Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 09 листопада 2021, 06:02
15167
11

Мета – створити нову Аталанту. Дженоа з Шевченком прагне до Ліги чемпіонів

Амбіції у нового керівництва є. А як буде з фінансами?

| Оновлено 09 листопада 2021, 06:02
15167
11
Мета – створити нову Аталанту. Дженоа з Шевченком прагне до Ліги чемпіонів
Getty Images/Global Images Ukraine

Є думка, що великим компаніям зараз цікаві лише клуби АПЛ, проте бізнесмени з усього світу активно дивляться у бік Серії A. Англійських клубів усім бажаючим не вистачає, тому в чемпіонаті Італії тільки американських власників уже шість. До «Мілана», «Фіорентини», «Спеції», «Роми» та «Венеції» у вересні приєднався клуб «Дженоа» (а ще в Серії B американцям належить «Парма»). Грифони стали восьмим клубом італійської еліти, який належить іноземцям: «Інтером» володіють китайці, а «Болоньєю» – канадці.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Дженоа» придбала інвестиційна компанія 777 Partners, розташована в Майамі. Вартість, звичайно, вже не вражає – 150 мільйонів євро за 99,9% акцій. Грифонами з 2003 року володів Енріко Преціозі, але на тлі фінансових проблем він прийняв пропозицію щодо продажу. 2020 рік «Дженоа» завершив з боргами у 33 мільйони євро, що досить багато для такого скромного клубу. Крім того, уболівальники незадоволені тривалою стагнацією Грифонів. Команда за чотири останні сезони жодного разу не фінішувала навіть у топ-10, а двічі завершувала чемпіонат на останньому рятівному 17-му місці. Сам Преціозі, схоже, тільки радий позбутися клубу.

«Настав час передати управлінням клубом іншим. Я завжди казав, що продам «Дженоа» лише надійним людям. Вважаю, що часи так званих «патронів», які володіють клубами, минає. Тепер футболом володіють великі компанії, націлені на розвагу вболівальників та отримання прибутку», - сказав Преціозі.

Getty Images/Global Images Ukraine

Перехід власності має відбутися у середині листопада, а італійські ЗМІ повідомляють, що призначення Андрія Шевченка дасть старт новій ері в історії клубу. Щоправда, чекати на якісь гігантські витрати на новачків у стилі багатих клубів АПЛ не варто. Нові власники, які також мають частку в іспанській «Севільї», поки що поводяться скромно і не вихваляються планами виграти Лігу чемпіонів за три роки. Більше стане зрозумілим після офіційної презентації у листопаді. Ймовірно, там власник озвучить конкретніші плани.

Зрозуміло, що Шевченко, наважуючись очолити одного з аутсайдерів чемпіонату, отримав певні гарантії, зокрема щодо посилення у січні. Зараз «Дженоа» з 9 очками знаходиться в зоні вильоту, і команда з поточним складом цього разу може не врятуватися від Серії B. Але який виліт, якщо власники говорять про плани «повернути «Дженоа» на вершину»? Звичайно, це традиційні в таких випадках слова, але й просто так подібне ніхто не говорив би.

«Дуже приємно, що вболівальники так тепло нас прийняли. Ми вдячні, але розуміємо, що маємо завоювати повагу фанів своїми діями. Ми прийшли сюди не програвати, а вигравати», - сказав один з нових керівників.

Цікаво, що «Дженоа» має приклад для наслідування. У клубі розуміють, що «Ювентусом» чи «Інтером» їм за нинішніх умов не стати, але можна, наприклад, повторити успіх «Аталанти».

Getty Images/Global Images Ukraine

«У нас є добрий приклад. Нам дуже подобається, як розвивається «Аталанта». У них чудовий проект: це стосується і управління клубом, і гри команди. «Аталанта» останні сезони стабільно грає у Лізі чемпіонів, і ми хотіли б повторити їхній шлях», - заявили в керівництві.

Цікаво, що Преціозі залишається серед керівників клубу, і раніше саме в «Дженоа» розкрився Джан П'єро Гасперіні, нинішній наставник «Аталанти». «Говорили, що я буквально «з'їдаю» тренерів, але це не так. Якщо я знаходжу правильного наставника, він отримує час. Гасперіні сумарно пропрацював у «Дженоа» 9 років», - сказав колишній власник.

Чи дадуть Шевченку достатньо часу? Судячи з усього, так. Якщо команда не повернеться до Серії B за підсумками цього сезону, то у Андрія Шевченка буде шанс влітку повноцінно підготувати команду та отримати новий склад. Недаремно фахівець підписав контракт до літа 2024 року. Ймовірно, у клубі справді розраховують, що Шевченко очолить та поведе вперед новий проект Грифонів.

Для екс-тренера збірної України це буде перший досвід у клубній команді, але сам наставник явно відчуває, що він готовий до щоденної роботи. Інакше Шевченко не став би приходити до слабкої команди посеред сезону. Італія є ідеальним варіантом, і тут тренеру пощастило більше, ніж його досвідченішим співвітчизникам. Той же Сергій Ребров, незважаючи на досить вдалі виступи в Англії, все ще не може пробитися на роботу до топ-чемпіонату, тоді як золота історія Шевченка у «Мілані» дозволила наставнику без досвіду роботи в клубі одразу перейти до Серії A.

Чи скористається Шевченко своїми шансами? Усі передумови для успішного дебюту є.

Оцініть матеріал
(99)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 4
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Український воротар Баєра: «Я перший відчув на собі силу удару Хабі Алонсо»
Футбол | 25 квітня 2024, 12:03 0
Український воротар Баєра: «Я перший відчув на собі силу удару Хабі Алонсо»

Олександр Петренко розповів, як проходить відпрацювання ударів на тренуваннях леверкузенського клубу

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nordenus
Если ему купят нормальных футболистов, то возможно что то и получится. Но пока что Дженоа только и продает своих лучших футболистов. А тут бы еще удержаться в Серии А в этом сезоне...
Yura Юрий
посидит какое то время, жопа в тепле , бабки на карту капают
Михаил Грозный
Хороший путь Шева должен пройти.)
Рома-Удинезе-Милан-Ювентус-Сампдория-Лац
8number
А почему не сразу в космос?
Можно же вместо Зинченко взять, например, Алиева. Космос в первый же день. 🤪
Саня, прости 😀
Remark
Дженоа с Шевченко стремится в Лигу чемпионов - автор статьи йобик!? Какая ЛЧ? Смотрите, хотя бы не вылететь!
Это не сбУ, где игроки на порядок выше уровнем. Я думаю, Шева там обосрется.
Давайте кидайте дизлайки, но поипать, это чисто мое мнение. А время рассудит.