Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 28 жовтня 2021, 14:09
979
0

7 міфів про сквош: пояснюємо та розвінчуємо

У матеріалі пояснюємо та розвінчуємо найпоширеніші міфи про цей вид спорту

| Оновлено 28 жовтня 2021, 14:09
979
0
7 міфів про сквош: пояснюємо та розвінчуємо
Getty Images/Global Images Ukraine

200 років – цього часу більш ніж достатньо, щоб завоювати популярність в усьому світі та водночас створити довкола чимало міфів. За два століття існування сквош сформував про себе певні стійкі уявлення, які не завжди є близькими до реальності.  

Сквош був популярним у 1960/70/80-х роках. Зараз у нього ніхто не грає.

Справедливим фактом є те, що сквош знаходився на піку популярності в кінці ХХ століття. Проте безумовні переваги цього виду спорту для здоров’я спонукали багатьох людей спробувати взяти ракетку в руки. Станом на сьогодні у сквош грають понад 25 мільйонів людей на 50 000 кортах у 186 країнах світу. Щонайменше у 10 країнах він є популярнішим за хокей. Тільки в Україні у 2020 році кількість гравців-любителів зросла на 20% у порівнянні з 2019 роком.

Сквош – найбільш імовірний претендент на включення в програму Олімпійських ігор у 2024 році в Парижі. Найпрестижніші змагання зі сквошу проводяться в знакових місцях: біля підніжжя Єгипетських пірамід, у Великому філармонійному холі Бостона, на Трафальгарській площі в Лондоні, в Grand Central Station у Нью-Йорку.

Сквош – це спорт для еліти.

На початку свого існування сквош був досить ексклюзивним видом спорту для заможних, вищих прошарків суспільства. До речі, на знаменитому «Титаніку» також був корт і їм могли скористатися лише пасажири першого класу.

Однак, з часом сквош став популярним та масовим видом спорту, повністю доступним для всіх. Вартість на тренування та обладнання для гри різноманітна: кожен зможе підібрати ціновий сегмент для себе.

Сквош – небезпечний вид спорту. 

Сквош – це абсолютно безпечно, якщо враховувати свій досвід та особливості здоров’я. Так, наприклад, для початківців важливо грати під керівництвом тренера, а людям із серцевими захворюваннями варто відмовитися від тренувань через високу інтенсивність цього виду спорту. За правильного індивідуального підходу сквош не створює ризиків навіть для літніх людей. До прикладу, у цьому виді спорту існує категорія гравців 80+, які успішно справляються із навантаженням та підтримують активний спосіб життя.

Фізична підготовка в сквоші – головне.

Для початківців фізична підготовка не є вирішальним фактором. Натомість на вищому рівні, коли сила і швидкість ударів зростає, гравець у досконалій фізичній формі дійсно має чимало переваг перед слабшим суперником. Однак, навіть у цьому випадку, швидкість реакції, вміння передбачати поведінку суперника, здатність в останній момент відбити м’яч у неочікуваному напрямку важливіше фізичної витривалості.

Спортсмени, які грають у сквош, екіпіровані, як тенісисти.

Одяг, взуття та пов’язки на голові (і зап’ястках), що застосовуються в зазначених видах спорту, дійсно дуже схожі. Але є певні відмінності у характеристиках кросівок: по перше, існує спеціальна модель для сквошу, а по-друге, навіть звичайні повинні обов’язково мати стійку світлу підошву. Також, згідно з правилами, сквошисти до 18 років включно повинні обов’язково використовувати захисні окуляри для очей або маску. Дорослі гравці можуть надягати або не надягати їх у довільному порядку.

Протягом всієї гри потрібно тримати ракетку єдиним визначеним способом.

Правила сквошу створюють гнучкі умови щодо цього аспекту ведення гри. Ракетку можна тримати однією рукою (лівою або правою) або двома, в залежності від особливостей та вподобань людини. Також важливо зазначити, що спосіб хвату можливо змінювати в будь-який момент гри. Таким чином спортсмени отримують додатковий простір для влучних маневрів та підлаштування до умов конкретного матчу.

І наостанок – сквош не приносить користі організму.

Півгодини гри в сквош допомагають втратити 300 кілокалорій – приблизно стільки ж людина витрачає за аналогічний час прогулянки на лижах або велосипеді, або ж у грі в теніс чи ракетбол. Тобто за одне тренування можна спалити від 500 до 1500 кілокалорій, забезпечуючи організму чудову кардіо розминку.

При цьому навантаження рівномірно розподіляється на верхню й нижню частини тіла, активізуючи роботу м'язової й серцево-судинної системи. Це поліпшує координацію рухів та забезпечує особливу користь для людей, які ведуть малорухливий спосіб життя.

Отже, бачимо, що навіть в сучасному світі існує багато хибних уявлень про сквош. Багато з них походять від репутації, створеної в середині-кінці 20-го століття. Проте істина в тому, що сквош наразі – це актуальний вид спорту, доступний для всіх, незалежно від віку, здібностей, статі або соціального статусу.

 

сквош
Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Полтавські Робін Гуди. Металіст 1925 обіграв Ворсклу в матчі з 5 голами
Футбол | 04 травня 2024, 20:12 24
Полтавські Робін Гуди. Металіст 1925 обіграв Ворсклу в матчі з 5 голами

Команда з Харкова вперше перемогла під орудою Скрипника та залишила зону вильоту

У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?
Футбол | 04 травня 2024, 08:01 1
У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?

«Бенфіка» з 1963 по 1965 рік не програвала протягом 48 матчів

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.