Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Валера – легенда. Як 18-річний українець B1t за рік став ключовим у NAVI

Розповідаємо про опорника Natus Vincere, без якого перемоги на мейджорі не було б

Валера – легенда. Як 18-річний українець B1t за рік став ключовим у NAVI
PGL. Валерий B1t Ваховський

Natus Vincere 8 листопада здійснили грандіозне досягнення. Команда українського клубу з CS:GO стала чемпіоном PGL Major Stockholm – головного турніру у цій ігровій дисципліні. «Народжені Перемагати» катком пройшлися по своїм суперниках у всьому турнірі, не програли жодної карти, а у фіналі в яскравому стилі дотиснули G2. NAVI заробили 1 мільйон доларів, підняли чемпіонський кубок та довели, що є найкращою командою світу. Знову.

Чемпіонство на PGL Major Stockholm – перша перемога на мейджорі з CS:GO в історії Natus Vincere. У 2010 році легендарний український склад NAVI вже перемагав на мейджорі, але це було в Counter-Strike 1.6. Наразі головний трофей є і у CS:GO. Одним із найважливіших гравців у складі NAVI став Валерій b1t Ваховський. 18-річний українець став відкриттям всього турніру та завершив змагання на другому місці за особистим рейтингом після свого одноклубника, найкращого гравця світу Олександра s1mple Костилєва. Про s1mple ми розповідали раніше, тепер історія про b1t - ще одну повноцінну зірку команди.

Вихованець «Народжених Перемагати»

Ще у 2019-му році про Валерія Ваховського навряд чи знали у світі кіберспорту. Український мультигеймінг Natus Vincere оголосив про запуск проекту NAVI Esports Camp – своєрідної академії CS:GO. Суть цієї ініціативи – набрати перспективних молодих гравців, які могли б поповнити молодіжний склад клубу. Цілком логічно, що B1t став одним із найкращих у цьому кемпі і потрапив до основного складу NAVI Junior.

Кумедна заявка B1t на участь у NAVI Esports Camp:

NAVI Junior - команда, яка виступає на турнірах tier-2 і tier-3 рівня. Разом із молодіжкою Ваховський входив у топ-3 на турнірах CMD368 Championship, SECTOR: MOSTBET Season 3, CTRL PLAY LEAGUE, Eden Arena: Malta Vibes – Week 5.

«У нього дуже гарний мікро, і він дуже добре відчуває гру. Йому не вистачає ігрових знань, звісно ж. На тому етапі розвитку, на якому він зараз, у нього дуже високі показники. Тому це той гравець, який береться на перспективу», - казав 2019-му році Андрій B1ad3 Городенський, тренер NAVI.

Прорив у NAVI

У грудні 2020 року Валерій b1t Ваховський отримав свій шанс. Тоді менеджмент NAVI взяв 17-річного кіберспортсмена, як шостого гравця. На турнірі BLAST Premier: Fall 2020 можна було ситуативно міняти гравців на різних картах. Спочатку B1t отримав свій шанс тільки на одній карті Inferno, де він замінив Єгора flamie Васильєва. Вже на початку 2021 року разом із NAVI B1t виграв турнір BLAST Premier: Global Finals, де вже почував себе впевненіше в команді. Потім входив до символічної збірної турніру BLAST Premier: Spring Groups 2021. Валерій ділив місце у складі з flamie аж до квітня 2021 року, коли український клуб зважився на повноцінну заміну у складі. Flamie був переведений в інактив і почався період з B1t.

З кожним турніром B1t грав все краще, зростав його рейтинг та роль у команді. Вже у першому турнірі з B1t в основі Natus Vincere виграли регіональний турнір DreamHack Masters Spring, де Ваховський був одним із найкращих у команді. Далі були перемоги на StarLadder RMR, BLAST Premier: Fall Groups. Головні перемоги прийшли на період літо-осінь. Natus Vincere набрали вражаючу форму, виграли турнір IEM Cologne 2021, потім ESL Pro League Season 14. Уже у вересні український клуб виграв сезон Intel Grand Slam і додатковий 1 мільйон доларів. Intel Grand Slam присуджується команді, яка виграє чотири турніри рівня Masters у серії ESL Pro Tour. До ESL Pro League Season 14 команда s1mple стала чемпіоном IEM Katowice 2020, DreamHack Masters Spring 2021 та IEM Cologne 2021. З літа Natus Vincere очолють світовий рейтинг найкращих команд.

Феєрія на PGL Major Stockholm 2021

Natus Vincere приїхали до Стокгольма за перемогою та доводили це у кожному матчі та у кожній карті. NAVI не залишили шансів таким командам: Heroic, Virtus.pro, Ninjas in Pyjamas, Team Vitality, Gambit Esports та G2 у фіналі. Всі шість B1t і компанія виграли, не віддавши при цьому жодної карти і стали першою командою в історії, кому вдавалось це. Сам Валерій B1t Ваховський вражав індивідуальним рівнем цього турніру. 18-річний кіберспортсмен став найкращим гравцем групового етапу мейджора, встановивши другий результат за хедшотами (постріли в голову прим.) в історії.

PGL. Валерій B1t Ваховський

За підсумками турніру найкращим гравцем став, очікувано, снайпер та головна зірка Natus Vincere – Олександр s1mple Костилєв, а B1t увійшов до топ-5 за рейтингом. Наразі Ваховський вийшов до фіналу голосування Esports Awards у номінації Найкращий новачок року в кіберспорті. Менше ніж за рік у складі NAVI B1t виграв 700 тисяч доларів за кар'єру та вже обійшов за цим показником легенд клубу Zeus та Edward. Так, вони грали в іншу епоху та за інших призових, але все ж таки! Гру B1t відзначив і сам легендарний капітан NAVI:

«S1mple, electronic і B1t - це три гравці, які зараз показують найкращу гру в світі», - сказав Zeus.

Зараз B1t претендує на потрапляння до топ-10, а то й топ-5 рейтингу найкращих гравців світу за підсумками року. Непоганий дебютний сезон, правда? У 18 років Валерій B1t Ваховський досяг більшого, до чого багато великих гравців минулого йшли всю кар'єру.

«Хочу сказати спасибі команді. Наша команда пройшла величезний шлях, не програла жодної карти за мейджор - це дуже круто. Я люблю всіх своїх тіммейтів... Просто немає слів насправді. Це дуже круто», – сказав після перемоги B1t.

Instagram. S1mple, B1ad3, B1t
Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті
Футбол | 18 квітня 2024, 07:15 1
Анчелотті оцінив матч з Манчестер Сіті, в якому Лунін двічі відбив пенальті

Карло прокоментував перемогу «Реала» у матчі-відповіді 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті
Футбол | 18 квітня 2024, 19:37 0
ФОТО. Обличчя і емоції Агуеро після сейву Луніна у серії пенальті з МанСіті

Український воротар виграв серію пенальті у матчі з «Манчестер Сіті»

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
я остановился в развитии на Марио Денди
SandroKing
Вовремя они включили Бита в команду. Там Симпл один тащил, и если у него не шло пиши пропало. С Битом полегче стало, ведь трио российского балласта выстреливает раз в пятилетку.
sv_2000
Поддерживаю. Все наши русские - настоящие казаки
Секрет доминации в сбалансированности состава, помноженном на гений Симпла. Что-то вроде пиковой Барселоны с Месси.
Перфекто - классный саппорт, но и феерит временами - мама не горюй. Достаточно пересмотреть первую карту четвертьфинала с Виталити. Он там 30+ килов зафигачил пока Симпл спал)
Бумыч не так давно частенько проседал, но в последнее время сильно прибавил и он большой специалист по решающим килам в переломные моменты.
А Электроник, как по мне, второй в команде после Симпла. О нем мало говорят, но он очень крут. Бит, конечно, самый перспективный, будущая мегазвезда, если будет продолжать в том же духе, но ему до Электроника еще немного подрасти надо.
WhoKnows
Спитайте його "Чий Крим", а то може як малорос сімпл він також не знає
Serhii P.
Дауни, які цілими днями бавляться ігри. З них одиниці здобувають славу та гроші, "успіхи" інших можна побачити на касах в McDonald's та коли тобі привозить доставку Glovo.