Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 29 жовтня 2021, 14:32
8656
18

Рональд Куман та Олег Блохін: сузір'я близнюків

Валерій Василенко шукає паралелі у тренерській долі двох великих гравців, і знаходить їх

| Оновлено 29 жовтня 2021, 14:32
8656
18
Рональд Куман та Олег Блохін: сузір'я близнюків
Getty Images/Global Images Ukraine. Рональд Куман

Не дай нам Бог жити під час змін. Рональдові Куману Бог дав. І колишня легенда «Барселони», яка приходила до цієї самої «Барселони» у статусі якщо і не Месії, то, як мінімум, надії, тепер ганебно йде з головного клубу свого життя. Напевно, не так ганебно, як його попередник Кіке Сетьєн. Але теж під улюлюкання розлютованого і роздратованого натовпу, з тавром невдахи. Він кинув усе ради роботи мрії, навіть національну збірну, але залишився в результаті ні з чим. Як нещодавно залишився ні з чим ще один колишній великий футболіст Олег Блохін.

На жаль, інакше просто не могло бути.

***

Ті, хто старші, повинні добре пам'ятати Кумана-футболіста. У сенсі Рональда Кумана, тому що в нього є ще старший брат Ервін. Той теж колись був дуже вправним футболістом. Чемпіон Європи-1988, між іншим. Але, за великим рахунком, з тіні молодшого брата Ервіну так і не вдалося вийти.

Але зараз мова про Кумана-молодшого. Мав божевільний удар. І поганий характер. Регулярно забиваючи красиві м'ячі далекими пострілами, Роні також регулярно потрапляв у колотнечу. Від нього перепадало і своїм, і чужим. Пригадую випадок, як на зорі футбольної кар'єри, у «Гронінгені», він зчепився на футбольному полі зі своїм старшим братом. Ледве розтягли блондинів-забіяків тоді.

І за словом у кишеню Рональд також ніколи не ліз. Тільки слово те – і не зовсім слово, а, як правило, матюк.

З того часу мало чого змінилося. У тому сенсі, що Куман і тренером став таким же, як і був футболістом: жорстким, прямолінійним. Як цегла. У нього вийшло в «Аяксі». Непогано йшли справи у ПСВ. Реанімував збірну Нідерландів, яку залишив напередодні Євро-2020 заради «Барселони». Проте за кордоном у нього не склалося.

У Нідерландах Рональд Куман – справжня зірка. Він може не лише навчити, як штовхати м'яч, а й задавити авторитетом. І ніхто йому суперечити не буде. Медалі, кубки, шрами, та й центнер бойової ваги.

Але за кордоном все було інакше. У «Бенфіці» не зійшовся характером із клубним керівництвом, багато тодішніх гравців «Валенсії» називали Рональда «найгіршим тренером в історії команди», в «Евертоні» відвертий провал. Загалом, там, де не працював принцип зоряного земляцтва та чарівного пенделя, де треба було будувати, а не займатися косметичним ремонтом, Рональд перетворювався на пересічного фахівця. Рівня «Саутгемптона». Ось той клуб був його. Він справді там проробив непогану роботу. Непогану як для посереднього клубу.

***

І ось його запросила «Барселона». В принципі, в цьому є якась незбагненна гра слів, якась містика в'янення. «Більше, ніж клуб» за останні п'ять років наробив стільки помилок, що запрошення Кумана дуже й дуже до речі лягає в цю канву – «та пішло воно все»! Таке враження, що після Гвардіоли «блауграна» запрошувала лише тих, у чиєму послужному тренерському списку значилося «колись грав у футбол, а зараз любить Мессі та ненавидить «Реал». Мені це нагадує ті часи, коли після смерті Лобановського брати Суркіси гарячково шукали наступника.

Насправді виявилося, що ніякого наступника немає. І не може бути. І свого тренера вони нарешті знайшли у таборі найлютішого ворога. Я не стверджую, що «Барса» знайде собі тренера з колишніх «вершкових». Скоріше ні, ніж так. Але «післягвардіолівський» процес призначення тренерів у столиці Каталонії дуже скидався на те, як призначав наставників Ігор Михайлович. Зокрема, Буряка та Блохіна.

Загалом, Кумана покликали покермувати, і він усіма фібрами своєї могутньої, але прямолінійної душі схопився за цей шанс, закинувши кудись подалі проект під назвою «Збірна Нідерландів та Євро-2020». Ну чим вам не Олег Блохін восени 2012-го?

Getty Images/Global Images Ukraine. Рональд Куман

Я нітрохи не сумніваюся в щирості намірів і Олега Володимировича, і Рональда. Вони йшли у команди своєї мрії. Йшли, щоб передати свій досвід та провести якісну роботу. Але не вдалося.

Зараз не сипатимемо сіль на рану володарю «Золотого м'яча»-1975. У нас інший герой, хоч його історія і дуже схожа.

У свій перший сезон на чолі «Барселони» Куман зумів виграти лише один трофей - Кубок Іспанії. Він виявився й останнім. У чемпіонаті Іспанії його команда фінішувала третьою, у Лізі чемпіонів вилетіла з 1/8 фіналу.

Проблеми адаптації, зміна клубного керівництва, відхід Мессі, фінансова криза, травми футболістів – у принципі, Рональд мав багато причин нарікати на долю. Та лиходійка вперто його хотіла бачити лише як тимчасового правителя. Його Бартомеу брав як тимчасову фігуру, його Лапорта залишив про всяк випадок. Загалом, йому ніхто не симпатизував, до нього ніхто не повертався обличчям. Вболівальники – і ті від матчу до матчу все збирали образи та злості.

І Куман усім відповідав взаємністю. Лаяв у пресі (щоправда, нідерландській, але тим не менше) Лапорту, посварився з клубним директоратом, некрасиво розлучився з Суаресом, не прийняв П'янича, шпильками відповідав на образи вболівальникам. Одним словом, Куман не збирався ні під кого підлаштовуватися. У нього в житті було два незаперечні авторитети - Рінус Міхелс і Йохан Кройфф. Інші – просто попутники. Заради них він не збирався змінюватись. Вони мали підлаштовуватися під нього.

Він носив всього себе, згідно з ранжиром барселонських клубних божеств. А там Куман – на дуже високому постаменті. Та й у клубному музеї йому виділили окремі апартаменти.

***

Тільки тренером рівня «Барселони» Рональд Куман, на жаль, не став. Програно три Класіко, суцільні невдачі в Лізі чемпіонів, а головне – немає ні стилю, ні філософії своєї, ні навіть напряму. Рональд може налаштуватися на один матч, вивчити методи одного суперника, навіть переграти його впевнено, як бувало в його попередній тренерській кар'єрі, але «Барселоні» потрібен був тренер іншої крові, інших опцій. Там розруха, перебудова, гласність і прискорення - все в купі, а Рональд тільки тим і займався, що фарбував у синьо-гранатовий командний фасад, що обвітрився. Критикуючи приховано ще й підопічних, втрачаючи очки там, де треба було просто брати своє, чим остаточно налаштував проти себе і колектив, і клубних босів, і фанів. Його довго терпіли, але всякому терпінню приходить кінець. Кінцем виявився «Райо Вальєкано».

Getty Images/Global Images Ukraine

Такі тренери не виграють великих баталій. Такі тренери ніколи не вигадують щось на кшталт тіки-таки. Такі тренери не здатні будувати. Вони можуть хіба що розвивати. Вони мають право на життя в «Аяксі», «Саутгемптоні» чи навіть збірній Нідерландів, але ніяк не в «Барселоні».

Дуже велика фігура, але дуже дрібна для «Барси» (а в нашому випадку трохи раніше – для «Динамо»). Тому все слушно. І закономірно. Великому футболісту, яким без перебільшення був Рональд Куман, велике як тренеру виявилося не до снаги. Як недавно і Олегу Блохіну. Печалька…        

Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Скільки заробить Лунін, якщо Реал виграє Ла Лігу та Лігу чемпіонів?
Футбол | 04 травня 2024, 18:07 1
Скільки заробить Лунін, якщо Реал виграє Ла Лігу та Лігу чемпіонів?

Флорентіно Перес пообіцяв солідну суму гравцям королівського клубу

Історичний сезон Жирони. Команда Циганкова і Довбика вийшла в ЛЧ
Футбол | 04 травня 2024, 21:36 18
Історичний сезон Жирони. Команда Циганкова і Довбика вийшла в ЛЧ

Циганков і Довбик були важливими гравцями суперуспішного сезону

Коментарі 18
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nick07
прочитавши статтю таке враження що у барселонській кризі винен лише Куман, але ж проблеми Барси почались задовго до приходу Кумана.
mmuk
Блохін також може, щось розвивати?
Маючи у складі збірної супергравців (згадати ті імена, кращої збірної не було ні після по іменам) і в кого виграв?
Блохіну відверто фартануло. Гравець, так Велич, для мене найкращий в СРСР. А тренер. Ми бачили його кар'єру далі.
А Куман ще себе проявить. Барсі просто потрібні реформи
bzzzzzz
сделали из Кумана козла отпущения
у барселоны такой бардак, что там еще долго хрен кто разрулит, и Куман тут не последний такой уверен
D.Lanskoy
Конечно, можно в чем угодно увидеть параллели. Ну да, оба послали свою сборную, чтобы возглавить свой клуб мечты, и в обоих случаях это сказалось и на сборной, и на клубе. Однако, на этом внешние схожести и заканчиваются. В отличие от Блохина, Куман - нормальный профессиональный тренер, который успел довольно успешно поработать с разными клубами в разных лигах перед тем, как прийти в сборную. Блохин до сборной как тренер себя ничем не показал в чемпионате Греции, посчитал ниже своего достоинства потренировать какую-то команду в УПЛ, а в сборную и потом в Динамо попал чисто по причине наличия "динамовского сердца". После своего провала в Динамо что тренирует Блохин? НИ-ЧЕ-ГО! В то же время, очевидно, что, несмотря на неудачу с кризисной и токсичной и до Кумана Барселоной он продолжит тренировать, может быть, с несколькими итерациями, но обязательно найдет свой клуб, где снова покажет неплохие результаты, и, вполне возможно, в итоге вернется и в сборную Нидерландов, поскольку ушел оттуда без скандала, хотя и подвел федерацию и болельщиков. Блохин испортил себе репутацию, и мы его больше не увидим на тренерском мостике.
IronValdemar
Той випадок, коли велике его заважає приймати правильні рішення.
Henriklarsson11
статью можно было сократить до одного слова: физруки
Евгений Кедров
Таких парней со страшной силой ударом с ноги называли замаскированным форвардом, каким был тот же Роберто Карлос. Но Великим Кумана нельзя называть. Очень большой игрочила - самое верное. А Великий должен хоть разок Золотой мячик взять.
Andrey111
Блохин легенда, обладатель Золотого Мяча, Куман против него просто отличный футболист и тренер
Andrey111
Блохин в свое время Сборную Украины привёл к наивышим наградам⚽
Andrey111
Согласен, но Кумана с Блохином сравнивать не коректно,⚽
beba2018
Просто клубы для них мелкие сошки. А в сборных они БОГИ. ВИВАТ КОРОЛЬ ВИВАТ!!!
-smart--Forever
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил