Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Єврокубки
| Оновлено 24 листопада 2021, 22:50
729
0

Сергій КОВАЛЕНКО: «В Кубку Виклику намагатимося пройти якнайдалі»

Харківська «Юраакадемія» має намір порадувати вболівальників хорошею грою в єврокубковому турнірі

| Оновлено 24 листопада 2021, 22:50
729
0
Сергій КОВАЛЕНКО: «В Кубку Виклику намагатимося пройти якнайдалі»
ФВУ

Вже цього тижня 10 листопада бронзові призери попереднього чемпіонату України у чоловічій Суперлізі волейболісти харківської «Юраакадемії» стартують у новому єврокубковому сезоні. На своєму майданчику в 1/32 фіналу Кубка Виклику вони зіграють із австрійським клубом «Амштеттен». Юристи повертаються на міжнародну арену через 17 років, коли їхній нинішній наставник Сергій Коваленко виступав в основному складі. Саме зі спогадів про ті вже досить далекі роки і почалася наша розмова.

– Незважаючи на те, що минуло вже багато років, я добре пам'ятаю той сезон, коли ми виступали у Кубку ЄКВ, – каже Сергій Володимирович. - Тоді 2004 року волейбол в Україні був на підйомі і інший харківський клуб «Локомотив» навесні став переможцем Кубка топ-команд (саме цей турнір невдовзі 2007 року був перетворений на Кубок Виклику, де ми зараз виступатимемо). Так ось, у наступному сезоні 2004-2005 років «Локомотив» вже грав у Лізі чемпіонів, а «Юракадемія» та маріупольський «Маркохім» (срібний та бронзові призери чемпіонату України) брали участь в другому за рейтингом європейському волейбольному клубному турнірі Кубку ЄКВ.
У групі 3, матчі якої проходили в португальському місті Понта-Делгада, ми посіли перше місце, перемігши всіх суперників - місцевий клуб «Антигос», нідерландський «Зволле» та сербський «Партизан» із Белграда. А в 1/8 фіналу нам протистояла італійська команда «Сомек» з міста Падуя. На жаль, обидва матчі нам довелося провести в Італії, де ми поступилися 1:3 та 0:3. До речі, у чвертьфіналі цій же команді програв і «Маркохім».

- Наскільки мені відомо, після цього у клубі «Юракадемія» були проблеми із фінансуванням, але навіть, незважаючи на це, команді вдалося двічі у 2015 та 2016 роках ставати бронзовими призерами. Чому тоді не заявлялися до єврокубків?
- Так, ви праві. В клубі розпочалися фінансові труднощі. Спершу команду покинули наші провідні гравці, такі як Микола Павлов та Максим Пантелеймоненко, завершив спортивну кар'єру наш багаторічний капітан Олександр Бєляєв. З цих та інших причин юристи вже не могли боротися за призові місця і навіть був період, коли ми змушені були опуститися до вищої ліги. Потім «Юракадемія» поступово почала відроджуватися і, як Ви правильно сказали, двічі посідала 3 місце у Суперлізі. На жаль, але ті ж фінансові проблеми не дозволяли команді заявлятися в єврокубкові турніри.

- На даний момент ситуація покращилася, якщо ви братимете участь у Кубку Виклику?
- Скажу так, завдяки керівництву клубу, а це проректор з навчальної частини Національного юридичного університету Юрій Григорович Барабаш та президент клубу, колишній гравець «Юракадемії» Леонід Юрійович Михайлов, вона стала стабільнішою. Саме ці люди вирішили брати участь в Кубку Виклику після того, як навесні цього року ми здобули бронзовий комплект нагород. Є бажання далі розвиватися, рухатися вперед та знову підняти рівень волейболу у Харкові на високий рівень. Хоча, звісно, нам ще далеко навіть до таких українських команд, як «Епіцентр-Подоляни» чи «Барком-Кажани».

- Зазвичай перед стартом нового сезону, а тим більше, перед участю в єврокубкових турнірах, команди намагаються підсилитись. Тим не менш, ми бачимо, що «Юракадемія» йде іншим шляхом, роблячи ставку на молодих гравців та місцевих вихованців. Чому?
- Тому що це вимушений крок. Ми розуміємо, що не можемо утримувати волейболістів, якщо їм пропонують вигідніші умови. Так, наприклад, наш центральний блокуючий Андрій Рогожин отримав запрошення до клубу «Епіцентр-Подоляни», де зараз зібралося багато гравців, які виступають за збірну країни. Зрозуміло, що там Андрій має можливість більш прогресувати і поборотися за місце у складі збірної України. Окрім Рогожина, команду покинули досвідчений ліберо Пилип Гармаш, зв’язуючий Олександр Прокопець та ще один центральний блокуючий Іван Черняк. Їх замінили переважно молоді гравці з нашого резерву та з молодіжного складу «Локомотива». Усі хлопці досить перспективні та з кожною грою намагаються додавати. Ось тільки досвіду таких серйозних міжнародних турнірів у них обмаль. Але, нічого, це справа наживна. Можу ще додати, що «Юракадемія» з такою ситуацією стикається вже не вперше і наші молоді гравці досягали певних успіхів спочатку в клубі, а потім виступали (і продовжують виступати) у провідних українських клубах, за кордоном, а також у складі збірної України. Назву лише деяких волейболістів, таких як Дмитро Терьоменко, Володимир Ковальчук, Олег Плотницький, Владислав Діденко, Горден Брова, Олег Шевченко, Віктор Шаповал та багато інших.

- Як триває підготовка до матчів із «Амштеттеном»?
- Готуємось ми у своєму залі, де й проходитиме сам поєдинок. Одразу хочу звернути увагу на те, що гра відбудеться не у Палаці спорту «Локомотив», як планувалося ще кілька днів тому, а саме у нашому спортивному комплексі Національного юридичного університету на вулиці Пушкінській. Тому розраховуємо, що рідні стіни тут нам допоможуть.
Ще дуже сподіваємось на наших вболівальників. Ми маємо свій активний фан-клуб, який завжди нас підтримує в матчах чемпіонату України. Думаю, що прийдуть підтримати команду студенти та викладачі університету, учні обласного спортивного коледжу, де виховуються молоді волейболісти, та, звісно, місцеві шанувальники спорту. У Харкові вже скучили за великим волейболом і, враховуючи всі норми в умовах карантину, ми чекаємо на глядачів у середу в нашому спорткомплексі. Постараємося порадувати глядачів гарною грою та переможним результатом.

- Які завдання перед Вами поставило керівництво клубу та на який результат розраховуєте?
- Перше завдання для нас пройти австрійську команду та вийти до 1/16 фіналу. Майбутніх суперників ми уважно вивчили і, за наявними матеріалами, зробили висновок, що виграти у них цілком реально. На даний момент «Амштеттен» знаходиться в середині турнірної таблиці національного чемпіонату, тож цілком нам під силу. Якщо у нас все вийде, то хочемо ще пройти далі в турнірі. Тому, чим більше у нас буде позитивних результатів, тим краще.

Отже, перший матч 1/32 фіналу чоловічого Кубка ЄКВ з волейболу «Юракадемія» – «Амштеттен» пройде 10 листопада у Харкові в спортивному комплексі Національного юридичного університету. Початок о 18:00

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.