Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 06 листопада 2021, 20:15
5100
13

Ніхто не знає, який тренер Хаві. Але в нього вірять, як в Гвардіолу

Валерій Василенко поки не поділяє оптимізму після повернення до «блауграни» колишньої легенди

| Оновлено 06 листопада 2021, 20:15
5100
13
Ніхто не знає, який тренер Хаві. Але в нього вірять, як в Гвардіолу
Getty Images/Global Images Ukraine. Хаві

«Це мало статися. Ласкаво просимо додому» - в такий ось нехитрий, але частково пафосний спосіб офіційний Твіттер «Барселони» відрапортував про призначення Хаві на посаду головного тренера команди.

***

Каталонці досить оперативно впоралися з «лихоліттям» після відставки Кумана. Наставник другої команди Серхі, призначений як виконувач обов'язків, апріорі був таким – лише виконувачем обов'язків. Тобто позбутися цієї приставки колишня легенда клубу не могла за визначенням. Бархуан провів лише два поєдинки на чолі «дорослої» команди – проти «Алавеса» у Ла Лізі та «Динамо» у Лізі чемпіонів. За цей час дуже складно розраховувати на прогрес, враховуючи, в якій сиуації опинилася «блауграна» за часів правління Кумана та фінансового свавілля.

Власне, прогресу й не сталося. Головне – щоб не впали ще глибше. Не впали. І Серхі з почуттям виконаної роботи може спокійно повертатися на своє місце. Його бачать саме у дублі.

 

 

А ось у головній команді бачили саме Хаві. В принципі, були розмови і про тренера «Аякса» Тен Хага, і про наставника збірної Бельгії Мартінеса, але пріоритетним варіантом для Лапорти був керманич катарського «Аль-Садда». Причому не лише зараз, після звільнення Кумана, а й раніше. За великим рахунком, Лапорта виграв президентські вибори, маючи на руках лише три козирі, і одним із них було якраз запрошення до команди на тренерську посаду Хаві.

Тож у цьому сенсі все закономірно, логічно і навіть правильно. Переважна частина Каталонії, і боси «більше, ніж клубу», вірять, наче в істину останньої інстанції, що Хаві – це другий Гвардіола. І що саме колишній легендарний капітан команди, навколо імені та гри якого, за великим рахунком, і будувалася велич тієї, славної команди, яка плавно трансформувалася в міф, здатний відродити колишні часи.

***

Складно, і навіть безглуздо намагатися заборонити досить недурним людям вірити у казку. Це їхнє право. Особливо після того, як «тіка-така» канула в небуття, а замість неї іншої філософії ніхто так і не зміг запропонувати. Більше того, «Барселона» перетворилася на даний момент, а момент цей вже близько трьох сезонів, у такого собі кастрованого кота – вибачте, що згадує про свою бурхливу молодість.

До хорошого звикаєш швидко. А до дуже гарного – ще швидше. На «золотому віці» каталонської суперкоманди вже виросло покоління, якому подавай виключно Кубок Ліги чемпіонів. Але натомість їм пропонували, у кращому разі, Кубок Короля. Відбулася разюча зміна декорацій, підміна понять. Така команда дуже потребувала героя. Такого героя, який здатний за помахом чарівної палички повернути золотий час.

Напевно, на цю роль по-справжньому могли претендувати лише двоє – Гвардіола та Хаві, колишній творець дива та його клон. За всієї поваги до інших гідних фахівців, того ж розумника Тен Хага, котрий робить «із повітря» сенсаційний «Аякс», вибір зводився лише до вищезгаданої пари. Тієї, яка і створила нещодавно – хоча, Боже, як же це було давно – світлий і чистий лик однієї з найбільших ікон у футбольній історії.

 

 

Але Гвардіола зараз зайнятий. Він намагається вдруге увійти в ту ж воду – будує щось подібне на похмурому, але добре удобреному манчестерському грунті. Тому вибір був очевидним – Хаві.

Апологетів запрошення на корабель його колишнього капітана зрозуміти нескладно. Точніше, їх зрозуміти дуже просто. Як було сказано вище, ними всіма рухає сила інерції та спогадів. Вони свято впевнені, що людина, яка піднімала над головою не один Кубок чемпіонів як футболіст, зможе це зробити і в іншій іпостасі.

***

Не треба їх розчаровувати. Вони не знають, що творять. Хаві ніколи не приховував, що одного разу повернеться на круги своя. Справді, «це мало статися». Рано чи пізно. І це сталося. Але як же це далеко від усвідомлення реальності, істини. Це явно не чудовий момент. А вимушений.

За роки, проведені в благополучному, спокійному та закупореному Катарі, Хаві, безсумнівно, змінився. Він там був як жива легенда, друг шейхів, такий собі професор зі світовим ім'ям, який виступає на глушині з лекціями про гру, яка в тих краях навряд чи по-справжньому колись приживеться. Так, він, звичайно ж, тримав руку на пульсі того, що відбувається в рідному клубі, але роки перебування в «мавзолеї» не могли не позначитися. Ми всі добре пам'ятаємо, яким був футболіст Хаві. Але яким він став тренером – ніхто не скаже.

До того ж не залишає відчуття, що Хаві до кінця не усвідомлює глибини занурення його рідного колективу в буденність. Там роботи – непочатий край. Причому роботи скрупульозної, щоденної, болісної. Для такої роботи, як на мене, більше підійшов би «садівник», а не «месія». Той самий Тен Хаг.

Але народ, причому не лише каталонський, захотів Хаві. І одержав. Було б верхом цинізму стверджувати, що колишній капітан, який повертається рятувати команду в ранзі тренера, не знає, що робить. Напевно, розуміє. І щиро хоче зробити все від нього залежне.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але було б, як мінімум, нерозумно міркувати, що в нього все вийде. На жаль, гравців рівня Хаві, Іньєсти, Мессі зараз у команді немає. Є лише тінь Бускетса. І потреба в безлічі часу, щоб вивести Фаті співтовариші на новий рівень.

Я щиро бажаю великому кораблю великого плавання. І також хочу, щоб Хаві став новим Гвардіолою для «Барси». А ще краще – першим Хаві. Але в цій історії, на жаль, дуже багато лайна, щоб вона вийшла казковою.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 02:59 2
Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі

Карлос несподівано програв Григору Димитрову, Александр Звєрєв вибив Фабіана Марожана

У матчі відбору до Євро-2024 Україна – Ісландія зіграв великий коефіцієнт
Футбол | 29 березня 2024, 05:29 0
У матчі відбору до Євро-2024 Україна – Ісландія зіграв великий коефіцієнт

Підопічні Сергія Реброва обіграли ісландців з рахунком 2:1 та вийшли на чемпіонат Європи

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Хави был невероятно умным игроком, который прекрасно видел поле и читал игру. Без Хави и Иньесты не было бы ни побед сборной Испании, ни побед Барсы в те годы. Так что потенциально он может стать неплохим тренером. Но гарантии никакой нет. Посмотрим.
Ёкарный Бабай
Самое бессмысленное, что можно сделать болельщикам Барселоны - сравнивать с Гвардиолой. Гвардиола не оказывался в условиях финансовой нестабильности, всегда имел игроков, которых только хотел.
Сейчас надо смотреть, какую игру будет ставить новоиспеченный тренер, какая будет атмосфера и интервью, реакция, какие важные решения принимать. Кто хочет сиюминутных результатов, вам не сюда. В Катаре Хави играл в 3 форвардов и часто в 3 защитников. В любом случае будет интересно.
johndow
"Но в этой истории, к сожалению, слишком много дерьма, чтобы она получилась сказочной." - я бы перефразировал, "в этой статье слишком много дерьма, чтобы ее читать"
bertolini
Гвардіола має жорсткіший характер, та й гравцем він був жорсткішим ніж Хаві.
Хаві виглядає занадто м'яким, можливо я перебільшу, але я його прогнозую як тренера Ротаня ...такий собі м'який і добродушний.
euro2012_za_2012euro
Никто не знает, какой Хави тренер. Но в него верят, как в Гвардиолу
/
Дженоа ждет приезда Шевченко в Италию на следующей неделе.
/
Вот так и живем...
tima fialko
Найбільший мінус Хаві,буде, коли він почне копіювати занудливий стиль команд Гвардіоли-безкінечні перепасовки.Надіюся ,що великий футболіст покаже своє бачення гри.Щасти,Хаві!
Vitaliy Kuzuniy
В смысле, никто не знает? А как же результаты под его руководством?