Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 листопада 2021, 21:15
3088
3

На Олімпіаді в Парижі Україна може бути серед топів у брейкінгу

Інтерв'ю з B-Boy Intact – Андрієм Курносовим – одним із найвідоміших українських брейкерів

| Оновлено 09 листопада 2021, 21:15
3088
3
На Олімпіаді в Парижі Україна може бути серед топів у брейкінгу
instagram.com/bboy_intact. Андрій Курносов

Минулої суботи в Гданську відбувся Red Bull BC One 2021, на якому найкращі бі-бої та бі-герлз боролися за чемпіонський пояс Red Bull BC One. У змаганні дівчат вперше тріумфувала B-Girl Logistx із США, яка у фіналі перемогла росіянку Vavi. У чоловічому турнірі B-Boy Amir переміг канадського брейкера Філа Візарда, ставши першим в історії брейкером із Казахстану, який переміг на Red Bull BC One.

Брали участь у турнірі і два представники України – B-Boy Kuzya та B-Girl Kim, яким для потрапляння до топ-16 не вистачило одного кроку. Про виступ українців та розвиток брейкінгу в Україні кореспондент Sport.ua поговорив з одним із старожилів українського брейкінгу B-Boy Intact – Андрієм Курносовим. Через три роки в Парижі, де відбудеться дебют брейк-дансу на Олімпіадах, за словами Андрія, збірна України може бути серед лідерів.

– Брейк потрібно дивитися наживо – це сама сила, – каже B-Boy Intact. – На великій арені – це дещо інше. Чи не відчуваються емоції, дихання, енергія. А телебачення взагалі ріже на 50 відсотків. Не відчувається дрібні деталі та атмосфера.

– А як судді оцінюють брейк? На які критерії звертають увагу?
– Брейкінг насамперед – це танець. Якщо є техніка та форма, але якщо це все не пов'язано з ритмікою та музикою, то це не виглядає цільно. Критеріїв оцінювання багато – стиль, подача, манера, свіжість виконання, непередбачуваність. Це ті критерії, які за багато років розвитку брейкінгу сформувалися в голові кожного брейкера. Всі судді, за ідеєю, дотримуються цих критеріїв. Наразі ці критерії переноситимуться до суддівської системи, яка готується на Олімпіаду-2024 у Парижі. Система вже розроблена, вона називається Trivium. Але я думаю, що все залежатиме від людей, які судитимуть. Тому що критерії – це одне, а розуміння критеріїв – зовсім інше.

– Ще кілька років тому було важко уявити, що брейк-данс увійде до програми Олімпійських ігор. Якби вам, коли ви починали займатися брейкінгом, сказали б, що можете потрапити на Олімпіаду – щоб ви відповіли?
– Я почав танцювати у 2000-му році, коли мені було 14 років. Тоді, звісно, ​​умови були зовсім інші. І, звичайно, про Олімпійські ігри ніхто не думав. Я скажу так: ми не ставимося до брейкінгу як спорту. Для нас це щось більш глибоке – творчість, самовираження, креативність. Спорт це – досягнення вищих результатів за допомогою фізики та елементів. У брейкінгу головне показати свою ідею, неповторний погляд.

– Але змагальний процес у брейкінгу присутній?
– Звісно. Але це процес змагання стилів, а не елементів.

– Добре. А як між двома стилями вибрати найкращий?
– У цьому є складність, яку зараз потрібно буде вирішити, щоб впровадити брейкінг в олімпійський «двіж». Можу сказати, що ком'юніті щодо брейкінгу на Олімпіаді розділилося. Є прихильники й ті, хто активно просуває цю ідею, але є й інша думка. Справа в тому, що брейкінг не має міжнародної федерації. МОК відрядив брейк до Федерації спортивних танців (WDSF), до якої входять румба, бальні, латиноамериканські та інші танці. Ситуація дуже дивна, бо це як два різні світи, які об'єднали в одне ціле. Ми в Україні робимо все для того, щоби представити брейкінг у тій формі, в якій ми його любимо і багато років цим займаємося. Ми не хочемо, щоб брейк помінявся на Олімпіаді. Адже його взяли туди тому, що він цікавий таким, яким він є. Взяти його поміняти та стандартизувати під спорт – це взагалі не варіант. А навіщо брейк тоді брали на Олімпіаду?

– Є розуміння, як проходитиме відбір на Олімпійські ігри?
– На Олімпіаді в Парижі будуть бі-бої та бі-герлз. Як проходитиме відбір на Ігри – поки неясно. WDSF ще повністю не розробила структуру відбору. До Олімпіади залишилося два роки і все трохи відбувається сумбурно. Очевидно, що будуть локальні чемпіонати у країнах. Переможці локальних турнірів вирушать на чемпіонат Європи та чемпіонат світу, де боротимуться за рейтингові очки. Відбір на Олімпіаду розпочнеться за рік до Ігор у Парижі. В Україні ми два роки поспіль формуємо збірну України за підсумками національного чемпіонату.

– На Олімпіаді в Токіо у нових видах, наприклад, у скейтбордингу перемагали юні спортсмени. У брейкінгу серед лідерів також молодь?
– Брейкінг, безумовно, сильно помолодшав. Наприклад, 20 років тому, коли я починав, у брейк приходили у 14-15 років і це вважалося нормально. Наразі діти починають у 5-6 років і у 14 вони можуть бути на неймовірному рівні. Але, як я вже сказав, справа не лише у русі. Молоде покоління відрізняється силою у рухах, але в них дуже велика прірва у танцювальному напрямку. Великі чемпіонати роблять стріми, які вимагають права на музику. Через це музика дуже змінилася. Використовують спеціально написану під чемпіонати музику, а не ту, яку грали панкові групи, а діджеї обирали з неї треки. Сучасна музика трохи змінила хід брейкінгу. У ньому поменшало манери, стилістики, але в той же час – з'явилося більше динаміки, швидкості. Але коли хтось поєднує динаміку з умінням танцювати, то контраст дуже видно.

Ви бачили, що на Last Chance Cypher переміг японець Норі. Він має дуже великий арсенал. На відміну від переважної більшості молоді, у якої два-три раунди потужних та свіжих, а потім – нічого. А ще в нього є вміння танцювати вгорі – топрок. Два кроки вліво, а потім праворуч і пішов «вниз» – це не танець. А у Норі – подача, манера, вміння використовувати час, простір, зміна рівнів. А він із мого покоління танцює вже років 20.

– Як вважаєте, чого на Last Chance Cypher не вистачило українцям – B-Boy Kuzya та B-Girl Kim?
– Скажу так: перед Last Chance Cypher багато хто з нас захворів на коронавірус. Я не можу сказати, що всі мали важку форму, швидше, грипозний стан, але на брейкінг це вплинуло. Я вчора танцював у колі та відчував, що я не в тих кондиціях, в яких був на українському Cypher, коли ми з Kuzya билися у фіналі. Кузя мав півтора тижні, щоб відновитися. Був тягар, якась суєта і тиск. Все це, як не крути, вплинуло на загальну картину. У Kim, вважаю, був досить спірний батл, який вона програла. Її суперниця теж помилялася, падала. Але судді їй віддали перемогу, бо мала більше легкості. Вона не була така сфокусована на тому, що потрібно виконати.

 

Український B-Boy Kuzya (у світлій футболці) поступився у чвертьфіналі відбору до Світового фіналу

– Чи є світовий рейтинг брейкерів? Хто серед топів?
– У нас немає однієї платформи. Наприклад, Red Bull BC One це свій окремий світ, але не можна сказати, що це весь брейк. Є великі івенти як Олімпійські ігри – там буде свій рейтинг. Але повірте: багато брейкерів навіть не захочуть брати участь на Олімпіаді. За якимись своїми моментами. Є маленькі андеграунд івенти, на яких божевільний рівень. Але люди, які там виступають, ніколи не потраплять на великі івенти. Бо не хочуть змагатись у спортивному напрямку. Вони хочуть протистояти у стилі, ідейності.

– Які критерії у сучасному брейкінгу потрібно акумулювати, щоб перемогти на Олімпійських іграх?
– На Олімпіаді, безперечно, кайфу буде мало. Не буде кіл – сайферів, які ми всі любимо. На Олімпіаду слід їхати сфокусованим на результат. Людина, яка туди поїде, має ставити перед собою спортивні цілі.

 

Відео півфінальної битви Світового фіналу, в якій Філ Візард переміг епатажного американця Flea Rock

– Як в Україні справи зі спортивним брейкінгом?
– Я себе відношу до культурного брейкінгу, але розумію, що й спортивний брейк має місце. Тому взяли його під контроль: не хочеться, щоб під Олімпіаду до брейку прийшли на ласий шматочок ті люди, які взагалі не розуміють нічого у брейкінгу. Ми хочемо зробити так, щоб наш олімпійський брейк виглядав гарно. Два чемпіонати України, які ми провели у 2019 та 2021 роках, пройшли як класні івенти, на яких люди танцювали у колах, на яких була класна музика. Існує невелика підтримка з боку Міністерства спорту України. Вона не така велика, якщо порівнювати з тим, що бачимо в інших країнах, але тішить, що процес пішов.

На жаль, система реагує дуже повільно. Рік тому ми подали всі документи, щоб брейкінг на державному рівні визнали олімпійським видом спорту, але поки що віз і нині там.

– Чи є ймовірність, що через це Україна може не виступити у відбіркових турнірах на Олімпіаду?
– Ні. За результатами цьогорічного чемпіонату України два B-Boy та дві B-Girl поїдуть на чемпіонат світу в Парижі, який відбудеться у грудні. Наразі брейк в Україні зареєстрований як спортивна дисципліна. Проте бюджет на чотирьох осіб для участі на чемпіонаті світу, який організовує WDSF, нам виділили. Я вірю, що на Олімпіаді в Парижі ми матимемо конкурентну збірну, яка гідно представить український брейк.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
savant
Это "спорт" который заменил карате, бред полный!!