Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 24 листопада 2021, 05:27
362
0

Як позбавитись від целюліту в домашніх умовах

Що таке целюліт? Причини виникнення

| Оновлено 24 листопада 2021, 05:27
362
0
Як позбавитись від целюліту в домашніх умовах
Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо не знаєш ні себе, ні свого супротивника, щоразу, коли боротимешся, терпітимеш поразку. Сунь Цзи "Мистецтво війни".

Тема целюліту торкається не лише представниць "рубенсівських форм", а й худеньких, які не страждають надмірною вагою. Оскільки целюліт ототожнюється з жиром, то люди намагаються позбутися його найвитонченішими способами. А хіба, позбавившись від жиру, організм людини зможе нормально функціонувати?

Наш організм захищений за допомогою підшкірних жирів, які допомагають нам мати потрібну температуру тіла, стабілізують тиск, коли ми сидимо, захищають наші кістки, відповідають за правильний обмін речовин і правильне всмоктування поживних нутрієнтів (це основна їхня відмінність від "шкідливого" холестерину). Ось тут дилема: якого жиру дійсно варто позбавиться, а який залишити?

Розібратися у всіх "за" і "проти", вам допоможе дана стаття, де ми розглянемо основні причини появи жирових відкладень (целюліту) на конкретних ділянках тіла; розберемо сприятливі чинники виникнення "апельсинової кірки" і чи є можливість позбутися її в домашніх умовах.

Що таке целюліт? Причини виникнення

Целюліт – це неправильний розподіл жирової тканини під шкірою. Деструкція жирового шару порушує систему кровообігу в клітинах, знижує тонус і еластичність шкіри. Звідси і з'являються нерівності у вигляді горбків, шорсткості або "апельсинової кірки".

Целюліт розвивається поступово, переходячи з однієї стадії в іншу, якщо не вдатися до своєчасного вирішення цієї проблеми, то незабаром людина переходить у фазу ожиріння (хоча і не вважається ознакою зайвої ваги).

Дієтолог і фітнес- тренер Михайло Яцик виділяє наступні причини виникнення целюліту:

1) Малорухливий спосіб життя.

Робочий графік довжиною 8-10 годин щодня змушує людину перебуває у сидячому положенні. Кровообіг у тканинах уповільнюється і призводить до накопичення токсинів. Ось чому целюліт - досить поширена проблема серед молодих дівчат, у яких співвідношення зростання і ваги в межах норми.

2) Відсутність фізичних навантажень.

Ігноруючи будь-яку активність, сповільнюється кровотік, погіршується метаболізм, а підшкірний "застій" прогресує.

3) Шкідливі звички у харчуванні.

Надмірне вживання солодкого, борошняного, напоїв "сумнівного складу" та недостатнє вживання звичайної чистої води, впливає на стан травної системи. Звідси погіршується обмін речовин і всі проблеми внутрішнього стану відбиваються на шкірі, і про приріст жирового шару не забувайте. У результаті, уповільнений обмін всіх рідин в організмі є "провокатором" ваших страждань.

4) Гормональний дисбаланс.

Гормони - нестійкі, - їх рівень може підвищуватися або падати через стресів, хвороб, фізичних навантажень, харчування, режиму сну, способу життя тощо. Вони впливають на роботу всього організму, а їх стрибки можуть спричинити розростання жирового шару і "апельсинової кірки".

5) Різке схуднення.

Втрата великої кількості кілограмів призводить до того, що шкіра не встигає підлаштуватися під нові форми. Щоразу, коли ви замислюєтеся над питанням: "Якою б дієтою себе побалувати?", подумайте про "пост дієтних" наслідків для своєї шкіри.

6) Безконтрольне споживання фіто-препаратів для схуднення.

Самопризначений препарат може завдати шкоди здоров'ю не тільки з боку внутрішніх органів, а й шкірі (аж до алергічних висипів).

Що сприяє розвитку целюліту та в яких місцях?

Найбільш уразливі місця, схильні до целюліту, зосереджені в області живота, стегон, сідниць, литок.

Його відкладенню сприяє холестеринова їжа, мета якої швидко вгамувати апетит і "нагодувати" смакові рецептори; вона не засвоюється і не приносить користі. Додавши до цього гіподинамію, ми отримаємо порушення клітинного обміну, яке провокує скупчення жирових відкладень і веде до формування целюлітних горбків.

Порушення мікроциркуляції в жировій тканині може виявлятися через брак колагену (білок, що забезпечує міцність і еластичність шкіри). Щоб зрозуміти, наскільки насичений ваш організм колагеном, достатньо проаналізувати свій раціон. Фаст-фуд, газування, солодощі не зможуть наситити організм, що "потребує", поживними нутрієнтами, хіба що обтяжити шлаками і токсинами. В результаті, дефіцит колагену призводить до втрати пружності та еластичності шкіри: вона витончується, стає в'ялою, сповільнюється процес її оновлення.

Целюліт зазвичай проявляється через уповільнення метаболізму. Чим повільніше обмін речовин, тим вище ймовірність набору ваги; що більше жиру, то більше виражений целюліт.

Ігноруючи фізичні навантаження, навіть за умови правильного харчування, зіткнуться із цією проблемою цілком реально.

Як боротися з целюлітом у домашніх умовах?

Щоб усунути целюліт, необхідно розуміти, що в цьому питанні потрібен комплексний підхід. Не можна просто мазатися кремом або використовувати методики "перебіжками": пробувати щось одне - кинути - перейти до іншого.

Щоб позбавитися целюліту в домашніх умовах, необхідно:

1.  Врахувати "реальну картину того, що відбувається": наскільки посилена ситуація, спосіб життя, звички, харчування, режим, сон, рівень активності, фізіологічні особливості тощо.

2. Збалансувати раціон.

Якісні продукти — овочі, фрукти, риба, м'ясо, молочні продукти, каші — шанс покращити роботу організму та виглядати молодше за зовні.

"Харчове сміття", дієти, голодування заганяють у рамки з яких потім хочеться вирватися, зірватися і знову опинитися в замкненому колі.

Суть правильного харчування у боротьбі з целюлітом, полягає у витісненні продуктів розпаду та зайвої рідини з жирових клітин, сприяти до самоочищення та самооновлення організму.

3. Приділити увагу фізичним навантаженням.

Достатня кількість фізичної активності збільшує циркуляцію крові, яка ефективно "прокачає" лімфу в організмі, і, отже, виконає свою основну функцію - очистить організм від токсинів і зменшить ймовірність появи целюліту в майбутньому.

4. Запастись терпінням, тому що негайного результату чекати не варто.

Щоб зрозуміти, який метод підійде саме вам, варто розібратися в індивідуальних особливостях кожного.

Регулярне виконання інструкцій спеціаліста допоможе вам досягти відмінного результату не тільки в локальних проблемних ділянках тіла.

Висновки

Тема целюліту, безперечно, актуальна в категорії схуднення. Сучасна б'юті-індустрія пропонує широкий спектр косметичних процедур у боротьбі з "апельсиновою кіркою", що не вимагають від великих зусиль, що худнуть.

Однак важливо враховувати, що такі процедури не сприяють ефективному виведенню підшкірної рідини і зменшенню обсягів ваших форм. Самої стимуляції лімфотоку та кровообігу буде недостатньо, якщо ви відразу після процедури зайдете за черговою порцією картоплі-фрі. Парниковий ефект після вакуумних процедур не зможе нормалізувати вже порушене травлення.

При порятунку від "апельсинової кірки" важливо створити собі графік харчування, якого ви зможете дотримуватися завжди: і у робочі дні, і у вихідні. Організм повинен розуміти, що він постійно отримує необхідні поживні речовини і не матиме необхідності запасатися жиром.

Програма харчування та тренувань проти целюліту дає відмінні результати лише в тому випадку, якщо людина відповідально підходитиме до її виконання. З її допомогою можна суттєво зменшити підшкірні жирові відкладення та позбутися недосконалостей на шкірі.

На практиці, комплекс з правильного харчування та фізичною активністю  дасть відмінний результат:

зменшить обсяги тіла;
підтягне в'ялість шкіри;
надасть тілу витонченого обрису та вигинів;
значно зменшить або повністю прибере целюліт.
Варіант харчування та кількість вправ для найбільш ефективної роботи з целюлітом визначить ваш дієтолог чи фітнес-тренер. Професійний системний підхід, а також дотримання додаткових рекомендацій щодо способу життя та харчування допоможуть кожному досягти очікуваного результату.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 178
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо
Інші види | 25 квітня 2024, 20:47 3
Напружений фінал. Білодід виграла чемпіонат Європи 2024 з дзюдо

23-річна українка в Загребі послідовно здолала 5 суперниць

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.