и понимали. Где, как не в таких матчах можно получить такой опыт? Я считаю, что нашей команде очень даже не помешают такие матчи, если цель победа, а не участие.
Михаил Грозный
С Болгарией - спарринг. И можно выставить любой состав.
Ну и учиться никогда не рано.
Daren44
Статья из серии "абы шото ляпнуть..."
trejd
Помню товарняк с Францией,дикий влёт,Потом Германия,потом триумф с Испанией.Посмотрим.
dd dent
Автор серьезно полагает шо в товарняке будут затрачены значительные усилия перед решающим матчем всего цикла для сборной?
dadaali177188
Та не , тут мне кажется больше вопрос не усталости, играем 11 и 16 , как раз нормальный такой интервал, есть время на восстановление. Тут больше боязни не сломаться, не подхватить какой то вирус. Если с Одессы планируют рвануть в Боснию, тогда нормуль, а если с Киева, тогда зачем эти телодвижения лишние?? могли бы на месте товарняк раскатать.
Bibenco
Жду, когда красноречивый Валера получит сертификат тренера, и покажет недолгим, как по-легкому чемпионом мира стать.
Morfeo1
Я об этом же думал....не умеет сборная Украины второй матч в "спарке" играть . Но очень хочется ошибиться!
Pychnenko
Смотря с каким настроением закончится матч с Болгарией. Очень важен настрой. А это может произойти только после успешной игры (желательно и счета) с Болгарией. Успехов нашим парням в этих двух играх! (спаркой это никак не назовешь)
zac1310
Статья ни о чем, проблемы со вторым матчем у нас были при Шеве, сейчас у нас проблемы с реализацией, шо в первом, шо во втором матче. Может, и лучше, что не позабивали болгарам, а босякам теперь мож и позабиваем.
grifon.
цей матч для того, щоб аффтор статейку наклепав
euro2012_za_2012euro
Пятова и резерв выставить.
Основные в лучшем случае на замену во втором тайме.